Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

DZIAŁ TECHNICZNY

Recommended Posts

Luźny dekiel - musiałbyś zrobić rysę na kopercie, albo po wewnętrznej stronie obwodu dekla, w taki sposób, żeby powstało zgrubienie, które minimalnie zmieni obwód wewnętrzny dekla albo zewnętrzny kołnierza koperty. Jeśli nie, to próbowałbym ścisnąć/puknąć dekiel w taki sposób, żeby minimalnie zmienić jego średnicę. 

Tarcza: tych uszkodzeń nie zgubisz. Może poprawi się wygląd po minimalnym natłuszczeniu, np. odrobiną wazeliny technicznej. Powinno to nadać ciemniejszego odcienia, połysku, może te jaśniejsze punkty zleją się z tłem.

Pytanie z innej dziedziny: jak wklejać kamień przerzutnika kotwicy :) niby znam teorię, nanieść odrobinę szelaku i podgrzać, ale nigdy tego nie robiłem. Jakieś rady? Od razu tłumaczę, że chodzi o doprowadzanie do użytku nie-ruskiego elektromechanika, tam nie ma stricte kotwicy, przerzutnik jest większy i łatwiejszy w operowaniu.

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

4 minuty temu, Po Bieda napisał:

niby znam teorię, nanieść odrobinę szelaku i podgrzać, ale nigdy tego nie robiłem.

Robiłem to tak , jak opisujesz, lecz na początku, by ustalic właściwe położenie  paletki 'wkleiłem" na kleju biurowym :)

Po ustaleni głebokosci osadzenia. wziłąłem szelak i krople spirytusu ( by szelak zmiękł)

naniosłem ( po usunieciu kleju oczywiście) i podgrzewałem lutownicą do elektroniki ( mały ostry grot..)

potem zostawiłem do "utwardzenie" przez jakies 1/2 dnia..

sprawdizłem czy działa :)

Pozdrawiam Mirek

A może to wina koperty?

Co do dekla - miałem taki sam problem w kwarcowym Poljocie. Mój zegarmistrz lekko pozaginał krawędzie i pięknie się zatrzaskuje.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Z praktyki - postaw na sztorc dekielek na czymś niekaleczącym (np kawałek deseczki) i pobijaj plastikową rączką sporego śrubokręta po obwodzie zaklepując bardzo delikatnie tą część zaciskającą się na kopercie 

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Guest Ritter

W pierwszej kolejności zrób oględziny pod szkłem powiększającym/lupą krawędzi zatrzasku dekielka i rantu na, którym masz zamiar go osadzić.  Jeżeli nie ma na nich widocznych śladów zużycia to możesz za pomocą twardego drewna, czegoś w rodzaju kołka, drewnianym ołówkiem  objechać dookoła przykładając  sporą siłę, rant zatrzasku. Ołówek pod kątem 30deg...45deg do płaszczyzny, krawędzi rantu. Następnie sprawdzasz poziom spasowania, poprawę.

Klepiąc z jednej strony dekielek zwichrujesz go i straci szczelność.

ja zostawiłbym tak jak jest, bo fakt,że  sam nie wypada i się jeszcze zatrzaskuje (choć lekko) byłby dla mnie wystarczającym powodem, by bardziej nie popsuć poprzez swoje niewprawne działanie. 

Dzięki chłopaki za ładny odzew :) Tak myślałem, tarcza będzie musiała taka zostać... :unsure:

Co do dekielka to tak przy okazji zapytałem.. tak mi się wydaje, że najlepiej będzie "podoginać" go dookoła. Najprostszy sposób bodajże. Plusem tego jest, że łatwo go otworzyć, ale jednak trochę za bardzo lata (aż słychać czasem).Zajrzę z ciekawości z lupką jak wygląda ten rant, bo się nie przyglądałem na razie. Drugiego szukać to tak czy siak chyba słabo, zwłaszcza, że ten mam z grawerem. Damy radę, będzie lux :D 

Można zobaczyć ten dekiel. Może coś bym miał, zawsze oryginalny może zostać "jako awaryjny". Jak się nosi to go nie widać, ważniejsza jest szczelność.

Pacjentka na stole czeka na przeszczep serduszka...

Do operacji wszystko gotowe, lecz oś seca w drodze ....

pacjentka1.jpg

IMG_1364.JPG

Pozdrawiam Mirek

Cześć Panowie,

Mam pytanie do mechanizmu Rakiety 2609.HA.

Zakupiłem ostatnio dwie takie i w obu jest ten sam kłopot: wskazówki obracają się bardzo ciężko w pozycji nastawu godziny, w jednej tak ciężko że aż koronka z wałka się odkręca.

Z tego co wnioskuje coś tam się zatarło / zaciera w kołach??

Przekładnia wskazań się blokuje..

..   np zbyt dociśnięte przez blaszkę utrzymującą  koło nastawcze??? - zdejmij tarczę i zobacz..

Pozdrawiam Mirek

To nie jest wina tej blaszki, zdjąłem tarczę, to malutkie kołeczko co przekazuje z wałka, koło zmienne przekłądni wskazań oraz zdjąłem ćwiertnik i koło godzinowe, wydaje się, że wina leży gdzieś głębiej ... :(

Edited by etz

Czy normalnie chodzi, a tylko przy próbie zmiany ustawień wskazówek jest "ciężko"?

Próbowałeś( jak zdjąłeś koło przekładni wskazań) zmienć/ruszyć  koronka, jakbyś zmieniał ustawienia?

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

9 minut temu, mkl1 napisał(-a):

Czy normalnie chodzi, a tylko przy próbie zmiany ustawień wskazówek jest "ciężko"?

Próbowałeś( jak zdjąłeś koło przekładni wskazań) zmienć/ruszyć  koronka, jakbyś zmieniał ustawienia?

Czy normalnie chodzi, a tylko przy próbie zmiany ustawień wskazówek jest "ciężko"? - dokładnie jak Pan pisze

Próbowałeś( jak zdjąłeś koło przekładni wskazań) zmienć/ruszyć  koronka, jakbyś zmieniał ustawienia? - tak, wtedy wszystko chodzi luźno, stąd moje przypuszczenie, że przyczyna leży głębiej

No to zgłupiałem :(

To koło, które kjest przesuwane

image.png.0963a9bb198adfe78fab5381e3f85cfc.png to

To chodzi luźno?

edycja...

a beczka dobrze zazębia w jej dolnym położeniu/napędzaniu przesuwu?

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

Przy założonym ćwiertniku oczywiście chodzi ciężko.

Przy zdjętym chodzi luźno bo nie ma już żadnego oporu.

Być może nieprecyzyjnie się wyraziłem.

Wodzik, tiret, beczka tutaj wszystko chodzi luźno.

Jutro usiadę do tego jeszcze, jak mocniej zepsuję to trudno, czegoś się możę nauczę przy okazji :)

Edited by etz

Może zbyt mocno zaciskasz/dociskasz ćwiertnik??

tylko gdyby ćwiertnik był zbyt mocno dociśnięty to zegarek przestawałby chodzić--- opory ?

Nie wiem.. naprawdę.

Musiałbym go mieć w rękach.. :)

Pozdrawiam Mirek

Przełożyłem teraz wszystkie w/w elementy: ćwiertnik, koło zmienne przekładni wskazań, koło godzinowe i to male kółeczko, bez zmian, więc juz na 100% problem leży w kołach głębiej ...

Dziękuję Panu za pomoc.

A sprawdzałeś to tylko na "sucho"? Ja bym zaczął od dokładnego umycia, a następnie dobrze to wszystko posmarował szczególnie na styku beczki z ćwiertnikiem. Nie wiem czy u Ciebie pomoże, ale u mnie pomagało, nie trzeba było szukać dalej, zresztą dalej jest mało prawdopodobne.

/iloveussrwatches/

Jeszcze jeden pomysł mi wpadł do głowy ( może głupi) sprawdź czy os minutowa nie jest lekko skrzywiona.. wówczas ćwiertnik w pewnym położeniu "zaciera" o płyte...

Pozdrawiam Mirek

Nie może być "głębiej" w kołach, bo ustawianie godziny idzie przez tą przekładnię, która jest pod tarczą. Więc jeśli zdejmiesz ćwiertnik i ruch jest swobodny, a z ćwiertnikiem nie, to wina jest po stronie ćwiertnika (ew. jak wyżej - przyciera o oś). Miałem coś takiego w innym zegarku - kupiłem z zatartym ćwiertnikiem, potem okazało się, że ktoś kręcąc koronką powyłamywał zęby na kole, okruchy poszły w przekładnię i utrudniały ruch. Więc: zdemontować, umyć, obejrzeć dokładnie, nasmarować (również tulejkę koła minutowego wewnątrz), zamontować. Rakieta to taki mechanizm, że łaski nie robi, ma chodzić i już. 

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Aktualizacja: przyczyną faktycznie okazał się ćwiertnik - zdjąłem go, umyłem benzyną ekstrakcyjną i chałupniczo presmarowałem, zaczęło chodzić w sensie wskazówki kręcą się luźniej. Mam świadomość że nie zastąpi to serwisu u zegarmistrza ale chodziło mi też o znalezienie przyczyny :)

Bardzo dziękuje Panom za Waszą pomoc i cenne uwagi odnośnie mojego mechanizmu.

Pozdrawiam.

Mam ze 3 Rakiety co tak ciężko się nastawiały, za każdym razem winny był ćwiertnik.

Rozebrałem, dobrze przesmarowałem ćwiertnik wewnątrz oraz oś na której się obraca i chodzi lekko.

Do smarowania używałem smaru z molibdenem (nie wiem czy dobrze, ale działa)