porcelanowy 938 #6976 Napisano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Powitoł @adiblue2: Nie bardzo wiem o jakim taperowaniu w kierunku czubka piszesz. Nie żebym był super nożorobem i szlifował setkę kling w tygodniu niemniej jeśli klinga jest szlifowana jak trzeba (a zwiększony kąt płazów na czubku nie jest zamysłem projektanta) to tam żadnego niepożądanego taperowania wpływającego na grubość KT nie powinno być. Wydaje mi się, że patrzysz na klingę jak na płaskownik, a powinieneś patrzeć (przynajmniej na szlif na brzuchu) jak na wycinek koła/elipsy. Zdaje mi się, że wchodzimy poziom rozważań akademickich, który mnie już nie bardzo interesuje KT jest spieprzona, a powodów może być co najmniej kilka. Chińczyk za 80zet może mieć prostą, to nóż za 1500+ też raczej powinien Noży które wrzuciłeś niestety nie ocenię, bo nie widzę krawędzi dobrze 11 godzin temu, loco50 napisał(-a): Ale tak w ogóle to tną te nożyki z różną wysokością szlifu? 😁 😁 Tną OK, jeśli tylko są używane Edytowane 16 Grudnia 2021 przez porcelanowy 1 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67792 #6977 Napisano 16 Grudnia 2021 14 minut temu, Jędrula.wawa napisał(-a): Uzbrojony po zęby 🤪 Ale i tak nie przebijesz @loco50 A nożyki fajne Dziękuję. Mnie dwie sztuki w zupełności wystarczają. Ba, jedna leży ciągle w szufladzie. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #6978 Napisano 16 Grudnia 2021 (edytowane) @adiblue2 a co matematyka na KT w twoim wczorajszym zakupie MT? Tam linię wyznacza chyba elipsa. Jest poprawnie zaostrzony czy nie ? Godzinę temu, porcelanowy napisał(-a): Tną OK, jeśli tylko są używane No wlasnie nie tną OK, jesli następuje zmiana kąta ostrzenia, albo jakieś dziwne przejście przez płaszczyznę, zgrubienie na niej,zmiana płaszczyzny. Pokazany wczoraj ZT wywala się na przecięciu kartki w punkcie zmiany płaszczyzny. Może jest dobry do łupania, poważania, dlubania czubkiem, ale nie do cięcia. Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiblue2 8871 #6979 Napisano 16 Grudnia 2021 Z jednej strony na recurve jest delikatnie nierówno.Natomiast na czubku jest tak jak ma być. Na prawie całej długości kt jest 0,4 mm grubości, ale pancerny czubek ma 0,8 mm i to całe wyjaśnienie tego, że optycznie szlif ucieka do góry. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #6980 Napisano 16 Grudnia 2021 Chińczyk, gdzie widać zjawisko opisywane przez Ritter i Adiblue, ale szerokość szlifu wydaje się być stała, Omawiany MT i Mili, która pokazuje jak specyficznego płaskownika użyli i że krawędź tnąca to jeden wielki łuk 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8911 #6981 Napisano 16 Grudnia 2021 U mnie tak dziś było ( tylko noszone nic nie używane) zajebistą czerpię radość jak mam je przy sobie : Mikov Stovka & MT Scarab 2 : 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20574 #6982 Napisano 16 Grudnia 2021 U mnie nieustająco RAT 1.Jestem zakochany😁😁😁 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1780 #6983 Napisano 16 Grudnia 2021 (edytowane) 22 godziny temu, adiblue2 napisał(-a): Z jednej strony na recurve jest delikatnie nierówno. Natomiast na czubku jest tak jak ma być. Na prawie całej długości kt jest 0,4 mm grubości, ale pancerny czubek ma 0,8 mm i to całe wyjaśnienie tego, że optycznie szlif ucieka do góry. Mam wrażenie , że na większości głowni szerokość fazki będzie inna na łuku, jeśli zachowa się ten sam kąt ostrzenia. Wynika to z geometrii. /Różna grubość./ Jeśli grubość jest na luku jednakowa i i szerokość szlifu też. Edytowane 17 Grudnia 2021 przez goral_ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #6984 Napisano 16 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Genovese_ napisał(-a): U mnie tak dziś było Super się prezentują 1 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8911 #6985 Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) Pisałem kilka dni temu ,że po sporych rotacjach wpadło u mnie kilka noży.Na dziś udało mi się "obfocić" jednego z dwóch custom midtech, czyli Cultrotech Svarn II.Nóż ten wygrał Blade Show 2018 r. na najlepszy folder taktyczny.Mój egzemplarz pochodzi z rusblade natomist kupiony u kolegi z forum nożowego.Ogólnie marka w Polsce jest bardzo słabo rozpoznawalna a szkoda bo nóż moim zdaniem jest wykonany naprawdę super.Svarn II jest bardzo kompaktowy i lekki.Mechanika jest na podkładkach i działa cudownie.Ostrze M390 65HRC.Rękojeść oczywiście cała z tytanu oraz naturalnego karbonu.No i wymiary są jak dla mnie idealne bo ja preferuje jednak większe foldery.Ostrze ma 100 mm a cały rozłożony 230 mm.Kilka tygodni podchodziłem do niego i wreszcie zapadła decyzja zakupowa... https://rusblade.com/collection/new-arrival/product/svarn-ii-knife-by-cultrotech Edytowane 17 Grudnia 2021 przez Genovese_ 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiblue2 8871 #6986 Napisano 17 Grudnia 2021 Jak nie lubię cf tak ten jest cudny, nosiłbym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20574 #6987 Napisano 17 Grudnia 2021 Poezja😁 Poezja😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #6988 Napisano 17 Grudnia 2021 Godzinę temu, Genovese_ napisał(-a): Cultrotech Svarn II. Chyba do batonowania nie podejdzie Gratuluję nabytku 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8911 #6989 Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) 9 minut temu, Jędrula.wawa napisał(-a): Chyba do batonowania nie podejdzie Gratuluję nabytku Dzięki.No jasne ,że nie...😂 BTW.A kto normalny wykonywałby batonowanie folderem ???. Do takich rzeczy to tylko niektóre noże full tang. PS.wiem , wiem to była ironia... Godzinę temu, adiblue2 napisał(-a): Jak nie lubię cf tak ten jest cudny, nosiłbym. 34 minuty temu, loco50 napisał(-a): Poezja😁 Poezja😁 Dzięki chłopaki. Edytowane 17 Grudnia 2021 przez Genovese_ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #6990 Napisano 17 Grudnia 2021 Siekiera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Ritter #6991 Napisano 17 Grudnia 2021 Nawet gdyby miał rękojeść zrobioną ze zwykłej stali i skromnie, przesycanego drewna, to i tak jest klasa za kształt klingi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #6992 Napisano 17 Grudnia 2021 Pewnie wartoby pochylić się nad zdjęciami makro wszystkich krawędzi jak są obrobione szlify, to już musi być kunszt jak w Lange 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1351 #6993 Napisano 17 Grudnia 2021 Ja bym nim nawet kopert nie otwierał żeby nie porysować😀 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8911 #6994 Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) 10 minut temu, mirek 1969 napisał(-a): Ja bym nim nawet kopert nie otwierał żeby nie porysować😀 Rosjanie podobno takie noże biorą na ryby , do ogniska itd...😉 BTW.Fotki KT będą na dniach bo do tego jest potrzebne jasne tło i dobre /odpowiednie naturalne światło. Edytowane 17 Grudnia 2021 przez Genovese_ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67792 #6995 Napisano 17 Grudnia 2021 7 godzin temu, Genovese_ napisał(-a): Pisałem kilka dni temu ,że po sporych rotacjach wpadło u mnie kilka noży.Na dziś udało mi się "obfocić" jednego z dwóch custom midtech, czyli Cultrotech Svarn II.Nóż ten wygrał Blade Show 2018 r. na najlepszy folder taktyczny.Mój egzemplarz pochodzi z rusblade natomist kupiony u kolegi z forum nożowego.Ogólnie marka w Polsce jest bardzo słabo rozpoznawalna a szkoda bo nóż moim zdaniem jest wykonany naprawdę super.Svarn II jest bardzo kompaktowy i lekki.Mechanika jest na podkładkach i działa cudownie.Ostrze M390 65HRC.Rękojeść oczywiście cała z tytanu oraz naturalnego karbonu.No i wymiary są jak dla mnie idealne bo ja preferuje jednak większe foldery.Ostrze ma 100 mm a cały rozłożony 230 mm.Kilka tygodni podchodziłem do niego i wreszcie zapadła decyzja zakupowa... Niezły elegancik. Mnie się bardzo podoba. 👍 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1351 #6996 Napisano 17 Grudnia 2021 24 minuty temu, Genovese_ napisał(-a): Rosjanie podobno takie noże biorą na ryby , do ogniska itd...😉 BTW.Fotki KT będą na dniach bo do tego jest potrzebne jasne tło i dobre /odpowiednie naturalne światło. No a kto bogatemu zabroni😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 9187 #6997 Napisano 17 Grudnia 2021 Panowie i Panie, jestem ignorantem w kwestii noży (nie przeglądnę tych 280 stron), jedno pytanie- Wasze propozycje na temat: sprawdzony i wytrzymały nóż "do tyrania", nie do podziwiania na półce, nie do modlenia się do kawałka metalu, po prostu do "tyrania", użytku. Dziękuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #6998 Napisano 17 Grudnia 2021 32 minuty temu, mirek 1969 napisał(-a): No a kto bogatemu zabroni😀 To nie kwestia pieniędzy a bardziej mentalna odważyć się przeciąć pierwszą kartkę, pomidora, trytytke i kolejną twardszą rzeczy czy zostawi rysę na nożu czy na psychice. Inaczej ludzie nie używali by samochodów za miliony. Jedyne co mąci w głowie to kolekcjonerstwo, co się chce zostawić w stanie fabrycznym trzymając za szybą, bo jest jedna sztuka lub 15 i więcej nie będzie a kolejny nabywca może nie chcieć używki, ma miliony i miliony płaci za nieskazitelność jak w dniu, w którym została dana rzecz wyprodukowana. 6 minut temu, nav napisał(-a): Panowie i Panie, jestem ignorantem w kwestii noży (nie przeglądnę tych 280 stron), jedno pytanie- Wasze propozycje na temat: sprawdzony i wytrzymały nóż "do tyrania", nie do podziwiania na półce, nie do modlenia się do kawałka metalu, po prostu do "tyrania", użytku. Dziękuję. Bez budżetu nie da się, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6202 #6999 Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) 7 minut temu, Burns napisał(-a): To nie kwestia pieniędzy a bardziej mentalna odważyć się przeciąć pierwszą kartkę, pomidora, trytytke i kolejną twardszą rzeczy czy zostawi rysę na nożu czy na psychice. Chyba Was poj...xxx nóż, karabin, pistolet ZEGAREK to jest NARZĘDZIE. do ......użytku, po to zostało zaprojektowane i wyprodukowane... Edytowane 17 Grudnia 2021 przez mkl1 4 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 9187 #7000 Napisano 17 Grudnia 2021 1k 6 minut temu, Burns napisał(-a): Bez budżetu nie da się, 1k pln, im mniej tym lepiej, im bardzie prymitywna i wytrzymała opcja tym lepsza. Nóż do użytku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach