70' 374 #16401 Napisano 29 Listopada 2016 Ehhh..... pieknie sie starzeje R-ka ma silnik 2.5 Turbo. Podobny jak w Focus RS. Naprawdę świetne silniki. Nie wiem czemu kojarzy mi sie ten silnik 2.0 ale mowimy o czyms sprzed 12 lat, wiec moglo mi sie pokielbasic 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #16402 Napisano 30 Listopada 2016 (edytowane) R-ka ma silnik 2.5 Turbo. Podobny jak w Focus RS. Naprawdę świetne silniki. Potwierdzam świetny silnik o pięknym gangu. Najlepszy jaki miałem. Cichy zabójca wszelkiej maści "beemek" , golfów i nie tylko. Też miałem z niego 300 KM. Spalanie było ok 14,5 w Łodzi. Edytowane 30 Listopada 2016 przez Osiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2261 #16403 Napisano 30 Listopada 2016 Przy takich youngtimerach jakoś te nowoczesne okrąglaki jakieś takie bezpłciowe się wydają... http://classicauto.pl/2013/10/amg-300e-6-0-hammer/#/?gid=gallery-2&id=5436 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #16404 Napisano 30 Listopada 2016 Jeszcze trochę i takie cacka to jedynie na youtube Jak przyjdzie nam doliczać do ceny nową stawkę akcyzy to zaczniemy rozmawiać o fantastycznych furach z motorami 1.6 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4709 #16405 Napisano 30 Listopada 2016 i bez tego ładuje się jakieś srecoboosty 1.0 do dużych aut. Niedawno widziałem test Galaxy 1,5 kontra Sharan 1,4 - żałosne........ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #16406 Napisano 30 Listopada 2016 To tylko użytkowe wozidła bez duszy chociaż fakt że przesadzają z tymi silnikami 1,2 czy 1,4 z pakowaniem ich wszędzie gdzie się da. Problem po nowym roku będzie dotyczył aut z silnikami ponad 3 litry. Planowany następca mojego aktualnego auta będzie obłożony akcyzą w wysokości 35000zł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #16407 Napisano 30 Listopada 2016 (edytowane) Nic nie mów, kurrr... Edytowane 30 Listopada 2016 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #16408 Napisano 30 Listopada 2016 Pytam się poważnie A czym ta akcyza jest uwarunkowana? Zużyciem paliwa? Przecież już są podatki w benzynie, więcej pali samochód więcej właściciel płaci podatków 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4709 #16409 Napisano 30 Listopada 2016 Pojemnością i wiekiem. Bzdura. Nie wyelimnuje to folcfagenów w tedeiku trzymających się na szpachli tylko fajne auta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #16410 Napisano 30 Listopada 2016 Irek - odpowiedź jest prosta - jest uwarunkowana chciwością rządzących. W paliwie jest już akcyza, Vat i opłata paliwowa, ale dojenia podatników nigdy za wiele... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #16411 Napisano 30 Listopada 2016 Trzeba zapłacić 500+ 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4709 #16412 Napisano 30 Listopada 2016 No ale przecież efekt będzie odwrotny + wzrost cen ofert krajowych. Nie zarobią. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #16413 Napisano 30 Listopada 2016 (edytowane) Podobno szufladowa i bezkosztowa firma w Czechach kosztuje 3500 zł. płatne jednorazowo. Można ją założyć nie wychodząc z domu wystarczy mieć Internet. Jeżeli masz tam taką firmę to nie płacisz akcyzy i OC płacisz tzw. "okresowe" tak jak w Niemczech. Czyli jak masz np. motor to płacisz OC tylko na lato, albo tylko na tydzień bo na tyle jedziesz nad morze. Podobno przy okazji mając tam firmę zarejestrowaną na siebie możesz zrobić jeszcze parę innych ciekawych rzeczy.Czechy to normalny kraj. Edytowane 30 Listopada 2016 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #16414 Napisano 30 Listopada 2016 Tomek, wiec to jest taki uniwersalny powod na zwiekszenie akcyzy 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #16415 Napisano 1 Grudnia 2016 Polacy mają takie zboczenie że lubią z jakiegoś powodu sprowadzać stare samochody z zagranicy. Chodzi o to żeby akcyza była duża i żeby każdy kupił sobie nowy prosto z salonu. Sam targałem 8-letniego złomka z DE, ale teraz dzięki rządowi będę mógł sobie kupić nowy. To jest genialne rozwiązanie dzięki któremu po polskich drogach będą jeździły tylko nowe i ekologiczne samochody. PS Jest też szansa że będziemy jak na Kubie reanimować 50-letnie trupy, ale skoro władza próbuje budować komunizm to w sumie czemu nie dążyć do ideału. Ale będzie boom na używane części! Oczywiście chińskie zamienniki bo tańsze. I tak będziemy sobie reanimować autka. Czyli następny krok to za parę lat wprowadzenie podwyższonych opłat za części zamienne. Najstraszniejsze jest to, że żaden kolejny rząd, obojętnie jakie zmiany by nie wprowadzał, nie obniży tych opłat Tapaltak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #16416 Napisano 1 Grudnia 2016 A najciekawsze jest to, ze kogo by nie spytać to nie głosował na pisiorów...nieee jaaaa niiigdy... kur...a 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 350 #16417 Napisano 1 Grudnia 2016 A tych co zdążyli sprowadzić wykończy podwyżka OC, oraz benzyna po 9zł za litr.To nieuchronne i zdaje się długotrwałe. Samochód staje się na powrót dobrem luksusowym, jak w każdym szanującym się socjaliźmie. 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisu2 2219 #16418 Napisano 1 Grudnia 2016 A ja ujeżdżam Maserati Cygnet, wersja dla tych mniej zamożnych, czyli Grande Punto a właściwie to więcej żona go ujeżdża, natomiast ja się muszę zadowolić staruszką Polówką za to jak tylko pogoda pozwala jeżdżę jedynym pojazdem jakim jazda sprawia mi radość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #16419 Napisano 1 Grudnia 2016 Dobra trojka! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #16420 Napisano 1 Grudnia 2016 Przerobią sobie u mnie za gaz który przy cenie benzyny 9 zł będzie pewnie po 3 latem i 4 zimą i dadzą radę 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smycel 4772 #16421 Napisano 1 Grudnia 2016 Koledzy, jestem na etapie poważnego zastanawiania się nad zmianą auta. Szukam raczej czegoś z segmentu C. I jak na razie najbardziej przemawiają do mnie Focus, Leon ewentualnie Mazda 3. No i pytanie oczywiste - który i dlaczego.Dodam, że myślę przede wszystkim o używanych, maks dwu letnich z rozsądnym przebiegiem. Kolejna sprawa to silniki - czy te słabsze (125 i 120 Km) dają radę. mam na myśli np. jazdę na autostradzie i czy stała prędkość w okolicach 160 nie będzie dla nich (i dla mnie) męcząca.Ewentualnie jaieś inne propozycje?A może ma ktoś z Was akurat coś takiego do zaoferowania, albo zna dobrą ofertę? (wtedy PW) 0 Instagram WIS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #16422 Napisano 1 Grudnia 2016 Golf 7. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6280 #16423 Napisano 1 Grudnia 2016 Ja od 7 lat kulam się V50 T5, właśnie z tym 5 cylindrowym silnikiem 2,5 z turbo. Super jednostka, pięknie brzmi, dobrze się zbiera, chociaż ja akurat mam tylko FWD więc czasem na mokrym czy jak jest zimno można się zdziwić, bo koła potrafią zakręcić w miejscu. Przez owe 7 lat zero problemów z samym silnikiem, musiałem wymienić sterownik pompy paliwa, ale rzeczywiście podobno ten typ tak ma. Jeśli chodzi o spalanie: Przy lekkiej nodze, w trasie na krajówce łyknie około 10l, autostrada 140-150 km/h dochodzi nawet do 15. Miasto to około 12-13 litrów. Generalnie teraz przy przebiegu 160k km umiera mi jedna z sond lambda. Poza tym tylko wspomniany wyżej sterownik plus zamek w przednich prawych drzwiach. Cała inwestycja w auto, nie licząc eksploatacyjnych tematów przez 7 lat zamyka mi się w 400 zł. (kupowałem używane części). Jest świeżo po przeglądzie i blacha dalej w idealnym stanie. Nie ma chyba nic na co mógłbym narzekać na chwilę obecną. A, że przez jakiś czas właścicielem Volvo był ford i V50 dzieli sporo części z Focusem (i mazdą 3) części można kupić za ludzkie pieniądze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #16424 Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Silnik 2,5 T zamiast tradycyjnych przewodów WN ma cewkę na każdy cylinder. Niestety, jak się zepsuje, to dość droga zabawa. Zdarzały się też pęknięcia bloku silnika bodajże między 4 a 5 cylindrem. To była wada powtarzalna. Poza tym to świetny silnik. Uwielbiałem ten gang przy wkręcaniu się pod obciążeniem na obroty Pięciocylindrówki Volvo miały dźwięk nie do podrobienia, taki gardłowy pomruk czarnej pantery Coś pięknego. Gdzie te silniki Volvo?! Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Osiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6280 #16425 Napisano 1 Grudnia 2016 No cóż, teraz volvo robi tylko 4 cylindry 5 garów można było jeszcze znaleźć w Focusach ST i bodajże RS, kręconych na ponad 300 kuców. Z perspektywy czasu dla mnie to był zakup idealny, nie mam obecnie najmniejszej potrzeby zmiany auta, mimo, że moje ma już 11 lat na karku. Kosmicznie wygodne fotele, super ergonomia, eksploatacja nie rujnuje portfela i jednak to coś trochę innego niż wszechobecne BMW czy VW 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach