70' 374 #35826 Napisano 5 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, zadra napisał(-a): ….(stara szkoła jazdy preferowana przez osoby 50+ polegała na wybiciu biegu gdy napęd nie jest potrzebny - dojechanie na jałowym i hamowanie przed zatrzymaniem)… Wynikalo to z tego, ze dawniej za podawanie paliwa do silnika odpowiedzialny był gaźnik, a nie jak obecnie wtrysk. Hamowanie silnikiem przez redukcje na niższy bieg, powodowało zwiększenie zużycie paliwa, wtryskiwacze w takiej sytuacji nie podają paliwa wcale, gaźnik wręcz odwrotnie. Stad różnica w technice jazdy. Mieso można jeść, to nie ma wpływu na globalne ocieplenie, nie powinno się tylko hodować zwierząt Edytowane 5 Lipca 2022 przez 70' 2 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #35827 Napisano 5 Lipca 2022 Ja się nie wtrącam w dyskusję diesel czy benzyna. Ale właśnie wróciłem z Chorwacji. Passat 2.0 d. Prędkości autostradowe. Zasięg jakieś 1.300 km na baku 66 litrów. Tankowałem na Krk, tuż po ruszeniu. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8988 #35828 Napisano 6 Lipca 2022 8 godzin temu, Qdlaty napisał(-a): Ja się nie wtrącam w dyskusję diesel czy benzyna. Ale właśnie wróciłem z Chorwacji. Passat 2.0 d. Prędkości autostradowe. Zasięg jakieś 1.300 km na baku 66 litrów. Tankowałem na Krk, tuż po ruszeniu. Ale tyle naprawdę przejechałeś na jednym baku, czy tyle ci po zatankowaniu komputer wyświetlił? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszatek 179 #35829 Napisano 6 Lipca 2022 Patrząc na komputer pokładowy, to przejechał 1253km i wg komputera zostało jeszcze 80km zasięgu. Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 69616 #35830 Napisano 6 Lipca 2022 Passatem 2.0d i Skodą Superb z takim samym silnikiem regularnie robiłem około 1.100 km na jednym baku i to bez żadnego eco-drivingu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdlaty 143 #35831 Napisano 6 Lipca 2022 50 minut temu, uszatek napisał(-a): Patrząc na komputer pokładowy, to przejechał 1253km i wg komputera zostało jeszcze 80km zasięgu. Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka Dokładnie. Od 1253 km trzeba odjąć ok 20 km, bo tyle miałem na stację. To mój trzeci 2.0 d i każdy pali mniej niż poprzednik. Jeżdżę głównie na tempomacie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2942 #35832 Napisano 6 Lipca 2022 9 godzin temu, Qdlaty napisał(-a): Ja się nie wtrącam w dyskusję diesel czy benzyna. Ale właśnie wróciłem z Chorwacji. Passat 2.0 d. Prędkości autostradowe. Zasięg jakieś 1.300 km na baku 66 litrów. Tankowałem na Krk, tuż po ruszeniu. 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16066 #35833 Napisano 6 Lipca 2022 Alfa… 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 78380 #35834 Napisano 7 Lipca 2022 Lusso. 10 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 908 #35835 Napisano 8 Lipca 2022 Dobra, tym razem przyznaje, że ową robotę zleciłem mechanikowi. Za cienki w uszach jestem i nie mam prasy 120 tonowej. Do wymiany z lewej i prawej strony łożyska. Prawa oś była rozbierana 7 lat temu to powinna dać radę mniejsza prasa. 1 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peterson 1020 #35836 Napisano 8 Lipca 2022 W dniu 4.07.2022 o 23:02, Krakus1 napisał(-a): O ile wybór silnika był świadome , bo jeździłem kilka tyś km 520d , gdzie już wiedziałem że to auto nie zachęca do dynamicznej jazdy , jest dostojną komfortową limuzyną ,i do takiego stylu jazdy zachęca - przynajmniej w moim przypadku tak było i jest - w odróżnieniu od 3er która działa całkiem odwrotnie na kierowcę . O tyle zaskakuje mnie fakt że ten silnik chodzi lepiej niż myślałem , lepiej niż 318i która jest o prawie 300kg lżejsza , może przez PHEV i 11km które wspomagają start , może przez moment obr ?, oraz spalanie które jest zaskakująco niskie 50/50 trasa i Krakowskie korki : Jezdzilem kilka godzin trojka z takim silnikiem i w miescie tym samochodem spokojnie da sie jezdzic. dodatkowo diesel ma przewaznie lepszy dol od benzyny. Sam jednak juz na trase wole jednak cos wiekszego 0 zegary: staruszek Tissot, ML Pontos Small Seconds Mechanik, Seiko Monster, Oris Big Crown Flying Doctor's Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 908 #35837 Napisano 8 Lipca 2022 Dobra, szybkie pytanie. Klocki do wymiany, mam tarcze textar klocki też, hamują jak hamują, tam szału wielkiego nie ma, trzeba mocniej docisnąć i wtedy wyrywa gałki oczne. Ale pomyślałem, może spróbować jakąś inną firmę, TRW, Brembo, Bosh. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #35838 Napisano 8 Lipca 2022 Klocki są oznaczone ( kod literowy) , jak dobrze "hamują" na zimno i po rozgrzaniu, na to bardziej zwróć uwagę 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9235 #35839 Napisano 8 Lipca 2022 A moją Alfę załatwiła patodeweloperka... Mogłem kupić mieszkanie z rynku wtórnego, ale skusił mnie nowy bydynek, bo nowy, będzie mniej kłopotów, parking podziemny itd... Krotko mówiąc... gó...o. Budynek szajsowaty, ściany wyrównane grubą warstwą tynku potrafiącego odpaść przy wierceniu, sąsiada obok słychać jak głośniej pierdnie, a do tego wszędzie cieknie. Oczywiście nie z winy dewelopera, to chyba jasne. Po zalaniu i remoncie dwóch mieszkań z powodu dupnietej rurki pod wylewką, teraz pora na przeciek w garażu, od którego zrobił mi się piękny zaciek na masce. Oczywiscie trudny do ruszenia. Ale to nie wszystko. Zaciekawil mnie piękny rudy kolor pod maską, której otwarcie ujawniło ślicznie skorodowaną śrubkę. Nie mam fotki, bo od razu umyłem powierzchowną rdzę, po myciu było tak... W sumie nic, po następnej zimie wszystkie będą pewnie takie, ale że auto jest nowe, to Alfa zaliczyła pierwszą poważną naprawę Koszt 20 złotych plus przesyłka i dyszka za klucz w Castoramie, ale zaraz mi lepiej 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #35840 Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Dwie litery w kodzie HH FF FE daje tylko przykład tych , określają jaki coefficient of friction, przepraszam ale brakuje mi polskiej terminologii, ma materiał z jakich materiał ścierny jest zrobiony. Pierwsza cyfra odpowiada za "zimny" klocek, druga za rozgrzany. "Najlepsze" klocki na ulicę mają code HH Edytowane 8 Lipca 2022 przez irekm 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #35841 Napisano 9 Lipca 2022 16 godzin temu, albiNOS 01 napisał(-a): Dobra, tym razem przyznaje, że ową robotę zleciłem mechanikowi. Za cienki w uszach jestem i nie mam prasy 120 tonowej. Do wymiany z lewej i prawej strony łożyska. Prawa oś była rozbierana 7 lat temu to powinna dać radę mniejsza prasa. 120? do wyjecia lozyska ze zwrotnicy? mysmy pogieli zwrtonice 6-tonowa 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 908 #35842 Napisano 9 Lipca 2022 Mechanik mówił, że drugi raz w życiu z czymś takim się spotkał. Nie wiem czy aż 120 ton potrzebował, ale jego 30 ton to było za mało do lewej zwrotnicy. Użyli więc tej większej u jakiegoś znajomego. Mówił, że jak strzeliło, to jakby ktoś petardę rzucił aż ludzie przykucneli. Na forum Kia Sorento potwierdza się, że gdy długo coś nie jest rozkręcane to potrafią się takie problemy pojawić. Jeden gościu pojechał nawet do warsztatu gdzie naprawiają... czołgi (no nie mówicie, że nie słyszeliście o takich warsztatach, u mnie takowy co 100metrow, ustawianie rozbieżności w czołgach, wymiany filtrów DPF, c*p tuning, jak ktoś ma własnego Abramsa to śmiało zapraszam) i dopiero tam dali radę. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 78380 #35843 Napisano 9 Lipca 2022 Garażowe zakamarki... 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peterson 1020 #35844 Napisano 9 Lipca 2022 5 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Garażowe zakamarki... Gdzie Ty mieszkasz 😳 0 zegary: staruszek Tissot, ML Pontos Small Seconds Mechanik, Seiko Monster, Oris Big Crown Flying Doctor's Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #35845 Napisano 10 Lipca 2022 W dniu 8.07.2022 o 23:17, pmwas napisał(-a): A moją Alfę załatwiła patodeweloperka... Mogłem kupić mieszkanie z rynku wtórnego, ale skusił mnie nowy bydynek, bo nowy, będzie mniej kłopotów, parking podziemny itd... Krotko mówiąc... gó...o. Budynek szajsowaty, ściany wyrównane grubą warstwą tynku potrafiącego odpaść przy wierceniu, sąsiada obok słychać jak głośniej pierdnie, a do tego wszędzie cieknie. Oczywiście nie z winy dewelopera, to chyba jasne. Po zalaniu i remoncie dwóch mieszkań z powodu dupnietej rurki pod wylewką, teraz pora na przeciek w garażu, od którego zrobił mi się piękny zaciek na masce. Oczywiscie trudny do ruszenia. Ale to nie wszystko. Zaciekawil mnie piękny rudy kolor pod maską, której otwarcie ujawniło ślicznie skorodowaną śrubkę. Nie mam fotki, bo od razu umyłem powierzchowną rdzę, po myciu było tak... W sumie nic, po następnej zimie wszystkie będą pewnie takie, ale że auto jest nowe, to Alfa zaliczyła pierwszą poważną naprawę Koszt 20 złotych plus przesyłka i dyszka za klucz w Castoramie, ale zaraz mi lepiej Całe szczęście, że to auto nie należy do Ciebie 😉 mniej kłopotów przez to 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piteks 3812 #35846 Napisano 10 Lipca 2022 (edytowane) Odnośnie rozmów o spalaniu, to takie mi wyszło po wakacjach w Skandynawii (2,0 TFSI 190KM). I coś dla miłośników cardetaillingu. Edytowane 10 Lipca 2022 przez piteks 0 IWC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9235 #35847 Napisano 10 Lipca 2022 1 godzinę temu, XoneX napisał(-a): Całe szczęście, że to auto nie należy do Ciebie 😉 mniej kłopotów przez to 😀 Akurat... wszystkie dotychczasowe auta z leasingu wykupiliśmy i tu nie będzie wyjątku 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
prz1 33 #35848 Napisano 10 Lipca 2022 3 godziny temu, piteks napisał(-a): Odnośnie rozmów o spalaniu, to takie mi wyszło po wakacjach w Skandynawii (2,0 TFSI 190KM). 5,2 w benzyniaku tu super wynik, w zasadzie jak z diesla. Sprawdzałeś, czy komputer pokrywa się z dystrybutorem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16066 #35849 Napisano 10 Lipca 2022 Ałdi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peterson 1020 #35850 Napisano 10 Lipca 2022 (edytowane) 4 godziny temu, piteks napisał(-a): Odnośnie rozmów o spalaniu, to takie mi wyszło po wakacjach w Skandynawii (2,0 TFSI 190KM). 8000 km na wakacjach po Snakdynawii 😳 1 minutę temu, Peterson napisał(-a): 8000 km na wakacjach po Skandynawii? Edytowane 10 Lipca 2022 przez Peterson 0 zegary: staruszek Tissot, ML Pontos Small Seconds Mechanik, Seiko Monster, Oris Big Crown Flying Doctor's Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach