Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Dorian06 napisał(-a):

Co się wydarzyło

Jak pada lub myje auto, to mi się woda przed przednimi siedzeniami zbiera. Sporo wody. Ot stało się, co? No może w końcu się dowiem tym razem 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Hispano suiza to nie Skoda 🙂

Na tym aucie były emblematy Skody i Hispano -Suizy  i jakoś dziwnie był wystawiony w muzeum Skody 😁😁😁

Screenshot_2025-08-23-05-30-54-19_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

6 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Hispano suiza to nie Skoda 🙂

Proszę 🤗 🤗 🤗 

Screenshot_2025-08-23-05-36-43-18_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

Co wybierasz 🤔🤔🤔

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Na tym aucie były emblematy Skody i Hispano -Suizy  i jakoś dziwnie był wystawiony w muzeum Skody 😁😁😁

Screenshot_2025-08-23-05-30-54-19_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Proszę 🤗 🤗 🤗 

Screenshot_2025-08-23-05-36-43-18_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

Co wybierasz 🤔🤔🤔

Oddaje rację. Nie znałem tej historii, że Skoda produkowała na licencji tej marki 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Ceteth napisał(-a):

Jak pada lub myje auto, to mi się woda przed przednimi siedzeniami zbiera.

W takim razie jak poda to komunikacja miejska. I nie myj.  :lol:

W najniższym miejscu zrób dziurę w podłodze. Woda się wydostanie  😉 i na słońcu wyschnie.  

Takie to proste a Ty zawracasz doope pańci w serwisie.  Ech ta dzisiejsza młodzież. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geely EX5... ale zaj***ste auto😎

(czarny z jasnym wnętrzem wygląda świetnie, szary z ciemnym "gorzej"... ale dużo praktyczniej ;)

Narazie tylko elektryk z w sumie małą baterią (ale i tak bym chyba takiego brał zamiast czekać na PHEV'a czy benzynę). Mały bagażnik ale miejsca w środku więcej niż w XC60 (choć jest krótszy o 10cm). 
Wykończenie wnętrza... elektryczne Volvo może pomarzyć, do tego wszystkie bajery świata. 
Cena promocyjna 187k, do tego wallbox i 3 lata serwisu za free. 
Coś mi się wydaje, że chińska motoryzacja zagości u mnie szybciej niż zakładałem.

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Keniutek napisał(-a):

(czarny z jasnym wnętrzem wygląda świetnie, szary z ciemnym "gorzej"... ale dużo praktyczniej ;)

Narazie tylko elektryk z w sumie małą baterią (ale i tak bym chyba takiego brał zamiast czekać na PHEV'a czy benzynę). Mały bagażnik ale miejsca w środku więcej niż w XC60 (choć jest krótszy o 10cm). 
Wykończenie wnętrza... elektryczne Volvo może pomarzyć, do tego wszystkie bajery świata. 
Coś mi się wydaje, że chińska motoryzacja zagości u mnie szybciej niż zakładałem.

Do odważnych świat należy. ;) 

14 godzin temu, Ceteth napisał(-a):

Jak pada lub myje auto, to mi się woda przed przednimi siedzeniami zbiera. Sporo wody. Ot stało się, co? No może w końcu się dowiem tym razem 😛

Z jakim masz taki problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Keniutek napisał(-a):

Balkan miał odmienne zdanie - czy zgadzasz się z jego opiniami/ recenzją? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważyłem pikania i szarpania kierownicą (ale ja chwilkę po mieście pojeździłem... przy okazji zakupów w Galerii Bałtyckiej 🤭). Jeżeli nie da się tego faktycznie wyłączyć (choć zakładam aktualizację), to faktycznie lipa i kiepsko to widzę. Poza tym, nie miałbym się do czego przyczepić. Wersja Max serio zrobiła na mnie wrażenie. Gdybym słuchał recenzji i bazował na nich swoje opinie, jeździłbym Foresterem z 2015 albo innym Camry ;)

A co do odwagi, nie wiem, jest gwarancja, powinien być spokój. Mamy tu S3 zalewane wodą i serwis Audi, który ma delikatnie mówiąc "wy***ane". Dużo gorzej raczej z Geely być nie powinno ;)

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, StaryWilk napisał(-a):

Balkan miał odmienne zdanie - czy zgadzasz się z jego opiniami/ recenzją? 

Oglądałem ostatnio kilka jego filmików i tnie kolejne równo. Chyba mu ktoś popsuł humor albo rzeczywiście uczciwie recenzuje i aktualna motoryzacja źle rokuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Nie zauważyłem pikania i szarpania kierownicą (ale ja chwilkę po mieście pojeździłem... przy okazji zakupów w Galerii Bałtyckiej 🤭). Jeżeli nie da się tego faktycznie wyłączyć (choć zakładam aktualizację), to faktycznie lipa i kiepsko to widzę. Poza tym, nie miałbym się do czego przyczepić. Wersja Max serio zrobiła na mnie wrażenie. Gdybym słuchał recenzji i bazował na nich swoje opinie, jeździłbym Foresterem z 2015 albo innym Camry ;)

A co do odwagi, nie wiem, jest gwarancja, powinien być spokój. Mamy tu S3 zalewane wodą i serwis Audi, który ma delikatnie mówiąc "wy***ane". Dużo gorzej raczej z Geely być nie powinno ;)

ciekawe jak serwis będzie sobie radził z ewentualnymi naprawami jeżeli auto ma dużo wodotrysków i jest w miarę nowe.

Producentów pojawiło się całkiem sporo i pytanie czy wszyscy utrzymają się na naszym rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy pewnie nie przetrwają, Geely powinno sobie jednak poradzić. Jak zawita benzyniak i phev, odbierze na pewno trochę klientów takiemu MG na przykład, które robi zaskakująco dobre wyniki.

Ciekawe kiedy pojawi się u nas Geely Starship L7... pewnie i tak szybciej niż Zeekr 7x (notabene również z koncernu Geely)? Te 2 i Xiaomi Yu7 to moi chińscy, elektryczni faworyci na ten moment (plus może jeszcze coś od Xpeng).

IMG_8448.jpeg

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.08.2025 o 23:44, Ceteth napisał(-a):

Albo szyber, jeśli jest, a jak nie to rozklejona szyba czołowa.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.08.2025 o 10:56, Ceteth napisał(-a):

Serwis Audi żartem jest... Na teraz określiłbym, że nie jest premium, tylko jest ekskluzywny, bo chyba tylko wybrańcy mogą z niego normalnie skorzystać. 

Wczoraj (po dwóch wcześniejszych przełożeniach przyjęcia auta w sumie trwa to już około 4 tygodnie), godzinę przed serwisem dzwoni pani z Audi żeby mnie poinformować, że ponownie źle mnie umówiono, auta zastępczego nie ma i w sumie to będzie dopiero za 3 tygodnie. Na szczęście na razie nie pada, więc samochód mi więcej wody nie nabiera. Już teraz cała tapicerka podłogowa nadaje się do wymiany bo śmierdzi mokrą szmatą. Na teraz przewidują 2-3 tygodnie w serwisie.
Jak poprosiłem o nr rejestracyjny auta żeby móc zabookować miejsce parkingowe na lotnisku we Wrocławiu, bo krótko po oddaniu na serwis jadę na wakacje, usłyszałem "ojej bardzo niefajnie się Pan zachowuje w takim razie, ja Panu mówię, że mamy tych aut zastępczych mało, a Pan bierze od nas auto żeby je na parkingu trzymać?". Po zapytaniu czy Pani mnie zawiezie z Poznania do Wrocławia i jak wrócę przywiezie do domu, stwierdziła, że no to przeprasza, bo myślała, że lecę z Poznania i auto będzie stało tutaj. Ciekawe jaka to różnica...

A widzisz, to zależy od serwisu. W Gdańsku nigdy mi nikt wizyt nie odwoływał, jak chciałem zawsze auto zastępcze miałem, jak w sierpniu chciałem oddać auto do serwisu, to mimo, że nie mieli wolnych terminów, poproszono mnie żebym i tak zostawił im auto jak będę wylatywał z Gdańska na urlop, a na bank po moim powrocie będę miał wszystko zrobione, bo znajdą lukę, żeby mi wszystko ogarnąć. Więc bym nie generalizował. Może zmień serwis😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.08.2025 o 10:55, Dorian06 napisał(-a):

W takim razie jak poda to komunikacja miejska. I nie myj.  :lol:

W najniższym miejscu zrób dziurę w podłodze. Woda się wydostanie  😉 i na słońcu wyschnie.  

Takie to proste a Ty zawracasz doope pańci w serwisie.  Ech ta dzisiejsza młodzież. 

Ja wiem, że upierdliwy jestem, w sumie to żałuję, że przy odbiorze nie poprosiłem żeby mi anulowali gwarancję, nie sprawiałbym problemów :P

W dniu 23.08.2025 o 13:56, Paulus57 napisał(-a):

Do odważnych świat należy. ;) 

Z jakim masz taki problem?

Trochę ponad półtoraroczne Audi S3

13 godzin temu, tommly napisał(-a):

Albo szyber, jeśli jest, a jak nie to rozklejona szyba czołowa.

Szyberdachu nie mam. Niby wstępna diagnoza jest - "nieszczelność przy odprowadzaniu wody z okolic drzwi lub dachu". Stało się nagle, po prostu po myciu zaczęło walić w aucie mokrą szmatą. Żeby było śmiesznie, nigdzie nie widać jakichkolwiek zacieków. Ani pod schowkiem, ani przy panelu środkowym, drzwiach itd.

9 godzin temu, rafalmosty napisał(-a):

A widzisz, to zależy od serwisu. W Gdańsku nigdy mi nikt wizyt nie odwoływał, jak chciałem zawsze auto zastępcze miałem, jak w sierpniu chciałem oddać auto do serwisu, to mimo, że nie mieli wolnych terminów, poproszono mnie żebym i tak zostawił im auto jak będę wylatywał z Gdańska na urlop, a na bank po moim powrocie będę miał wszystko zrobione, bo znajdą lukę, żeby mi wszystko ogarnąć. Więc bym nie generalizował. Może zmień serwis😉

No moje obecne doświadczenie to "My zrobiliśmy błąd, a Pan poniesie jego konsekwencje."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.08.2025 o 18:59, machlo napisał(-a):

Ah te porady AI'a. ;)
Problem z akumulatorami najwidoczniej dotyczył wielu modeli hybrydowych Toyoty i Lexusa. W okolicach 2022 roku czytałem o takich sytuacjach na grupie fb Toyoty, że po tygodniu postoju się rozładowywał i nieco się martwiłem, że u mnie będzie to samo. Okazało się, że dość krótko montowali wadliwe akumulatory i moja Corolla 2.0 (rok produkcji 2022) nie miała z tym problemów - rozładowała się raz, jak stała z 2 miesiące bez ruchu. Poza tym typowo jeżdżę po mieście tylko w weekendy i raczej nie więcej niż 30 km łącznie na dzień. Kilkanaście razy w roku trasy po kilkaset km i pojedyncze wyjazdy po kilka tysięcy km --> zero problemów. Różne bzdury ludzie piszą w internetach.

Zgadza się. W moim Rx z 2023 roku problem nie istnieje. Sama Toyota mówiła, że była zamówiona spora partia wadliwych aku ale to chyba w 2021-22. Już dawno po sprawie. Wymieniali za free w serwisie.

Ja życzę każdemu takiego spokoju wręcz nudy z awaryjnością swojego auta. Byłem miesiąc tygodnie temu na przeglądzie okresowym. Zużycie klocków po 45 kkm na poziomie 2 mm, a tarcz wcale. Przewidywana wymiana klocków przy około 200 kkm a tarcz przy 350 kkm 🙂. Umyli, posprzątali, wyplakowali i na liczniku zaraz będzie 50 kkm. I tak sobie jeżdżę. Może bez szczególnych emocji, ale za to komfortowo, szybko na autostradzie, bez trzasków ze środka i bezawaryjnie :)

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za oszczędność w przypadku Lexusa ! , jak wołają na przegląd gwarancyjny za worek pieniądze co 15tys km , czyli w moim przypadku w jednym roku jestem 2 razy na przeglądzie,  a w drugim roku 3 razy  😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat dzisiaj byłem Lexusem RX na przeglądzie po 15 tys. km i zapłaciłem 2120 brutto. Czy to jest worek pieniędzy? W BMW więcej płaciłem za samą wymianę oleju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

co za oszczędność w przypadku Lexusa ! , jak wołają na przegląd gwarancyjny za worek pieniądze co 15tys km , czyli w moim przypadku w jednym roku jestem 2 razy na przeglądzie,  a w drugim roku 3 razy  😬

Pewnie! Lepiej co 30, a najlepiej co 50 kkm zmieniać olej i filtry - na pewno na zdrowie wyjdzie silnikowi i jaka oszczędność dla właściciela*

*Szkoda że tylko pierwszego, jak sprzeda auto przed 100 kkm, zaraz po lizingu, albo wymieni na inne w najmie długoterminym 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Tommaso napisał(-a):

Akurat dzisiaj byłem Lexusem RX na przeglądzie po 15 tys. km i zapłaciłem 2120 brutto. Czy to jest worek pieniędzy? W BMW więcej płaciłem za samą wymianę oleju.

Tomek, to Mka... Ja ostatnio zapłaciłem za olej jakąś śmieszna kwotę. Śmieszna jak na BMW. Jutro sprawdzę przelewy. Ale na pewno poniżej dwójki.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Tommaso napisał(-a):

Masz wykupiony jakiś dodatkowy pakiet serwisowy? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Masz wykupiony jakiś dodatkowy pakiet serwisowy? 

Nie

7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek, to Mka... Ja ostatnio zapłaciłem za olej jakąś śmieszna kwotę. Śmieszna jak na BMW. Jutro sprawdzę przelewy. Ale na pewno poniżej dwójki.

W 540 też za wymianę oleju płaciłem w okolicach 2k

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

Ja nie pisałem tego w kontekście oszczędności tylko jako ciekawostkę i przemyślane rozwiązanie. Przegląd nie kosztuje worka pieniędzy. Bez przesady. 
Miałem auta gdzie płaciłem rocznie za przegląd więcej niż w Lexusie, a klocki kończyły się po 45 kkm a tarcze po 70 kkm. 
Tak więc Twój argument jest zupełnie nietrafiony. 

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

czyli podobnie jak w poprzednim modelu RX , moja znajoma płaciła około 2tys zł za pierwszy przegląd , a za drugi po 30tys km już ponad 3700zł , czy to dużo czy mało to już kwestia indywidualna , ale dla mnie, wolę mniej płacić , rzadziej bywać w ASO, jak nie muszę niż odwrotnie 

@StaryWilk jakie masz doświadczenia z uszkodzeniem nowoczesnego silnika z powodu wymiany oleju LL po 30ts km ,w porównaniu do wymiany np co 10tys km ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

Nie

W 540 też za wymianę oleju płaciłem w okolicach 2k

1221,81zł :) 

2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

@StaryWilk jakie masz doświadczenia z uszkodzeniem nowoczesnego silnika z powodu wymiany oleju LL po 30ts km ,w porównaniu do wymiany np co 10tys km ?

Napiszę to, co przekazał mi serwis, a dokładniej człowiek, z którym się zakolegowałem. Już nie pracuje w BMW, więc traktuję jego opinię nie jako marketing, tylko jako cenny drogowskaz.

Pytałem go o podniesienie mocy - nie zalecił, a wręcz zniechęcił.

Zapytałem też o wymianę oleju (mam nawyk zmieniać maksymalnie co 8 tys. km). Odpowiedział, że to bardzo dobry nawyk - również w przypadku silnika B57D30P mHEV. Najwrażliwszym elementem tej jednostki jest łańcuch rozrządu. W początkowej fazie rozruchu jest on chroniony jedynie cienkim filmem olejowym, a pełne smarowanie następuje dopiero po tym, jak pompa wytworzy ciśnienie. To tylko sekundy, ale kluczowe dla trwałości silnika.

Jeżeli olej ma już przejechane 20–30 tys. km, jego lepkość i właściwości ochronne są wyraźnie gorsze, film olejowy staje się słabszy, olej wolniej dociera do elementów smarnych, a napinacz łańcucha może pracować chwilowo na sucho i jest również wrażliwy na zużyty olej. To w dłuższej perspektywie znacząco przyspiesza zużycie.

Także Jerzy, pomimo że postu nie kierowałeś do mnie, to chcę się podzielić informacją.

Moim skromnym zdaniem, lepiej częściej, aniżeli rzadziej. Temat wielokrotnie przerabialiśmy i zdania pewnie beda jak zawsze podzielone;) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

O, to ciekawe. Przegląd RX jest tańszy niż ES. U mnie po 15k cena przeglądu to 2500,-.

3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

wolę mniej płacić , rzadziej bywać w ASO, jak nie muszę niż odwrotnie 

Ja to doskonale rozumiem, bo część z tych pobytów jest nadprogramowa (bez obrazy)😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi