Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle, że dla wyżej wymienionych, konkurentem jest NX a nie RX. Poza tym zgoda, mając wolne 350-400k skłaniał bym się chyba właśnie w stronę RX'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, irekm napisał(-a):

Natiomast dla mnie c6 Z06 to kwintesencja Corvetty,  atmosferyczny 427 V8, ślinie się za kazdym razem jak widzę ten samochód. Ceny już poważnie zaczynają rosnąć, chcę sobie kuedys ją kupić. 

Nowa corvette dla mnie tak sie zmieniła, że powinni zmienić tez nazwę tego samochodu. 😁

2005-chevrolet-corvette-z06-blue-devil_100731418_h.jpg

Masz rację, co nie zmienia faktu, że teraz to auto może konkurować z innymi o centralnym położeniu silnika. Bo jak wiemy to jedyne właściwe dla pojazdów, choć Porsche twierdzi inaczej.

Teraz, Keniutek napisał(-a):

Tyle, że dla wyżej wymienionych, konkurentem jest NX a nie RX. Poza tym zgoda, mając wolne 350-400k skłaniał bym się chyba właśnie w stronę RX'a

Tak, ale Kolega był zainteresowany XC90 oraz X5 również.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

I ten dźwięk, a nie głośniki.

Teraz to prawdziwego dźwięku już prawie nie ma, wszystko sztuczne 😄.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, beniowski napisał(-a):

Teraz to prawdziwego dźwięku już prawie nie ma, wszystko sztuczne 😄.

😆

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Masz rację, co nie zmienia faktu, że teraz to auto może konkurować z innymi o centralnym położeniu silnika. Bo jak wiemy to jedyne właściwe dla pojazdów, choć Porsche twierdzi inaczej.

No tak jest, szewi dobił do końca  ( swoich) możliwości  jeżeli chodzi o prowadzenie i trakcje dla sportowego samochodu w  układzie silnik z przodu i rwd. 

A corvette cały czas kosztuje frakcje tego ile kosztują europejskie  super wózki. 

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zgadza się. Szukam złotego środka.
Zapomniałem o Lexusie, ale w przyszłym tygodniu mam zamiar pojeździć zarówno RX jak i NX.
Jeżeli chodzi o X3 to myślałem właśnie o nowej M50, natomiast muszę zobaczyć jak prezentuje się gabarytowo o co nie będzie łatwo, bo chyba pierwsze mają trafić do Polski w okolicach listopada. Muszę pewnie odświeżyć sobie stary model. Przymierzałem się już do niego jakiś czas temu i pamiętam, że jeżeli chodzi o jakość wnętrza to zrobił na mnie bardzo złe wrażenie.
Poza powyższym, dla mnie kluczowe kryterium to możliwość wpięcia fotelików dla niemowlaków (tych wpinanych tyłem do kierunku jazdy) za fotelem kierowcy lub pasażera, co dzisiaj mam wrażenie nie jest łatwe jeżeli ma się +190 cm oraz przestrzeń bagażowa dla 4 os. rodziny.
Na razie mój faworyt to X5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, The_Rocket napisał(-a):

Tak, zgadza się. Szukam złotego środka.
Zapomniałem o Lexusie, ale w przyszłym tygodniu mam zamiar pojeździć zarówno RX jak i NX.
Jeżeli chodzi o X3 to myślałem właśnie o nowej M50, natomiast muszę zobaczyć jak prezentuje się gabarytowo o co nie będzie łatwo, bo chyba pierwsze mają trafić do Polski w okolicach listopada. Muszę pewnie odświeżyć sobie stary model. Przymierzałem się już do niego jakiś czas temu i pamiętam, że jeżeli chodzi o jakość wnętrza to zrobił na mnie bardzo złe wrażenie.
Poza powyższym, dla mnie kluczowe kryterium to możliwość wpięcia fotelików dla niemowlaków (tych wpinanych tyłem do kierunku jazdy) za fotelem kierowcy lub pasażera, co dzisiaj mam wrażenie nie jest łatwe jeżeli ma się +190 cm oraz przestrzeń bagażowa dla 4 os. rodziny.

Zapomniałeś, że na forum pomagamy przekroczyć budżet.

A zatem Porsche Macan.

A jak się ono prowadzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Lynx27 napisał(-a):

@Autor1984 

@Krakus1

Dojazd do pracy ( 110km w jedną stronę)

IMG_6020.jpeg

Dzięki @Lynx27 😊 podobną odległość mam do pracy gdzie jeżdżę kilka razy w miesiącu , i z mojej obserwacji, nie jest obojętny czym pokonuje taką odległość ,żeby zacząć długi intensywny dzień fizycznie i umysłowo , i tak samo sprawa dotyczy powrotu- w końcu 18 lat przedwczoraj skończyłem😅-  , w moim przypadku bardziej wypoczęty zaczynałem pracy , i mniej zmęczony wróciłem do domu mając 3er w porównaniu do Tiguana , i taka sama sytuacja dotyczy 5er w porównaniu do 3er , i z pewnością S dało by jeszcze więcej w tym temacie , ciekawy jestem jak jest z komfortem S w porównaniu do G70 , musielibyście z Łukaszem zamienić się autami na kilka dni 😉 jaki system audio masz w S , i jak go oceniasz ? poziom wyciszenia to GLE/GLS , czy jeszcze lepiej ? 

Godzinę temu, The_Rocket napisał(-a):

bo to fajny , premium SUV BMW , chyba że Q7 /Q8 wygrają pod względem finansowym , bo wygrają😉 . co do X3 , moim zdaniem nie ma co go porównywać do X5 jeśli szukasz komfortowego SUVa premium , brak foteli komfortowych , brak domykanie drzwi , deska rozdzielcza wyłożona szmatą z recyklingu pod nazwą : Luxury za 2500zł .. jak dla mnie X3 ma już nową definicję premium wg BMW pod względem jakości , i która jest dla naszego pokolenia trochę pluciem w twarz , X5 jeszcze trzyma jakość która nam jest znana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam o tych poszukiwaniach - kiedy ktoś zacznie pytać o jakieś fajne samochody a nie tylko SUVy i limuzyny?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, zielony.m napisał(-a):

Tak sobie czytam o tych poszukiwaniach - kiedy ktoś zacznie pytać o jakieś fajne samochody a nie tylko SUVy i limuzyny?:)

👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zielony.m napisał(-a):

Jak powiesz co tam zakupiłeś, to ja podpytam o "fajny" samochód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie będę musiał kupić jakiś budżetowy dupowóz. Myślę raczej o czymś ekonomicznym i racjonalnym. Stąd moje pytanie: ma ktoś jakieś doświadczenia z Alfą 159 3.2 V6? Albo jakieś inne propozycje w podobnych klimatach? Tylko bez szaleństw budżetowo, max. 30k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak moja żonka się przekona do zakupu chociażby crossovera - ogólnie czegoś wiekszego niż fiat 500 (pracuje nad tym) to ja z chęcią sobie sprawie jakieś ciekawe auto

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.07.2024 o 21:38, Remy napisał(-a):

Zapomniałeś, że na forum pomagamy przekroczyć budżet.

A zatem Porsche Macan.

A jak się ono prowadzi...

Nowy Macan to już tylko prąd. Więc ten tego…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, rafi napisał(-a):

Prawdopodobnie będę musiał kupić jakiś budżetowy dupowóz. Myślę raczej o czymś ekonomicznym i racjonalnym. Stąd moje pytanie: ma ktoś jakieś doświadczenia z Alfą 159 3.2 V6? Albo jakieś inne propozycje w podobnych klimatach? Tylko bez szaleństw budżetowo, max. 30k

BRERA ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucaliście ostatnio spalania a tak wyszło u mnie wczoraj. 

jGn6UH5.jpeg

Część autostrady niestety w tak silnym deszczu, że wszyscy jechali dość bezpiecznie potem niestety przed trojmiastem i dalej pewnie z 50-60 kilometrów w korku ale nie jest źle przy 2.0 diesel i 235kM.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kornel91 napisał(-a):

Wrzucaliście ostatnio spalania a tak wyszło u mnie wczoraj. 

jGn6UH5.jpeg

Część autostrady niestety w tak silnym deszczu, że wszyscy jechali dość bezpiecznie potem niestety przed trojmiastem i dalej pewnie z 50-60 kilometrów w korku ale nie jest źle przy 2.0 diesel i 235kM.

Volvo niestety tylko 2 litrówki 😕 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Volvo niestety tylko 2 litrówki 😕 

Ale Łukasz ja jestem zadowolony. Miała być benzyna oczywiście używana jest diesel bo w większości jeździ żona po mieście i spalanie w mieście jest podobne jal ta trasa a przy drogach krajowych nawet trochę mniej koło 7-7,5l.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BRERA

Zapomniałem - muszą być cztery furtki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te dwa litry to w Volvo nie pasują mi wyłącznie do serii 90, do mniejszych są całkowicie wystarczające

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, rafi napisał(-a):

emoji23.png
Zapomniałem - muszą być cztery furtki.

3.2 w JTS Q4 może być nawet inwestycyjna ;) 

EDIT

Wiem, ale ciężko na biegu coś wymyślić 😕 

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Tommaso napisał(-a):

Te dwa litry to w Volvo nie pasują mi wyłącznie do serii 90, do mniejszych są całkowicie wystarczające

Nie mam zapędów motoryzacyjnych ale ten silnik jest bardzo dynamiczny i przyjemny w jeździ. 

Tak jak niektórzy wcześniej pisali ja też nigdy 200km/h nie jechałem a do prędkości autostradowych zbiera się pięknie. Dynamiczny, cichy jak na swoje gabaryty. I wygodny po takiej trasie jest super. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Nie mam zapędów motoryzacyjnych ale ten silnik jest bardzo dynamiczny i przyjemny w jeździ. 

Tak jak niektórzy wcześniej pisali ja też nigdy 200km/h nie jechałem a do prędkości autostradowych zbiera się pięknie. Dynamiczny, cichy jak na swoje gabaryty. I wygodny po takiej trasie jest super. 

A jaki masz model?

Mój dobry znajomy ostatnio pojeździł XC60 T8 z pneumatyką i był pod wrażeniem jak dobrze jeździ to auto i jak znakomicie jest wyciszone (miało laminowane szyby za 5k jako opcję). Dla niego trochę za twarde było zawieszenie (mimo pneumatyki) i strasznie go wkurzał brak bezprzewodowego Apple CarPlay, poza tym nie ma uwag. A na co dzień jeździ znacznie droższym i bardziej luksusowym autem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Bo fotele w Volvo były produkowane przy współpracy ze środowiskiem Uniwersytetu Technicznego Chalmersa jak dobrze pamiętam. Początkowo wydają się twarde jak krzesło, ale po np 700 kilometrach człowiek nie wychodzi jak z kapsuły bezpieczeńśtwa. Samochody są świetne zawsze to powtarzałem. Szkoda tylko, że np XC90 nie mają już V8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi