luks 51 #226 Napisano 5 Września 2018 kermis - po mniej spotykanych ale oryginalnych wskazówkach i bloczkach, które też widziałem w tej skrzyni można podejrzewać ze nr w granicach 80tys pamiętam, że podobnego miał PRGreg, toczenia bez problemu dobierzesz środkowe toczenie nad kółkiem chyba powinno być większe tzn szersze niż pozostałe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #227 Napisano 11 Września 2018 (edytowane) @luks: "po mniej spotykanych ale oryginalnych wskazówkach" - raczej częściej spotykany wzór wskazówek endlerowych okularków - tarantowych hihi ;-)A SN mojego Endlera to 56XXX. @PRGreg: Proszę o kontakt, zalogowanie się na forum i odczytanie PW. Edytowane 11 Września 2018 przez Kerims 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #228 Napisano 11 Września 2018 U mnie , w tej samej skrzyni , jest GB 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #229 Napisano 11 Września 2018 @PM1122: Bardzo popularny wzór skrzyni filipka stosowany przez wiele lat i przez wielu producentów zegarów ze Świebodzic: Endlera, GB, Germanie i Willmanna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #230 Napisano 11 Września 2018 wydaje mi się, że najczęściej spotykany wzór wskazówek to te z "otwartym kółkiem" na wskazówce minutowej być może występowały w innych skrzyniach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #231 Napisano 29 Września 2019 (edytowane) Witam.No cóż mechanizm faktycznie ma wybity nr 26063.Jednak jego cechy charakterystyczne świadczą o błędnym nabiciu numerów.Tarcza ma 21cm,kolor kremowy z lilijkami.Można jedynie wysnuć hipotezę że mechanizmy z takimi tarczami też miały oddzielną numerację Dzień dobry, panowie! Bardzo stary temat, nieoczekiwanie dla siebie znalazłam odpowiedź. Mechanizm ten jest dla Endler firmą Borussia, porównaj: Edytowane 30 Września 2019 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #232 Napisano 7 Października 2019 teraz już wiemy że pan Endler nie sygnował swoich mechanizmów od początku produkcji, znalazłem ostatnio fotkę mechanizmu endlera o którym w pierwszej stronie tego tematu pisałem aby sprostować to nr około 25tysięcy ale z sygnaturą endlera i mocowaniem wychwytu typowym dla tych powyżej około 135tys czyli z przodu nie wybito 1 wtedy jeszcze tego nie wiedziałem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #233 Napisano 4 Listopada 2019 Witam ,podepnę się pod temat Endlera by nie tworzyć kolejnych bytów.Dostałem ostatnio z UK trzy chodziki w tym jeden z sygnaturą Endlera. Wisielce w zasadzie to nie moja bajka , mało mam z tym do czynienia.Jest to mój pierwszy chodzik , nr werku 131 xxx, wieszak od Endlera i jest oryginalnie w skrzyni od początku,skrzynia ma sygnaturę Endlera. Tylko jakiś oprawca przykręcił wieszak do pleców skrzyni dziurawiąc plecy na wylot .Ale z tym się uporam. Mój problem polega na tym , że górka od skrzyni wygląda co najmniej dziwnie.Ktoś dołożył to co miał pod ręką i wyszło jak wyszło.Chciałbym dobrać chociaż zbliżoną do oryginału/epoki. Znalazłem kilka w neciei najbardziej podobna jest taka Pytanie do znawców tematu , czy taka górka może być? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #234 Napisano 5 Listopada 2019 Znawcą nie jestem ale moim zdaniem to zły wybór. Takie korony znajdują się we współczesnych wypasionych skrzynkach. Endlery moim zdaniem nie były takie bogate. Na zdjęciu jest jeszcze bogatsza współczesna wersja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #235 Napisano 5 Listopada 2019 Do tej korony pasuje taka broda. W twoim jest gładka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #236 Napisano 5 Listopada 2019 Coś takiego było stosowane , ale zdecydowanie mniej bogato zdobione.Ja mam Endlera z podobną koroną ale bez ozdób snycerskich , z wyjątkiem lwa (ale jestem prawie pewien że to może być "doróbka" z późniejszego okresu). prosta deska z łukami i gzyms. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #237 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) masywna i wypasiona ta twoja skrzynka poniżej nie bardzo ładna ale znalazłem taką koronę Edytowane 5 Listopada 2019 przez luks 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #238 Napisano 5 Listopada 2019 Myślę że taka będzie pasować , jak najbardziej do tej skrzyni ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #239 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Sądzę, że korona na zdjęciu Waldka jest fragmentem oryginalnej. Nie wyrzucałbym jej pochopnie.Tutaj Becker z Braunau, młodszy, ale idea być może podobna: Edytowane 5 Listopada 2019 przez Anansi 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #240 Napisano 5 Listopada 2019 Taka korona na 149_474: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #241 Napisano 5 Listopada 2019 Jeżeli ocalały fragment korony jest historyczną całością, to po co z niego rezygnować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #242 Napisano 5 Listopada 2019 W rzeczy samej najlepiej było by zostawić tak jak jest. Korona jest rzeczywiście stara,płetwa pasuje do otworu w skrzyni ale... ale....na zdjęciu widać, że po założeniu korony są na dachu skrzyni dwa ślady "cienie"po czymś co mogło być elementem innej korony . Stąd moje wątpliwości 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szeryf.cezar 25 #243 Napisano 31 Marca 2020 Mam Endlera o nr 76380.Ktory to rok?Uwielbiam te zegary.Ten mial mechanizm ktorego chyba jeszcze nikt nie naprawial,nie rozkrecal.Niestety musialem wymienic krotkie linki z jelit.Caly kompletny.Brak jedynie jednego ornamentu w koronie.Zalaczam foty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #244 Napisano 31 Marca 2020 Mam Endlera o nr 76380.Ktory to rok?Uwielbiam te zegary.Ten mial mechanizm ktorego chyba jeszcze nikt nie naprawial,nie rozkrecal.Niestety musialem wymienic krotkie linki z jelit.Caly kompletny.Brak jedynie jednego ornamentu w koronie.Zalaczam foty. Myślę, że ten mechanizm został wyprodukowany nie później niż w 1880 roku. Oto numer z datą - 1879. PozdrawiamTatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #245 Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) To nie jest chyba fabryczny wyrób, tylko mechanizm przerobiony i osadzony w skrzyni przez Theodora Riedel (?).Ogłoszenie z 1879 r. Edytowane 31 Marca 2020 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #246 Napisano 31 Marca 2020 Ja tylko dodam, że był zegarmistrzem i specjalistą od galwanotechniki, a o tym zegarze było też na forum niemieckim.https://uhrforum.de/threads/uhr-mit-versilberten-montierungen.68134/Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #247 Napisano 31 Marca 2020 Tatyano i Tarancie - jesteście niesamowici! Wynajdywać takie szczególiki z historii! A Jasi już depcze Wam po piętach (trochę przesadziłem). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #248 Napisano 3 Kwietnia 2020 Ja tylko lubię szukać...Jako, że minął rok mojej bytności na forum, wypadało by zaprezentować coś konkretnego.W tym temacie, bo to Endler, najpierw mechanizm, potem skrzynka. Niestety nie jest to komplet, ale blisko...Ponad sześć lat temu kupiłem mechanizm chodzika, w sumie komplet bez skrzyni. Wtedy nie wiedziałem, że to Endler, ale powoli czytając forum doszedłem do wniosku, że to Endler z krótkim wahadłem - 50 cm. Nie wiem czy można powiedzieć, że to dwarf, bo tarcza ma 18 cm.Wieszak nie oryginalny, wygląda na samoróbkę. Tarcza dosyć mocno sfatygowana, ze wskazówek, tylko minutowa, ale już mam komplet. Chciałbym zatrzymać się przy napisie na tarczy. Przez prawie 6 lat szukałem zegarmistrza, ale trudno było cokolwiek znaleźć.Petersenów w Danii sporo, ale w zeszłym roku na jednym z portali pojawił się taki Becker... gdzie na tarczy wyraźnie widać tego samego zegarmistrza co na mojej tarczy. W ten sposób znalazłem JULIUSA PETERSENA z Nyborg.Chciałbym wrócić jeszcze do mechanizmu, może Ktoś mi wytłumaczy, czy każdy producent w mniejszym lub większym stopniu, znakował poszczególne elementy mechanizmu. Spotkałem się z tym w Willmannie, Borussi i Beckerze, a w tym mechanizmie prawie wszystkie części mają cyferkę 8,nie jest to ostatnia cyfra numeru.Narazie tyle później dodam skrzynkę. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #249 Napisano 3 Kwietnia 2020 Teraz przejdę do skrzynki, którą udało mi się kupić ostatnio. Ciężko było znaleźć skrzynkę do tak krótkiego wahadła, ale udało się. Oczywiście zaciekawiły mnie napisy z tyłu skrzyni - okazało się, że to też Dania...Był taki zegarmistrz, znalazłem nawet zdjęcia domu... 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #250 Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Coś mi się pomieszały zdjęcia...Tu jeszcze zdjęcie domu współcześnie...Oprócz pieczątki zegarmistrza jest też napis ręcznie... Knutsen KjøgeI jeszcze to 10/9 89.Rpzmyślę, że to może być data jakiejś naprawy wykonanej przez Knutsena, a numer 3502 to może był numer mechanizmu...Odległość między Kjøge, a Nykøbing Sjælland to ok. 80km.Między Nyborg - zegarmistrz z mechanizmu - a Nykøbing Sjælland- skrzynka, to ok. 110 km.Myślę, że Endler się nie obrazi, jeśli połączę ten mechanizm z tą skrzynką...Pozdrawiam Jacek PS Musiałem podzielić to na 3 posty, bo zdjęcia się nie mieściły. Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach