Ceteth 6280 #49876 Napisano 22 Sierpnia 32 minuty temu, Dorian06 napisał(-a): Co się wydarzyło ❓️ Jak pada lub myje auto, to mi się woda przed przednimi siedzeniami zbiera. Sporo wody. Ot stało się, co? No może w końcu się dowiem tym razem 😛 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64420 #49877 Napisano 23 Sierpnia (edytowane) 6 godzin temu, StaryWilk napisał(-a): Hispano suiza to nie Skoda 🙂 Na tym aucie były emblematy Skody i Hispano -Suizy i jakoś dziwnie był wystawiony w muzeum Skody 😁😁😁 6 godzin temu, StaryWilk napisał(-a): Hispano suiza to nie Skoda 🙂 Proszę 🤗 🤗 🤗 Co wybierasz 🤔🤔🤔 Edytowane 23 Sierpnia przez TomcioMiki 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 695 #49878 Napisano 23 Sierpnia 3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a): Na tym aucie były emblematy Skody i Hispano -Suizy i jakoś dziwnie był wystawiony w muzeum Skody 😁😁😁 Proszę 🤗 🤗 🤗 Co wybierasz 🤔🤔🤔 Oddaje rację. Nie znałem tej historii, że Skoda produkowała na licencji tej marki 👍 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41880 #49879 Napisano 23 Sierpnia 11 godzin temu, Ceteth napisał(-a): Jak pada lub myje auto, to mi się woda przed przednimi siedzeniami zbiera. W takim razie jak poda to komunikacja miejska. I nie myj. W najniższym miejscu zrób dziurę w podłodze. Woda się wydostanie 😉 i na słońcu wyschnie. Takie to proste a Ty zawracasz doope pańci w serwisie. Ech ta dzisiejsza młodzież. 2 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 304 #49880 Napisano 23 Sierpnia (edytowane) Geely EX5... ale zaj***ste auto😎 (czarny z jasnym wnętrzem wygląda świetnie, szary z ciemnym "gorzej"... ale dużo praktyczniej Narazie tylko elektryk z w sumie małą baterią (ale i tak bym chyba takiego brał zamiast czekać na PHEV'a czy benzynę). Mały bagażnik ale miejsca w środku więcej niż w XC60 (choć jest krótszy o 10cm). Wykończenie wnętrza... elektryczne Volvo może pomarzyć, do tego wszystkie bajery świata. Cena promocyjna 187k, do tego wallbox i 3 lata serwisu za free. Coś mi się wydaje, że chińska motoryzacja zagości u mnie szybciej niż zakładałem. Edytowane 23 Sierpnia przez Keniutek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130355 #49881 Napisano 23 Sierpnia 1 godzinę temu, Keniutek napisał(-a): Geely EX5... ale zaj***ste auto😎 (czarny z jasnym wnętrzem wygląda świetnie, szary z ciemnym "gorzej"... ale dużo praktyczniej Narazie tylko elektryk z w sumie małą baterią (ale i tak bym chyba takiego brał zamiast czekać na PHEV'a czy benzynę). Mały bagażnik ale miejsca w środku więcej niż w XC60 (choć jest krótszy o 10cm). Wykończenie wnętrza... elektryczne Volvo może pomarzyć, do tego wszystkie bajery świata. Cena promocyjna 187k, do tego wallbox i 3 lata serwisu za free. Coś mi się wydaje, że chińska motoryzacja zagości u mnie szybciej niż zakładałem. Do odważnych świat należy. 14 godzin temu, Ceteth napisał(-a): Jak pada lub myje auto, to mi się woda przed przednimi siedzeniami zbiera. Sporo wody. Ot stało się, co? No może w końcu się dowiem tym razem 😛 Z jakim masz taki problem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 695 #49882 Napisano 23 Sierpnia 1 godzinę temu, Keniutek napisał(-a): Geely EX5... ale zaj***ste auto😎 (czarny z jasnym wnętrzem wygląda świetnie, szary z ciemnym "gorzej"... ale dużo praktyczniej Narazie tylko elektryk z w sumie małą baterią (ale i tak bym chyba takiego brał zamiast czekać na PHEV'a czy benzynę). Mały bagażnik ale miejsca w środku więcej niż w XC60 (choć jest krótszy o 10cm). Wykończenie wnętrza... elektryczne Volvo może pomarzyć, do tego wszystkie bajery świata. Cena promocyjna 187k, do tego wallbox i 3 lata serwisu za free. Coś mi się wydaje, że chińska motoryzacja zagości u mnie szybciej niż zakładałem. Balkan miał odmienne zdanie - czy zgadzasz się z jego opiniami/ recenzją? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 304 #49883 Napisano 23 Sierpnia (edytowane) Nie zauważyłem pikania i szarpania kierownicą (ale ja chwilkę po mieście pojeździłem... przy okazji zakupów w Galerii Bałtyckiej 🤭). Jeżeli nie da się tego faktycznie wyłączyć (choć zakładam aktualizację), to faktycznie lipa i kiepsko to widzę. Poza tym, nie miałbym się do czego przyczepić. Wersja Max serio zrobiła na mnie wrażenie. Gdybym słuchał recenzji i bazował na nich swoje opinie, jeździłbym Foresterem z 2015 albo innym Camry A co do odwagi, nie wiem, jest gwarancja, powinien być spokój. Mamy tu S3 zalewane wodą i serwis Audi, który ma delikatnie mówiąc "wy***ane". Dużo gorzej raczej z Geely być nie powinno Edytowane 23 Sierpnia przez Keniutek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130355 #49884 Napisano 23 Sierpnia 1 godzinę temu, StaryWilk napisał(-a): Balkan miał odmienne zdanie - czy zgadzasz się z jego opiniami/ recenzją? Oglądałem ostatnio kilka jego filmików i tnie kolejne równo. Chyba mu ktoś popsuł humor albo rzeczywiście uczciwie recenzuje i aktualna motoryzacja źle rokuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 305 #49885 Napisano 23 Sierpnia 49 minut temu, Keniutek napisał(-a): Nie zauważyłem pikania i szarpania kierownicą (ale ja chwilkę po mieście pojeździłem... przy okazji zakupów w Galerii Bałtyckiej 🤭). Jeżeli nie da się tego faktycznie wyłączyć (choć zakładam aktualizację), to faktycznie lipa i kiepsko to widzę. Poza tym, nie miałbym się do czego przyczepić. Wersja Max serio zrobiła na mnie wrażenie. Gdybym słuchał recenzji i bazował na nich swoje opinie, jeździłbym Foresterem z 2015 albo innym Camry A co do odwagi, nie wiem, jest gwarancja, powinien być spokój. Mamy tu S3 zalewane wodą i serwis Audi, który ma delikatnie mówiąc "wy***ane". Dużo gorzej raczej z Geely być nie powinno ciekawe jak serwis będzie sobie radził z ewentualnymi naprawami jeżeli auto ma dużo wodotrysków i jest w miarę nowe. Producentów pojawiło się całkiem sporo i pytanie czy wszyscy utrzymają się na naszym rynku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 304 #49886 Napisano 23 Sierpnia (edytowane) Wszyscy pewnie nie przetrwają, Geely powinno sobie jednak poradzić. Jak zawita benzyniak i phev, odbierze na pewno trochę klientów takiemu MG na przykład, które robi zaskakująco dobre wyniki. Ciekawe kiedy pojawi się u nas Geely Starship L7... pewnie i tak szybciej niż Zeekr 7x (notabene również z koncernu Geely)? Te 2 i Xiaomi Yu7 to moi chińscy, elektryczni faworyci na ten moment (plus może jeszcze coś od Xpeng). Edytowane 23 Sierpnia przez Keniutek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11630 #49887 Napisano 24 Sierpnia W dniu 22.08.2025 o 23:44, Ceteth napisał(-a): Jak pada lub myje auto, to mi się woda przed przednimi siedzeniami zbiera. Sporo wody. Ot stało się, co? No może w końcu się dowiem tym razem 😛 Albo szyber, jeśli jest, a jak nie to rozklejona szyba czołowa. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 155868 #49888 Napisano 24 Sierpnia W dniu 22.08.2025 o 10:56, Ceteth napisał(-a): Serwis Audi żartem jest... Na teraz określiłbym, że nie jest premium, tylko jest ekskluzywny, bo chyba tylko wybrańcy mogą z niego normalnie skorzystać. Wczoraj (po dwóch wcześniejszych przełożeniach przyjęcia auta w sumie trwa to już około 4 tygodnie), godzinę przed serwisem dzwoni pani z Audi żeby mnie poinformować, że ponownie źle mnie umówiono, auta zastępczego nie ma i w sumie to będzie dopiero za 3 tygodnie. Na szczęście na razie nie pada, więc samochód mi więcej wody nie nabiera. Już teraz cała tapicerka podłogowa nadaje się do wymiany bo śmierdzi mokrą szmatą. Na teraz przewidują 2-3 tygodnie w serwisie. Jak poprosiłem o nr rejestracyjny auta żeby móc zabookować miejsce parkingowe na lotnisku we Wrocławiu, bo krótko po oddaniu na serwis jadę na wakacje, usłyszałem "ojej bardzo niefajnie się Pan zachowuje w takim razie, ja Panu mówię, że mamy tych aut zastępczych mało, a Pan bierze od nas auto żeby je na parkingu trzymać?". Po zapytaniu czy Pani mnie zawiezie z Poznania do Wrocławia i jak wrócę przywiezie do domu, stwierdziła, że no to przeprasza, bo myślała, że lecę z Poznania i auto będzie stało tutaj. Ciekawe jaka to różnica... A widzisz, to zależy od serwisu. W Gdańsku nigdy mi nikt wizyt nie odwoływał, jak chciałem zawsze auto zastępcze miałem, jak w sierpniu chciałem oddać auto do serwisu, to mimo, że nie mieli wolnych terminów, poproszono mnie żebym i tak zostawił im auto jak będę wylatywał z Gdańska na urlop, a na bank po moim powrocie będę miał wszystko zrobione, bo znajdą lukę, żeby mi wszystko ogarnąć. Więc bym nie generalizował. Może zmień serwis😉 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6280 #49889 Napisano 25 Sierpnia W dniu 23.08.2025 o 10:55, Dorian06 napisał(-a): W takim razie jak poda to komunikacja miejska. I nie myj. W najniższym miejscu zrób dziurę w podłodze. Woda się wydostanie 😉 i na słońcu wyschnie. Takie to proste a Ty zawracasz doope pańci w serwisie. Ech ta dzisiejsza młodzież. Ja wiem, że upierdliwy jestem, w sumie to żałuję, że przy odbiorze nie poprosiłem żeby mi anulowali gwarancję, nie sprawiałbym problemów W dniu 23.08.2025 o 13:56, Paulus57 napisał(-a): Do odważnych świat należy. Z jakim masz taki problem? Trochę ponad półtoraroczne Audi S3 13 godzin temu, tommly napisał(-a): Albo szyber, jeśli jest, a jak nie to rozklejona szyba czołowa. Szyberdachu nie mam. Niby wstępna diagnoza jest - "nieszczelność przy odprowadzaniu wody z okolic drzwi lub dachu". Stało się nagle, po prostu po myciu zaczęło walić w aucie mokrą szmatą. Żeby było śmiesznie, nigdzie nie widać jakichkolwiek zacieków. Ani pod schowkiem, ani przy panelu środkowym, drzwiach itd. 9 godzin temu, rafalmosty napisał(-a): A widzisz, to zależy od serwisu. W Gdańsku nigdy mi nikt wizyt nie odwoływał, jak chciałem zawsze auto zastępcze miałem, jak w sierpniu chciałem oddać auto do serwisu, to mimo, że nie mieli wolnych terminów, poproszono mnie żebym i tak zostawił im auto jak będę wylatywał z Gdańska na urlop, a na bank po moim powrocie będę miał wszystko zrobione, bo znajdą lukę, żeby mi wszystko ogarnąć. Więc bym nie generalizował. Może zmień serwis😉 No moje obecne doświadczenie to "My zrobiliśmy błąd, a Pan poniesie jego konsekwencje." 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #49890 Napisano 25 Sierpnia (edytowane) W dniu 18.08.2025 o 18:59, machlo napisał(-a): Ah te porady AI'a. Problem z akumulatorami najwidoczniej dotyczył wielu modeli hybrydowych Toyoty i Lexusa. W okolicach 2022 roku czytałem o takich sytuacjach na grupie fb Toyoty, że po tygodniu postoju się rozładowywał i nieco się martwiłem, że u mnie będzie to samo. Okazało się, że dość krótko montowali wadliwe akumulatory i moja Corolla 2.0 (rok produkcji 2022) nie miała z tym problemów - rozładowała się raz, jak stała z 2 miesiące bez ruchu. Poza tym typowo jeżdżę po mieście tylko w weekendy i raczej nie więcej niż 30 km łącznie na dzień. Kilkanaście razy w roku trasy po kilkaset km i pojedyncze wyjazdy po kilka tysięcy km --> zero problemów. Różne bzdury ludzie piszą w internetach. Zgadza się. W moim Rx z 2023 roku problem nie istnieje. Sama Toyota mówiła, że była zamówiona spora partia wadliwych aku ale to chyba w 2021-22. Już dawno po sprawie. Wymieniali za free w serwisie. Ja życzę każdemu takiego spokoju wręcz nudy z awaryjnością swojego auta. Byłem miesiąc tygodnie temu na przeglądzie okresowym. Zużycie klocków po 45 kkm na poziomie 2 mm, a tarcz wcale. Przewidywana wymiana klocków przy około 200 kkm a tarcz przy 350 kkm 🙂. Umyli, posprzątali, wyplakowali i na liczniku zaraz będzie 50 kkm. I tak sobie jeżdżę. Może bez szczególnych emocji, ale za to komfortowo, szybko na autostradzie, bez trzasków ze środka i bezawaryjnie Edytowane 25 Sierpnia przez Osiem 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1582 #49891 Napisano 25 Sierpnia co za oszczędność w przypadku Lexusa ! , jak wołają na przegląd gwarancyjny za worek pieniądze co 15tys km , czyli w moim przypadku w jednym roku jestem 2 razy na przeglądzie, a w drugim roku 3 razy 😬 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #49892 Napisano 25 Sierpnia Akurat dzisiaj byłem Lexusem RX na przeglądzie po 15 tys. km i zapłaciłem 2120 brutto. Czy to jest worek pieniędzy? W BMW więcej płaciłem za samą wymianę oleju. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 695 #49893 Napisano 25 Sierpnia 13 minut temu, Krakus1 napisał(-a): co za oszczędność w przypadku Lexusa ! , jak wołają na przegląd gwarancyjny za worek pieniądze co 15tys km , czyli w moim przypadku w jednym roku jestem 2 razy na przeglądzie, a w drugim roku 3 razy 😬 Pewnie! Lepiej co 30, a najlepiej co 50 kkm zmieniać olej i filtry - na pewno na zdrowie wyjdzie silnikowi i jaka oszczędność dla właściciela* *Szkoda że tylko pierwszego, jak sprzeda auto przed 100 kkm, zaraz po lizingu, albo wymieni na inne w najmie długoterminym 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11238 #49894 Napisano 25 Sierpnia 1 godzinę temu, Tommaso napisał(-a): Akurat dzisiaj byłem Lexusem RX na przeglądzie po 15 tys. km i zapłaciłem 2120 brutto. Czy to jest worek pieniędzy? W BMW więcej płaciłem za samą wymianę oleju. Tomek, to Mka... Ja ostatnio zapłaciłem za olej jakąś śmieszna kwotę. Śmieszna jak na BMW. Jutro sprawdzę przelewy. Ale na pewno poniżej dwójki. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67824 #49895 Napisano 25 Sierpnia 1 godzinę temu, Tommaso napisał(-a): Akurat dzisiaj byłem Lexusem RX na przeglądzie po 15 tys. km i zapłaciłem 2120 brutto. Czy to jest worek pieniędzy? W BMW więcej płaciłem za samą wymianę oleju. Masz wykupiony jakiś dodatkowy pakiet serwisowy? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #49896 Napisano 25 Sierpnia (edytowane) 1 minutę temu, mario1971 napisał(-a): Masz wykupiony jakiś dodatkowy pakiet serwisowy? Nie 7 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Tomek, to Mka... Ja ostatnio zapłaciłem za olej jakąś śmieszna kwotę. Śmieszna jak na BMW. Jutro sprawdzę przelewy. Ale na pewno poniżej dwójki. W 540 też za wymianę oleju płaciłem w okolicach 2k Edytowane 25 Sierpnia przez Tommaso 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #49897 Napisano 25 Sierpnia (edytowane) 1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a): co za oszczędność w przypadku Lexusa ! , jak wołają na przegląd gwarancyjny za worek pieniądze co 15tys km , czyli w moim przypadku w jednym roku jestem 2 razy na przeglądzie, a w drugim roku 3 razy 😬 Ja nie pisałem tego w kontekście oszczędności tylko jako ciekawostkę i przemyślane rozwiązanie. Przegląd nie kosztuje worka pieniędzy. Bez przesady. Miałem auta gdzie płaciłem rocznie za przegląd więcej niż w Lexusie, a klocki kończyły się po 45 kkm a tarcze po 70 kkm. Tak więc Twój argument jest zupełnie nietrafiony. Edytowane 25 Sierpnia przez Osiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1582 #49898 Napisano 26 Sierpnia 8 godzin temu, Tommaso napisał(-a): Akurat dzisiaj byłem Lexusem RX na przeglądzie po 15 tys. km i zapłaciłem 2120 brutto. Czy to jest worek pieniędzy? W BMW więcej płaciłem za samą wymianę oleju. czyli podobnie jak w poprzednim modelu RX , moja znajoma płaciła około 2tys zł za pierwszy przegląd , a za drugi po 30tys km już ponad 3700zł , czy to dużo czy mało to już kwestia indywidualna , ale dla mnie, wolę mniej płacić , rzadziej bywać w ASO, jak nie muszę niż odwrotnie @StaryWilk jakie masz doświadczenia z uszkodzeniem nowoczesnego silnika z powodu wymiany oleju LL po 30ts km ,w porównaniu do wymiany np co 10tys km ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11238 #49899 Napisano 26 Sierpnia (edytowane) 9 godzin temu, Tommaso napisał(-a): Nie W 540 też za wymianę oleju płaciłem w okolicach 2k 1221,81zł 2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a): @StaryWilk jakie masz doświadczenia z uszkodzeniem nowoczesnego silnika z powodu wymiany oleju LL po 30ts km ,w porównaniu do wymiany np co 10tys km ? Napiszę to, co przekazał mi serwis, a dokładniej człowiek, z którym się zakolegowałem. Już nie pracuje w BMW, więc traktuję jego opinię nie jako marketing, tylko jako cenny drogowskaz. Pytałem go o podniesienie mocy - nie zalecił, a wręcz zniechęcił. Zapytałem też o wymianę oleju (mam nawyk zmieniać maksymalnie co 8 tys. km). Odpowiedział, że to bardzo dobry nawyk - również w przypadku silnika B57D30P mHEV. Najwrażliwszym elementem tej jednostki jest łańcuch rozrządu. W początkowej fazie rozruchu jest on chroniony jedynie cienkim filmem olejowym, a pełne smarowanie następuje dopiero po tym, jak pompa wytworzy ciśnienie. To tylko sekundy, ale kluczowe dla trwałości silnika. Jeżeli olej ma już przejechane 20–30 tys. km, jego lepkość i właściwości ochronne są wyraźnie gorsze, film olejowy staje się słabszy, olej wolniej dociera do elementów smarnych, a napinacz łańcucha może pracować chwilowo na sucho i jest również wrażliwy na zużyty olej. To w dłuższej perspektywie znacząco przyspiesza zużycie. Także Jerzy, pomimo że postu nie kierowałeś do mnie, to chcę się podzielić informacją. Moim skromnym zdaniem, lepiej częściej, aniżeli rzadziej. Temat wielokrotnie przerabialiśmy i zdania pewnie beda jak zawsze podzielone;) Edytowane 26 Sierpnia przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facecik 4472 #49900 Napisano 26 Sierpnia 11 godzin temu, Tommaso napisał(-a): Akurat dzisiaj byłem Lexusem RX na przeglądzie po 15 tys. km i zapłaciłem 2120 brutto. Czy to jest worek pieniędzy? W BMW więcej płaciłem za samą wymianę oleju. O, to ciekawe. Przegląd RX jest tańszy niż ES. U mnie po 15k cena przeglądu to 2500,-. 3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a): wolę mniej płacić , rzadziej bywać w ASO, jak nie muszę niż odwrotnie Ja to doskonale rozumiem, bo część z tych pobytów jest nadprogramowa (bez obrazy)😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach