gustaw6666 324 #21176 Napisano 19 Marca 2018 Krzysiu, przeczytaj uważnie mojego posta, bacz na jednostki. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek16 49 #21177 Napisano 19 Marca 2018 Krzysiu, przeczytaj uważnie mojego posta, bacz na jednostki.Gustawiczku, patrzyłem na jednostki:Na jałowym wzrasta z 0.9 l/h do 0.936 l/h czyli o 3.6%. więc zakładasz że podczas jazdy też wzrośnie o 0.036 l/h co uważam że jest fałszywym założeniem. Zresztą to nie jest istotne dla mnie. Natomiast dla stacji benzynowych w Polsce daje już całkiem przyjemną kwotę. Jeżeli akcję która m.in. zwiększa spalanie sponsoruje stacja benzynowa to wierzę im w takim samym stopniu jak organizacji która walczy z dieslami a jest sponsorowana przez Toyotę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 8196 #21178 Napisano 19 Marca 2018 Czytam już kilka stron i ni huhu nie mogę pojąć w jaki sposób obowiązek jazdy z włączonymi światłami wpłynął na ilość wypadków. I druga sprawa, w 2007 zwiększyła się liczba wypadków, a liczba sprowadzonych z "zagranicy" gratów przypadkiem nie zwiększyła się wtedy także? 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #21179 Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) Nie wpłynął w żaden sposób negatywnie. https://autokult.pl/29034,czy-obowiazek-jazdy-na-swiatlach-w-dzien-poprawia-bezpieczenstwo Edytowane 19 Marca 2018 przez mandaryn44 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #21180 Napisano 19 Marca 2018 To często zadawane pytanie. Przerabiając auta na gaz z poziomu instalacji mam podgląd na czasy wtrysku benzyny. Na biegu jałowym rosną średnio po włączeniu świateł o ok. 3%. Zakładając, że przeciętne 4 cyl. auto pali 0,9l/h na jałowym, to po włączeniu świateł spali ok. 0,93. Zakładając, że przeciętnie, eksploatacyjnie 100 km robimy w 2h. to jazda na światłach mijania vs jazda bez żadnych świateł powoduje przyrost o ok. 0,06l/100 km. Dzienne halogenowe to ile? Może z 0,02 l a dzienne LED zapewne poniżej 0,005 l/100 km.Krzychu gdzie Ty w moim poście widzisz 0,936? 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #21181 Napisano 19 Marca 2018 Gustawiczku, patrzyłem na jednostki:Na jałowym wzrasta z 0.9 l/h do 0.936 l/h czyli o 3.6%. więc zakładasz że podczas jazdy też wzrośnie o 0.036 l/h co uważam że jest fałszywym założeniem. Zresztą to nie jest istotne dla mnie. Natomiast dla stacji benzynowych w Polsce daje już całkiem przyjemną kwotę. Jeżeli akcję która m.in. zwiększa spalanie sponsoruje stacja benzynowa to wierzę im w takim samym stopniu jak organizacji która walczy z dieslami a jest sponsorowana przez Toyotę...O ile pamiętam, to tam była mowa o wzroście o 3% i zużyciu na jałowym 0,9 litra, co daje 0,927, czyli 0.93. Skąd wyczarowałeś 0,936? Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #21182 Napisano 19 Marca 2018 O ile pamiętam, to tam była mowa o wzroście o 3% i zużyciu na jałowym 0,9 litra, co daje 0,927, czyli 0.93. Skąd wyczarowałeś 0,936? Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu TapatalkaDokładnie tak. Przyjąłem, że zużycie paliwa z tytułu włączonych świateł jest stałe w funkcji czasu. Czyli siłą rzeczy w przeliczeniu na 100 km większe w mieście, co nie zmienia faktu, że w każdym przypadku w zasadzie nieznaczące. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek16 49 #21183 Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Nie wpłynął w żaden sposób negatywnie.https://autokult.pl/29034,czy-obowiazek-jazdy-na-swiatlach-w-dzien-poprawia-bezpieczenstwo Czytałem ten artykuł już dwa razy i na prawdę trudno mi uwierzyć że taki poziom jest na pewnych portalach ;-)Zacytuję: "W ślad za Szwedami w 1970 roku poszła Finlandia,[...] Do Finlandii dołączyły pozostałe kraje skandynawskie, czyli Szwecja..."Takie samonapędzające się kółko :-)"W Austrii zrezygnowano choć podobno były pozytywne efekty" - pełny profesjonalizm. "Jak podkreśla autorka raportu, nie można stwierdzić, że wzrost liczby ofiar nastąpił na skutek wprowadzenia nakazu używania świateł" czyli tam gdzie się poprawiło to dzięki światłom a tam gdzie się pogorszyło to nie wiadomo dlaczego... Jeżeli ktoś ma ochotę to może poczytać o tym temacie na stronie: dadrl.pl Krzychu gdzie Ty w moim poście widzisz 0,936?Rzeczywiście nie widzę, nie wiem skąd wziąłem :-) w każdym razie spalanie wzrasta, nieznacznie, i nikt z nas nie widzi w tym problemu, tu się zgadzamy. Edytowane 20 Marca 2018 przez Krzysiek16 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #21184 Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Proszę nowe badania www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850978/ Tak jak mówiłem, próba pokazania że jeżdżenie na światłach skutkuje zwiększeniem ilości wypadków jest tak absurdalne że trudno uwierzyć że ktoś to bierze na poważnie. Opracowanie jest bardzo ciekawe, ale w skrócie.... ConclusionMinnesota vehicles equipped with DRLs were associated with a statistically significant lower crash rate compared to vehicles without DRLs from 1995 to 2002. Keywords: Daytime running lights, Crashes, Motor vehicle accidents, Headlights, Automobile Edytowane 20 Marca 2018 przez irekm 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Zander 4 #21185 Napisano 20 Marca 2018 Skoro są ludzie którzy uważają że włączone światła w samochodzie w ciągu dnia ułatwiają określenie szybkości nadjeżdżającego samochodu z naprzeciwka to warto jest stosować ten przepis, choćby dla kilku procent kierowców. Sam tak uważam bo niestety "robię" dziennie kilkaset kilometrów i nikt u mnie w rodzinie nie nosi okularów i ja też nie muszę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 734 #21186 Napisano 20 Marca 2018 https://www.o2.pl/artykul/pierwszy-raz-autonomiczne-auto-zabilo-czlowieka-ofiara-mieszkanka-arizony-6232149782967937a 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16324 #21187 Napisano 20 Marca 2018 Jeżeli ktoś ma ochotę to może poczytać o tym temacie na stronie: dadrl.pl Ta strona to jakiś żart? 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon. 8733 #21188 Napisano 20 Marca 2018 Ta strona to jakiś żart? Chyba tak, bo niektóre punkty zaprzeczają innym 0 Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #21189 Napisano 20 Marca 2018 Warto załozyć dzienne. Reflektory/odbłysnik lubią się wypalac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5586 #21190 Napisano 21 Marca 2018 Jeśli ktoś jest na kupnie SUVa to aktualnie w BMW można ponegocjować naprawdę konkretne zniżki. Kupując schodzące X5 25D w fajnej konfiguracji w stosunku do zamówień z jesieni ub. roku w cenie jest dayotna w stali, a kupując X6 30D nawet Lange1 ino brać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arbito 4 #21191 Napisano 23 Marca 2018 (edytowane) Kiedy zakończą się te wszechobecne przymrozki. Jak tak dalej pójdzie, to akumulator w aucie całkiem padnie i trzeba będzie zainwestować w nowy. 6 miesięcy zimy to jednak trochę za dużo. CTEK 5.0: https://nocar.pl/blog/nocar-poleca-prostownik-ctek-mxs-5-0-dlaczego-warto-go-miec-sprawdz-co-powinienes-wiedziec-na-temat-ladowania-akumulatorow/Z charakterystyki wynika, że to całkiem dobry sprzęcik jest. Edytowane 27 Marca 2018 przez arbito 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siruspan 212 #21192 Napisano 23 Marca 2018 Kiedy zakończą się te wszechobecne przymrozki. Jak tak dalej pójdzie, to akumulator w aucie całkiem padnie i trzeba będzie zainwestować w nowy. 6 miesięcy zimy to jednak trochę za dużo. Jakie pół roku? Przecież zima rzeczywiście chwyciła w połowie lutego tak to było na plusie albo w okolicach zera i tylko czasami w nocy spadała do minus kilku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #21193 Napisano 23 Marca 2018 Zawsze możesz chodzić pieszo . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #21194 Napisano 23 Marca 2018 Zawsze możesz chodzić pieszo .Albo jeździć rowerem, bo w końcu pogoda na rower jest zawsze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #21195 Napisano 23 Marca 2018 Najlepiej mierzyć siły na zamiary, a ze w zdrowym ciele zdrowy duch to jazda rowerem nie powinna zaszkodzić ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #21196 Napisano 23 Marca 2018 Podobno to tylko kwestia odpowiedniego ubioru :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #21197 Napisano 23 Marca 2018 Wiec kolejna inwestycja? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #21198 Napisano 26 Marca 2018 150 tys zł mandatu dla kierowcy ciężarówki z Polski http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ponad-150-tys-zl-mandatu-kara-dla-polskiego-kierowcy-ciezarowki/rk66fd Podobno kierowcy zawodowi jeżdzą bezpiecznie. Czyżby zapomniał okularów i nie pomogły mu zapalone światła w radiowozie, którego nie dostrzegł? Jeżeli światła miałyby pomóc to razem z dziennymi przednimi zapalone byłyby tylne. Skoro rzekomo nie widać to równie ważne jest, żeby nie wjechać i w nadjeżdżające, jak i w poprzedzające auto. Jazda na światłach to biznes dla koncernów paliwowych, na sztukę to niewiele, ale na miliony aut wzrost zużycia paliwa przełoży się na dodatkowy zysk. Podobnie z downsizingiem. Ekolodzy się cieszą, bo miało być mniejsze zanieczyszczenie środowiska, kierowcy mieli mieć niższe koszty eksploatacji. . W rzeczywistości to samo, patrzac choćby na Mondeo 1.5T vs Accord 2.0. Wielkość, masa, moc swoje spali. Przewinął się w temacie również wątek Szwecji itp. Wprowadzono jazdę na swiatłach bo ciemno Okazało się, ze wprowadzono z uwagi na zmiane ruchu z lewostronnego na prawo stronny. Biorąc pod uwagę białe noce/ zjawisko atmosferyczne okazuje się , ze aż tak ciemno w ciagu roku nie jest. Co do wypadków. Pojazdy młodsze i w lepszym stanie tech , jeździ się częściej zgodnie z przepisami , nie przekracza się prędkości , ma to również związek z wysokościa mandatów. U nas łamiemy przepisy, przekraczamy prędkość. Do tego piesi, rowerzyści, oznakowanie dróg. Temat jazdy na światłach chyba można uznać za wyczerpany?! Kolega rafi ma tydzień wolnego na ochłonięcie.Zapraszam do dyskusji na temat.Gdybyś dostrzegł wymianę zdań, a nie tylko rzekomy monolog może byłbyś obiektywny jak w innych tematach inni moderatorzy. Zrobiłeś dziecinade z blokowaniem konta, tym samym de facto potwierdziłeś to o czym wspominałem czyli kółku wzajemnej adoracji i klakierach. Dziękuję- już słabo się to czytałoSłabo się czytało to ćwicz, będzie się czytało płynniej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ricardo216 104 #21199 Napisano 26 Marca 2018 Akurat z czytaniem nie mam problemów. Chyba, że ktoś uprawia bełkot do jednej bramki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 8196 #21200 Napisano 26 Marca 2018 (edytowane) .http://www.medpolonia.pl/mobile/pl/kontakt/informacje_i_porady/niezbednik/lekarz_specjalista.html#undefined Edytowane 26 Marca 2018 przez Enkil 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach