zaro 0 #27201 Napisano 26 Października 2019 (edytowane) Ostatnio dowiedziałem się, jaka jest procedura związana z zezłomowaniem samochodu - czy wiedzieliście, że waga złomowanego samochodu nie powinna zbyt mocno dobiegać od wagi podanej w dowodzie rejetracyjnym. Chyba jest tak, że nie może być to mniejsza wartość niż 70%.Zawsze można sprzedać. Cóż, chyba nie ma innej opcji, jak wybranie najkorzystniejszego rozwiązania. Na https://mamauto.pl/stary-samochod-zlomowanie-czy-sprzedaz/ fajnie zostało to jeszcze opisane. Edytowane 29 Października 2019 przez zaro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6166 #27202 Napisano 26 Października 2019 Na trasę mam Hondę, potrzebuję drugie auto do miasta i na krótkie wypady.To się może sprawdzić, ale pamiętaj, że ten elektryczny silnik wcale nie wspomaga benzynowego po przekroczeniu 40-50km/h 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rado s 33 #27203 Napisano 26 Października 2019 Masz, bądź miałeś Aurisa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #27204 Napisano 26 Października 2019 W sumie, co Cię to obchodzi, skoro firma kupuje Ci samochód. Hihi, firma sobie kupuje auto... koledze da tylko pojeździć... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6166 #27205 Napisano 26 Października 2019 Yarisy 2 i 4 Aurisy były we flocie. Miałem okazję tym Aurisem trochę jeździć jak mój Mondeo był na przeglądach...Przy pokonywaniu trasy Katowice- Gdańsk spalił masę paliwa....To nie Lexus, gdzie elektryk wspomaga spalinę podczas przyspieszania, lub innych przypadkach. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71854 #27206 Napisano 26 Października 2019 Hihi, firma sobie kupuje auto... koledze da tylko pojeździć... Niby tak - ale, szczerze mówiąc, gdybym miał taką opcję, że firma, w której bym pracował, kupowałaby SOBIE auto, które JA wybieram i którym JA cały czas jeżdżę, a w dodatku pozwalałaby MI co 4 lata wybierać kolejne, nowe, to raczej nie kupiłbym z własnej kasy samochodu - bo i po co, mając taki komfort? 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #27207 Napisano 26 Października 2019 (edytowane) Ale co będzie gdy w piątek, na biurku, pojawi się decyzja o zwolnieniu z pracy? Tak też być pewnie może... Ale nic to, ja mam anachroniczne podejście do spraw własności... płacisz- Twoje... Świat się zmienia, być może go nie doganiam... Wiesz, ja nigdy nie byłem zatrudniony, od 30 lat sam "kulam babola przez łąki i pola"... Edytowane 26 Października 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11610 #27208 Napisano 26 Października 2019 (edytowane) To ja, zgodnie z obietnicą, spróbuję rozpocząć nową sagę. Spróbowałem wyboru opon zimowych na Oponeo poprzez opcję SZUKAJ WG AUTA i oto wynik: Zapytałem kumpla, czy wybrałby Toyo, czy Bridgestone, a on: "Bierz te japońskie". Miał na myśli Toyo, ale.. Bridgestone też są japońskie. Bierz te japońskie, czyli Toyo, wiem bo używałem, jak to ktoś wyżej napisał A tak serio, jedne i drugie są ok, choć lepiej jeździło „misie” na Toyo. Cena też przemawia za Toyo.Miałem też Nankangi (są na liście Oponeo) w busie i do jazdy w koło komina nie ma żadnej różnicy.A generalnie najlepszą oponą jaką miałem i dawała radę nawet w sypkim śniegu, to Uniroyal Rain... coś tam. Była to opona letnia. Edytowane 26 Października 2019 przez tommly 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #27209 Napisano 26 Października 2019 Halloweenowo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #27210 Napisano 26 Października 2019 @rado s chcesz spróbować hybrydy kup. Temat hybryby aurisa/ priusa sie przewinal, w koło komina ok, na trasę niekoniecznie wlasnie przez spalanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #27211 Napisano 26 Października 2019 Ale co będzie gdy w piątek, na biurku, pojawi się decyzja o zwolnieniu z pracy? Tak też być pewnie może... Ale nic to, ja mam anachroniczne podejście do spraw własności... płacisz- Twoje... Świat się zmienia, być może go nie doganiam... Wiesz, ja nigdy nie byłem zatrudniony, od 30 lat sam "kulam babola przez łąki i pola"... Czas to zmienić i iść z duchem czasu! I wszystko na krechę i zeszycik! Takie czasy panie mamy! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6280 #27212 Napisano 26 Października 2019 Nawet jeżeli zdarzy się już opcja atomowa i zwolnienie, a auto jest niezbędne, to nie widzę problemu po prostu kupic coś chocby za 10k na kilka miesięcy. W swojej branży sie specjalnie o zatrudnienie nie martwię w razie czego. W sumie to patrząc na dziesiątki wypowiedzi tutaj, to temat powinien sie nazywać "ponarzekajmy o samochodach zanim cokolwiek się wydarzy" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6166 #27213 Napisano 26 Października 2019 Ale co będzie gdy w piątek, na biurku, pojawi się decyzja o zwolnieniu z pracy? Tak też być pewnie może... Wówczas Oddaję kluczyki, dowód rejestracyjny, zostawiam na parkingu pod firmą i jadę taksówką do domu.. przez te kilka lat "przerobiłem" kilka samochodów różnych marek: Volvo (Cegła- 740)Mitsubishi Carisma3 x Ford Mondeoteraz w styczniu odbieram Audi A5 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #27214 Napisano 26 Października 2019 Ale co będzie gdy w piątek, na biurku, pojawi się decyzja o zwolnieniu z pracy? Tak też być pewnie może... Ale nic to, ja mam anachroniczne podejście do spraw własności... płacisz- Twoje... Świat się zmienia, być może go nie doganiam... Wiesz, ja nigdy nie byłem zatrudniony, od 30 lat sam "kulam babola przez łąki i pola"... Ale póki zwolnienia nie ma na biurku to Ty ładujesz w auto rocznie masę kasy, pewnie kilkadziesiąt tysięcy a on nic, zero, null. A poza tym gdzie tak zwalniają? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71854 #27215 Napisano 26 Października 2019 W sumie to patrząc na dziesiątki wypowiedzi tutaj, to temat powinien sie nazywać "ponarzekajmy o samochodach zanim cokolwiek się wydarzy" Nie jest tak źle. Jest tylko paru narzekających, że w wątku o samochodach rozmawiamy o samochodach. Ale np. w wątku muzycznym trafił się ostatnio sygnalista, który wytropił, że wrzucam tam klipy muzyczne. W dodatku (i on to SAM zauważył ), wyśledził, że robię to po postach innych forumowiczów, również z klipami muzycznymi, a nie wrzucam dwa swoje posty jeden po drugim. Jest też kilku narzekających na to, że na forum zegarkowym jest za dużo zdjęć zegarków. Można? Można. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67596 #27216 Napisano 26 Października 2019 Podsumuję to krótko Nie zawsze Twoje może/musi być na wierzchu 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71854 #27217 Napisano 26 Października 2019 Podsumuję to krótko Nie zawsze Twoje może/musi być na wierzchu Z wierzchu to może tak wygląda, ale to nieco poWIERZCHowne. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #27218 Napisano 26 Października 2019 Krotko pisząc ludzie lubią czytać posty z wiedza merytoryczna, a nie pitolenie o Szopenie z kołkiem wzajemnej adoracji . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71854 #27219 Napisano 26 Października 2019 Ten Twój (nie pierwszy zresztą w tym stylu) aż tryska merytoryczną wiedzą. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #27220 Napisano 26 Października 2019 Nawet jeżeli zdarzy się już opcja atomowa i zwolnienie, a auto jest niezbędne, to nie widzę problemu po prostu kupic coś chocby za 10k na kilka miesięcy. W swojej branży sie specjalnie o zatrudnienie nie martwię w razie czego. W sumie to patrząc na dziesiątki wypowiedzi tutaj, to temat powinien sie nazywać "ponarzekajmy o samochodach zanim cokolwiek się wydarzy" No... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #27221 Napisano 26 Października 2019 Bierz te japońskie, czyli Toyo, wiem bo używałem, jak to ktoś wyżej napisał A tak serio, jedne i drugie są ok, choć lepiej jeździło „misie” na Toyo. Cena też przemawia za Toyo.Miałem też Nankangi (są na liście Oponeo) w busie i do jazdy w koło komina nie ma żadnej różnicy.A generalnie najlepszą oponą jaką miałem i dawała radę nawet w sypkim śniegu, to Uniroyal Rain... coś tam. Była to opona letnia.Kupiłem komplet nowych Toyo do Hondy Legend... ech kiedyś miałem... . Jednej z nich nie dało się wyważyć, ale ścierwo trzymało się w granicznym zakresie normy i firma nie chciała nawet słyszeć o wymianie na "sprawną". Legend miał dość zaawansowane zawieszenie i zwyczajnie opona generowała drgania, które doprowadzały mnie do szału. Skończyło się to zakupem kolejnej nowej opony Toyo i wtedy problem zniknął. Obecnie mam na autach komplety opon Nexen. Auta mają DMC 2650 i 2750, więc są ciężkie... Jestem z tych opon szalenie zadowolony. Pierwszy komplet wytrzymał 80.000, więc kupiłem taki sam i świetnie się sprawuje. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #27222 Napisano 26 Października 2019 Ten Twój (nie pierwszy zresztą w tym stylu) aż tryska merytoryczną wiedzą. Żeby nie było to nic osobistego z mojej strony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #27223 Napisano 26 Października 2019 W temacie samochodowym bywają różnice zdań , ale wypowiadają się tu goście z klasa. W przeciwieństwie do tuzow intelektu czy arbitrów elegancji w rurkach, których boli, ze im kolejna prowokacja nie wyszła. Jutro https://www.tvnturbo.pl/programy/motortrend-best-driver-s-car-2019,15649.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6166 #27224 Napisano 26 Października 2019 To ja, zgodnie z obietnicą, spróbuję rozpocząć nową sagę. Zapytałem kumpla, czy wybrałby Toyo, czy Bridgestone, a on: "Bierz te japońskie". Miał na myśli Toyo, ale.. Bridgestone też są japońskie. Może NOKYAN'yMiałem (i mam) na Mondeo) 2 sezony i są OK, zarówno na błoto pośniegowe i na mokre.Przez te kilka dni "dużego śniegu " tez mi Forda wyciągnęły z osiedla i na drodze. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #27225 Napisano 26 Października 2019 Nokian, jest faktycznie znakomity... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach