Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Autor1984 napisał(-a):

Klepali je chyba przez 20 lat, ale jak wygląda grupa docelowa? To są jednostki.

Rzeczy ekskluzywnych nie musisz klepac w tysiacach sztuk, zeby sie utrzymac...
Morgan, Caterham, klientow ma 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Rzeczy ekskluzywnych nie musisz klepac w tysiacach sztuk, zeby sie utrzymac...
Morgan, Caterham, klientow ma 😉

Morgan i Caterham chyba nie bardzo ;)

Spyker taki był. A teraz takie niskonakładowe to Lykan, Zenvo, Singer, Apollo. Pomijając oczywistości, takie jak limitki Pagani, Bugatti, RR, AM, etc... 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Morgan i Caterham chyba nie bardzo ;)

Spyker taki był. A teraz takie niskonakładowe to Lykan, Zenvo, Singer, Apollo. Pomijając oczywistości, takie jak limitki Pagani, Bugatti, RR, AM, etc... 

Porownuje do niskonakladowych readsterow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Porownuje do niskonakladowych readsterow

Rozumiem co masz na myśli :) 

Leopardy były podobne do Wiessmanów np modelu MF30 i wspomnianego Morgana 4/4 VII serii. Ale to przy pędzie technologicznym i nowej generacji ludzi nie miało prawo bytu ;)

EDIT RR wypuścił kiedyś niskonakładową serię Phantoma Metropolitan. No to jest full exclusive ;)

O mam nawet film :)

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Leopard z Mielca padl?! 😳
Tyle lat klapali te przepiekne samochody...

Najpierw sprzedali firmę Niemcom w 2008, Potem odszedł Zbigniew Szwaj - główny założyciel i konstruktor a chyba w zeszłym roku prezes zarządu i inne osoby dostały zarzuty działania na szkodę firmy, wyprowadzania kasy itd.

Produkcji nie ma juz bodaj od 10 lat.

https://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34962,29078684,prezes-firmy-produkujacej-leopardy-auta-polskiej-konstrukcji.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Bugs napisał(-a):

Najpierw sprzedali firmę Niemcom w 2008, Potem odszedł Zbigniew Szwaj - główny założyciel i konstruktor a chyba w zeszłym roku prezes zarządu i inne osoby dostały zarzuty działania na szkodę firmy, wyprowadzania kasy itd.

Produkcji nie ma juz bodaj od 10 lat.

https://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34962,29078684,prezes-firmy-produkujacej-leopardy-auta-polskiej-konstrukcji.html

Jakie to smutne... 😔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Rozumiem co masz na myśli :) 

Leopardy były podobne do Wiessmanów np modelu MF30 i wspomnianego Morgana 4/4 VII serii. Ale to przy pędzie technologicznym i nowej generacji ludzi nie miało prawo bytu ;)

EDIT RR wypuścił kiedyś niskonakładową serię Phantoma Metropolitan. No to jest full exclusive ;)

O mam nawet film :)

Uzupłnię tylko, że Rolls, z działu bespoke, co chwilę wypuszcza projekty ścisle limitowane (niekiedy do jednego egzemplarza...), ale to całkiem inna para kaloszy niż leopard przecież. 

Część z wykorzystaniem "standardowych" nadwozi jak np. ostatnie:

Rolls-Royce Ghost Ékleipsis:

Rolls-Royce Ghost Ékleipsis. W hołdzie zaćmieniu słońca - autoGALERIA

Rolls-Royce "The Pearl Cullinan":

Rolls-Royce "The Pearl Cullinan" - fascynujący prezent na urodziny - autoGALERIA

czy Rolls-Royce Phantom Orchid i Oribe:

Rolls-Royce Phantom Orchid jest kwintesencją dalekowschodniej sztuki i klasy - autoGALERIA 

Rolls-Royce Phantom Oribe. Japońska ceramika i dom mody Hermes w jednym aucie - autoGALERIA

część z unikatowym nadwoziem jak:

Rolls-Royce Sweptail:

Rolls-Royce Sweptail - Najdroższy nowy samochód? - autoGALERIA

Rolls-Royce Boat Tail:

Kolejny Rolls-Royce Boat Tail "wypłynął" na drogi. Jest wspaniały w swej różowości - autoGALERIA

Poznajcie auto z własnym parasolem. Rolls-Royce Boat Tail to coachbuilding z najwyższej półki - autoGALERIA

czy najnowsze Droptail'e:

Rolls-Royce Droptail "La Rose Noir" - dział Coachbuild znów fascynuje - autoGALERIA

Rolls-Royce pokazał drugi egzemplarz Droptaila. Ten jest bardzo fioletowy - autoGALERIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

Ale gdzie tam porownywac RR do Leoparda. To jak porownywac limitki PP do Lederera - inna para kaloszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ale gdzie tam porownywac RR do Leoparda. To jak porownywac limitki PP do Lederera - inna para kaloszy

dziękuję, ze kopujesz moje zapisy: :) 

25 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

Uzupłnię tylko, że Rolls, z działu bespoke, co chwilę wypuszcza projekty ścisle limitowane (niekiedy do jednego egzemplarza...), ale to całkiem inna para kaloszy niż leopard przecież. 

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, StaryWilk napisał(-a):

Sweptail to najbardziej "yachtowe" coupe na Ziemi :) Fanem Cullinana nie jestem, ale marzę sobie być kiedyś stać się jednym z właścicieli właśnie Phantoma.

Seria druga to piękna kontynuacja majestatu marki i dokładnie tego modelu.

I tak jak uważam, że twotone w S klasie i BMW wygląda trochę na wyrost, to tutaj świetnie współgra, tak samo jak w Bugatti.

PhantomII.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.10.2023 o 07:46, Bugs napisał(-a):

moje auto spalinowe o zbliżonej mocy waży 1,5 tony.

Jakoś mi to umknęło.

Kurcze, co w dzisiejszych czasach ma tak mało wagi i ponad 400 KM? zaintrygowałeś mnie :)

Szanowni Koledzy, temat elektryków do mnie powraca, po paru tygodniach od testowanego C40 stwierdzam, że taki elektryk to idealny wóz do miasta. Dla osób, które mają własny dom z gniazdem siłowym wręcz jest do tego stworzony.

Tutaj mam kilka powodów, które po czasie przemyśleń na temat trzeciego auta w rodzinie stwierdzam, że to nie może być nic innego jak pełny elektryk. Zaletami takiego pojazdu są nie tylko sprawy eksploatacyjne, ale również dogodności, które w dzisiejszych czasach są na tyle duże, że stwierdziłem, iż po mieście będę się głównie poruszał elektrykiem; zaiste 50% wyjazdów do pracy, zakupy,dzieci, restauracje, etc. Możliwości jakie daje pojazd elektryczny m.in. możliwość poruszania się BUS pasem, możliwość bezpłatnego parkowania, wjazd do miejsc niedostępnych dla innych pojazdów tj. SCT.

Ze względu na świetne warunki finansowe jakie dają pojazdy z grupy VAG mam pytanie głównie do kierowców Skód, Volskwagenów, Audi; jakie są Wasze spostrzeżenia na temat elektryków, które posiadacie? Czy są faktycznie autami bezobsługowymi? Czy są z nimi problemy? Naturalnie zachęcam posiadaczy innych marek również do dyskusji.

Proszę o opinie osób, które mają taki pojazd przynajmniej kwartał.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Jakoś mi to umknęło.

Kurcze, co w dzisiejszych czasach ma tak mało wagi i ponad 400 KM? zaintrygowałeś mnie :)

To akurat lekko zmodyfikowane M135i ale wiele usportowionych kompaktów ma 350-400KM przy masie własnej w okolicach 1.5 tony - Mercedes A45 AMG, Audi RS3, Ford Focus RS MkIII, Cupra Formentor i pewnie inne. Wystarczą niewielkie zmiany - u mnie program i IC - żeby jeszcze trochę w granicach rozsądku zwiększyć moc i moment.

Testowane przez Ciebie Volvo to inna klasa więc z założenia będzie cięższy, no niemniej na pusto to jest co najmniej 600kg więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Bugs napisał(-a):

To akurat lekko zmodyfikowane M135i ale wiele usportowionych kompaktów ma 350-400KM przy masie własnej w okolicach 1.5 tony - Mercedes A45 AMG, Audi RS3, Ford Focus RS MkIII, Cupra Formentor i pewnie inne. Wystarczą niewielkie zmiany - u mnie program i IC - żeby jeszcze trochę w granicach rozsądku zwiększyć moc i moment.

Testowane przez Ciebie Volvo to inna klasa więc z założenia będzie cięższy, no niemniej na pusto to jest co najmniej 600kg więcej.

No tak zapomniałem o małych koksach. Nawet sprawdziłem masę Mercedesa A45 w wersji S o mocy 421KM; to zaledwie 1550 kg...

To Volvo było ciężkie i ciasne łuki to nie jest jego terytorium. Foką III jeździłem bo dobrze się znam z Dealerem i stwierdzam tylko tyle, że 2.3 to jednak nie 2.5 jak w MkII i tutaj brawa dla Audi za utrzymanie 5 cylindrów w RS3.

To porównanie rozwiewa wszelkie wątpliwości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jakie używacie zapachy samochodowe? Kiedyś chwalono puszki California Scents ale teraz to już chyba nie to samo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, darekmp3 napisał(-a):

Panowie jakie używacie zapachy samochodowe? Kiedyś chwalono puszki California Scents ale teraz to już chyba nie to samo. 

Puszki, ludziki, choinki ... mam wrażenie, że teraz wszystkie o wiele szybciej się ulatniają i mają słabsze "zapachy" albo może z wiekiem to u mnie zmysł powonienia siada :D

Ostatnio najczęściej używam takich w spray'u. Co jakiś czas psiknę kilka razy przy wsiadaniu lub wysiadaniu na dywaniki i efekt jest taki sam, a buteleczka (ok.200ml) kosztuje ~15 zł

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, darekmp3 napisał(-a):

Lniany woreczek z kawą w ziarnach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minutes ago, darekmp3 said:

Zapachy Yankee Candle, jak dla mnie robią dobrą robotę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, tommly napisał(-a):

Puszki, ludziki, choinki ... mam wrażenie, że teraz wszystkie o wiele szybciej się ulatniają i mają słabsze "zapachy" albo może z wiekiem to u mnie zmysł powonienia siada :D

Ostatnio najczęściej używam takich w spray'u. Co jakiś czas psiknę kilka razy przy wsiadaniu lub wysiadaniu na dywaniki i efekt jest taki sam, a buteleczka (ok.200ml) kosztuje ~15 zł

Dokładnie mam takie samo wrażenie. Nawet te "lepsze" po kilku dniach przestają pachnieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mycie w górskim klimacie i myk do gawry.

IMG_9956.thumb.jpeg.84528c8e393fd3d5d6712c75534a0ce3.jpeg

IMG_9958.thumb.jpeg.f79f0dc2abbecf5b5a34a85dad9aa1d1.jpeg

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Mycie w górskim klimacie i myk do gawry.

IMG_9956.thumb.jpeg.84528c8e393fd3d5d6712c75534a0ce3.jpeg

IMG_9958.thumb.jpeg.f79f0dc2abbecf5b5a34a85dad9aa1d1.jpeg

😍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śnieg zaczął padać. Chyba czas najwyższy założyć koła zimowe. Nie uważacie?

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opony zimowe założyłem dobre dwa tygodnie temu. Czasami w mokre dni przy +10C na rondzie idzie bokiem, ale do zimy jestem przygotowany. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi