Autor1984 11067 #42451 Napisano 9 Lutego 2024 Z tego co się dowiedziałem, są niezłe do miasta i faktycznie jak się okiełzna jazdę takim pojazdem to robi się taniej. Ale na trasy, nie moja bajka 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49590 #42452 Napisano 9 Lutego 2024 1 minute ago, SzefSzefow said: Cala magia w skrzyniach, ktore nie sa CVT, ze nie trzeba sie ograniczac do takiego czy innego sposobu jazdy Nie czuję się w żadnym stopniu ograniczony, po prostu zaprzyjaźniłem się z tą sytuacją i jest mi z tym dobrze… a przed tym autem zmieniałem cztery kółka co roku, maksymalnie półtora. No siadło, inaczej tego nie wytłumaczę. Żeby nie było, ja oczywiście rozumiem że nie wszyscy zaprzyjaźniają się tak jak ja😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2866 #42453 Napisano 9 Lutego 2024 8 minut temu, Londek napisał(-a): Nie czuję się w żadnym stopniu ograniczony, po prostu zaprzyjaźniłem się z tą sytuacją i jest mi z tym dobrze… a przed tym autem zmieniałem cztery kółka co roku, maksymalnie półtora. No siadło, inaczej tego nie wytłumaczę. Żeby nie było, ja oczywiście rozumiem że nie wszyscy zaprzyjaźniają się tak jak ja😉 Ludzie maja te przypadlosc, ze przyzwyczaja sie do najgorszego, Twoj wybor. Ja nie zdecydowalbym sie na tego wyjca 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #42454 Napisano 9 Lutego 2024 1 minutę temu, SzefSzefow napisał(-a): Ludzie maja te przypadlosc, ze przyzwyczaja sie do najgorszego, Twoj wybor. Ja nie zdecydowalbym sie na tego wyjca Pawle to również wynik eko-terroru. Narzekamy na skrzynię, a co z silnikami robią? To jest dramat. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49590 #42455 Napisano 9 Lutego 2024 8 minutes ago, SzefSzefow said: Ludzie maja te przypadlosc, ze przyzwyczaja sie do najgorszego, Twoj wybor. Zgred ze mnie pewnie 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2866 #42456 Napisano 10 Lutego 2024 Pawle to również wynik eko-terroru. Narzekamy na skrzynię, a co z silnikami robią? To jest dramat.Aaaa tam… korporacje przekladaja wyniki finansowe nad “eko-terroryzmem”. Nie mam pojecia dlaczego Toyota zdecydowala sie na CVT, ale stawiam na redukcje kosztow, a nie redukcje Co2. Zgred ze mnie pewnie A tego nie wiem 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #42457 Napisano 10 Lutego 2024 1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a): Aaaa tam… korporacje przekladaja wyniki finansowe nad “eko-terroryzmem”. dokładnie, dlatego - co było do przewidzenia - Niemcy już zaczynają marudzić na zakaz sprzedaży silników spalinowych w obecnych założeniach, po prostu zamordują swoją gospodarkę. Przegrali wyścig elektomobilności z Chinami 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #42458 Napisano 10 Lutego 2024 W porę i czas, wymiana świec żarowych z motywem zegarkowym: Te 22 to żart, było 13, zaraz po zdjęciu z ręki pokazuje jeszcze przez chwilę głupoty. 1 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #42459 Napisano 10 Lutego 2024 (edytowane) 3 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a): Aaaa tam… korporacje przekladaja wyniki finansowe nad “eko-terroryzmem”. Nie mam pojecia dlaczego Toyota zdecydowala sie na CVT, ale stawiam na redukcje kosztow, a nie redukcje Co2. To oczywiste, ale oficjalnie podaje się wersję dla pelikanów Pamiętam rok 2006 siedziałem sobie w salonie Skody i czytałem wywiad z Dr Ing. Mario Theissenem; opowiadał o ryku jaki generowała E63/E64 w wersji M6; ujął to mniej więcej w ten sposób "ludziom siedzącym w kawiarniach od ryku silnika wyleje się kawa"... Może coś tam pokręciłem. Ale sens zachowałem. I dziś mając świadomość jakim modelem była E60 M5 w ogóle nie zastanawiałbym się nad wyborem 7er. Wybrałbym V10 w piątce - ryk tego BMW jest zbliżony do LFA, który w moim odczuciu generuje najpiękniejszy dźwięk motoryzacyjny na Ziemi. Naturalnie już wcześniej opisywałem, że elektromobilność to w zasadzie potężne oszczędności m.in. producentów, ale nie tylko(ETS2). A odnosząc to do Toyoty, która w rankingu zawsze jest TOP to kolosalne wręcz pieniądze. Więc kierunek PHEV i EV to dawanie mniej za więcej. 25 minut temu, albiNOS 01 napisał(-a): W porę i czas, wymiana świec żarowych z motywem zegarkowym: Te 22 to żart, było 13, zaraz po zdjęciu z ręki pokazuje jeszcze przez chwilę głupoty. Żarty żartami zamknęli ale 22 mogłoby być. Edytowane 10 Lutego 2024 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2866 #42460 Napisano 10 Lutego 2024 Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): A odnosząc to do Toyoty, która w rankingu zawsze jest TOP to kolosalne wręcz pieniądze. Więc kierunek PHEV i EV to dawanie mniej za więcej. Żarty żartami zamknęli ale 22 mogłoby być. Toyota nie zagrala w elektryke... maja inna wizje 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #42461 Napisano 10 Lutego 2024 22 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): Toyota nie zagrala w elektryke... maja inna wizje Jednak klepią PHEV od wielu lat i sprawdzone konstrukcje w połączeniu z prostymi skrzyniami daje potężny wynik. Mając na uwadze ranking sprzedaży, gdzie choćby w naszym Kraju spośród najczęściej wybieranych pojazdów; 5 miejsc zajmuje Toyota, na 10. Podejrzewam, choć nie mam bladego pojęcia, że skrzynie CVT lepiej wymienić, aniżeli remontować. Z Amoniakiem to spokojnie, wodór też jest. Inwestorzy tak łatwo nie dadzą wyrugować się z rynku, na który tyle zainwestowali więc i pewnie biurokraci otrzymają wytyczne "W 2023 roku produkcja i sprzedaż samochodów Toyota Motor Corporation osiągnęły nowy rekord. Koncern sprzedał najwięcej samochodów na świecie ze wszystkich producentów już po raz czwarty z rzędu. W ciągu roku salony marek Toyota, Lexus, Daihatsu i Hino opuściło 11 233 039 samochodów, o 7,2% więcej niż rok wcześniej." 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2866 #42462 Napisano 10 Lutego 2024 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Jednak klepią PHEV od wielu lat i sprawdzone konstrukcje w połączeniu z prostymi skrzyniami daje potężny wynik. Mając na uwadze ranking sprzedaży, gdzie choćby w naszym Kraju spośród najczęściej wybieranych pojazdów; 5 miejsc zajmuje Toyota, na 10. Podejrzewam, choć nie mam bladego pojęcia, że skrzynie CVT lepiej wymienić, aniżeli remontować. Z Amoniakiem to spokojnie, wodór też jest. Inwestorzy tak łatwo nie dadzą wyrugować się z rynku, na który tyle zainwestowali więc i pewnie biurokraci otrzymają wytyczne "W 2023 roku produkcja i sprzedaż samochodów Toyota Motor Corporation osiągnęły nowy rekord. Koncern sprzedał najwięcej samochodów na świecie ze wszystkich producentów już po raz czwarty z rzędu. W ciągu roku salony marek Toyota, Lexus, Daihatsu i Hino opuściło 11 233 039 samochodów, o 7,2% więcej niż rok wcześniej." Toyota to taki Rolex samochodow 🙂 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #42463 Napisano 10 Lutego 2024 Cvt była tak dobra i dawała tak duża przewagę że została zakazana w F1. Ciekawe jak dobre byłyby te skrzynie teraz w masowo produkowany CH samochodach gdyby ich rozwój był od "wtedy" kontynuowany 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facecik 4456 #42464 Napisano 10 Lutego 2024 Powoli dojrzewam do zakupu kolejnego auta. Na razie rozważam dwie opcje: 1. Nowy ES 300h - za: jest nowy, oszczędny - przeciw: słabe osiągi, droższy 2. Używany GS450h - za: osiągi, tańszy - przeciw: używka, trzeba się postarać żeby kupić coś w dobrym stanie Co byście wybrali? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2866 #42465 Napisano 10 Lutego 2024 24 minuty temu, facecik napisał(-a): Powoli dojrzewam do zakupu kolejnego auta. Na razie rozważam dwie opcje: 1. Nowy ES 300h - za: jest nowy, oszczędny - przeciw: słabe osiągi, droższy 2. Używany GS450h - za: osiągi, tańszy - przeciw: używka, trzeba się postarać żeby kupić coś w dobrym stanie Co byście wybrali? GS450h 2 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #42466 Napisano 10 Lutego 2024 19 minut temu, facecik napisał(-a): Powoli dojrzewam do zakupu kolejnego auta. Na razie rozważam dwie opcje: 1. Nowy ES 300h - za: jest nowy, oszczędny - przeciw: słabe osiągi, droższy 2. Używany GS450h - za: osiągi, tańszy - przeciw: używka, trzeba się postarać żeby kupić coś w dobrym stanie Co byście wybrali? Zależy czego oczekujesz od pojazdu. Ja mimo słabych osiągów wybrał bym jednak ES w wersji Omotenashi. Jakość wykonania tip top zwłaszcza drewniane wstawki. Ja byłem zniechęcony skrzynią, natomiast zawieszenie pracuje rewelacyjnie i jakość materiałów na najwyższym poziomie. Masz gwarancję i Lexus daje rewelacyjne systemy finansowania. Tzn dawał w ubiegłym roku, nie wiem jak sytuacja teraz. 1 godzinę temu, irekm napisał(-a): Cvt była tak dobra i dawała tak duża przewagę że została zakazana w F1. Ciekawe jak dobre byłyby te skrzynie teraz w masowo produkowany CH samochodach gdyby ich rozwój był od "wtedy" kontynuowany Trochę sobie o nich poczytałem i cvt nie znoszą wysokiego momentu - więc ich trwałość przy maksymalnym przyśpieszeniu pewnie jest wątpliwa 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #42467 Napisano 10 Lutego 2024 1 godzinę temu, irekm napisał(-a): Cvt była tak dobra i dawała tak duża przewagę że została zakazana w F1. tylko CVT to bardzo obszerne pojęcie. Jak był rozwiązany napęd w F1 w takiej skrzyni? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #42468 Napisano 11 Lutego 2024 (edytowane) Łańcuch, jednak zajmie mi to trochę więcej czasu żeby potwierdzić, bo już przeczytałem że łańcuch w innych opracowania CH piszą pasek ze specjalnego materiałów.... No chyba że ten specjalny materiał to żelazo albo jakiś inny metal 😉 10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Zależy czego oczekujesz od pojazdu. Ja mimo słabych osiągów wybrał bym jednak ES w wersji Omotenashi. Jakość wykonania tip top zwłaszcza drewniane wstawki. Ja byłem zniechęcony skrzynią, natomiast zawieszenie pracuje rewelacyjnie i jakość materiałów na najwyższym poziomie. Masz gwarancję i Lexus daje rewelacyjne systemy finansowania. Tzn dawał w ubiegłym roku, nie wiem jak sytuacja teraz. Trochę sobie o nich poczytałem i cvt nie znoszą wysokiego momentu - więc ich trwałość przy maksymalnym przyśpieszeniu pewnie jest wątpliwa 3.5L v10 moc około 780KM czyli trochę momentu też miał. Samochód z cvt z tego co piszą robił czas o kilka sekund krótszy na okrążeniu. Dlatego cvt zostały zbanowane. Co do niezawodność to pewnie nie będzie wiadomo z powyższego powodu. Natomiast jestem pewien że gdyby ta skrzynia była dopuszczona wtedy do wyścigów, to pewnie na dzień dzisiejszy system dostępny w normalnych samochodach byłby dużo bardziej dopracowany. Aż se poszukam więcej materiałów na temat tego Williams a i cvt. Edytowane 11 Lutego 2024 przez irekm 1 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 693 #42469 Napisano 11 Lutego 2024 10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Trochę sobie o nich poczytałem i cvt nie znoszą wysokiego momentu - więc ich trwałość przy maksymalnym przyśpieszeniu pewnie jest wątpliwa Cvt tak jak wspomniał @trollu to szerokie pojęcie - napęd może być przekazywany przez łańcuch / pas transmisyjny (np. audi multitronic), ale może to być przekładnia planetarna (taka stosuje toyota). Ta toyotowska planetrka cvt uchodzi za niezniszczalna - jedna z najtrwalszych skrzyń obecnie na rynku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #42470 Napisano 11 Lutego 2024 (edytowane) 42 minuty temu, StaryWilk napisał(-a): Cvt tak jak wspomniał @trollu to szerokie pojęcie - napęd może być przekazywany przez łańcuch / pas transmisyjny (np. audi multitronic), ale może to być przekładnia planetarna (taka stosuje toyota). Ta toyotowska planetrka cvt uchodzi za niezniszczalna - jedna z najtrwalszych skrzyń obecnie na rynku. Godzinę temu, irekm napisał(-a): Łańcuch, jednak zajmie mi to trochę więcej czasu żeby potwierdzić, bo już przeczytałem że łańcuch w innych opracowania CH piszą pasek ze specjalnego materiałów.... No chyba że ten specjalny materiał to żelazo albo jakiś inny metal 😉 3.5L v10 moc około 780KM czyli trochę momentu też miał. Samochód z cvt z tego co piszą robił czas o kilka sekund krótszy na okrążeniu. Dlatego cvt zostały zbanowane. Co do niezawodność to pewnie nie będzie wiadomo z powyższego powodu. Natomiast jestem pewien że gdyby ta skrzynia była dopuszczona wtedy do wyścigów, to pewnie na dzień dzisiejszy system dostępny w normalnych samochodach byłby dużo bardziej dopracowany. Aż se poszukam więcej materiałów na temat tego Williams a i cvt. Panowie niewiele wiem, a w zasadzie nic o skrzyniach CVT, a, że jestem dociekliwy to szukam i na jakimś blogu wyczytałem, że mają ograniczoną możliwość przenoszenia momentu obrotowego. W sumie jak się człowiek rozejrzy po rynku aut osobowych, które mają owy moment przenoszony przez skrzynie CVT i eCVT to faktycznie nie grzeszą mocą i momentem Edytowane 11 Lutego 2024 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #42471 Napisano 11 Lutego 2024 Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Panowie niewiele wiem, a w zasadzie nic o skrzyniach CVT, a, że jestem dociekliwy to szukam i na jakimś blogu wyczytałem, że mają ograniczoną możliwość przenoszenia momentu obrotowego. W sumie jak się człowiek rozejrzy po rynku aut osobowych, które mają owy moment przenoszony przez skrzynie CVT i eCVT to faktycznie nie grzeszą mocą i momentem CVT i eCVT do dwa kompletnie różne rozwiązania techniczne. To co piszesz jest prawdą przy obecnie produkowanych CVT, natomiast ecvt to przekładnia planetarna i tu właściwie nie ma ograniczeń momentu, można ją zaprojektować nawet na 1000 NM. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #42472 Napisano 11 Lutego 2024 (edytowane) O jakim momencie mówimy w przypadku 3.5 V10 które ma przeszło 200 wolnossących koni z litra. Gdyby to było takie piękne to w samochodach mielibyśmy silniki z ścigaczy - 4 cylindry, litr pojemności i ponad 200KM. Tylko auto nie pojedzie z takim silnikiem a na pewno nie tak jakbyśmy tego chcieli. Teoretycznie cvt dałaby taka możliwość tylko każde ruszanie spod świateł brzmiałoby jak start wyścigu f1. Wszystkie rozwiązania z jakimś pasem czy łańcuchem to kombinowanie i tyle, napęd ten sprawdza się tylko w skuterach. ATV, utv/SSV też mają pasy ale jak ktoś zaczyna ostrzej jeździć to pasy napędowe padają jak muchy a to nie są pojazdy które mają 2t wagi i mnóstwo Nm. Najnowsze CanAm czy Polaris mają mechaniczne zautomatyzowane skrzynie bo już się ludzie najedli strzępków pasa. A cvt i duży moment obrotowy jest możliwe ale do samochodów musieliby zacząć wkładać przekładnie z ciągników jak Vario Fendta. Tylko cena, waga i pewnie hałas pompy wielotloczkowej byłaby nie do akceptacji Edytowane 11 Lutego 2024 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6268 #42473 Napisano 11 Lutego 2024 Ja się muszę zgodzić z @SzefSzefow. Parę lat temu dali mi na kilka dni zastępczego Avensisa. Z salonu od razu wyjechałem na 3 pasmową trasę, wciskam mocniej gaz i … wycie. Nie sądziłem, że z taką radością wrócę do wtedy manualnej Toyoty jaką jeździłem. Bardzo słabe wrażenia, na pewno nie chciałbym jeździć autem z taką skrzynią na co dzień. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #42474 Napisano 11 Lutego 2024 11 minut temu, Ceteth napisał(-a): Ja się muszę zgodzić z @SzefSzefow. Parę lat temu dali mi na kilka dni zastępczego Avensisa. Z salonu od razu wyjechałem na 3 pasmową trasę, wciskam mocniej gaz i … wycie. Nie sądziłem, że z taką radością wrócę do wtedy manualnej Toyoty jaką jeździłem. Bardzo słabe wrażenia, na pewno nie chciałbym jeździć autem z taką skrzynią na co dzień. Do miasta ujdzie Na trasy jak wspomniałem; nie moja bajka. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11067 #42475 Napisano 11 Lutego 2024 W dniu 5.01.2024 o 22:30, SzefSzefow napisał(-a): Czasem spotykam sie z samochodami, ktore byly wyprodukowane lata temu, ale moznaby rzec, ze wygladaja nadal nowoczesnie i wcale nie wygladaja na swoje lata... jakby wyprzedzily swoja epoke 🤔 Jak dla mnie to: Toyota Previa I (1990): Mitsubishi Galant VIII (1996😞 Peugeot 406 Coupe (1997): Opel Astra OPC (2012): A dla Was? Jako iż ominęła mnie zabawa, poniżej moja dycha. Pewnie gdybym dłużej pomyslał to pewnie bym coś podmienił. 10. Audi A2 - 1999 9. Peugeot 406 Coupe - 1997 8. Mitsubishi Eclipse 3gen - 1994 7. Toyota Supra 4 gen. - 1993 6. Aston Martin DB9/DBS - 2004 5. Alfa Romeo Brera - 2005 4. BMW E46 M3 - 2000 3. Nissan 370Z - 2008 2. BMW Z8 - 2000 1. Mercedes - BENZ SLR McLaren - 2004 Myślałem również o Veyronie i Lexusie LFA, ale to jednak SLR musiał znaleźć się na 1. 3 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach