Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Grigoris1 napisał(-a):

Wyszedł mega... dobrze, że będzie w Nowym Roku, bo pasuje do noworocznych postanowień :)

Numer ma najlepszy z możliwych i zapożyczony został z listy rezerwacyjnej :D

...więc cieszę się szczególnie :)

Ja mam najlepszy. 041 - 41 lat. I tylko dlatego go wziąłem ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/6/2025 at 1:21 PM, Autor1984 said:

Ja mam najlepszy. 041 - 41 lat. I tylko dlatego go wziąłem ;) 

Łukasz, wychodzi na to że jest nas conajmniej dwóch 😉 🤝

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Londek napisał(-a):

Łukasz, wychodzi na to że jest nas conajmniej dwóch 😉 🤝

Seweryn z mojej strony - nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przyszłości urządzić wspólną uroczystość. "Zegarkowe party" ;)) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z innej epoki, bardzo oryginalny. No i wskazówki świetne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Sławol napisał(-a):

Jak z innej epoki, bardzo oryginalny. No i wskazówki świetne.

4 minuty temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Charakterystyczny zgarek, a pasek bardzo dobrze dobrany do tego zegara.

Tak jest, zegarek jest charakterystyczny a dizajn tarczy oraz - jak Kolega zauważył - bardzo dobrze dobrany pasek, przenoszą do innej epoki. Z drugiej strony mamy solidną, bardzo współczesna kopertę. Polskie napisy (tarcza, dekielek).,Do tego porządny mechanizm. Trudno lepiej wydać taką kasę na mechaniczny zegarek. Polecam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie umiem robić fotek lumy. Także moja słaba próba, ale coś tam mniej więcej widać, jak Eskadra może świecić. Przy czym zaznaczam, że to było długie naświetlanie. no i nie wiem jak długo ten efekt się utrzymał (zegarek został dziś w domu)

IMG_0565.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.12.2025 o 17:33, rafi napisał(-a):

Nie zdążyłem już złapać światła dziennego, ale coś tam widać. 
Wyszedł świetny zegar. Bardzo dobrze wykończony, fajny, oryginalny dizajn, wygodny. Pasek też bardzo ok, choć gruby, to układa się dobrze. 
Gratuluję i dzięki Marcin, dobry zegar

edit: no i zapomniałem o tarczy prawie jak w GSie 😉

bardzo dobrze wygląda 

IMG_0556.jpeg

Pasek kolorystycznie dobrze dobrany, ale jest za gruby - wystaje ponad krawędzie uch, a zgodnie ze sztuką, nie powinien. 

*Nie powinien aż tyle. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na żywo zupelnie nie ma tego efektu.

Dziwnie to zdjecie wyszlo. Poza tym jak dajemy ciensze paski to znowu sa narzekania że cerata 🙂 tam sa teleskopy banany. otwory na teleskop sa przy koncu uszu bo uszy krótkie aby nie bylo narzekania ze dlugie 🙂 

IMG_1773.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt na pewno ciekawy, oryginalny. Czy ładny, czy nie, to wiadomo, kwestia gustu. Natomiast ja osobiście mam trochę problem ostatnio z Wami [mention=25268]QuadrifoglioVerde[/mention].
Chciałbym, żebyś Marcin wiedział, że doceniam firmę za jej całokształt – wiele wczesnych projektów naprawdę przypadło mi do gustu, a mimo upływu czasu nadal uważam je za świeże i wyjątkowe, miałem i mam nadal zegarek VC.
Jednocześnie mam wrażenie, że ostatnie modele znacząco odbiegają stylistycznie od tego, co wcześniej Was wyróżniało (idziecie trochę drogą Gerlachową-zegarków "ku czci"). To oczywiście kierunek obrany przez Ciebie jako właściciela i zakładam, że stoi za tym analiza rynku i oczekiwań klientów, to Ty wykładasz swoje pieniądze i to ryzykujesz, a finalnie liczy się zysk, bo przecież to jest firma która ma być rentowna, a nie Caritas, więc nie zamierzam oceniać Twoich decyzji biznesowych.
Wypracowaliście sobie swoje logo i nie ukrywam, że nie do końca przekonuje mnie jego zmienianie w zależności od projektu. Uważam, że identyfikacja wizualna to jeden z fundamentów rozpoznawalności marki i warto, by pozostała bardziej spójna.
Tak, tak wiem, że marudzę trochę  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, alleck napisał(-a):

Projekt na pewno ciekawy, oryginalny. Czy ładny, czy nie, to wiadomo, kwestia gustu. Natomiast ja osobiście mam trochę problem ostatnio z Wami [mention=25268]QuadrifoglioVerde[/mention].
Chciałbym, żebyś Marcin wiedział, że doceniam firmę za jej całokształt – wiele wczesnych projektów naprawdę przypadło mi do gustu, a mimo upływu czasu nadal uważam je za świeże i wyjątkowe, miałem i mam nadal zegarek VC.
Jednocześnie mam wrażenie, że ostatnie modele znacząco odbiegają stylistycznie od tego, co wcześniej Was wyróżniało (idziecie trochę drogą Gerlachową-zegarków "ku czci"). To oczywiście kierunek obrany przez Ciebie jako właściciela i zakładam, że stoi za tym analiza rynku i oczekiwań klientów, to Ty wykładasz swoje pieniądze i to ryzykujesz, a finalnie liczy się zysk, bo przecież to jest firma która ma być rentowna, a nie Caritas, więc nie zamierzam oceniać Twoich decyzji biznesowych.
Wypracowaliście sobie swoje logo i nie ukrywam, że nie do końca przekonuje mnie jego zmienianie w zależności od projektu. Uważam, że identyfikacja wizualna to jeden z fundamentów rozpoznawalności marki i warto, by pozostała bardziej spójna.
Tak, tak wiem, że marudzę trochę emoji4.png 

13 Eskadra - poniewaz chcielismy aby zegarek w tej stylistyce osadzonej w konkretnym czasie mial swoja nazwe i byl rozpoznawalny. Bardziej zdecydowanie cenie sobie np Renault Megane, Clio, Safrane niz Audi a1,a2,a4,a6 czy te japonskie twory skrótowe w ktorych juz sami producenci sie gubia c-hr, hr-v, rhv i inne bzdurne skróty ktorych znaczenie zna tylko trzech gosci z dzialu wymyslania nazw tych marek. Lubię gdy zegarki są poprzez swoje nazwy nam bliższe mniej odhumanizowane. Mam nadzieje ze mnie rozumiesz. co do logo, podstawowe nasze logo jest modernistyczne i kompletnie nie pasuje do projektow retro wiec tak na potrzeby projektow retro albo umieszczamy sam sygnet albo bedziemy umieszczac stylizowane logo. To cos nowego w zegarkach? nie! Wiekszosc marek posiada przynajmniej dwa rodzaje logotypow , poniżej przyklad:

IMG_1831.jpeg

IMG_1830.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje ze mnie rozumiesz. co do logo, podstawowe nasze logo jest modernistyczne i kompletnie nie pasuje do projektow retro wiec tak na potrzeby projektow retro albo umieszczamy sam sygnet albo bedziemy umieszczac stylizowane logo. To cos nowego w zegarkach? nie! Wiekszosc marek posiada przynajmniej dwa rodzaje logotypow , poniżej przyklad:

Tak, wiem, ze niektórzy maja różne loga, spodziewałem się takiej odpowiedzi. Przytoczony przez Ciebie przykład Tissot, to nie wszystko, Certina ma ich wiele więcej. Tylko z całym szacunkiem do Ciebie i Twojej marki, Tissot czy Certina mają "kilka" lat historii więcej. Logo ewoluowalo w czasie. A to, że obecnie równolegle są używane różne, wynika z tego, że wypuszczają reedycje modeli historycznych i historyczne logo tam zdecydowanie bardziej pasuje niż obecne nowoczesne.
Mam nadzieję, że czujesz różnice pomiędzy tymi podejściami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuje różnice ale nie moją winą jest, że założylem markę w 2012r. To troche jakby miec pretensje do garbatego, że ma dzieci proste 🙂 Jest jak jest. Budujemy własną historię, nie siegamy do swojego dziedzictwa bo go nie ma, ale się tworzy.

Ja wiem oni zawsze wszystko robią lepiej a trawa u sisiada jest zawsze zieleńsza 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do rzeczy ważnych: wykonanie koperty w Eskadrze jest świetne, satynowanie na bardzo dobrym poziomie. Do tego wiele smaczków: wg mnie najciekawsze na teraz to fazowanie bezela, wąziutkie polerowanie na jednej z krawędzi uch oraz wykończenie koronki - świeci się, odcinając się od reszty koperty, dając fajny efekt bling, co nie jest oczywiste w tym surowym projekcie.
Stylizowane logo wygląda świetnie i projekt dzięki niemu istotnie zyskuje. współczesne logo - jako element identyfikacji marki - jest na klamerce. 

Jestem pod dużym wrażeniem wykonania oraz wygody noszenia. Spójność projektu jest dla mnie znakiem rozpoznawczym Vratislavii od samego początku, więc tu nie jestem zaskoczony. 

IMG_0563.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac ze kumasz temat. Nie ze wszystkich swoich projektow jestem zadowolony, sam czasem mam watpliwosci i jestem najwiekszym krytykiem wlasnych zegarkow - kto mnie zna na zywo to wie. Ale w Eskadrze nic bym nie zmienil im dluzej sie nosi ten zegarek tym bardziej doceni sie jego charakter i jakosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.12.2025 o 21:26, rafi napisał(-a):

A wracając do rzeczy ważnych: wykonanie koperty w Eskadrze jest świetne, satynowanie na bardzo dobrym poziomie. Do tego wiele smaczków: wg mnie najciekawsze na teraz to fazowanie bezela, wąziutkie polerowanie na jednej z krawędzi uch oraz wykończenie koronki - świeci się, odcinając się od reszty koperty, dając fajny efekt bling, co nie jest oczywiste w tym surowym projekcie.
Stylizowane logo wygląda świetnie i projekt dzięki niemu istotnie zyskuje. współczesne logo - jako element identyfikacji marki - jest na klamerce. 

Jestem pod dużym wrażeniem wykonania oraz wygody noszenia. Spójność projektu jest dla mnie znakiem rozpoznawczym Vratislavii od samego początku, więc tu nie jestem zaskoczony. 

IMG_0563.jpeg

Rafał tarcza jest świetna. Gratuluję, bo nie miałem okazji :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza ekstra, na pierwszym miejscu w tym modelu, do tego krótkie ucho, kolega wcześniej napisał, że rzeczywiście dobrze leży. Kolejny świetny projekt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Rafał tarcza jest świetna. Gratuluję, bo nie miałem okazji :) 

Dzięki Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi