Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

jak jeżdżone z głową to żadnego. Te boksery są jednymi z najżywotniejszych silników ever a przy takiej mocy nie mają konkurencji. Dawno temu na pewnym forum czytałem wpis gościa, którego szef jeździł starym 911 turbo, auto miało wtedy miało jakieś 700 tys nalotu i poza płynami i filtrami nie było robione nic. Ale nie ma róży bez kolców - silnik chłodzony powietrzem, cylindry i głowice były z różnych materiałów przez co miały różną rozszerzalność cieplną, gdy ktoś pałował na zimnym to zdarzały się np zerwane szpilki trzymające głowice i cylindry. Nie wiem czy w obecnym 911 turbo jest nowa generacja silników ale jeszcze w gen. 997 w wersji turbo silnik był rozwinięciem chłodzonego powietrzem boksera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz niezłą zajawkę na auta z napędem 4x4. Taki typowe Jeep-y do do jazdy w trudniejszym terenie.

Chodzi mi po głowie coś takiego jak ten tutaj: https://samochodyio.pl/samochod-osobowy/jeep-cherokee-t6jjykzz7s

Rocznikowo może wydawać się staruszkiem - może ktoś miał doświadczenia z tymi autami? Myślicie, że jeszcze trochę pochodzi? Że cena adekwatna do tego co te auto sobą reprezentuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miejmy nadzieję, że nowe Jimny będzie miało większą kabinę bo ta obecna powoduje, że ja wzrost 186cm mam kierownicę na klatce piersiowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimny to z założenia mała terenówka więc na przestronność bym za bardzo nie liczył  :P

a Jeep - sporo tego widać w takim setupie, to stara i solidna konstrukcja chociaż w temacie przeprawówek nie siedzę. A co do tego ile pochodzi i ceny - to nie są auta które stoją na dywanie. Auto używane więc trzeba brać poprawkę na jego przeszłość, to ile pojeździ zależy od użytkowania ale jak ma iść ostro w teren to lepiej mieć worek pieniędzy na remonty bo zawsze coś się wys... albo urwie. To jak z crossówką, w terenie nie ma lekkiego życia. Jak sprzęt jeździ to przepala kasę, jak stoi to znaczy że potrzeba jeszcze więcej kasy żeby ruszył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vitara S awd automat to byłaby ciekawa opcja, gdyby nie cena ponad 100k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimny uwielbiam. Jeden z tych samochodów, w których się nie zmieściłem. Tak po prostu.  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Przecież każdy może jeździć jak Robert Kubica :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz niezłą zajawkę na auta z napędem 4x4. Taki typowe Jeep-y do do jazdy w trudniejszym terenie.

Chodzi mi po głowie coś takiego jak ten tutaj: https://samochodyio.pl/samochod-osobowy/jeep-cherokee-t6jjykzz7s

Rocznikowo może wydawać się staruszkiem - może ktoś miał doświadczenia z tymi autami? Myślicie, że jeszcze trochę pochodzi? Że cena adekwatna do tego co te auto sobą reprezentuje?

Odpuść, auto samonośne, silniki tak naprawdę mocno takie sobie. Jeśli już się uprzesz to niech Cię ręka boska broni przed dieslem Renaulta... Problemy z przednim mostem, załączanie napędu przesuwką sterowaną siłownikiem podciśnieniowym. Ciasne wnętrze... Ale fakt, auto efektowne i ładne. Cena kosmos!

Polecam Disco jedynkę z 300TDI...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby obecny model w środku jakoś wyglądał. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te jepy są samonośne? Myślałem że mają ramy

To jest konstrukcja samonośna. Grand ma ramę.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimny też uważam, że super sprzęt. Bardzo dobrze łączy w sobie cechy auta terenowego i wygodnego samochodu na co dzień. Poza tym to japońska, niezawodna technologia.

Całkiem udaną konstrukcją, są również Ople Crossland X. Wprawdzie to nie Jimny, ale też daje radę. Zresztą rzućcie okiem: http://www.motomaniacy.tv/premiery-motoryzacyjne/opel-crossland-x-wyrazisty-i-kompaktowy-z-zewnatrz-wyjatkowo-przestronny-i-funkcjonalny-w-srodku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimny też uważam, że super sprzęt. Bardzo dobrze łączy w sobie cechy auta terenowego i wygodnego samochodu na co dzień. Poza tym to japońska, niezawodna technologia.

Całkiem udaną konstrukcją, są również Ople Crossland X. Wprawdzie to nie Jimny, ale też daje radę. Zresztą rzućcie okiem: http://www.motomaniacy.tv/premiery-motoryzacyjne/opel-crossland-x-wyrazisty-i-kompaktowy-z-zewnatrz-wyjatkowo-przestronny-i-funkcjonalny-w-srodku

Czy myślimy o tym samym aucie? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać każdy inaczej postrzega wygodę :P

Jimny jest autem po prostu niewygodnym na tle spektrum wszystkich aut na rynku. Nie mówię, że ma być metr szersze, ale naprawdę obecne jego wymiary to wymiary aut z przed 40lat. Nie widze powodu dla którego dzisiaj mamy się tak samo wąchać pachy pasażera jak kiedyś. Szerokość przynajmniej Fabii i byłoby ok.

Xpovoc- nie nie jechałem, ale przymierzałem się 2-krotnie bo lubię takie klasyczne kształty. Samo siedzenie w salonie nie bylo juz wygodne a co dopiero jazda w terenie gdy trzepie użytkownikiem. Można się w kabinie nieźle poobijać :P jak kulka w spray-u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega pisze co musi. Taka praca,

W jimny ja, jako osoba o wzroście 185 cm i 90 kg nie miałem miejsca na nogi. Elementy wystające z boczków drzwi uciskały mi kolano. Nie daje się jeździć na dłuższą metę. A parę km zrobiłem Jimny. Sensowny tylko dla chwili frajdy na leśnym dukcie. Dzielny jest nawet, ale to nie Samurai, a o wygodzie dla kogoś ponad szczupłą osobę do 175 cm raczej nie można rozmawiać. To taki terenowy Kei-car.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie rozumiem, komu brak ramy przeszkadza, ja swojego czołga mam na ramie a i tak jej nie widzę, nie licząc tego, że na tylnych siedzeniach siedzi się jak na nocniku, już w matizie wygodniej. No dobra, brak progów nie robi większej różnicy.

A tu kolegi zabawka w cenie trzech Rolków, mój czołg na szarym końcu...
I wersja z ulubionej gry mojego syna.

post-70090-0-21363200-1504042831_thumb.jpg

post-70090-0-80511100-1504042861_thumb.jpg

post-70090-0-54167800-1504043038_thumb.jpg

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie rozumiem, komu brak ramy przeszkadza, ja swojego czołga mam na ramie a i tak jej nie widzę, nie licząc tego, że na tylnych siedzeniach siedzi się jak na nocniku, już w matizie wygodniej. No dobra, brak progów nie robi większej różnicy.

A tu kolegi zabawka w cenie trzech Rolków, mój czołg na szarym końcu...

I wersja z ulubionej gry mojego syna.

Mi przeszkadza gdy bawiąc się w terenie, a oto chodziło, przy maksymalnym wykrzyżu mostów, nie mogę otworzyć lub zamknąć drzwi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rozwiazanie mogloby rozwiazac Twoj problem :)

post-60090-0-87462400-1504078364_thumb.jpg

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siedziałem w tym samochodzie i uważam, że jest niezły. Ładny środek, plastiki niezłe. Miejsca z przodu sporo, z tyłu z racji moich gabarytów już mniej. Spory bagażnik, który jest ustawny. Siedzi się wyżej niż w innych maluchach. Jedyne do czego miałem zastrzeżenie przy pierwszym kontakcie, to miejsce na łokieć przy drzwiach kierowcy. Dla mnie za krótkie przez co łokieć mi się na nim nie mieścił i "wypadał" już za nim, przez co pozycja z tej strony słaba. Reszta ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rozwiazanie mogloby rozwiazac Twoj problem :)

attachicon.gifIMG_0325.JPG

Najważniejsze, że to nie jest mój problem, tylko wspominam kolegę, który nie mógł zamknąć drzwi gdy je otworzył na czołgowisku w Biedrusku... ;)  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety rama w prawdziwym terenie jest ważna bardzo. To, że dzisiejsze auta sa jej pozbawiane, lub stosuje si e pomocnicze to nie wynik tego, że jej brak nie przeszkadza,a  tego,ze producenci są świadomi, iż teren jaki to auto zobaczy to przejazd leśnym duktem do brzegu jeziora........ A trochę kilogramów odpadnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeepy bez ramy są ok dopóki są w miarę świeże i nie użytkowane w terenie. Czyli jako SUV to robi, ale teren to wykrzyże które nawet niewielkie powodują masakrę auta bez ramy - pojawiają się głównie problemy z domykaniem drzwi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi