Iko 618 #33301 Napisano 19 Sierpnia 2021 W dniu 18.08.2021 o 00:20, zadra napisał(-a): czy czasami nie było jakiejś aferki polityczno-kryminalnej(już rządziło PIS) z załatwianiem za łapówki zleceń na produkcję autobusów na Ukrainie? Nie jestem pewien, ale tu mi się Solaris lekko kojarzy.. Dobrze myślę, czy mi się coś przyśniło? Oczywiście że tak było, aresztowany był VP oraz dyrektor sprzedaży. Sprawę wyciszono. A tak w ogóle, to rozumiem, że PIS był w to zamieszany (przypomnę - Solaris = prywatna firma), podobnie jak we wszystkie przestępstwa popełnione w Polsce za ich rządów? Czy każdy wątek musi się kończyć wtrętami "ad PISum"? Prawo Godwina się kłania...https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69222 #33302 Napisano 19 Sierpnia 2021 W dniu 18.08.2021 o 00:20, zadra napisał(-a): czy czasami nie było jakiejś aferki polityczno-kryminalnej(już rządziło PIS) z załatwianiem za łapówki zleceń na produkcję autobusów na Ukrainie? Nie jestem pewien, ale tu mi się Solaris lekko kojarzy.. Dobrze myślę, czy mi się coś przyśniło? https://gloswielkopolski.pl/wiceprezes-firmy-solaris-zatrzymany-pod-poznaniem-przez-cba/ar/13736106 https://przegladbaltycki.pl/14235,ryga-bezradna-pod-koniec-kwietnia-wybory-do-stolecznego-samorzadu-na-lotwie.html A tu podsumowanie całości. https://trybuna.info/tag/solaris/ 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zeno 319 #33303 Napisano 19 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Iko napisał(-a): A tak w ogóle, to rozumiem, że PIS był w to zamieszany (przypomnę - Solaris = prywatna firma), podobnie jak we wszystkie przestępstwa popełnione w Polsce za ich rządów? Tak, PiS był w to zamieszany: za jego kadencji sprawa zaczęła być wyjaśniana. Ukradł, jemu ukradli - żadna różnica. 17 minut temu, mario1971 napisał(-a): A tu podsumowanie całości. https://trybuna.info/tag/solaris/ Stary jestem: pamiętam czasy, kiedy od cytowania "Trybuny" gorsze było tylko wierzenie w to, co tam w napisano... 2 Ale Tudora to Ty szanuj! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69222 #33304 Napisano 19 Sierpnia 2021 8 minut temu, Zeno napisał(-a): Stary jestem: pamiętam czasy, kiedy od cytowania "Trybuny" gorsze było tylko wierzenie w to, co tam w napisano... Rozumiem, że zanim wyjdziesz z domu, rozglądasz się najpierw w lewo, potem w prawo, a na koniec spoglądasz w niebo?! Czy może najpierw w prawo, a potem w lewo? A może pierwej zawsze w niebo? Mnie tam daleko do polityki i starych demonów. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6604 #33305 Napisano 19 Sierpnia 2021 Ja raczej myślę, że kolega w ogóle nie wychodzi z domu, tylko siedzi przed PC i czyta forum... 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 25610 #33306 Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) ... przez Netscape Navigatora 😁 A w temacie, fajna Corsa jakiś czas temu spotkana, jako antyfan Opla to mówię😆 Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez eye_lip 2 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #33307 Napisano 19 Sierpnia 2021 13 minut temu, eye_lip napisał(-a): ... przez Netscape Navigatora 😁 A w temacie, fajna Corsa jakiś czas temu spotkana, jako antyfan Opla to mówię😆 A... jak bylem piekny i mlody znajomy mial taka GSI swapowana na 20XE i betonowym zawieszeniem, to byla rakieta... a przynajmniej tak sie nam wtedy wydawalo 😅 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zeno 319 #33308 Napisano 19 Sierpnia 2021 Godzinę temu, szuwi napisał(-a): Ja raczej myślę, że kolega w ogóle nie wychodzi z domu, tylko siedzi przed PC i czyta forum... 😉 Taka praca. Czasem zdarza się dzień - raz na tydzień? raz na dwa? - nudy przy kompie. Ale trzymam się i nad wyraz rzadko pisuję w tematach niemerytorycznych. Chyba że kojarzą się z pracą... 2 godziny temu, mario1971 napisał(-a): Mnie tam daleko do polityki i starych demonów. Mnie też daleko - szczególnie od starych demonów - ale blisko dbania o rzetelność informacji. Taka praca. A "Trybuna" to bardzo nierzetelne źródło, nie tyle zresztą ze względu na fakty - tych w dobie Internetu się raczej nie fałszuje - co ze względu na paskudne insynuacje, ohydny komentarz i plugawy język. 0 Ale Tudora to Ty szanuj! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 69222 #33309 Napisano 19 Sierpnia 2021 2 minuty temu, Zeno napisał(-a): Mnie też daleko - szczególnie od starych demonów - ale blisko dbania o rzetelność informacji. Taka praca. A "Trybuna" to bardzo nierzetelne źródło, nie tyle zresztą ze względu na fakty - tych w dobie Internetu się raczej nie fałszuje - co ze względu na paskudne insynuacje, ohydny komentarz i plugawy język. Czyli zawodowo oddzielasz ziarna od plew - super! 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1634 #33310 Napisano 19 Sierpnia 2021 Tylko trzeba pamiętać że w Kii 7letnia gwarancja dotyczy jedynie silnik i skrzyni biegów ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9558 #33311 Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) 3 minuty temu, Krakus1 napisał(-a): Tylko trzeba pamiętać że w Kii 7letnia gwarancja dotyczy jedynie silnik i skrzyni biegów ! No to chyba i tak dobrze? Tymczasem sprawiłem sobie prezent. Skoro i tak jeżdżę niemal wyłącznie sam, a na wakacje mamy kombi, to czas się trochę pobawić motoryzacją Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Chorwat 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1376 #33312 Napisano 19 Sierpnia 2021 Trybuna była bardzo dobra do rozpałki w piecu od CO. Był taki okres że całe sterty Trybuny leżały do wzięcie za darmo w zakładzie w którym za nieboszczki komuny pracowałem. Zawsze wychodząc z pracy brałem dwie. Ale w nowożytnej i wolnej już Polsce taka mocno obszerna i dobrze paląca się gazeta też była i chyba nadal jest, nazywała się, Wyborcza. 2 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1137 #33313 Napisano 19 Sierpnia 2021 Dlatego pewnie w zakładzie zwiększano nakład tak poczytnej gazety 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #33314 Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) 8 godzin temu, StaryWilk napisał(-a): Ma ktoś doświadczenie ile kosztuje serwisowanie lexusa na gwarancji, czy jest to koszt porównywalny do toyoty? Czy interwały serwisowe są takie same? Gdyby porównać np. CH-R hybryda (ta mocniejsza 2.0) vs UX hybryda albo NX 300h vs Rav4 hybryda 2.5? Czy obsługują lexusy na i po gwarancji bez problemu w ASO toyoty? Unas Toyota servisu je Lexusa, nawet system komputerowy jest ten sam. Diler Toyoty byk w stanie sprawdzić co i kiedy w moim Lexusie w serwisie było robione. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez irekm 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1842 #33315 Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) 6 godzin temu, Iko napisał(-a): rozumiem, że PIS ale rozpętałem... nie o to mi chodziło. Napisałem w taki sposób aby jakoś odnieść się do szybko upływającego czasu. To taka wkrętka jak np.: " za czasów Ramzesa II wielbłądy lepiej żarły ", albo " za Oktawiana Augusta Rzym wielki był". Absolutnie nie było tam podtekstu politycznego. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 387 #33316 Napisano 19 Sierpnia 2021 Przy tej rozmowie Toyota/Lexus przypomniało mi się, że MB rozdziela AMG i MB. Już obecnie AMG miały oddzielną sieć i nawet Ci którzy mieli MB i AMG podział powierzchni był taki że AMG zajmowało 2 x wiecej miejsca niż normalny MB. Z tego co się orientuję to najtańszy serwis MB jest w Belgii - 69 EUR+ VAT /h a najdroższy w Szwajcarii - 137 EUR+ VAT/h - to ceny za normalnego MB. Ciekawie jakie bedą ceny nowe ceny serwisu AMG... 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmickey 4345 #33317 Napisano 19 Sierpnia 2021 2 godziny temu, irekm napisał(-a): Unas Toyota servisu je Lexusa, nawet system komputerowy jest ten sam. Diler Toyoty byk w stanie sprawdzić co i kiedy w moim Lexusie w serwisie było robione. U nas też tak jest Oczywiście przegląd kosztuje mniej w serwisie Toyoty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hefajsto 2800 #33318 Napisano 19 Sierpnia 2021 7 godzin temu, Zeno napisał(-a): Ciekawe, że w serwisie Toyoty taniej... ja za przegląd w rc płaciłem jakieś 1,5k. Serwis... teoretycznie Toyoty, ale mają "wydzieloną" przesterzeń i obsługę dla klientów Lexusa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmickey 4345 #33319 Napisano 20 Sierpnia 2021 Standardowy przegląd IS w Lexusie płaciłem ok. 1200 zł a w Toyocie ok. 900 zł, z tym że osobne salony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drkadrys 1475 #33320 Napisano 20 Sierpnia 2021 Z tego co wiem wjazd do serwisu z znaczkiem AMG jest droższy od zwykłego MB 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hefajsto 2800 #33321 Napisano 20 Sierpnia 2021 15 minut temu, drkadrys napisał(-a): Z tego co wiem wjazd do serwisu z znaczkiem AMG jest droższy od zwykłego MB A skąd masz takie informacje?? Bo ja nie zauważyłem aby mnie za znaczek AMG kiedykolwiek kasowali. Roboczo-godzina ma taką samą cene. Dla zwykłego MB jak i tego ze znaczkiem AMG. Inna sprawa, że nie małą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4675 #33322 Napisano 20 Sierpnia 2021 18 godzin temu, Chorwat napisał(-a): No to chyba i tak dobrze? Tymczasem sprawiłem sobie prezent. Skoro i tak jeżdżę niemal wyłącznie sam, a na wakacje mamy kombi, to czas się trochę pobawić motoryzacją Fajny, co pod maską bo sądząc po jednej rurze coś R4? 49 minut temu, Hefajsto napisał(-a): A skąd masz takie informacje?? Bo ja nie zauważyłem aby mnie za znaczek AMG kiedykolwiek kasowali. Roboczo-godzina ma taką samą cene. Dla zwykłego MB jak i tego ze znaczkiem AMG. Inna sprawa, że nie małą. Zależy co rozumieć przez AMG, teraz byle kosiarka może mieć znaczek AMG bo ma parę spojlerów i mniejszą kierownicę, coś jak M-Pakiet w BMW który z M-Power czy nawet M-Performance ma wspólnego tylko trochę wyglądu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9558 #33323 Napisano 20 Sierpnia 2021 Rury są dwie - 3.0d 231KM automat 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5419 #33324 Napisano 20 Sierpnia 2021 Fajne autko, gratulacje, niech zrobi gazyliard km Niemniej dizel w cabrio to jest pewna ekstrawagancja... 🤭 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #33325 Napisano 20 Sierpnia 2021 Yyy... ekstrawagancja... hmm... raczej profanacja... 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach