Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

15 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

bo dostales bieda wersje, z pakietem m wyglada lepiej

Paweł to nie zmienia faktu, co do moich "uczuć" wobec nowej 5tki. Nie wiem, może z wiekiem i pewnym "doświadczeniem" z samochodami stałem się zanadto wybredny.

7 godzin temu, łowca napisał(-a):

A wiec u mnie będzie Renault Austral Techno 1.3 160KM z  Torunia 😁. Lipa taka, że dokumenty będą w  piatek/sobotę wysłane   a ja muszę to zarejestrować  w tym roku, by zachować większą  zniżkę. Jedyny dzień w rym roku na  rejestrację  to poniedziałek na 14:00. Jest szansa, że dokumenty  kurier dowiezie do Świdnicy ?   Może wiecie kto ma w ofercie  szybki dowóz ? 

Gratuluję, pochwal się jak już odbierzesz! W moim przekonaniu dokonałeś właściwego wyboru.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Bo pewnie podchodziłeś do nowej 5er jak ja Łukarz , marka premium , oglądasz pudełko i mówisz: dziwne ale może być , da się przyzwyczaić z czasem , taka moda ..itd , ale otwierasz to pudełko i w środku nie ma nic 😬

Ja mam największy problem w gamie dostępnych silników. Bardzo długo się nad tym autem zastanawiałem i niestety poprzednia generacja dawała tu sporo więcej. Mam nadzieję, że pojawi się wersja 540i

Co do wnętrza to już nawet w salonie jeden z doradców mówił mi, że nie ma co porównywać jakości z X5 czy 7demka i tu jest różnica na niekorzyść.

17 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

które ładniejsze? 😉

Screenshot_20241223_160656_Gallery.jpg

Audi. -dynamiczny przód i linia

14 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Tutaj w pakiecie Schnitzer; rewelacyjna!

G30LCI.png

G60 nawet trochę pojeździłem, no nie; stanowczo nie!

5tka.thumb.png.de3e32deaaf299724e6bffcbf7d138de.png

Poprzedni model BMW 5 wygląda świetnie - przód, linia.

Nowy wygląda słabo - duże reflektory, "połamana" linia boczna, malutki tył.

Taka limuzyna.

Nowe Audi A5 (inspirowane też Alfa Romeo Gulia) wygląda ciekawiej. 

2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

Bo pewnie podchodziłeś do nowej 5er jak ja Łukarz , marka premium , oglądasz pudełko i mówisz: dziwne ale może być , da się przyzwyczaić z czasem , taka moda ..itd , ale otwierasz to pudełko i w środku nie ma nic 😬

Jakiejś tragedii nie ma, bo ten środek to kwestia przyzwyczajenia; jednakże materiały... No co tu dużo pisać, już kiedyś je Jerzy dobrze określiłeś. Średniawa.

Godzinę temu, The_Rocket napisał(-a):

Ja mam największy problem w gamie dostępnych silników. Bardzo długo się nad tym autem zastanawiałem i niestety poprzednia generacja dawała tu sporo więcej. Mam nadzieję, że pojawi się wersja 540i emoji6.png

Co do wnętrza to już nawet w salonie jeden z doradców mówił mi, że nie ma co porównywać jakości z X5 czy 7demka i tu jest różnica na niekorzyść.

540i powinna się pojawić pewnie z 3 litrowym benzyniakiem, 540d jest w gamie z rozsądnym 3 litrowym dieslem. Co do wnętrza; niestety jest przepaść pomiędzy 7 a pozostałymi modelami wyłączając XM.

Godzinę temu, Remy napisał(-a):

Audi. -dynamiczny przód i linia

Poprzedni model BMW 5 wygląda świetnie - przód, linia.

Nowy wygląda słabo - duże reflektory, "połamana" linia boczna, malutki tył.

Taka limuzyna.

Nowe Audi A5 (inspirowane też Alfa Romeo Gulia) wygląda ciekawiej. 

Tak poprzednia 5tka nawiązywała proporcjami do E39 i wygląda obłędnie zwłaszcza LCI, choć i przedlift wypada nieźle.

Pełna zgoda nowa A5 wygląda bardzo dobrze, choć front nieco stracił na agresywności.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Mój serdeczny Kolega podesłał mi dziś jego podkręconą M3.

W tej jednostce jest gigantyczny potencjał.

Oglądałem nowe A5 bo środek taki sam jak Q5, którego nigdzie jeszcze nie da się obejrzeć. No słabo, słabo. Jakość materiałów to średnia półka, piano black napchane. Słabo to wygląda. Jestem mocno rozczarowany. Q6 stało obok i też takie odczucia, a to takie Q5 tylko elektryk. Z zewnątrz każde takie samo, w środku nie do rozróżnienia. Słabo to wygląda, bo ceny wysokie bardzo, sporo wyższe niż poprzednie modele a jakościowo na minus. Nie ma co kupić.

Trudno się dziwić, że zachodnia (niemiecka, japońska, amerykańska) motoryzacja ma problemy. 350-450k za takie Q6, to nawet nie wiem czy płakać czy się śmiać...

Kuzyn kupił MG HS - po 3 tygodniach b.zadowolony. ciekaw jestem, jak będzie z pierwszą usterką... 

Ponoć z serwisem słabo. Ale to na razie. Pamiętam jak do Polski wszedł Hyundai. Pierwsze auta to były klony opla kadeta, nexia zdaje się, potem pony. Też tak mówili, że jednorazówki, że będą się psuć. Że lipa. A dziś? Podgryzają już prawie marki premium.

Takiego dziś ustrzeliłem, ma więcej stylu i uroku od Waszych audi, beemek i mercedesów razem wziętych 🤗🤗🤗

IMG_20241225_143228.jpg

Edited by TomcioMiki

MG widziałem mnóstwo w Słowenii w wakacje. Co chwila. Także Chińczycy nas zaleją. Nie ma się co dziwić. Cenowo są nie do pokonania. Jak mam wywalić 360k za Q5 albo nx, nie mówić o glc, to aż boli w porównaniu do chińczyka.

16 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tak oczywiście, uroku w nim tyle samo co w babie z wąsami.

Nie znasz się 🤗🤗🤗

2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nie znasz się 🤗🤗🤗

Pewnie, że nie, bo gdyby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem 🤷‍♂️

Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nie znasz się 🤗🤗🤗

Tomek, od kiedy masz te objawy? 😆 

Mój tata miał kiedyś trabanta. Świetne auto. Oleju zmieniać nie trzeba. Przy 80 km samochód chciał sam jechać po całej drodze. Hamulce .... Były chyba. Kierownica cały czas w ruchu, delikatne kontrowanie cały czas. No i zero korozji. Jadąc takim autem widać jaka to duża prędkość 60 km/h.

2 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a):

MG widziałem mnóstwo w Słowenii w wakacje. Co chwila. Także Chińczycy nas zaleją. Nie ma się co dziwić. Cenowo są nie do pokonania. Jak mam wywalić 360k za Q5 albo nx, nie mówić o glc, to aż boli w porównaniu do chińczyka.

Zaleją głównie dlatego że marki premium to coraz mniej premium jakość za to coraz bardziej overpremium cena. Tak jak pisałeś, były heheszki z Koreańców, były z Dacii, a co teraz? Wniosków nie wyciągnięto, tylko "optymalizacja kosztów i maksymalizacja zysku". A ja swoje pieniądze też cenię.

Z BMW 5r to najchętniej bym kupił E60 gdyby dało się znaleźć nowe albo idealne. 

Trochę mam do czynienia z osobami z przemysłu moto i widzę jak tam jest. Oni mają niewiarygodnie rozbudowane koszty socjalne, dodatki, dopłaty, służbowe auta, komórki,komputery, bonusy itp. Żyją jakby nic się nie zmieniło, kadra menadżerska rozbudowana do absurdu, zajmująca się niczym, z wyjątkiem dojenia własnej firmy. Ja bym wywalił połowę menadżerów i druga połowa by się wzięła do roboty. Koncerny zatrudniają nowego prezesa, wprowadzającego swoją wizję, która najczęściej się nie sprawdza, a jak się nie sprawdza to zmieniają na innego i tak w kółko.
Nie szanują własnych pieniędzy w tych firmach, bo przecież i tak ludzie kupią. A ludzie mają swój rozum i potrafią liczyć pieniądze.
Inna sprawa, że wladze UE wprowadzają kolejne dyrektywy, które zabijają własny przemysł. Chyba nie tędy droga.
Ad rem, Q5 słabo, X3 nowe wygląda jak ze straganu, XC60 ma już swoje lata, NX taki trochę dla kobiety raczej, no i to ecvt.... GLC jak dla emeryta, GLC coupe z cena odlatuje ... Nie ma co kupić.

4 godziny temu, mandaryn44 napisał(-a):

Ponoć z serwisem słabo. Ale to na razie. Pamiętam jak do Polski wszedł Hyundai. Pierwsze auta to były klony opla kadeta, nexia zdaje się, potem pony. Też tak mówili, że jednorazówki, że będą się psuć. Że lipa. A dziś? Podgryzają już prawie marki premium.

Klon Kadetta Nexia to Daewoo, wszedł trochę później niż Hyundai, dużo tego jeździło, uproszczony montaż w Lublinie (przepisy celne). Daewoo miało jeszcze wtedy Tico i Espero.  Potem weszła produkcja w FSO, Matiz, Lanos. Jeszcze Nubira i Leganza. Na początku lat 2000-cznych sporo tego wszystkiego jeździło.

Pamiętam natomiast jak w tym samym czasie jak Daewoo, tj. pod koniec lat 90-tych, weszła KIA, to była egzotyka, wtedy  Hyundai już był obczajony mniej więcej. Wydaje mi  się, że dla zachęty dawali wtedy kredyty % i taksówkarze kupowali jakieś większe modele KIA. Potem było wejście z Ceeed i poszłoo. 

3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek, od kiedy masz te objawy? 😆 

Od zawsze, współczesne auta z nielicznymi wyjątkami są z wyglądu nudne nic nie wnoszą,ale widać my tego chcemy , pierwsze z brzegu, wam się naprawdę to podoba 🤔🤔🤔 ohydne , nic naprawdę ładniejszego BMW nie ma do zaproponowania 🤔🤔🤔 albo to,  jak ściana z cegły klinkierowej, takie tam moje przemyślenia.

2024-bmw-m3-cs-6.jpg

2accf3a632ee4101fcb26dc8e7218167.jpg

Im dalej w las tym gorzej. Lexus chyba tym się wzorował.

cegla-LHL-Alfa-jako-LODE-JANKA--scaled.jpg

Edited by TomcioMiki

20 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Od zawsze, współczesne auta z nielicznymi wyjątkami są z wyglądu nudne nic nie wnoszą,ale widać my tego chcemy , pierwsze z brzegu, wam się naprawdę to podoba 🤔🤔🤔 ohydne , nic naprawdę ładniejszego BMW nie ma do zaproponowania 🤔🤔🤔 albo to,  jak ściana z cegły klinkierowej, takie tam moje przemyślenia.

2024-bmw-m3-cs-6.jpg

też nie lubię współczesnych aut, ale zachwyt nad trabantem to już skrajność:D

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

37 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

2024-bmw-m3-cs-6.jpg

Tomek nie oczekuję od Ciebie konformizmu, bo o gustach się nie dyskutuje. Jednakże, zestawienie trampka; tego DDRowskiego wynalazku dla ludu pracującego z nowymi samochodami czołowych producentów światowych i określenie go jako auta znacznie bardziej stylowego traktuję jako złośliwość. Stawiam orzechy przeciwko dolarom, że jakby Dżin wyskoczył z butelki i rzekłby tak (dając warunek o braku możliwości spieniężenia życzenia): masz do wyboru BMW M3 CS i Trabanta to zamieniłbym się w figowca jakbyś wskazał nieubłaganym palcem na mydelniczkę. Nie ma takiej opcji, takie rzeczy we wszechświecie nie zachodzą. Wieje mi to obłudą na milę i to morską.

Erę wielkich grillów w moim przekonaniu zapoczątkował Walter De Silva projektując Nuvolari quattro. I uważam, że ten krok w pewnym sensie zrewolucjonizował wygląd zewnętrzny wielu marek w tym głównie Audi.

Ludzie utyskiwali na "bobra" od początku pojawienia się pierwszych zdjęć w sieci, ale wiele projektów jest realizowana w oparciu o oczekiwania. A tak się składa, że rynek azjatycki łaknie solidnych wymiarów. Mi osobiście grill w M3 podoba się i to bardzo, w Lexusach tak samo, ale jak wspomniałem na początku są gusta i guściki.

Edited by Autor1984