Bugs 4623 #44226 Napisano 1 Czerwca 2024 6 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Myślałem, że zna. Pokazuje czasem zdjęcia aut z mediolańskich ulic, bywa w motoryzacyjnych muzeach, etc., więc po prostu założyłem, że kojarzy. Ale "nie kojarzenie" nie jest zarzutem z mojej strony. Ciekawe czy mieszkańcy Mielca kojarzą Leoparda 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8484 #44227 Napisano 1 Czerwca 2024 8 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Myślałem, że zna. Pokazuje czasem zdjęcia aut z mediolańskich ulic, bywa w motoryzacyjnych muzeach, etc., więc po prostu założyłem, że kojarzy. Ale "nie kojarzenie" nie jest zarzutem z mojej strony. Zapytam Włochów czy tę markę w ogóle kojarzą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arturlep 1540 #44228 Napisano 1 Czerwca 2024 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 66708 #44229 Napisano 1 Czerwca 2024 Ciekawe czy mieszkańcy Mielca kojarzą LeopardaStamtąd pochodzę. Kojarzę .Młodsi pewnie już nie.A z innej beczki, Włosi mają chyba do Ferrari mocne uczucia. Miłosne.„Street art” z Mediolanu. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8484 #44230 Napisano 1 Czerwca 2024 Włosi Ferrari kochają. Polecam wyścig F1 na Monzy kiedy wygrywa Ferrari (mnie się udało to zobaczyć w 2019 roku). To było szaleństwo. Piękny SL wypatrzony dzisiaj. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7926 #44231 Napisano 1 Czerwca 2024 Ferrari we Włoszech to religia. Zawsze byłem kibicem Ferrari, kiedy Raikkonen w 2007 zdobył podwójny tytuł przyszedłem do pracy w koszulce i czapeczce Ferrari, zawinięty we flagę - a jakże - Ferrari. Całe biuro świętowało ze mną, w żadnym innym kraju by to nie przeszło 😆 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11375 #44232 Napisano 1 Czerwca 2024 (edytowane) Godzinę temu, cordi7 napisał(-a): Ferrari we Włoszech to religia. Zawsze byłem kibicem Ferrari, kiedy Raikkonen w 2007 zdobył podwójny tytuł przyszedłem do pracy w koszulce i czapeczce Ferrari, zawinięty we flagę - a jakże - Ferrari. Całe biuro świętowało ze mną, w żadnym innym kraju by to nie przeszło 😆 Uwielbiałem Ferrari za czasów Schumachera, później chyba nawet kibicowałem Alonso. Ale jednak najlepszy okres (dla mnie jako widza) w F1 to ten gdzie ścigali się Hakkinen, Montoya i Schumacher. A dziś rozentuzjazmowany postem Kolegi @Qstopodjechałem do salonu Mercedesa, by obejrzeć GLS'a po lifcie. No i klops; pierwsze co, to po wejściu do samochodu sprawdziłem wpływ nacisku na elementy deski rozdzielczej; kurła to nie podobne by w takim samochodzie tak było to spasowane... Trzeszczące piano black na pełnej długości deski przyprawiło mnie o mdłości... Za te pieniądze? Cóż zarezerwowałem sobie na jazdy próbne w połowie czerwca. Gdzie dokładnie obejrzę sobie samochód, przetestuję, sprawdzę każdy element. Co ciekawe; handlowcy na moje słowa zareagowali ze zdumieniem. "Nigdy od klientów nie słyszeliśmy żadnych skarg" Serio? Obejrzałem sobie recenzję M. Watsona i ta nie jest może druzgocząca, ale jednak wytyka w niej rzeczy, które nie powinny mieć miejsca w aucie tej klasy, toć to do cholery S klasa, tylko w kabinie SUV. Oczywiście można zastosować elementy drewniane jako części wyposażenia opcjonalnego, może drewno nie będzie tak podatne na wpływ naprężeń w kabinie. Więc po testach opiszę wrażenia znacznie obszerniej. Sam jestem ciekaw; przyszykują praktycznie taką wersję jaką sobie złożyłem konfiguratorze i w ten oto sposób przekonam się czy marka, którą zawsze podziwiałem pozostawia jednak w teraźniejszości wiele do życzenia... Edytowane 1 Czerwca 2024 przez Autor1984 3 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8484 #44233 Napisano 1 Czerwca 2024 41 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Uwielbiałem Ferrari za czasów Schumachera, później chyba nawet kibicowałem Alonso. Ale jednak najlepszy okres (dla mnie jako widza) w F1 to ten gdzie ścigali się Hakkinen, Montoya i Schumacher. A dziś rozentuzjazmowany postem Kolegi @Qstopodjechałem do salonu Mercedesa, by obejrzeć GLS'a po lifcie. No i klops; pierwsze co, to po wejściu do samochodu sprawdziłem wpływ nacisku na elementy deski rozdzielczej; kurła to nie podobne by w takim samochodzie tak było to spasowane... Trzeszczące piano black na pełnej długości deski przyprawiło mnie o mdłości... Za te pieniądze? Cóż zarezerwowałem sobie na jazdy próbne w połowie czerwca. Gdzie dokładnie obejrzę sobie samochód, przetestuję, sprawdzę każdy element. Co ciekawe; handlowcy na moje słowa zareagowali ze zdumieniem. "Nigdy od klientów nie słyszeliśmy żadnych skarg" Serio? Obejrzałem sobie recenzję M. Watsona i ta nie jest może druzgocząca, ale jednak wytyka w niej rzeczy, które nie powinny mieć miejsca w aucie tej klasy, toć to do cholery S klasa, tylko w kabinie SUV. Oczywiście można zastosować elementy drewniane jako części wyposażenia opcjonalnego, może drewno nie będzie tak podatne na wpływ naprężeń w kabinie. Więc po testach opiszę wrażenia znacznie obszerniej. Sam jestem ciekaw; przyszykują praktycznie taką wersję jaką sobie złożyłem konfiguratorze i w ten oto sposób przekonam się czy marka, którą zawsze podziwiałem pozostawia jednak w teraźniejszości wiele do życzenia... Rany, ale bydle - gdzie tym jeździć? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3539 #44234 Napisano 1 Czerwca 2024 Parkował przez kilka dni pod domem niedawno. 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1582 #44235 Napisano 1 Czerwca 2024 jak to gdzie , do Biedronki po bułki 😅 Łukasz , bardzo jestem ciekaw jak będziesz oceniał GLS/S w porównanienu do 7er , zwłaszcza pod względem komfortu. a do tego czasu próbuję się dowiedzieć ,dlaczego szyby dźwiękoszczelne w A6 kosztują ponad 2500zł , gdzie w A4/A5 kosztują 12 zł ? 😜 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6335 #44236 Napisano 1 Czerwca 2024 2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Stamtąd pochodzę. Kojarzę . Młodsi pewnie już nie. A z innej beczki, Włosi mają chyba do Ferrari mocne uczucia. Miłosne. „Street art” z Mediolanu. Koń trojański: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11375 #44237 Napisano 1 Czerwca 2024 29 minut temu, Krakus1 napisał(-a): jak to gdzie , do Biedronki po bułki 😅 Łukasz , bardzo jestem ciekaw jak będziesz oceniał GLS/S w porównanienu do 7er , zwłaszcza pod względem komfortu. a do tego czasu próbuję się dowiedzieć ,dlaczego szyby dźwiękoszczelne w A6 kosztują ponad 2500zł , gdzie w A4/A5 kosztują 12 zł ? 😜 GLS, który jest w kręgu mojego zainteresowania to 450d, ciężko będzie to porównać do 740d, bo to inna platforma, a różnica w masie wynosi prawie 300 - 400kg w zależności od wyposażenia Co przemawia na plus, to na pewno pneumatyka, występująca w standardzie. Niestety dziś składając go z handlowcem trochę się podirytowałem, okazuje się, że aby dobrać rolety boczne; niezwykle istotne posiadając małe dzieci należy wybrać zafajdany pakiet, który zawiera elementy potrzebne mi tak, jak psu piąta noga. Koszt pakietu to ponad 30k zł, a samych rolet nie można wybrać jako opcji i to już jest śmierdząca kupa, która mnie odpycha. Jerzy jak to dlaczego kosztują więcej? Proste; klient zamożniejszy więc trzeba wycisnąć ile się da 54 minuty temu, beniowski napisał(-a): Rany, ale bydle - gdzie tym jeździć? Pomyśl o tych wszystkich kurierach w dużych dostawczakach, którzy muszą dojeżdżać w każdy zakątek miasta. Ja lubię przestronne auta. GLS jest krótszy od 7mki. Więc to, że jest wyższy nie stanowi żadnego problemu, bo i tak o trakcję tramwajową/ trolejbusową nie zahaczę 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3790 #44238 Napisano 1 Czerwca 2024 Ostatnio widziałem jak ogromna śmieciara wjeżdża w miejsce gdzie ja swoją nie najmniejsza osobówka bym się zastanawiał czy przejadę wszystko kwestia skilla i wyczucia autaWysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8484 #44239 Napisano 1 Czerwca 2024 38 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Pomyśl o tych wszystkich kurierach w dużych dostawczakach, którzy muszą dojeżdżać w każdy zakątek miasta. Ja lubię przestronne auta. GLS jest krótszy od 7mki. Więc to, że jest wyższy nie stanowi żadnego problemu, bo i tak o trakcję tramwajową/ trolejbusową nie zahaczę Ja kurierów u mnie nienawidzę - to są głównie chłopaki z Ameryki Południowej i jeżdżą jak wariaci, do tego parkują wszędzie, m.in. często pod moją bramą (jako jedyni na ulicy mamy garaż w budynku i często muszę klaksonem przeganiać/wołać kurierów żeby móc z domu wyjechać). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2129 #44240 Napisano 1 Czerwca 2024 4 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Stamtąd pochodzę. Kojarzę . Młodsi pewnie już nie. A z innej beczki, Włosi mają chyba do Ferrari mocne uczucia. Miłosne. „Street art” z Mediolanu. ja tez i jak najbardziej kojarzyłem;) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67973 #44241 Napisano 1 Czerwca 2024 38 minut temu, beniowski napisał(-a): Ja kurierów u mnie nienawidzę - to są głównie chłopaki z Ameryki Południowej i jeżdżą jak wariaci, do tego parkują wszędzie, m.in. często pod moją bramą (jako jedyni na ulicy mamy garaż w budynku i często muszę klaksonem przeganiać/wołać kurierów żeby móc z domu wyjechać). A nie łatwiej i bezpieczniej podnieść rower do góry i obejść barykadujące auto? 🙄 2 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1582 #44242 Napisano 1 Czerwca 2024 Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Jerzy jak to dlaczego kosztują więcej? Proste; klient zamożniejszy więc trzeba wycisnąć ile się da wątpię Łukasz , za duża różnica jest , podobno w przypadku A6 i wyższych modeli jest to pakiet wygłuszenia obejmujący kilka elementów a nie tylko szyby , np. gumowe uszczelki dodatkowe w drzwiach , ale pewności nie mam , także ktokolwiek widział, ktokolwiek wie , prosimy o info. 😉 co do pakietów w MB , masz rację , od dawna jest ten problem , pamiętam kilka lat temu jak pytałem o dostęp komfortowy w C klasę , gdzie okazało się że owszem jest , ale w pakiecie za 25 tyś 😳, BMW też już zaczyna tą politykę prowadzić w najnowszych modelach , a za to kocham Audi , bo jeszcze można mieć pojedyncze opcje solo 😎 @beniowski czyli tak to wyglądają Twoje poranki w Milano ? 😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8484 #44243 Napisano 1 Czerwca 2024 30 minut temu, mario1971 napisał(-a): A nie łatwiej i bezpieczniej podnieść rower do góry i obejść barykadujące auto? 🙄 Jak samochodem wyjeżdżam to mi bramę blokują - rowerem siebie daję radę. 19 minut temu, Krakus1 napisał(-a): wątpię Łukasz , za duża różnica jest , podobno w przypadku A6 i wyższych modeli jest to pakiet wygłuszenia obejmujący kilka elementów a nie tylko szyby , np. gumowe uszczelki dodatkowe w drzwiach , ale pewności nie mam , także ktokolwiek widział, ktokolwiek wie , prosimy o info. 😉 co do pakietów w MB , masz rację , od dawna jest ten problem , pamiętam kilka lat temu jak pytałem o dostęp komfortowy w C klasę , gdzie okazało się że owszem jest , ale w pakiecie za 25 tyś 😳, BMW też już zaczyna tą politykę prowadzić w najnowszych modelach , a za to kocham Audi , bo jeszcze można mieć pojedyncze opcje solo 😎 @beniowski czyli tak to wyglądają Twoje poranki w Milano ? 😉 Dokładnie tak - jedyna różnica to brak Maserati 🤣. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4623 #44244 Napisano 1 Czerwca 2024 1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Pomyśl o tych wszystkich kurierach w dużych dostawczakach, którzy muszą dojeżdżać w każdy zakątek miasta. I nie zawsze wjadą, zawracają na kilka razy, do tego nie zaparkują w garażu podziemnym, galerii, ciasnej uliczce... Ostatnio pojeździłem trochę Fiatem 500, strasznie sympatyczne autko, w jakiejś mocniejszej wersji to do miasta albo i trochę poza miasto nic więcej by mi nie potrzeba, wszędzie wjedzie, wszędzie zaparkuje. Jak jeżdżę sam albo w 2 osoby to w zupełności wystarcza. Godzinę temu, bober5264 napisał(-a): Ostatnio widziałem jak ogromna śmieciara wjeżdża w miejsce gdzie ja swoją nie najmniejsza osobówka bym się zastanawiał czy przejadę wszystko kwestia skilla i wyczucia auta Śmieciara ma dwie osie skrętne, jest zdumiewająco zwrotna, prawie jak czołg 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2443 #44245 Napisano 1 Czerwca 2024 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9554 #44246 Napisano 1 Czerwca 2024 (edytowane) 4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): rolety boczne; niezwykle istotne posiadając małe dzieci Dlaczego są takie istotne? Edytowane 1 Czerwca 2024 przez Chorwat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qsto 235 #44247 Napisano 2 Czerwca 2024 8 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Niestety dziś składając go z handlowcem trochę się podirytowałem, okazuje się, że aby dobrać rolety boczne; niezwykle istotne posiadając małe dzieci należy wybrać zafajdany pakiet, który zawiera elementy potrzebne mi tak, jak psu piąta noga. Koszt pakietu to ponad 30k zł, a samych rolet nie można wybrać jako opcji i to już jest śmierdząca kupa, która mnie odpycha. To niestety prawda. Przy konfiguracji samochodu trzeba bazować na pakietach, w których wiele rzeczy jest zbędnych, a pakiety wypadają drogo. Narzekają na to również sami handlowcy, ale Mercedes ma to w d, tłumacząc podobno sytuację faktem, iż chcą być teraz marką luxury, a nie premium. A wracając do jakości spasowania wnętrza, u mnie jest naprawdę ok. Tylko te kilka miejsc o których wspominał kolega Krakus1, gdzie został użyty najtańszy plastik nijak nie koresponduje z luksusem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11375 #44248 Napisano 2 Czerwca 2024 (edytowane) 9 godzin temu, Bugs napisał(-a): I nie zawsze wjadą, zawracają na kilka razy, do tego nie zaparkują w garażu podziemnym, galerii, ciasnej uliczce... Ostatnio pojeździłem trochę Fiatem 500, strasznie sympatyczne autko, w jakiejś mocniejszej wersji to do miasta albo i trochę poza miasto nic więcej by mi nie potrzeba, wszędzie wjedzie, wszędzie zaparkuje. Jak jeżdżę sam albo w 2 osoby to w zupełności wystarcza. Śmieciara ma dwie osie skrętne, jest zdumiewająco zwrotna, prawie jak czołg 😉 No tak Fiat 500 to idealne rozwiązanie do miasta po jakieś zakupy. Ja mam w domu 3 kobiety Także, myślę również o pojemności bagażnika, a ta po złożeniu trzeciego rzędu wynosi 890litrów, co jest kolosalną różnicą w stosunku do XC90; gdzie pojemność jest równa 720 litrów, a śmiem sądzić, że na siłę upchnąłbym tam krowę. Tutaj mam dodatkowe 170 litrów, to kolos, ale w tym przypadku in plus. 7 godzin temu, Chorwat napisał(-a): Dlaczego są takie istotne? Pytasz poważnie? 10 godzin temu, Krakus1 napisał(-a): wątpię Łukasz , za duża różnica jest , podobno w przypadku A6 i wyższych modeli jest to pakiet wygłuszenia obejmujący kilka elementów a nie tylko szyby , np. gumowe uszczelki dodatkowe w drzwiach , ale pewności nie mam , także ktokolwiek widział, ktokolwiek wie , prosimy o info. 😉 co do pakietów w MB , masz rację , od dawna jest ten problem , pamiętam kilka lat temu jak pytałem o dostęp komfortowy w C klasę , gdzie okazało się że owszem jest , ale w pakiecie za 25 tyś 😳, BMW też już zaczyna tą politykę prowadzić w najnowszych modelach , a za to kocham Audi , bo jeszcze można mieć pojedyncze opcje solo 😎 Całkiem możliwe, że m.in. uszczelnienie i wygłuszenie drzwi jest na innym poziomie, aniżeli w modelach niższych. Co do pakietów... W Audi jest to samo gówno. Też dobierając coś, dorzucają "extra" płatne bonusy. Na pewno nie w takim stopniu jak w Mercedesie, aczkolwiek też trzeba parować pewne elementy... Spróbuj wybrać solo tyle światła w technice Oled A co najśmieszniejsze dla konfiguracji SQ8 wybierając np. asystenta jazdy nocnej, systemowi B&O Advanced zmienia się cena, oczywiście wzwyż... W kulki lecą wszyscy. 3 godziny temu, Qsto napisał(-a): To niestety prawda. Przy konfiguracji samochodu trzeba bazować na pakietach, w których wiele rzeczy jest zbędnych, a pakiety wypadają drogo. Narzekają na to również sami handlowcy, ale Mercedes ma to w d, tłumacząc podobno sytuację faktem, iż chcą być teraz marką luxury, a nie premium. A wracając do jakości spasowania wnętrza, u mnie jest naprawdę ok. Tylko te kilka miejsc o których wspominał kolega Krakus1, gdzie został użyty najtańszy plastik nijak nie koresponduje z luksusem. To w sumie najnowszy wypust, a w przypadku GLS'a to jedynie lift, więc w zasadzie wiele się nie zmieniło prócz drobnej kosmetyki. Co do tanich tworzyw sztucznych, to wpływ oszczędności, o której pisał wcześniej Jerzy, iż wszystkie modele poniżej tych najwyższych tj. 7,A8,S, są obecnie traktowane po macoszemu. A co do "luxury" Mercedes z Maybachem od dawien dawna jest na tym poziomie, wiec to puste pieprzenie dla zamglenia oczu, a zamiar wyciśnięcia kasy jest oczywisty. Niestety, to również polityka zwiększania atrakcyjności modelu m.in. po ustąpieniu okresu najmu w Mercedesie okres ten wynosi maksymalnie 3 lata. Edytowane 2 Czerwca 2024 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1582 #44249 Napisano 2 Czerwca 2024 4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): A co najśmieszniejsze dla konfiguracji SQ8 wybierając np. asystenta jazdy nocnej, systemowi B&O Advanced zmienia się cena, oczywiście wzwyż... W kulki lecą wszyscy. cena B&O Advanced jest stała i nie wchodzi w skład żadnego pakietu , ale biorąc jakieś pakiet zawierający B&O Premium , cena Advanced zostaje pomniejszona o cenę Premium - czyli około 6 tyś zł, co jest w porządku ze strony Audi - natomiast podejrzewam że jak dołożyłeś do konfiguracji auta Night Vision , to wywaliło automatycznie ten pakiet z Premium , i przez to cena Advanced wróciła do tej z cennika, czyli około 38K . BTW SQ8 to piękny, przystojny SUV, z porządnym silnikiem ,jak ktoś lubi mocne duże silniki 💪 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11375 #44250 Napisano 2 Czerwca 2024 (edytowane) 55 minut temu, Krakus1 napisał(-a): cena B&O Advanced jest stała i nie wchodzi w skład żadnego pakietu , ale biorąc jakieś pakiet zawierający B&O Premium , cena Advanced zostaje pomniejszona o cenę Premium - czyli około 6 tyś zł, co jest w porządku ze strony Audi - natomiast podejrzewam że jak dołożyłeś do konfiguracji auta Night Vision , to wywaliło automatycznie ten pakiet z Premium , i przez to cena Advanced wróciła do tej z cennika, czyli około 38K . BTW SQ8 to piękny, przystojny SUV, z porządnym silnikiem ,jak ktoś lubi mocne duże silniki 💪 Bardzo możliwe, że tak faktycznie się zadziało.👍 W lipcu odbierasz? Jerzy, a widziałeś to? https://www.audi.pl/pl/web/pl/modele/a6/rs-6-avant-gt.html Edytowane 2 Czerwca 2024 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach