Autor1984 12961 #47751 Napisano 28 Stycznia 2025 8 minut temu, Olo_H napisał(-a): Mi w nowym V90 ostatnio przy jeździe w gęstej mgle wyłączyło systemy wspomagania (lane assist, awaryjne hamowanie, itp.) Ogólnie trochę słabo. Jak tylko wyjechałem z mgły na obszar nieco większej przejrzystości powietrza wszystko od razu się odpaliło Podejrzewam, że w super gęstej mgle i burzy śnieżnej pilot assist również by zgłupiał jak i cała reszta systemów. Nie ma na to rozwiązania, człowiek ledwo dostrzega przeszkody, pasy, skrajnię, przy widoczności schodzącej do kilku - kilkunastu metrów. Ostatnio się wrukwiłem na system antykolizyjny, bo mi numer odwinął podczas wyprzedzania... 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1655 #47752 Napisano 28 Stycznia 2025 W dniu 26.01.2025 o 12:43, mario1971 napisał(-a): Mam wersję S. W Mercu miałem drewno jesionowe, a tu fortepian z plastikiem. Tylko ja mam mniejsze Q5, a w wyższym modelu Q7 jakość może być zdecydowanie lepsza. U mnie przymiarka śnieżycy funkcja radaru się wyłączyła. Zastosowałem oczyszczanie ręczne. 🤣 W Mercu miałem kamerę 360 stopni, oczywiście chowaną. W Audi zwykła, ciągle uwalona. W MB miałem wyższą wersję wyposażenia, w Audi zwykłe S, z olbrzymią ilością plastików. Dopiero wczoraj zobaczyłem, że mogę bagażnik otworzyć ruchem nogi. 😅 pod pachy w A6 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #47753 Napisano 28 Stycznia 2025 (edytowane) Fiat Grande Panda ... "juz" od niecalych 20.000 EUR. Normalnie luksus, na jaki cie nie stac... Niech ktos na Dacie sprobuje narzekac - tansza i ladniejsza. Fuzja z Francuzami (PSA) bokiem wyjdzie Fiatowi cos czuje. A tak jeszcze z innej beczki - najlepiej sprzedajace sie kabriolety w Europie w 2024 - sugeruje przetrzec oczy przed miejscem numer 2 PS. Plotka glosi, ze nie bedzie nowej BMW serii. Edytowane 28 Stycznia 2025 przez cordi7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 79747 #47754 Napisano 28 Stycznia 2025 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #47755 Napisano 28 Stycznia 2025 (edytowane) 46 minut temu, cordi7 napisał(-a): Fiat Grande Panda ... "juz" od niecalych 20.000 EUR. Skrzyżowanie F126P z Dacią Duster. I to jest obelga w stronę Dacii, która ładnie wyewoluowała i dziś Rumuni mają powód do dumy. Nasze głupki, mogli wskrzesić FSO, ale po co, lepiej było dogadywać się z producentem RTV. Powracając do Fiata. W środku wygląda jak kupa gówna wyprodukowana z nieodrywających się nakrętek, niewartego nawet 5000 Euro. Pamiętam, jak Żona przesiadła się ze służbowego Peugeota Partnera na Pandę, ja pierdyle to była jazda za karę. Samochody dla karłów, hobbitów i krasnoludów. Patrząc jednak na to; sądzę, że pewnie urósł jak wszystkie nowe samochody, więc może jest znośniej Ogólnie patrząc na to coś - podkurwiła mnie cena... 20 000 Euro. Jeśli to nie żart, to ten samochód już jest memem. Edytowane 28 Stycznia 2025 przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9127 #47756 Napisano 28 Stycznia 2025 Fiat zamyka fabryki we Włoszech - płaczą tu i psioczą na Francuzów. Im się trochę w glowach nie mieści jak powoli tracą kolejne elementy swojej przemysłowej potęgi. Teraz, Autor1984 napisał(-a): Powracając do Fiata. W środku wygląda jak kupa gówna wyprodukowana z nieodrywających się nakrętek, niewartego nawet 5000 Euro. Pamiętam, jak Żona przesiadła się ze Peugeota Partnera na Pandę, ja pierdyle to była jazda za karę. Samochody dla karłów, hobbitów i krasnoludów. Patrząc jednak na to; sądzę, że pewnie urósł jak wszystkie samochody, więc może jest znośniej Ja od 5 tygodni jeżdżę Fiatami do roboty w czwartki i dają mi z wypożyczalni Fiaty, tj. model 500 (w tym elektryka), który jest nawet ok w środku, jeśli chodzi o poziom wykonania. Dwa tygodnie temu za to miałem Pandę i to jest paździerz straszny jednak. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #47757 Napisano 28 Stycznia 2025 3 minuty temu, beniowski napisał(-a): Fiat zamyka fabryki we Włoszech - płaczą tu i psioczą na Francuzów. Im się trochę w glowach nie mieści jak powoli tracą kolejne elementy swojej przemysłowej potęgi. Ja od 5 tygodni jeżdżę Fiatami do roboty w czwartki i dają mi z wypożyczalni Fiaty, tj. model 500 (w tym elektryka), który jest nawet ok w środku, jeśli chodzi o poziom wykonania. Dwa tygodnie temu za to miałem Pandę i to jest paździerz straszny jednak. Panda zawsze była paździerzem, ale ceny były przynajmniej adekwatne. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 341 #47758 Napisano 28 Stycznia 2025 Najnowszy Duster wygląda zacnie ale nie jest to już auto dla mas, jak pierwsze modele. Wtedy to były chyba okolice 40-50k, dziś to już 100-120k (tak mi sę przynajmniej wydaje, uczciwie przyznam że szczegółów nie sprawdzałem). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 4064 #47759 Napisano 28 Stycznia 2025 Gnałem ostatnio z Wawy do Krakowa (oczywiście za zegarkiem), byl to jedyny w tym roku dzień takiej zawieruchy i śnieżycy. W połowie drogi zjechałem na stację zatankować i po kawke a przy okazji na odśnieżanie świateł, kamer i radarów. Radary to kij tam ale te ledowe światła przez to że sie nie grzeją pokrywają się warstwa lodu..Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #47760 Napisano 28 Stycznia 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Skrzyżowanie F126P z Dacią Duster. I to jest obelga w stronę Dacii, która ładnie wyewoluowała i dziś Rumuni mają powód do dumy. Nasze głupki, mogli wskrzesić FSO, ale po co, lepiej było dogadywać się z producentem RTV. Powracając do Fiata. W środku wygląda jak kupa gówna wyprodukowana z nieodrywających się nakrętek, niewartego nawet 5000 Euro. Pamiętam, jak Żona przesiadła się ze służbowego Peugeota Partnera na Pandę, ja pierdyle to była jazda za karę. Samochody dla karłów, hobbitów i krasnoludów. Patrząc jednak na to; sądzę, że pewnie urósł jak wszystkie nowe samochody, więc może jest znośniej Ogólnie patrząc na to coś - podkurwiła mnie cena... 20 000 Euro. Jeśli to nie żart, to ten samochód już jest memem. Od 18.990€ za 1,2 turbo mild hybrid 48V i niecałe 25.000€ za wersje elektryczną. Dramat. Ja Pandę 2 wspominam miło, miałem raz jako zastępczy na tydzień. Tanie, małe miejskie autko. Łatwo zaparkować, czworo drzwi było na plus względem bardziej lifestylowego i przesłodkiego Fiata 500. Przede wszystkim było tanie i proste w obsłudze i naprawie, miało też to, czego dziś wielu autom brakuje. Urok. Dacia wypuszcza fajne modele, nie bez powodu Sandero było najlepiej sprzedającym się autem w Europie w 2024: https://www.motor1.com/news/748093/best-selling-cars-europe-2024/ Edytowane 28 Stycznia 2025 przez cordi7 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #47761 Napisano 28 Stycznia 2025 12 minut temu, cordi7 napisał(-a): Od 18.990€ za 1,2 turbo mild hybrid 48V i niecałe 25.000€ za wersje elektryczną. Dramat. Ja Pandę 2 wspominam miło, miałem raz jako zastępczy na tydzień. Tanie, małe miejskie autko. Łatwo zaparkować, czworo drzwi było na plus względem bardziej lifestylowego i przesłodkiego Fiata 500. Przede wszystkim było tanie i proste w obsłudze i naprawie, miało też to, czego dziś wielu aurom brakuje. Urok. Dacia wypuszcza fajne modele, nie bez powodu Sandero było najlepiej sprzedającym się autem w Europie w 2024: https://www.motor1.com/news/748093/best-selling-cars-europe-2024/ Ja to sobie zestawiam z cenami np samochodów w USA. Więc taki 315 konny Mustang Eco Boost kosztuje tam 31k $. Teraz gdy zarzucono porozumienia paryskie, koszty produkcji spadną, bo spadną ceny surowców, więc jak my tutaj nie obudzimy się z tego letargu, to w tym kołchozie za chwilę nie będzie człowieka stać na puszkę zwaną omyłkowo samochodem. Dla przykładu Włosi są biedniejsi niż w pierwszej dekadzie millenium. W 2023 roku Caritas opracował raport, w którym stwierdzono, że prawie 10% ludności włoskiej jest objęta skrajnym ubóstwem dla porównania w roku 2008 odsetek wynosił 3%. To jest zagłada. Wartość inwestycji w Europie spada z roku na rok. I mam jakieś dziwne przeczucie, że propozycje ceł rzuconych przez Trumpa, to nic innego jak zawoalowana propozycja przeniesienia produkcji europejskiej na kontynent amerykański. Z tego co mi wiadomo firmy europejskie już od dawna inwestują na rynku amerykańskim, który stanie się teraz znacznie bardziej atrakcyjny. My tutaj dosłownie "umieramy", a ta banda jeszcze chce docisnąć ETS2 i ETS3. 5 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 3004 #47762 Napisano 28 Stycznia 2025 9 godzin temu, zielony.m napisał(-a): Część estetyczna zakończona, bierzemy się za delikatne poprawki "eksploatacyjne" fuj - plastikowy samochod 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #47763 Napisano 28 Stycznia 2025 To auto do zabawy, dobrze wygląda w oczojebnych kolorach 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #47764 Napisano 28 Stycznia 2025 10 godzin temu, zielony.m napisał(-a): Część estetyczna zakończona, bierzemy się za delikatne poprawki "eksploatacyjne" Czasem jak wracam z biura, to zerkam w Twoją stronę 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2268 #47765 Napisano 29 Stycznia 2025 (edytowane) 9 godzin temu, cordi7 napisał(-a): Fiat Grande Panda ... "juz" od niecalych 20.000 EUR. Normalnie luksus, na jaki cie nie stac... Niech ktos na Dacie sprobuje narzekac - tansza i ladniejsza. Fuzja z Francuzami (PSA) bokiem wyjdzie Fiatowi cos czuje. A tak jeszcze z innej beczki - najlepiej sprzedajace sie kabriolety w Europie w 2024 - sugeruje przetrzec oczy przed miejscem numer 2 PS. Plotka glosi, ze nie bedzie nowej BMW serii. Co do Fiata to kwestia ceny - dopóki byli w stanie oferować atrakcyjne cenowe auta to one się sprzedawały masowo - jeszcze Pandy pierwsze czy Grande Punto to wtedy jeździło tego pełno - nie mówiąc już o latach wcześniejszych, potem zmienili taktyke - choć był krótki zryw jak ostatnie TIPO było bardzo tanim autem. Sama 500-ka nie pociągnie marki. Edytowane 29 Stycznia 2025 przez Admof 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #47766 Napisano 29 Stycznia 2025 (edytowane) Fiat robił świetne, relatywnie dostępne cenowo auta. Miał niezłe silniki. Dzięki fuzji z PSA dostali 1.2 Pure Tech 😂 500 spalinowej już nie ma. Elektryczna 500 jest niezła ale bądźmy też szczerzy: w cenie, jaką sobie życzą mizerne 320 km deklarowanego zasięgu i realnie dwa miejsca plus chlebak to przegięcie. Edytowane 29 Stycznia 2025 przez cordi7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9127 #47767 Napisano 29 Stycznia 2025 9 minut temu, cordi7 napisał(-a): 500 spalinowej już nie ma. Elektryczna 500 jest niezła ale bądźmy też szczerzy: w cenie, jaką sobie życzą mizerne 320 km deklarowanego zasięgu i realnie dwa miejsca plus chlebak to przegięcie. Mnie prawie nowa 500, przy w pełni naładowanej baterii, wyświetlała 260km zasięgu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #47768 Napisano 29 Stycznia 2025 Nie rozumiem fenomenu 500. Nic w niej nigdy nie było fajne według mnie. Ani wygląd, ani funkcjonalność. Widzę 500 tylko jako wytwór marketingowców, którzy sprzedali "kultowość" tego auta, nawiązującą do starego modelu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #47769 Napisano 29 Stycznia 2025 (edytowane) 7 minut temu, XoneX napisał(-a): Nie rozumiem fenomenu 500. Nic w niej nigdy nie było fajne według mnie. Ani wygląd, ani funkcjonalność. Widzę 500 tylko jako wytwór marketingowców, którzy sprzedali "kultowość" tego auta, nawiązującą do starego modelu. Kwestia gustu i potrzeb. Jeździłem kilka razy i absolutnie kocham to auto. Dla 1-2 osób, do miasta i na krótkie trasy do 2 godzin jazdy jest rewelacyjne. A stylistycznie to majstersztyk. 33 minuty temu, beniowski napisał(-a): Mnie prawie nowa 500, przy w pełni naładowanej baterii, wyświetlała 260km zasięgu. I zimą na autostradzie robi się z tego 170-180 km. Niestety. 🙁 Grzanie wnętrza redukuje zasięg o 30-40%, pompa ciepła redukuje ten spadek do 15-20%. A prędkości autostradowe i niskie temperatury nie pomagają (malejąca pojemność baterii). Edytowane 29 Stycznia 2025 przez cordi7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 71143 #47770 Napisano 29 Stycznia 2025 😂😂😂 Record_2025-01-29-14-43-26.mp4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70673 #47771 Napisano 29 Stycznia 2025 W dniu 28.01.2025 o 14:05, Krakus1 napisał(-a): pod pachy w A6 😉 Tak samo surowo, wręcz ubogo (tandetnie) to wygląda jak w moim Audi. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #47772 Napisano 29 Stycznia 2025 (edytowane) 10 minut temu, mario1971 napisał(-a): Tak samo surowo, wręcz ubogo (tandetnie) to wygląda jak w moim Audi. Rozmawiałem kiedyś na ten temat z Kolegą, którego zaraziłem pozytywnie motoryzacją. Właściciel podkręconej M3(g80), Mustanga(VI FL), I4M50 i kilku "zwyczajnych" dupowozów. Zauważyliśmy, że klasa średnia zaczyna się zacierać z klasą premium, nie tylko jakościowo, ale również cenowo niebezpiecznie obie zbliżyły się do siebie. Dziś np najdroższa Skoda to wydatek rzędu 300 k zł. Skoda, aż szkoda gadać... Dlatego jeśli oczekujesz dobrej jakości wykonania, warto pokusić się o flagowce danych marek. Fakt tanio nie jest, ale patrząc na cenę tego pudła, które wstawił Dominik @cordi7to stwierdzam, że nie jest również drogo... A doznania organoleptyczne są znacznie przyjemniejsze Edytowane 29 Stycznia 2025 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 70673 #47773 Napisano 29 Stycznia 2025 Teraz, Autor1984 napisał(-a): Rozmawiałem kiedyś na ten temat z Kolegą, którego zaraziłem pozytywnie motoryzacją. Właściciel podkręconej kręconej M3(g80), Mustanga(VI FL), I4M50 i kilku "zwyczajnych" dupowozów. Zauważyliśmy, że klasa średnia zaczyna się zacierać z klasą premium, nie tylko jakościowo, ale również cenowo niebezpiecznie obie zbliżyły się do siebie. Dziś np najdroższa Skoda to wydatek rzędu 300 k zł. Skoda, aż szkoda gadać... Dlatego jeśli oczekujesz dobrej jakości wykonania, warto pokusić się o flagowce danych marek. Fakt tanio nie jest, ale patrząc na cenę tego pudła, które wstawił Dominik @cordi7to stwierdzam, że nie jest również drogo... Dla mnie wystarczy, aby auto zawiozło mnie bezpiecznie i w miarę komfortowo z punktu A do punktu B. Do takich celów Audi Q5 S w zupełności mi wystarcza. Ktoś mnie zapytał raz czy drugi o jakość wykonania Q5 oraz bezpośrednie porównanie do GLC, to odpowiedziałem... 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12961 #47774 Napisano 29 Stycznia 2025 (edytowane) 4 minuty temu, mario1971 napisał(-a): Dla mnie wystarczy, aby auto zawiozło mnie bezpiecznie i w miarę komfortowo z punktu A do punktu B. Do takich celów Audi Q5 S w zupełności mi wystarcza. Ktoś mnie zapytał raz czy drugi o jakość wykonania Q5 oraz bezpośrednie porównanie do GLC, to odpowiedziałem... Jeżeli wystarcza, to nie masz powodów do narzekań A, że dobre wrażenia pozostały z GLC, to masz odczucia jakie masz. Niestety, jak się Niemiaszki z branżą automotive całkowicie wyniosą produkcyjnie do USA, będzie jeszcze gorzej. A czuję, że tak może być... Edytowane 29 Stycznia 2025 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2131 #47775 Napisano 29 Stycznia 2025 19 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a): fuj - plastikowy samochod Co zrobisz, nie można mieć samych porządnych Ogolnie kupiłem to auto żeby się pobawić w zimie na śniegu... zapomniałem tylko że u nas w zimie sniegu nie ma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach