Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

Porównać nieporównywalne czyli 5 zegarków, których jedyną cechą wspólną jest to, że są moje…

Są 2 szwajcarskie i 3 japońskie, są 4 divery i  1 garniturowiec, 4 automaty i jeden kwarcowy, 2 tarcze czarne, jedna granatowa, jedna karminowoczerwona i jedna kremowobeżowa, 4 zegarki maja lumę, jeden nie.

Tissot PRC 200 - srebrno-czarny diver bez bezela/chonometr

+ ładny, starannie wykonany, dobra dokładność i wodoszczelność WR200, ładna i funkcjonalna bransoleta, mój egzemplarz działa od 12 lat bez zarzutu, wymiana baterii co ok 2 lata…

- kwarc, trudności w odsprzedaży bo to chyba najczęściej podrabiany zegarek świata …, słaba luma

Longines Hydroconquest

+ renoma marki, staranne wykonanie, niezawodność, cichutki mechanizm, bransoleta solidna i funkcjonalna, WR 300

- cena (obecnie około 4,5 kpln) estetyka w stylu pancernika (zwierzęcia lub np. „Bismarcka” ) 😉, luma mogłaby być zdecydowanie lepsza…

Citizen Promaster Automatic

+ WR200 b. sportowy z wyglądu i w tej kategorii bez zarzutu, piękna granatowa mieniąca się tarcza, cichy mechanizm, koronka na godz. 8 jest znakomitym pomysłem, jest też bardzo funkcjonalna więc b. prosta jest regulacja daty i godziny, ładnie obwiedzione srebrnym rantem  wskazówki, indeksy i okienko daty, najlepsza luma z całej gromadki, b. przyzwoita cena (<200$) (ja trafiłem na powystawowy sporo taniej)

- szkło tylko mineralne, gumowy pasek bardzo sztywny (ale wygląda na solidny), spora grubość całego zegarka, chyba jednak niższe pozycjonowanie marki w powszechnej opinii (niezasłużenie MZ)

Orient Bambino v2 blue hands

+ klasyczny i piękny design w stylu lat 50., wyszukana kolorystyka tarczy i wskazówek, indeksy rzymskie, wypukłe szkiełko, cena b. przyzwoita ( sporo < niż 200$), też trafiłem na powystawowy

- brak wodoszczelności (30 m to praktycznie zerowa) hałaśliwy mechanizm, pasek nieco za sztywny (ale ładny), wolałbym zapięcie motylkowe zamiast tradycyjnej klamerki (ale już zmieniłem cały pasek i spokój) 😊, brak lumy, ale to nie ten styl,

Orient Kamasu Red

+ całość b. ładna, przepiękna kolorystyka czerwonej tarczy, ładne wskazówki i indeksy, niezła luma (dodatkowy plus za lumę na sekundniku w formie malutkiego, ale widocznego trójkąta,) WR 200, cena ok 200$ (w każdym razie za tyle można trafić na Amazonie)

- dosyć hałaśliwy mechanizm, niektórzy narzekają na bransoletę (że tandetna (ze zginanych blaszek ?) i że hałasuje), mnie to nie przeszkadza

W tabeli 0 = brak, 5 = najlepiej. Przy głośności odwrotnie : 5 = najgłośniej, 1 = najciszej

Za chwilę zdjęcia całego stadka, ale najpierw muszę pójść po chleb 😊

Przechwytywanie.JPG

Edytowane przez MarcinEck2
formatowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi