Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Podobne, choć starsze Mercedesy, widziałem w tamtym roku w hotelu w Egipcie, gdzie się zatrzymaliśmy. Służyły do przewozu gości na specjalne życzenie.

IMG_1534.jpeg

IMG_1533.jpeg

IMG_1532.jpeg

IMG_1531.jpeg

IMG_1530.jpeg

IMG_1529.jpeg

IMG_1528.jpeg

Nie życzę kierowcy i pasażerom tzw. "strzału w tył". Gwarantowane uszkodzenie odcinka szyjnego kręgosłupa😐 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Krakus1 napisał(-a):
  1. jaka to marka opon ?

Nie wiem niestety, ktoś wrzucił na fejsie zdjęcie jako żart, ale google też mi to wypluło.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, tommly napisał(-a):

Honest self-criticism : r/funny

Wiesz co nie wiem czy niektóre chińskie opony nie lepsze niż produkowane w Pl. Kupione nowe dunlopy produkcja pl ogromny problem głośne od początku założone stare bo dodatkowo bardzo szybko po ząbkowały a miałem teraz chińskie zimówki imperial i wcale nie jest źle. Fajna guma, dobry bieżnik. Miałem zmienić ale przy nie dużych przedbiegach zimą szkoda oddać za darmo. Letnie wziąłem Bridgestone turanza 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nowe turanzy 6 i do normalnej jazdy super opony, ale jak ktoś ma choć lekko sportowe zacięcie to nie polecam

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiesz co nie wiem czy niektóre chińskie opony nie lepsze niż produkowane w Pl. Kupione nowe dunlopy produkcja pl ogromny problem głośne od początku założone stare bo dodatkowo bardzo szybko po ząbkowały a miałem teraz chińskie zimówki imperial i wcale nie jest źle. Fajna guma, dobry bieżnik. Miałem zmienić ale przy nie dużych przedbiegach zimą szkoda oddać za darmo. Letnie wziąłem Bridgestone turanza 
Wiem wiem, też mam nowe chińskie zimówki do jazdy po mieście (w dostawczaku), bodajże Firemaxy i jestem mega zadowolony. Letnie kupiłem teraz przed sezonem nowe Fuldy, porażka, guma twarda w okolicach 10-15 stopni, powyżej 20 jakoś się klei, ale spalanie urosło od poprzednich o ok. 1-1,5 litra. A poprzednie miałem Nexeny i porównałbym je do fabrycznych Michelinów. Były mega ciche, wygodne i z niskim spalaniem.
Generalnie zawsze przed zakupem porównuję indeksy składowe (spalanie, głośność itd.) oraz opinie na oponeo i nigdy się nie zawiodłem, oprócz tej ostatniej Fuldy.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

Miałem nowe turanzy 6 i do normalnej jazdy super opony, ale jak ktoś ma choć lekko sportowe zacięcie to nie polecam

Do takiej kupione. Przy 10 tysiąc rocznie mają być na 4 sezony i się sprawdzać 😀

Godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

Do takiej kupione. Przy 10 tysiąc rocznie mają być na 4 sezony i się sprawdzać 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysta linia.

IMG_1358.thumb.jpg.ff0b8d62cf35a271076c14dd6bb703cd.jpg

Rzeczywiście SCT na razie nie działa. Parę razy już wjechałem i nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślałeś że co się stanie, pojawi się niewidzialna ściana?
To jest po prostu ryzyko mandatu, zdaje się że dosyć male

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, facecik napisał(-a):

Rzeczywiście SCT na razie nie działa. Parę razy już wjechałem i nic.

Kiedyś po wprowadzeniu Viatoll'u też przez chwilę była cisza, a później ludzie dostawali skrajne mandaty, a dotyczyło to nawet samochodów osobowych z kempingiem lub inna przyczepą. Rekordzista dostał ponad 120 tys. PLN i popełnił samobójstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, bober5264 napisał(-a):

A myślałeś że co się stanie, pojawi się niewidzialna ściana? emoji16.png
To jest po prostu ryzyko mandatu, zdaje się że dosyć male

Myślałem, tylko że 4x w roku jest wjazd bez konsekwencji i mandatu. To jest bardzo budujące i mam to z tyłu głowy za każdym razem gdy udaję się do strefy zakazanej. Jeżeli nie zatrzymają, nie ma sprawy, wiec zakładam, że ciągle mam czyste konto. A dzisiaj dostałem informację, że nowy Lex dotarł do salonu. Muszę go tylko kupić i zarejestrować. Chyba się uda i wykorzystam limit🙂

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Es?

Tak, dokładnie taki jak zmówiłem🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że ostatni tydzień urlopu spędzam stacjonarnie, to postanowiłem z synami wybrać się do Muzem Motoryzacji Wena w Oławie. Kto jeszcze nie był to polecam. Pozycja obowiązkowa. Pierwsze muzeum w którym poczułem, że zostało stworzone przez człowieka z pasją. Kilka fotek na zachętę.
6a7c545cb3375cf94574303d8c70021a.jpg&key=ecccb7a6bbc85e93b562d0b46c54a26fbad2d68d6f930b91c21fe4ea032afd81aba1b69d77fcca88944b9b640574e058.jpg&key=caa40e2b85b3149add83d084fc3b74b383f3887e5a764cf577e4ddfa4a359ada8b5f1365faffcdc50661d0aaedbf3474.jpg&key=2275c9d95db894d97125734bdcf7cefcbce840f84dbfbc95b46a7befd5abdfd497151fd68b28fe9cb3d414361b53e5cb.jpg&key=b21538406ce67b8474733e90cf958a7d93981eb9adb8b749b77726bb6b6fdda081bb41d2e50866b636025307e085e35e.jpg&key=2486bb7a216f09b784fd4736f998483c2965d64f70f011d4935435a34ab9f723323bf04a55810a64e3e663fa14ab14f7.jpg&key=ad4f743c1bfd298db1b87780bd5c2c7373e1fb14a782ce31c0aa19a2a1964ed3d250fc088c7516fa5bd6f84e82b4e826.jpg&key=479ce8448e90f3d5474002dd4268dcb5afcb13bcef1c29fdf98f7717a9171b3e473bdbb8322e130d2baceee61a901e5b.jpg&key=75b10120a44aa9648b8543bef8fa33ceaf9918486dc75f0d1ae3d8102fd431c6d64c4c2533410e67ddf18d1247ede6e0.jpg&key=7677773288fc35e1e795c6b19f3d2e869b307bd51553d35b3d21c87bcf4ae540

P.S. w kontrze do tych którzy zawsze "szybko i bezpiecznie". 83 km miasto plus drogi lokalne. Średnia 4.2l/100 (było 3.9 przed wjazdem do miasta, ale niestety złapało nas kilka zatkanych skrzyżowań).
6105b70df6aceadebe783afd646b5abc.jpg&key=b27d688995fa313715486a99b37946cfd633cdae61b728a909c6d4ed39112081

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.07.2024 o 11:30, bober5264 napisał(-a):

a5 coupe był jakiś brzydki i dziwny

Znowu nam nie po drodze 😉 - dla mnie A5 coupe jest kwintesencją piękna (oczywiście w swojej klasie i zakresie cenowym i użytkowym) - linia, proporcje, "dyskrecja i zero nachalności" - zwłaszcza pierwsza generacja po lifcie. Gdybym musiał kupować auto dla siebie, jakaś dobra wersja byłaby mocnym konkurentem, cały czas podoba mi się mimo upływu czasu.

Brzydkim, wręcz szpetnym samochodem zarówno z zewnątrz jak i w środku (esy floresy na desce) jeżdżę od kilku tygodni - camry. Ilekroć do niego podchodzę, przypomina mi się tytuł filmu Sasnali "Z daleka widok jest piękny." Ale jak mówią - darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

Za to potwierdzam opinię @irekm "ultimate dupowóz ... komfort jest  więcej niż poprawny, wg mnie jest to super samochód jeżeli planuje się go używać tak jak zaplanowała to Toyota. Jest to zwykly point A to B dupowóz, który odwdzięczy się niesamowicie niskim z użyciem paliwa, najprawdopodobniej totalną bezawaryjnością i bardzo fajnym komfortem jazdy". 

Plusem jest 2,5 l. pod maską - ostatnim moim samochodem z takim silnikiem była E46 325i kilkanaście lat temu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawił się nowy faworyt... Zeekr 001 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, mroova napisał(-a):

Znowu nam nie po drodze 😉 - dla mnie A5 coupe jest kwintesencją piękna (oczywiście w swojej klasie i zakresie cenowym i użytkowym) - linia, proporcje, "dyskrecja i zero nachalności" - zwłaszcza pierwsza generacja po lifcie. Gdybym musiał kupować auto dla siebie, jakaś dobra wersja byłaby mocnym konkurentem, cały czas podoba mi się mimo upływu czasu.

Brzydkim, wręcz szpetnym samochodem zarówno z zewnątrz jak i w środku (esy floresy na desce) jeżdżę od kilku tygodni - camry. Ilekroć do niego podchodzę, przypomina mi się tytuł filmu Sasnali "Z daleka widok jest piękny." Ale jak mówią - darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

Za to potwierdzam opinię @irekm "ultimate dupowóz ... komfort jest  więcej niż poprawny, wg mnie jest to super samochód jeżeli planuje się go używać tak jak zaplanowała to Toyota. Jest to zwykly point A to B dupowóz, który odwdzięczy się niesamowicie niskim z użyciem paliwa, najprawdopodobniej totalną bezawaryjnością i bardzo fajnym komfortem jazdy". 

Plusem jest 2,5 l. pod maską - ostatnim moim samochodem z takim silnikiem była E46 325i kilkanaście lat temu. 

Nic mi nie wspominaj o bezawaryjnosci Toyoty...

To juz nie czasy Cariny E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, mroova napisał(-a):

A5 couple projektował Walter de Silva. I moim zdaniem to auto w ostatnim wydaniu wyglądało świetnie.

Być może wybór nowego modelu poprzedziło zestawienie projektu unowocześnionej obecnej linii A5 i projektu ala Alfa Giulia.

I wygrała koncepcja Włoska. 

20 minut temu, mroova napisał(-a):

Moim zdaniem Camry wygląda nowocześnie. Jest mniej kontrowersyjnie niż np. Lexus ES (linia tyłu mi się nie podoba).
Ma swoje mocne punkty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Gromy 😉 proszę nie na mnie, lecz na cytowanego kol. @irekm - pierwszy tysiąc za nami, u mnie na razie wszystko działa. Zresztą lubię oddawać auta do serwisu - przez tydzień, dwa jeżdżę czymś innym. I każdorazowo stwierdzam, że mógłbym tym jeździć - taki już PESEL.

32 minuty temu, Remy napisał(-a):

Ma swoje mocne punkty. 

Niewątpliwie, dla mnie "najlepsze auto świata" 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, mroova napisał(-a):

Gromy 😉 proszę nie na mnie, lecz na cytowanego kol. @irekm - pierwszy tysiąc za nami, u mnie na razie wszystko działa. Zresztą lubię oddawać auta do serwisu - przez tydzień, dwa jeżdżę czymś innym. I każdorazowo stwierdzam, że mógłbym tym jeździć - taki już PESEL.

Kolega irekm to znany na całym świecie hejter niemieckiej motoryzacji, za bardzo bym mu nie ufał. On twierdzi, że Toyota Camry ma dynamikę porsche 911 i perfekcyjną najlepszą na świecie skrzynię, która kompletnie nie wyje. Ale ja mu się nie dziwię, on w fordzie ma skrzynię A10, która jest najgorszym automatem ever jakim jeździłem, na jednej z serpentyn w górach omal mnie nie zabiła, bo auto postanowiło zmienić bieg w ostrym zakręcie i zrobiło to z takim zapałem, że złapało poślizg i omal nie trafiłem do rowu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się niesamowicie podoba a5 ale w wersji sportback, a7 też, jedyny ich pluso - minus to drzwi bez ramek (nie mam garazu i zimą pieprzenie się z tym jest meczace) a w a5 nie można wziąć podwójnych syzb bocznych co odwdzięczy się dodatkowym hałasem, gdyby linia była taka sama a drzwi normalne to wybrałbym a5 zamiast a4 default_wink.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Tak to wygląda. Ja jeździłem i jeżdżę jeszcze Toyotami (corolla, yaris, kilka Avensisów) i nie narzekam zbytnio na awaryjność. 

Ale wpadki się zdarzają, opiłki w silniku pozostałe z  procesu produkcji np:

https://www.thedrive.com/news/we-finally-know-why-the-toyota-tundra-v6-keeps-self-destructing

Pocieszające, że koncern jakąś akcję uruchomił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam/miałem kilka toyot ogólnie nie narzekam, ale też bym nie gloryfikował ;)

Tyle oleju co mi żłopało 1.4vvti i 1.8vvti to audi w dieslu na longlife nigdy nie widziało między wymianami. 

Auris z valvematic jeździ, ale mam znajomych którym już padł sterownik.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

no może to już nie te czasy, ale te wszystkie Corolle i Priusy w hybrydzie na Uberze to wątpię żeby się pieprzyły jakoś na potęgę inaczej tak by nie zdominowały tego segmentu zarobkowego jak kiedyś mietek W123 i W124. Z Yariską GR to chyba pecha miałeś, albo jakieś wady kontrukcyjne są, jak kiedyś w którejś generacji Civica Type-R gdzie wydech nagrzewał skrzynię biegów :P Ale powiem szczerze, nie śledziłem jakoś czy właściciele Yarisa GR skarżą się na jakieś problemy.

Edytowane przez Admof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Marak napisał(-a):

Tak to wygląda. Ja jeździłem i jeżdżę jeszcze Toyotami (corolla, yaris, kilka Avensisów) i nie narzekam zbytnio na awaryjność. 

Ale wpadki się zdarzają, opiłki w silniku pozostałe z  procesu produkcji np:

https://www.thedrive.com/news/we-finally-know-why-the-toyota-tundra-v6-keeps-self-destructing

Pocieszające, że koncern jakąś akcję uruchomił. 

3 godziny temu, Admof napisał(-a):

no może to już nie te czasy, ale te wszystkie Corolle i Priusy w hybrydzie na Uberze to wątpię żeby się pieprzyły jakoś na potęgę inaczej tak by nie zdominowały tego segmentu zarobkowego jak kiedyś mietek W123 i W124. Z Yariską GR to chyba pecha miałeś, albo jakieś wady kontrukcyjne są, jak kiedyś w którejś generacji Civica Type-R gdzie wydech nagrzewał skrzynię biegów :P Ale powiem szczerze, nie śledziłem jakoś czy właściciele Yarisa GR skarżą się na jakieś problemy.

Moj wujaszek mial od nowosci dwie Cariny E. Pierwsza byla z 2 litrowym dieslem i zrobila 150 tys km bez zadnej awarii. Druga kupil poliftowa z 2 litrowym turbodieslem i ta zrbila ponad 300 tys km bez zadnej awarii. Priusy jezdzace na Uberach maja miliony km i sie trzymaja bezproblemowo. I zgadzam sie, Toyota byla pod tym wzgledem numerem jeden na swiecie. Moim zdaniem, teraz Toyota wraca do normalnosci. 

Model GR Yaris ma wiele problemow jakosciowo / produkcyjnych / awaryjnych. Rozne problemy ze skrzyniam biegow sa bardzo czeste. Do tego dochodza problemy ze sprzeglem (moje sie kleilo i po 5 tys w 75% bylo zuzyte). Mojego znajomego GRka od poczatku wpadala w wibracje powyzej 100km/h i u mnie po ostatniej "naprawie" skrzyni zaczelo sie podobnie - zle zamontowany / wywazony wal napedowy. Jakby tego bylo malo mialem problemy z hamulcami (wiem, ze to problemy, ktore sie pojawily w innych GRkach) - pierwsze nacisniecie hamulca po dluzszej jezdzie bez uzywania hamulcow (np jazda po autostradzie), skutkowalo "zapowietrzonym" pedalem hamulca i ich prawie brakiem. Dwa razy bym mial wypadek z tego powodu.

Chwiliowo mam alergie na Toyoty 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi