Krzysiek16 49 #27926 Napisano 19 Grudnia 2019 Ja mam tzw B-line czyli Bieda line-a Benzynka 2 litry, 200 kunia, tył napęd, praktycznie podstawowe wyposażenie. Po tych ponad 3k km, zdecydowanie wybrałbym ją jeszcze raz, kosztem bardzo dobrze wyposażonych Koreańczyków np. Silnik mimo 4 garnków brzmi całkiem nieźle, autko jest dynamiczne, bajecznie trzyma się drogi i bierze zakręty, wykonanie w środku też na duży plus. No ale pierwszy serwis już umówiony na początek stycznia nic poważnego, ale klimatyzacja hałasuje, pewnie jakieś łożysko w wiatraczku czy coś takiego, więc będą musieli zajrzeć.Czyli opinie o Alfach się sprawdzają. Alfy wciąż piękne, super jeżdżą, kierowcy szczęśliwi i zadowoleni. A mechanicy ręce pełne roboty :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #27927 Napisano 19 Grudnia 2019 Wiesz co, nie przesadzajmy z tym, że opinie o awaryjności się sprawdzają Mówimy o delikatnie hałasującym wiatraczku czy czymś w ten deseń. Ale z faktem, że się super prowadzą, a ja jestem przeszczęśliwy zgadzam się w 100% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43108 #27928 Napisano 19 Grudnia 2019 Na lepsze czy gorsze ta zmiana w Twoim odczuciu?Lepiej czułem się za kierownicą 500.500 lepsze fotele i dużo ładniejsze. Mini dużo szybsze i lepej się trzyma drogi. Lepsze materiały w środku. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6546 #27929 Napisano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Ja odwrotnie.. po zakupie Miniaka dla Małżowiny sprawdzałem ... Jak siadłem no to ... mniejszy... ( OK mniejszy od Mondeo , którym jeżdzę na codzień ) ale dosć wygodny i trzyma d#pe w zakrętach. Miałem porównanie ( króciutkie) z 500. OK ładne to-to jest w srodku, ale brak tego czegość - takiego "pazura", które ma MINIAK Edytowane 19 Grudnia 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #27930 Napisano 19 Grudnia 2019 Wiesz co, nie przesadzajmy z tym, że opinie o awaryjności się sprawdzają Mówimy o delikatnie hałasującym wiatraczku czy czymś w ten deseń. Ale z faktem, że się super prowadzą, a ja jestem przeszczęśliwy zgadzam się w 100% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 701 #27931 Napisano 19 Grudnia 2019 https://autogaleria.pl/volkswagen-passat-po-liftingu-lata-bokiem-w-tescie-losia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 730 #27932 Napisano 19 Grudnia 2019 (edytowane) co do Alfy-https://www.youtube.com/watch?v=W-bXPhUwldc a Passat i test łosia - Prawdopodobnie, jak w większości samochodów obecnych na rynku, inżynieria konstruowania zawieszeń ustąpiła pola elektronice. Przeciętne układy tuszowane są pracą systemów. A jak coś w systemie nie zagra, to takie są efekty.no i wszystko w temacie. Z systemami bezpieczeństwa jest jak z gwiazdkami NCAP - ludzie myślą, że jak auto ma 5 gwiazdek to jest jak czołg. Ale testy są przeprowadzane przy 50km/h? Co z wypadkami gdzie ludzie jeżdżą po 150km/h? Nad "zbawiennym wpływem" elektroniki zastanawiał się też autor pewnego artykułu o motocyklu Triumph - duże, ciężkie i mocne enduro do turystyki, nawalone systemów (tak, w moto też są) - i sytuacja - jesień, deszcz, mokra nawierzchnia, duża prędkość, pasy na jezdni - cisza. Motocykl jedzie jakby prawa fizyki przestały się liczyć. Pytanie - czy to pomoże w zmniejszeniu wypadków czy spowoduje zbytnią wiarę w systemy? Sądząc po historiach gdzie ludzie potrafili wjeżdżać do stawu "bo GPS tak kierował" - każdy chyba jakieś wnioski wyciągnie. Ja od kilku lat jeżdżę tylnionapędówką, w e46 było już DSC i zimą z włączoną trakcją wcale nie trzeba było się pieścić z gazem. Za to mam świadomość, jak wyglądała jazda, gdy tych systemów nie było i ile "pracy" musiało to kosztować kierowcę. Ogólnie nie cisnę ale raz udało mi się chyba zabić gwoździa komputerowi sterującemu - uratowała mnie tylko szeroka droga i dobrze wyprofilowany łuk. Pytanie - czy gdybym miał świadomość, że elektronika nie będzie mi ratować tyłka to jechałbym tak ostro Edytowane 19 Grudnia 2019 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #27933 Napisano 20 Grudnia 2019 Szach-Mat ekolodzy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6286 #27934 Napisano 20 Grudnia 2019 Greta nie lubi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CarlosPL 9 #27935 Napisano 20 Grudnia 2019 Szach-Mat ekolodzy F6682053-0228-482A-B3AF-4B3A55FCB232.jpegSzach mat to będzie w serwisie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2451 #27936 Napisano 20 Grudnia 2019 Jezdzil ktos mercedesem z silnikiem 1.6t diesel 160km?Szukam ciagle jakiejs ucieczki od a4 i po wyposazeniu to mercedes c200d teraz calkiem sensownie wyglada. Co prawda nie siedzialem jeszcze w srodku, to ocena tylko po zdjeciach 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #27937 Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) 1.6d 160KM to silnik takze w nissanach i renault, w tych markach pewnie wiecej uzytkownikow/opinii. W mercach z r4 to raczej goruje 2.1 lub ten nowy 2.0 Edytowane 20 Grudnia 2019 przez rafi87 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #27938 Napisano 20 Grudnia 2019 Szach mat to będzie w serwisie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro A może kolega rozwinąć myśl, bo nie za bardzo chwytam... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43108 #27939 Napisano 20 Grudnia 2019 Szach-Mat ekolodzy Za kilka lat już takich nie bedzie. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CarlosPL 9 #27940 Napisano 20 Grudnia 2019 A może kolega rozwinąć myśl, bo nie za bardzo chwytam...No jak przyjdzie coś zrobić w tym V8 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #27941 Napisano 20 Grudnia 2019 No jak przyjdzie coś zrobić w tym V8 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Czy sądzisz, że kupiłem taki samochód nie wiedząc jakie generuje koszty eksploatacyjne? W mieście pali ponad 20l/100km. To jest zabawka i kolejne auto w domu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 730 #27942 Napisano 20 Grudnia 2019 nikogo nie obrażając - to nie jest tak, że jak ktoś kupuje 5.0 V8 to nie pyta ile wyszło za naprawę tylko rzuca plik pieniędzy i mówi "reszty nie trzeba". Wielu jest takich, którzy idą w myśl "zastaw się a postaw się". W ten sposób lata temu kończyły żywot np BMW 850i - stare mocne qp jedynej słusznej marki z wielkim silnikiem - wrzucić gaz i hulaj dusza piekła nie ma. Tak mi się skojarzyło ponieważ jakiś czas temu gdzies na fb rzuciło mi się ogłoszenie/artykuł pt "BMW e38 750i czyli najtańsze V12" Po tytule odechciało mi się dalszej lektury, bo hasła "V12" i "najtańsze" to oksymoron. Tak więc na luzie A duży silnik wcale nie musi być droższy w użytkowaniu niż mniejszy, no chyba że kogoś boli 7L oleju w misie zamiast 4L. Z tego co widzę, to masz silnik M273, niby ewolucja M113 ale chyba tyle tam pozmieniali, że ciężko to nazwać ewolucją a po prostu nowym silnikiem. Na pewno M113 jest pancerny, to można wyczytać w necie a znajomy upala taki w drifcie - dołożony kompresor (ale silnik z 55AMG ma inne tłoki itd) - jeden silnik padł - przepaliło półki w tłoku ale był problem z chłodzeniem - założyli drugi silnik, poprawili chłodzenie i silnik przelatał cały sezon z gazem w podłodze bez żadnej awarii. A trzeba pamiętać, że nie jest przygotowany pod doładowanie a kompresor ma customowe mniejsze koło żeby podbić ciśnienie względem fabrycznego setupu Tak więc o ile konstruktorzy nie dali 4 liter to silnik powinien służyć bezawaryjną jazdą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #27943 Napisano 20 Grudnia 2019 Nie obrażając nikogo, nie kupiłem najtańszego cls’a na otomoto - wręcz przeciwnie. Samochód wybierałem ze względu na jego stan techniczny i niski (pewny) przebieg. To jest auto kupione aukcji w Tokio, gdzie uzyskało najwyższą ocenę 4/b. 68k przebiegu, oryginalny lakier na wszystkich elementach. Lubię auta nawet bardziej niż zegarki i nic złego się temu mercowi nie przydarzy. Jak będę wymieniał części eksploatacyjne to tylko na oryginalne i będzie serwisowany w ASO. Co do silnika: miały bolączki z kołami napędu rozrządu. Mój jest poliftowy i nie wiem czy go ta wada dotyczy. Muszę poszperać na forach mercedesa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 77654 #27944 Napisano 20 Grudnia 2019 Ładny ten CLS. A ja sobie jeżdżę moim "maluszkiem". Potwierdziło się po części (sporej), że to autko "pod babki". Gdzie nie spotkam jakąś znajomą, to "łojejku, jaki ładny" jest. Po przełączeniu na tryb ekologiczny , spalanie jednak wyraźnie spadło. A, no i nie jest tak, że wszyscy wyłączają zaraz parking pilota. Ja nie wyłączyłem (bo nigdy wcześniej nie miałem i byłem ciekaw, co i jak) i... nadal używam. Parę razy naprawdę mnie mocno pozytywnie zaskoczył. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #27945 Napisano 20 Grudnia 2019 Ładny ten CLS. A ja sobie jeżdżę moim "maluszkiem". Potwierdziło się po części (sporej), że to autko "pod babki". Gdzie nie spotkam jakąś znajomą, to "łojejku, jaki ładny" jest. Po przełączeniu na tryb ekologiczny , spalanie jednak wyraźnie spadło. A, no i nie jest tak, że wszyscy wyłączają zaraz parking pilota. Ja nie wyłączyłem (bo nigdy wcześniej nie miałem i byłem ciekaw, co i jak) i... nadal używam. Parę razy naprawdę mnie mocno pozytywnie zaskoczył. Bez fotki się nie liczy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69666 #27946 Napisano 20 Grudnia 2019 Ładny ten CLS. A ja sobie jeżdżę moim "maluszkiem". Potwierdziło się po części (sporej), że to autko "pod babki". Gdzie nie spotkam jakąś znajomą, to "łojejku, jaki ładny" jest. Po przełączeniu na tryb ekologiczny , spalanie jednak wyraźnie spadło. A, no i nie jest tak, że wszyscy wyłączają zaraz parking pilota. Ja nie wyłączyłem (bo nigdy wcześniej nie miałem i byłem ciekaw, co i jak) i... nadal używam. Parę razy naprawdę mnie mocno pozytywnie zaskoczył. Mam asystent parkowania, jednak nigdy z niego nie korzystałem. Co do spalania, jeżdżę na trybie sport, a tutaj ostatni wynik z trasy 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maritimeeng #27947 Napisano 20 Grudnia 2019 A co tam u Ciebie pod maską pracuje? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69666 #27948 Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) A co tam u Ciebie pod maską pracuje?Silnik 220d, 170KM podniesiony chipem Mansory do 207KM. Edytowane 20 Grudnia 2019 przez mario1971 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 77654 #27949 Napisano 20 Grudnia 2019 Bez fotki się nie liczy... Oj, już dawno dawałem fotki mojej małej Mercedes. Mam asystent parkowania, jednak nigdy z niego nie korzystałem. Co do spalania, jeżdżę na trybie sport, a tutaj ostatni wynik z trasy No, to jest rewelacyjny wynik. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69666 #27950 Napisano 20 Grudnia 2019 No, to jest rewelacyjny wynik.To jest wynik z najbardziej gównianej i niebezpiecznej wielkopolskiej trasy Poznań - Piła. Prędkość max do 120km/h. Dzień wcześniej zrobiłem trasę Poznań - Wwa. Stała prędkość autostradowa 180km/h, komputer pokazał średnią z trasy 103km/h i spalanie 10,2l/100km. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach