Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, SPS napisał(-a):

wrzucam w imieniu takiej jednej :P 

353847855_1958652571168073_1758240307674514658_n.thumb.jpg.68f2e48e3d3c6c81ac6ced2e23f4f5b3.jpg

z szacunkiem, bo jak zadrapiesz to cudo, to więcej się nie podzielę 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, eye_lip said:

A jak kupi starego? 

Ha! Masz racje. Ja nie jestem żadnym ekspertem ani nie mam na tyle wiedzy aby lepiej wytłumaczyć wiec w takich momentach wole aby tacy weterani jak ty się wypowiadali :) 

Dla mnie te zakrecane ucha powodują ze pomimo grubości koperta jest wygodniejsza niż wymiary by przewidywały. 

5 minutes ago, mylof said:

OK, dzięki, muszę jeszcze raz przymierzyć Speedmastera i zwrócę na to uwagę. 

Nie przymierzyć! KUPIĆ hahaha

5 minutes ago, mylof said:

OK, dzięki, muszę jeszcze raz przymierzyć Speedmastera i zwrócę na to uwagę. 

Nie przymierzyć! KUPIĆ hahaha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie te uszy mają taki sam kształt od prawie 60 lat. 

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Musisz kupić nowego speedmastera wtedy zrozumiesz - te koperty są fenomenem. Zobacz i przyjrzyj się na lugs, one zakręcają jak warkocz. Daje to odczuwalna integracje koperty z bransoleta. 

Ja obiektywny nie będę bo to mój ulubiony zegarek, ale cała koperta Speediego to piękna robota. Asymetria przy symetrycznej tarczy, luneta ma tylko 40mm co optycznie zmniejsza, "warstwowa" konstrukcja z boku ukrywającą realną grubość. Nowy jest odrobinę cieńszy i dzięki nowej bransolecie, leży świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, tbn said:

Ja obiektywny nie będę bo to mój ulubiony zegarek, ale cała koperta Speediego to piękna robota. Asymetria przy symetrycznej tarczy, luneta ma tylko 40mm co optycznie zmniejsza, "warstwowa" konstrukcja z boku ukrywającą realną grubość. Nowy jest odrobinę cieńszy i dzięki nowej bransolecie, leży świetnie.

Tak! Ja koniecznie muszę (niedługo) zakupić nowego speedmastera - ta nowa wersja w szafirze to jest po prostu perfekcja.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, KrysH napisał(-a):

Tak! Ja koniecznie muszę (niedługo) zakupić nowego speedmastera - ta nowa wersja w szafirze to jest po prostu perfekcja.  

zgadzam się, ale do mnie mówi jednak hesalit.. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebralem Speedy'iego (sapphire sandwich) w US of A i rozmawialem  z dealer'em, ktory twierdzi, ze Omega bedzie juz wkrotce podnosic ceny. 

Jest to troche zastanawiajace, bo juz w obecnej cenie Speedy jest mocno za drogi do tego co sie dostaje w zamian. Zegarek bardzo fajny, nie powiem, ale nie jest wart tego ile AD w europie sobie za niego zycza. 8800 euro to juz jest jakis zart, i to przed podwyzka.

Nosi sie bardziej jak 41 mm niz 42mm, a to jest duzy plus.

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, facecik napisał(-a):

Ja będę obiektywny w odniesieniu do mojej 300. Bardzo dobrze wykonany zegarek. Nie ma słabych punktów, nie można się do czegokolwiek przyczepić. Bezel centruje w każdym położeniu. I jak widać z dalszej perspektywy, wcale nie taki duży. Mam drobne zastrzeżenia co do oczojebności - strasznie błyszczy i jest kontrastowy, np. dużo białego na bezelu kontra ciemniejszy niebieski. Mógłby być bardziej stonowany. Świeci w nocy zdecydowanie lepiej niż sub Panerai, nie wspominając o Rolexach. Bardzo kiepska obsługa bezela w wodzie - palce się ślizgają. W dalszym ciągu bardzo cieszy i ma u mnie pewne miejsce na dłuższy czas.

IMG_20230614_1502171.thumb.jpg.df6e922b96d76fda38a0f9e4794cd69f.jpg

Serio centruje? A myślałem, że mam zaawansowany astygmatyzm. 🤪

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, facecik napisał(-a):

Ja będę obiektywny w odniesieniu do mojej 300. Bardzo dobrze wykonany zegarek. Nie ma słabych punktów, nie można się do czegokolwiek przyczepić. Bezel centruje w każdym położeniu. I jak widać z dalszej perspektywy, wcale nie taki duży. Mam drobne zastrzeżenia co do oczojebności - strasznie błyszczy i jest kontrastowy, np. dużo białego na bezelu kontra ciemniejszy niebieski. Mógłby być bardziej stonowany. Świeci w nocy zdecydowanie lepiej niż sub Panerai, nie wspominając o Rolexach. Bardzo kiepska obsługa bezela w wodzie - palce się ślizgają. W dalszym ciągu bardzo cieszy i ma u mnie pewne miejsce na dłuższy czas.

IMG_20230614_1502171.thumb.jpg.df6e922b96d76fda38a0f9e4794cd69f.jpg

Ja mam poprzednie generacje gdzie bezel ma taki sam kształt - faktycznie znacznie trudniej go obracać niż w Submarinerze. Dla mnie jako stwora lądowego to jednak zaleta, nigdy w żadnej Omedze nie obrócił się sam w trakcie noszenia czy przecierania a w Subie zdarza się to dość często.

@mario1971, z moich 5 Seamasterów ( 4x SMP300, 1x PO ) 5 centrowało idealnie więc nie jest to taki przypadek, Omega umi w zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Bugs napisał(-a):

Ja mam poprzednie generacje gdzie bezel ma taki sam kształt - faktycznie znacznie trudniej go obracać niż w Submarinerze. Dla mnie jako stwora lądowego to jednak zaleta, nigdy w żadnej Omedze nie obrócił się sam w trakcie noszenia czy przecierania a w Subie zdarza się to dość często.

@mario1971, z moich 5 Seamasterów ( 4x SMP300, 1x PO ) 5 centrowało idealnie więc nie jest to taki przypadek, Omega umi w zegarki :)

Ten Huberta też centruje perfekcyjnie - zupełnie przypadkowo udało się tak idealną sztukę trafić za pierwszym razem. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, AKPS napisał(-a):

No podoba mi się ten zielony, no! 🥰

IMG_5731.jpeg

Ale żeby taką zieleń uzyskać to albo dobre słońce albo dobre filtry w photoshopie ;)

Zegar klasa!

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kto z Was mi podpowie jaki teraz można rabat uzyskać na jakąś Omegę i gdzie najlepiej się udać na zakupy ewentualne ? :) 

Edytowane przez ecipeci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Butik napisał(-a):

Ale żeby taką zieleń uzyskać to albo dobre słońce albo dobre filtry w photoshopie ;)

Zegar klasa!

Słoneczko, słoneczko! Dlatego wrzuciłam foto. Jakby to był photoshop, to bym se piegi z przedramienia wybieliła 😂

Ale tak, zwykle ta zieleń jest przytłumiona, ciemna i matowa. I bardzo zmienia się w zależności od oświetlenia - i to w niej teraz  lubię, choć na początku mnie zniechęciło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,  mam pytanie do posiadaczy Seamaster 300 M, czy to prawda, że w ostatnim czasie Omega dała ciała z powłoką antyrefleksyjną szafiru? podobno ta powłoka dosyć szybko potrafi się rysować i przez to powstają takie "matowe plamki ". Oglądałem filmik na yt , gdzie ten temat był poruszany. Czy ktoś z użytkowników zaobserwował takie zjawisko?  Gdzieś czytałem , że chodzi o partie zegarów wypuszczanych w czasie pandemicznym , ale nie wiem czy to prawda. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby kogoś interesowało to Kruk obniżył cenę na CK859 o jakieś ~25%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, gambit17 said:

Cześć,  mam pytanie do posiadaczy Seamaster 300 M, czy to prawda, że w ostatnim czasie Omega dała ciała z powłoką antyrefleksyjną szafiru? podobno ta powłoka dosyć szybko potrafi się rysować i przez to powstają takie "matowe plamki ". Oglądałem filmik na yt , gdzie ten temat był poruszany. Czy ktoś z użytkowników zaobserwował takie zjawisko?  Gdzieś czytałem , że chodzi o partie zegarów wypuszczanych w czasie pandemicznym , ale nie wiem czy to prawda. Pozdrawiam

Używam swojej od ponad 2 lat codziennie i chyba jeszcze nie udało mi się zarysować 🤷‍♂️

9 hours ago, moss said:

Jakby kogoś interesowało to Kruk obniżył cenę na CK859 o jakieś ~25%

Z kolei w Jubitomie wisi czarna AT 41mm, też na -25%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.06.2023 o 09:15, eye_lip napisał(-a):

Taaaa, mindset 😆tak jakby to było coś nowego.. Domy aukcyjne od lat robią takie szwindle i jest to tajemnica poliszynela (nie dla wszystkich jak się okazuje), Antiquorum ma na koncie mnóstwo takich przypadków, to nie jest żadna nowość dla osób które interesują się tym rynkiem. 

Filip, to ja już nie wiem, "robią szwindle od lat", czy nie robią (żeby "dwustukilkudziesięcioletni brytyjski dom aukcyjny" przypadkiem nie "stracił na wartości")? Bo jeśli robią, to dlaczego nie stracił? A może robią, ale nie takie "tanie" jak teraz (zaledwie na $3,4 mln)? 

Znaczy, zauważyłem że się nie zgadzasz (jakżeby inaczej), ale jeszcze nie załapałem z czym (pewnie przez to, że "interesuję się rynkiem" dopiero od wczoraj). Owszem, była taka sprawa z Daytoną w 2018 r., gdzie interweniował ten sam gość, występujący pod pseudonimem "perezcope". Phillips wtedy od razu wycofał się rakiem i przeprosił, ale w obecnej aferze zdecydowalli się "iść w zaparte" dość długo. Może to nie szwindle się zmieniają, tylko strategia PR?

Nie wiem. W poniższej relacji Andrew Morgana najbardziej podobało mi się oświadczenie Omegi, że zegarek składał się z "przeważnie oryginalnych" części Omegi 🙃

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie odpowiem w wolnej chwili (czyli za kilka dni). Pozdrawiam

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi