Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że Mercedes osiągnął taki poziom perfekcji w komforcie zawieszenia, pracy silnika, bezpieczeństwie biernym oraz wyciszenia wnętrza, że po 140 latach jedyną innowacją są gwiazdki w lampach i zmniejszenie tabletu.
Pora umierać…

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Już jutro...

"29 stycznia o godzinie 18:15 oczy całego świata motoryzacji zwrócą się w stronę Stuttgartu. W Muzeum Mercedes-Benz odbędzie się światowa premiera nowej Klasy S, inaugurująca jednocześnie obchody 140 lat innowacji Mercedes-Benz.
To właśnie Klasa S od dekad wyznacza standardy luksusu, bezpieczeństwa i technologii – i ponownie pokaże, dokąd zmierza motoryzacja.
Ten wieczór to także zapowiedź ekscytującego roku 2026, pełnego premier, które na nowo zdefiniują doświadczenie jazdy."

S klasa.jpg

gdzie można to oglądać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

gdzie można to oglądać ?

Możliwe, że tutaj: 

https://www.mercedes-benz.com/en/vehicles/s-class-livestream/

https://www.youtube.com/mercedesbenztv/live

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dziś pełna galeria s-klasy - wg mnie gorzej niż było - ukłon w kierunku CLA i E, więcej czerni,  więcej grilla, więcej hyperscreenow, podświetlana gwiazda - ale to mój gust:

https://autogaleria.pl/mercedes-klasy-s-2027-wjezdza-w-pelnej-chwale-nowego-silnika-v8

spacer.png

spacer.png

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

Już dziś pełna galeria s-klasy - wg mnie gorzej niż było - ukłon w kierunku CLA, więcej czerni,  więcej grilla, więcej hyperscreenow, podświetlana gwiazda - ale to mój gust:

https://autogaleria.pl/mercedes-klasy-s-2027-wjezdza-w-pelnej-chwale-nowego-silnika-v8

spacer.png

spacer.png

Własnie miałem wstawić, to dorzucę.

S1.jpg

S2.jpg

S3.jpg

S4.jpg

S5.jpg

S6.jpg

S7.jpg

S8.jpg

https://www.well.pl/life/148/nowe_szaty_krola_mercedes_klasy_s_swietuje_140_urodziny_marki,22838.html

Mam mieszane uczucia. Według Oli Kalleniusa model "S" ma 2700 nowych elementów, jednak na razie zauważam jedynie wersję highend "E".

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiektywnie trzeba przyznać, że wygląda bardzo okazale i luksusowo, nie ma co gadać. Spory świniak. A że przypomina miejscami "niższe" w hierarchii CLA i klasę E - trudno.  Bryła typowa, taka obła, jak w większości ich sedanów od dłuższego czasu; skończyły się chyba czasy długich landar z nieco bardziej kanciastymi maskami i bagażnikami, wszystko teraz grubsze, bardziej zaokrąglone i o różnych kątach nachylenia. Grill wielki, jak w BMW, ta sama ścieżka.

Ekrany na desce ładnie wkomponowane, ale to coś sterczącego za kierownicą wygląda kiepsko. Fotele (powiedziałbym nawet, że to leżaki) na pewno wygodne, a z tyłu to można się nawet zdrzemnąć :)

Chyba niewiele da się na tym etapie wycisnąć z projektu, nie wiem... A i nie podobają mi się przyciemniane szyby tylko z tyłu, wolałbym wszystkie jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Sławol napisał(-a):

Grill wielki, jak w BMW, ta sama ścieżka.

ciągle się wszyscy czepiają nerek w BMW... MB idzie ścieżką, którą sobie wyznaczył wiele wiele lat wcześniej niż panowie z Monachium myśleli o produkcji limuzyn 😉

1939_Mercedes_Benz_770K_(31468249550).jp 

a tak na serio to grill malał do W220 a od w221 zaczął się już znów mocno rozpychać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Tobą, ale to, co pokazujesz, to wysoki wagon, a nie płaski samochód i zupełnie inne proporcje. Wielkie koła, wielkie błotniki i grill wcale nie taki duży :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W116-300sd-1-of-14.jpg bmw-745i-e23-south-a.jpg

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pierwszy rzut oka, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny jak i design w  środku S klasę , to wygląda na ewolucję bardziej niż rewolucję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

na pierwszy rzut oka, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny jak i design w  środku S klasę , to wygląda na ewolucję bardziej niż rewolucję

Nadmuchana E klasa, która ogólnie bardzo mi się podoba. 

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, beniowski napisał(-a):

Dla mnie ta nowa klasa S wygląda z zewnątrz dokładnie jak poprzednia.

Bo to lifting.

Generacja nadal ta sama (VII): oznaczenie W223/V223. Mimo wszystko to duży projekt, o ogromnym zakresie modernizacyjnym.

Z relacji wynika, że 50% samochodu to nowe lub zmodernizowane elementy. Media motoryzacyjne nazywają to superliftingiem. Auto koresponduje teraz z całą linią limuzyn produkowanych w Stuttgarcie. Pozytywnie zaskoczyła cena, która nie wzrosła, a wręcz zmalała w stosunku do modelu przed liftem (rynek niemiecki). Zobaczymy, jak to będzie u nas wyglądało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.01.2026 o 23:58, meXy napisał(-a):

Rozumiem, że Mercedes osiągnął taki poziom perfekcji w komforcie zawieszenia, pracy silnika, bezpieczeństwie biernym oraz wyciszenia wnętrza, że po 140 latach jedyną innowacją są gwiazdki w lampach i zmniejszenie tabletu.
Pora umierać…

Ja już kilka razy pisałem o klasie S że wygląda to wszystko jak choinka lub wiejska dyskoteka z lat 90-tych - gra, świeci i błyszczy coraz bardziej. No ale ja nie nie jestem ich potencjalnym klientem i skoro to się sprzedaje, to musi się ludziom podobać. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ja już kilka razy pisałem o klasie S że wygląda to wszystko jak choinka lub wiejska dyskoteka z lat 90-tych - gra, świeci i błyszczy coraz bardziej.

Nie przesadzaj z tą dyskoteką. Postępu nie zatrzymasz, gadżeciarstwa również. 

Cytat

No ale ja nie nie jestem ich potencjalnym klientem i skoro to się spredaje, to musi się ludziom podobać. 

Nigdy nie mów nigdy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S - class ?

Ja bym chciał przełom w parkowaniu...

czyli wszystkie koła skrętne w tym samym kierunku, o co najmniej 45 stopni.

O ile Maybachem to z założenia parkuje kierowca o tyle w S - class, powinno pojawić się jakieś ułatwienie.

Skoro to ten samochód wyznacza trendy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Nadmuchana E klasa, która ogólnie bardzo mi się podoba. 

Podzielam opinię. Fantastyczne auto, jednak dla mnie E jest sweet spotem. Byłem bliski zakupu kilka tyg. temu, ale zmieniłem zdanie. 

A z innej beczki - czy ja przegapiłem gdzieś prezentację Twojego nowego fun caru, którego zapowiadałeś jakiś czas temu? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Podzielam opinię. Fantastyczne auto, jednak dla mnie E jest sweet spotem. Byłem bliski zakupu kilka tyg. temu, ale zmieniłem zdanie. 

A z innej beczki - czy ja przegapiłem gdzieś prezentację Twojego nowego fun caru, którego zapowiadałeś jakiś czas temu? 🤔

Prosiaczka? 

W Bydgoszczy powstaje salon (pierwszy w regionie). Otwarcie ma nastąpić pod koniec bieżącego roku. Jestem już tak leniwy, że nie chce mi się d*py zawlekać do Poznania, Gdańska, Warszawy czy Katowic.

Na razie jestem pozytywnie nastawiony (S lub GTS). W mojej głowie tworzą się różne koncepcje. Być może pójdę o klasę wyżej niż "7" - bo też nad tym główkuję. Mam jeszcze trochę czasu. Jedno auto ma półtora roku, drugie w maju rok.

Wszystko jest również zalezne od efektywności pracy i zdrowia. 

Wracając do S i E. Na pewno pojawię się w salonie, bo za każdym razem, gdy widzę nową E klasę - odprowadzam ją wzrokiem. Nie ukrywam, że S wzbudziła moją ciekawosć i siłą rzeczy chcę zajrzeć do środka.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, trollu napisał(-a):

W116-300sd-1-of-14.jpg bmw-745i-e23-south-a.jpg

Piękny zestaw. Obydwa piękne i mają odpowiednie proporcje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Prosiaczka? 

W Bydgoszczy powstaje salon (pierwszy w regionie). Otwarcie ma nastąpić pod koniec bieżącego roku. Jestem już tak leniwy, że nie chce mi się d*py zawlekać do Poznania, Gdańska, Warszawy czy Katowic.

Na razie jestem pozytywnie nastawiony (S lub GTS). W mojej głowie tworzą się różne koncepcje. Być może pójdę o klasę wyżej niż "7" - bo też nad tym główkuję. Mam jeszcze trochę czasu. Jedno auto ma półtora roku, drugie w maju rok.

Wszystko jest również zalezne od efektywności pracy i zdrowia. 

Wracając do S i E. Na pewno pojawię się w salonie, bo za każdym razem, gdy widzę nową E klasę - odprowadzam ją wzrokiem. Nie ukrywam, że S wzbudziła moją ciekawosć i siłą rzeczy chcę zajrzeć do środka.  

Nie wiem co miałeś na myśli, bo byłeś bardzo tajemniczy wówczas.

Jeśli 911 to nie mam pytań tylko czekam na dyskusje o konfigu ;)

mam natomiast wątpliwości czy Panamera (jeśli o niej mówisz) to klasa wyżej od 7? Szczerze to jedynie Turbo by mnie przekonało, pod każdym innym wolałbym 7er.

Co do MB to na koniec roku zostały budy estate tylko w PHEV. G e n i a l n e auto, ale niedopasowanie płyty do baterii i karykatura w bagażniku przekreśliły projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Nie wiem co miałeś na myśli, bo byłeś bardzo tajemniczy wówczas.

Jeśli 911 to nie mam pytań tylko czekam na dyskusje o konfigu ;)

mam natomiast wątpliwości czy Panamera (jeśli o niej mówisz) to klasa wyżej od 7? Szczerze to jedynie Turbo by mnie przekonało, pod każdym innym wolałbym 7er.

Co do MB to na koniec roku zostały budy estate tylko w PHEV. G e n i a l n e auto, ale niedopasowanie płyty do baterii i karykatura w bagażniku przekreśliły projekt.

911 to raczej fanaberia, która zrodziła się w momencie zakupu 911 GTS przez bardzo bliską mi osobę. Obłędny samochód - robi totalne pranie mózgu. Myśli z głowy ciężko wyrzucić. To auto, które zostawia trwały ślad.

Mówiąc o klasie wyżej niż 7, na pewno nie miałem na myśli Panamery. Jeśli już iść w tym kierunku, to raczej segment stricte luksusowych limuzyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

911 to raczej fanaberia, która zrodziła się w momencie zakupu 911 GTS przez bardzo bliską mi osobę. Obłędny samochód - robi totalne pranie mózgu. Myśli z głowy ciężko wyrzucić. To auto, które zostawia trwały ślad.

Mówiąc o klasie wyżej niż 7, na pewno nie miałem na myśli Panamery. Jeśli już iść w tym kierunku, to raczej segment stricte luksusowych limuzyn.

A ja myślę że powyżej serii 7 to będzie Bentley lub może nawet Rolls-Royce. No bo co innego zostaje do wyboru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można dyskutować o wyższości wersji "S-klasy" nad 7er. Idąc tym tokiem - o ile dobrze wiem mają niedługo pokazać nową Alpinę B7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi