loco50 21867 #45551 Napisano 4 Sierpnia 2024 Ten wybitnie,takie nadmuchane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6471 #45552 Napisano 4 Sierpnia 2024 Za to 4 - osobowy i napęd 4 x 4. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #45553 Napisano 4 Sierpnia 2024 Przez tydzień jeździłem po polskich górach peugeotem 3008 z trzycylindrowym benzynowym silnikiem 1,2 o mocy 130km z automatyczną skrzynią. W 5 osób, z załadowanym bagażnikiem. Były strome podjazdy (znaki informujące o konieczności jazdy z łańcuchami zimą) i zjazdy. Auto dawało radę, silnik nie wybuchł, skrzynia nie padła. Skrzynia nie musiała wbijać się na czerwone pole obrotomierza. Piszę o tym, bo nie jest tak, że takie silnik nie daje rady, jest za słaby, itd. Jeśli sprawdził się w takich warunkach, to nie ma na co narzekać. Może oprócz dźwięku, typowego dla trzycylindrowców. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #45554 Napisano 4 Sierpnia 2024 5 godzin temu, mroova napisał(-a): Akurat widzę jego protoplastę, pierwsze F 4x4: Dwie rzeczy: FF nie jest protoplasta Purosangue. To linia V12 umieszczonego z przodu w nadwoziu 2+2. To nastepca 456 i 612, poprzednik GTC4 Lusso. FF nie byl tez pierwszym Ferrari z napedem 4x4, byly nimi 408/4RM. Natomiast byl pierwszym seryjnie produkowanym Ferrari z napedem 4x4. 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6471 #45555 Napisano 4 Sierpnia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a): FF nie jest protoplasta Purosangue. Oczywiście, powinienem był użyć cudzysłowu. 2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a): byl pierwszym seryjnie produkowanym Ferrari z napedem 4x4 O to właśnie mi chodziło (prototypy w sumie się nie liczą 🙂), ale dzięki za doprecyzowanie. Dodajmy, że napęd FF był nietypowy i bardzo innowacyjny: Edytowane 4 Sierpnia 2024 przez mroova 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #45556 Napisano 4 Sierpnia 2024 Mial ktos do czynienia z Range Roverami? 🤔 Bo potrzebuje kubla zimnej wody 🤭 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6471 #45557 Napisano 4 Sierpnia 2024 2 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): Mial ktos do czynienia z Range Roverami? 🤔 Priv. Nie mogę na forum ogólnym 😕. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #45558 Napisano 4 Sierpnia 2024 3 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): Mial ktos do czynienia z Range Roverami? 🤔 Bo potrzebuje kubla zimnej wody 🤭 Jeremy Clarkson o L322 w Top Gear powiedział, że jest świetny, ale niestety ekipa musiała mieć zapasową sztukę do realizacji materiału, ponieważ się zepsuł. 🤣 Jednak prywatnie nim jeździ nadal. 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #45559 Napisano 4 Sierpnia 2024 1 minutę temu, memento mori napisał(-a): Jeremy Clarkson o L322 w Top Gear powiedział, że jest świetny, ale niestety ekipa musiała mieć zapasową sztukę do realizacji materiału, ponieważ się zepsuł. 🤣 Jednak prywatnie nim jeździ nadal. 🙂 Mam znajomego, ktory pracowal dla Jaga / RR i powiedzal, ze tego nigdy nie kupi - odpowiadal za poprawe jakosci. Wiec teorie znam. Chce poznac "real life cases" 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2130 #45560 Napisano 4 Sierpnia 2024 8 godzin temu, mroova napisał(-a): A które Ferrari albo Lambo takie nie jest ? F430, F355 tak pierwsze z brzegu;) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 730 #45561 Napisano 4 Sierpnia 2024 (edytowane) 4 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a): Dwie rzeczy: FF nie jest protoplasta Purosangue. To linia V12 umieszczonego z przodu w nadwoziu 2+2. To nastepca 456 i 612, poprzednik GTC4 Lusso. FF nie byl tez pierwszym Ferrari z napedem 4x4, byly nimi 408/4RM. Natomiast byl pierwszym seryjnie produkowanym Ferrari z napedem 4x4. trzecia rzecz - na foto jest GTC4 a nie FF 😉 z boku najłatwiej poznać po "skrzelach" 456 to chyba najtańsze V12 Ferrari do kupienia dzisiaj Edytowane 4 Sierpnia 2024 przez trollu 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6471 #45562 Napisano 4 Sierpnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, zielony.m napisał(-a): F430, F355 tak pierwsze z brzegu;) W pełni się z Tobą zgadzam - tyle że to prawie youngtimery. @trollu serio ? ale numer 😄 !! Edytowane 4 Sierpnia 2024 przez mroova Chyba nie masz racji, to raczej ff po liftingu ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12657 #45563 Napisano 5 Sierpnia 2024 11 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a): Mial ktos do czynienia z Range Roverami? 🤔 Bo potrzebuje kubla zimnej wody 🤭 Na który model Cię wzięło? 9 godzin temu, trollu napisał(-a): trzecia rzecz - na foto jest GTC4 a nie FF 😉 z boku najłatwiej poznać po "skrzelach" 456 to chyba najtańsze V12 Ferrari do kupienia dzisiaj Ja też się nabrałem 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 730 #45564 Napisano 5 Sierpnia 2024 (edytowane) 9 godzin temu, mroova napisał(-a): Chyba nie masz racji, to raczej ff po liftingu ... może tak być tylko przy okazji chyba zmienili oznaczenie modelu 😉 https://www.autocentrum.pl/newsy/ferrari-ff-po-liftingu-jako-gtc4lusso/ Edytowane 5 Sierpnia 2024 przez trollu 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toho 150 #45565 Napisano 5 Sierpnia 2024 W dniu 3.08.2024 o 16:14, The_Rocket napisał(-a): Kontynuując nudny wątek poszukiwania auta rodzinnego udało mi się pojeździć RX 500h F-sport i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zawieszenie mimo, że wersja “sportowa” świetnie wybiera i jest komfortowe, do tego tylna skrętna oś. Wnętrze przestronne i wygodne. Prowadzenie bardzo przyzwoite. Mocny konkurent do X5. Zobaczymy jak wyjdzie to cenowo. Co do Macana to nie rozważam go z uwagi na gabaryty po jeździe konkurencją. Z resztą budżet też chyba nie ten żeby było to auto przyzwoicie wyposażone. RX 500h to jedno z niewielu aut, ktore moge z czystym sumieniem polecić. Jezdze tym juz prawie rok i caly czas jestem zadowolony, nie ma z tym autem żadnych problemów, jest szybkie, wygodne, dobrze wyposazone ale jest wyraznie mniejsze niz X5, szczególnie bagaznik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #45566 Napisano 5 Sierpnia 2024 A jak z zawieszeniem? Bo we wszyskich testach na YT mówią, że jest niepotrzebnie utwardzone i w połączeniu ze sportowymi fotelami nie daje komfortu godnego Lexusa. Mówią, że to w RX450h jest znacznie lepsze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toho 150 #45567 Napisano 5 Sierpnia 2024 Według mnie jest zbyt miękkie:). Nie wiem z czym testujący porównują, pewnie z innymi Lexusami ale to zawieszenie nie ma zbyt wiele wspólnego ze sportem, nadal jest komfortowe, z tym, że nie ma sie wrażenia prowadzenia pontonu, jak to czasem z Lexusami bywało. Fotele - fakt, rózne sa opinie, według mnie powinien byc wybór foteli jak np. w BMW, no ale to japonczycy, maja swój pogląd na motoryzacje:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #45568 Napisano 5 Sierpnia 2024 Miałem przez weekend wersję prestige i fotele były bardzo wygodne. W tych f-sportowych siedziałem przez chwilę i wydawały się dość twarde, ale za to miały dłuższe siedziska. Niemniej twarde nie znaczy niewygodne, moje fotele w M3 są mocno twarde, a po 1000 km nic mnie nie boli, co w moim wieku nie jest takie oczywiste. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69176 #45569 Napisano 5 Sierpnia 2024 Mial ktos do czynienia z Range Roverami? Bo potrzebuje kubla zimnej wody Mam do czynienia od kilku lat z Jaguarem E-Pace, czyli „krewniakiem” RR. Uczucia mam mieszane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
The_Rocket 6 #45570 Napisano 5 Sierpnia 2024 A jak z zawieszeniem? Bo we wszyskich testach na YT mówią, że jest niepotrzebnie utwardzone i w połączeniu ze sportowymi fotelami nie daje komfortu godnego Lexusa. Mówią, że to w RX450h jest znacznie lepsze. Nie mam porównania z 450h, ale ja nazwałbym to zawieszenie z 500h komfortowym. Super byłoby gdyby chociaż w trybie sportowym robiło się sztywniejsze. Natomiast jest wg. mnie takim dobrym kompromisem do codziennej jazdy.X5 jest dużo twardsze, ale jeździłem wersja bez pneumatyki. Co do przestrzeni to bagażnik większy w X5, ale wg. mnie przestrzeń dla pasażerów z tyłu, ale też i dla kierowcy jest większa w Lexusie, chociaż gabarytowo BMW wygrywa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #45571 Napisano 5 Sierpnia 2024 22 godziny temu, trollu napisał(-a): trzecia rzecz - na foto jest GTC4 a nie FF 😉 z boku najłatwiej poznać po "skrzelach" 456 to chyba najtańsze V12 Ferrari do kupienia dzisiaj Oczywiscie, nawet siie nie przyjrzalem 😂 6 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Mam do czynienia od kilku lat z Jaguarem E-Pace, czyli „krewniakiem” RR. Uczucia mam mieszane. Moze byc krewniakiem, ale RR powinien byc wykonany lepiej (co nie znaczy, ze jest) 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69176 #45572 Napisano 5 Sierpnia 2024 Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a): Moze byc krewniakiem, ale RR powinien byc wykonany lepiej (co nie znaczy, ze jest) Mam nadzieję, bo niektóre niedoróbki w Jaguarze są takie, że w Dacii chyba takie się nie zdarzają. I to najczęściej w drobnych, banalnie prostych rzeczach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #45573 Napisano 6 Sierpnia 2024 9 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Mam nadzieję, bo niektóre niedoróbki w Jaguarze są takie, że w Dacii chyba takie się nie zdarzają. I to najczęściej w drobnych, banalnie prostych rzeczach. Podalbys jakies przyklady? 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #45574 Napisano 6 Sierpnia 2024 W dniu 4.08.2024 o 16:29, XoneX napisał(-a): Przez tydzień jeździłem po polskich górach peugeotem 3008 z trzycylindrowym benzynowym silnikiem 1,2 o mocy 130km z automatyczną skrzynią. W 5 osób, z załadowanym bagażnikiem. Były strome podjazdy (znaki informujące o konieczności jazdy z łańcuchami zimą) i zjazdy. Auto dawało radę, silnik nie wybuchł, skrzynia nie padła. Skrzynia nie musiała wbijać się na czerwone pole obrotomierza. Piszę o tym, bo nie jest tak, że takie silnik nie daje rady, jest za słaby, itd. Jeśli sprawdził się w takich warunkach, to nie ma na co narzekać. Może oprócz dźwięku, typowego dla trzycylindrowców. Opel astra z tym silnikiem jeździ całkiem żwawo, max speed 200kph, daje radę i w mieście, i na autostradzie, tylko że po 100tys km silnik zaczął pracować na 2 cylindrach wcześniej raz auto wymagało lawetowania - wadliwa cewka teraz przy 110tys turbina do naprawy - wyłącza się turbo przy większym obciążeniu także zgadzam się, że przez tydzień jazdy, ba nawet dłużej ten silnik daje radę ale na dłuższą metę to bubel 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #45575 Napisano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) To sławny już 1,2 PureTech, jeden z najgorszych silników ever, ma problemy z rozrządem, turbo i spasowaniem wału. https://autokult.pl/silnik-1-2-puretech-tak-zla-konstrukcje-mogli-zrobic-tylko-francuzi,6991290650868672a Z własnego doświadczenia dodam, że żona miała wymieniany ten silnik na gwarancji w Peugeocie 208, przy śladowym przebiegu Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez Tommaso 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach