mario1971 69879 #38901 Napisano 24 Marca 2023 6 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Oczywiście masz rację, ale idąc tym tokiem rozumowania, są przecież znacznie droższe zegarki, niż GS. Gdzieś tą granicę każdy z nas jednak ma. Pewnie najistotniejsze są dwa: grubość portfela i nieracjonalne zauroczenie sprzętem, w tym wypadku samochodem. A ty w kółko tylko o kasie i zamożności, o tym, czy warto wydać dużo pieniędzy na coś, co u właścicieli wywołuje silniejsze bicie serca czy też wiatr we włosach. Samochody to takie samo hobby jak zegarki, noże, broń czy znaczki. Tu zasada "przecież G-shock lepiej odmierza czas, a kosztuje tylko 2 stówki" się nie liczy. Tu się liczy adrenalina... 2 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2931 #38902 Napisano 24 Marca 2023 Oglądam te Wasze supermaszyny i zastanawiam się jak ogarniacie siłę tych samochodów, by posiadać prawo jazdy dłużej, niż dwa-trzy miesiące? Rozumiem, zapas punktów z prawa jazdy niejeżdżącej żony, ale i to się szybko wyczerpie. Kwoty mandatów dla osób majętnych nie są problemem, to rozumiem, ale te 24 punkty... Trzeba byc uwaznym, tyle dobrze, ze jeszcze w PL nie ma duzego problemu, bo kar za przekroczenie predkosci o 1 czy 2km/h nie ma…Przyznam szczerze, ze mi sie kilka razy udalo “zapomniec” jezdzac czym mocniejszym. Ale spokojnie mozna ogarnac.Mysle ze gorzej bylo dla mnie w mocnych teslach. Zazwyczaj okreslam predkosc (nie patrzac na zegary), bo mniej wiecej wiem na ktorym biegu jestem (w manualu wiem zawsze), a odglos silnika okresla obroty, wiec i preskosc. Ale w elektrykach to nie wystepuje. Jak jezdzilem mocnymi 3 i S, to prawie caly czas gapilem sie zestresowany na preskosciomierz 1 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139212 #38903 Napisano 24 Marca 2023 22 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): Trzeba byc uwaznym, tyle dobrze, ze jeszcze w PL nie ma duzego problemu, bo kar za przekroczenie predkosci o 1 czy 2km/h nie ma… Przyznam szczerze, ze mi sie kilka razy udalo “zapomniec” jezdzac czym mocniejszym. Ale spokojnie mozna ogarnac. Mysle ze gorzej bylo dla mnie w mocnych teslach. Zazwyczaj okreslam predkosc (nie patrzac na zegary), bo mniej wiecej wiem na ktorym biegu jestem (w manualu wiem zawsze), a odglos silnika okresla obroty, wiec i preskosc. Ale w elektrykach to nie wystepuje. Jak jezdzilem mocnymi 3 i S, to prawie caly czas gapilem sie zestresowany na preskosciomierz Pozostaje w Tesli zaprogramować prędkość. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alleck 3929 #38904 Napisano 24 Marca 2023 37 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Mysle ze gorzej bylo dla mnie w mocnych teslach. Zazwyczaj okreslam predkosc (nie patrzac na zegary), bo mniej wiecej wiem na ktorym biegu jestem (w manualu wiem zawsze), a odglos silnika okresla obroty, wiec i preskosc. Ale w elektrykach to nie wystepuje. Jak jezdzilem mocnymi 3 i S, to prawie caly czas gapilem sie zestresowany na preskosciomierz Ej, no bez przesady Limitery prędkości są w dużo tańszych i mniej zaawansowanych samochodach. Aż zerknąłem jak to wygląda w Tesli i myślę, że jest na tyle dobrze, że wrzodów w Tesli się też nie nabawisz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #38905 Napisano 24 Marca 2023 Ja zawsze byłem ostrożny w zabudowanym, miejscach o dużym natężeniu ruchu etc., ale czasami mnie poniosło na jakichś fajnych, bocznych drogach.Remedium okazała się zmiana auta - obecna generacja hybrydowej RAV 4, którą zrobiłem 105 tysięcy w niecałe 3 lata okazała się tak beznadziejna podczas dynamiczniej jazdy, w szczególności po krętych drogach, że nawet mnie nie korci 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 736 #38906 Napisano 24 Marca 2023 7 godzin temu, Tommaso napisał(-a): Silnikami V8 BMW interesuję się od dobrych 10-15 lat i za każdym raz, gdy wchodzi poprawiona wersja BMW zapewnia, że wszystkie problemy już rozwiązano, a po dwóch latach nagle się okazuje, że jednak nie. Cztery lata temu omal nie kupiłem M550xi z silnikiem 462 KM, który miał się okazać bezawaryjny, a po dwóch latach okazało się, że BMW seryjnie wymienia je na nowe w ramach gwarancji, a znam człowieka, który przy 80 tys. km ma już trzeci silnik. Uważam, że od początku ten silnik został źle skonstruowany, jak poupychali turbo między blok silnika i kolektory wydechowe to ciężko zapewnić im właściwe chłodzenie. Generalnie chłodzenie jest największym problemem tego silnika. kiedyś gadałem z właścicielem X5 M50d i śmiał się, że nie wziął 50i przez kolegę - w 7er przy 70tys na liczniku też miał 3 silnik. BMW oszukało system Long Life - zamiast zmieniać olej, wymieniają silniki "gorące V" fajnie wygląda na papierku i być może w konstrukcji stricte na tor, gdzie nie muszą się bawić w dławienie wydechu, wyciszenia komory itd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12216 #38907 Napisano 24 Marca 2023 4 godziny temu, memento mori napisał(-a): No dobra, Astrę kojarzę a to drugie? McLaren, Bugatti? 😜 Ja wiem, ja wiem: SMART, sam widziałem 😜 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #38908 Napisano 24 Marca 2023 Bmw nie potrafi v8 🤷 Powinni zrobić 5L R6 😜 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #38909 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Panowie, zapytam tak z ciekawości bo jestem ciekawy czy by było mnie stać na zakup takiego samochodu. Ile trzeba zapłacić na "dzień dobry'' i ile trzeba płacić miesięcznie raty leasingu (np. przez 5 lat) za Porsche Panamere, chociaż Porsche Cayenne jest IMO lepsze bo wygodniej się do niej wsiada. Oczywiście nowe i oczywiście bez jakichś tam wyszukanych "perfumotrysków" w środku, ale za to z dobrym silnikiem. Nie chodzi mi o jakieś dokładne wyliczenie, ale tak "pi razy oko". Edytowane 24 Marca 2023 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2417 #38910 Napisano 24 Marca 2023 6 minut temu, dziadek napisał(-a): Panowie, zapytam tak z ciekawości bo jestem ciekawy czy by było mnie stać na zakup takiego samochodu. Ile trzeba zapłacić na "dzień dobry'' i ile trzeba płacić miesięcznie raty leasingu (np. przez 5 lat) za Porsche Panamere, chociaż Porsche Cayenne jest IMO lepsze bo wygodniej się niej wsiada. Oczywiście nowe i oczywiście bez jakichś tam wyszukanych "perfumotrysków" w środku, ale za to z dobrym silnikiem. Za Porsche Cayenne musisz zapłacić ok. 500k za sensowną konfigurację z podstawowym silnikiem. Jeśli wpłacisz powiedzmy 20%, weźmiesz leasing na 5 lat z wykupem kolejne 20%, to spłacisz przez 5 lat w sumie ok. 120% przy dzisiejszych stopach procentowych. Czyli wpłata 100k, wykup 100k, rata przez 5 lat ok. 6700. Ceny brutto 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #38911 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) 12 minut temu, Tommaso napisał(-a): Za Porsche Cayenne musisz zapłacić ok. 500k za sensowną konfigurację z podstawowym silnikiem. Jeśli wpłacisz powiedzmy 20%, weźmiesz leasing na 5 lat z wykupem kolejne 20%, to spłacisz przez 5 lat w sumie ok. 120% przy dzisiejszych stopach procentowych. Czyli wpłata 100k, wykup 100k, rata przez 5 lat ok. 6700. Ceny brutto A ile z tego odliczę w podatku dochodowym i w VAT-cie? Edit. VAT cały odliczę? Edytowane 24 Marca 2023 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #38912 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) 4 minuty temu, dziadek napisał(-a): A ile z tego odliczę w podatku dochodowym i w VAT-cie? Edit. VAT cały odliczę? chyba pół do 150 tys i ~20% z raty za Pit5 (zakezy czy na liniowym jestes czy nie) Edytowane 24 Marca 2023 przez Lawnowerman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2417 #38913 Napisano 24 Marca 2023 Są dwie opcje. Używasz auta tylko do użytku służbowego i wtedy odliczasz cały VAT, ale PIT tylko do limitu 150k, albo użytek mieszany prywatno-służbowy i wtedy odliczasz połowę VATu i PIT do limitu 150k proporcjonalnie Jeśli wybierzesz drugą opcję, to +/- 1/3 raty kapitałowej idzie w koszty + całe odsetki, a odliczasz połowę VAT od każdej faktury 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #38914 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) 16 minut temu, Tommaso napisał(-a): Są dwie opcje. Używasz auta tylko do użytku służbowego i wtedy odliczasz cały VAT, ale PIT tylko do limitu 150k, albo użytek mieszany prywatno-służbowy i wtedy odliczasz połowę VATu i PIT do limitu 150k proporcjonalnie Jeśli wybierzesz drugą opcję, to +/- 1/3 raty kapitałowej idzie w koszty + całe odsetki, a odliczasz połowę VAT od każdej faktury A koszt pełnego ubezpieczenia wchodzi cały w koszty? Przy drugiej opcji. Rozumiem że użytek służbowy wymaga prowadzenia ewidencji przejechanych kilometrów? Edytowane 24 Marca 2023 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139212 #38915 Napisano 24 Marca 2023 2 godziny temu, tommly napisał(-a): Ja wiem, ja wiem: SMART, sam widziałem 😜 Żartujcie sobie a Kolega Wam zaraz pokaże coś co sprawi, że zaniemówicie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2417 #38916 Napisano 24 Marca 2023 27 minut temu, dziadek napisał(-a): A koszt pełnego ubezpieczenia wchodzi cały w koszty? Przy drugiej opcji. Rozumiem że użytek służbowy wymaga prowadzenia ewidencji przejechanych kilometrów? Nie, proporcjonalnie do 150k, czyli 1/3 Tak, trzeba prowadzić ewidencję 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1650 #38917 Napisano 24 Marca 2023 @dziadek wstrzymuj się proszę z werdyktem czy stać Cię czy nie , bo idę robić popcorn 😅 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 78166 #38918 Napisano 24 Marca 2023 @dziadek Weź takiego. Będę od Ciebie pożyczać. 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #38919 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Kol. Tommaso, bardzo dziękuję za info. Chyba jednak nie kupię tego Porsche Cayenne, zostanę przy tym co mam obecnie. Obecnie mam Volvo i uznaję je za bardzo dobre samochody i się do nich już przyzwyczaiłem. Mam na stanie 3 sztuki i bardzo sobie chwalę tę markę. Ale w przyszłym roku mam zamiar jeszcze kupić busa L3H3 albo L3H2 i przerobię go na dwuosobowego kampera. Chcemy z żoną na emeryturze pobuszować trochę po Europie, więc prawdopodobnie kupię nowego. Edytowane 24 Marca 2023 przez dziadek 1 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #38920 Napisano 24 Marca 2023 Jakbyś chciał sprzedać tego redblocka kombi to daj znać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #38921 Napisano 24 Marca 2023 9 minut temu, Stierlitz napisał(-a): Jakbyś chciał sprzedać tego redblocka kombi to daj znać. Przymierzałem się już ze dwa razy do sprzedania go, ale mi go szkoda i dalej stoi w garażu. Auto jest niezniszczalne, od wielu już lat nic się w nim nie zepsuło, jedyną część jaką w nim w ostatnich latach wymieniłem to chłodnicę, bo się zaczęła pocić. W tym roku mogę mu już zmienić tablice na żółte, a to daje mi możliwość jazdy po całej Warszawie nawet wtedy kiedy Trzaskowski zamknie centrum i okolice dla samochodów spalinowych, to ja nawet Nowym Światem będę mógł jechać legalnie, jak gość. Ale jak zmienię zdanie i zdecyduję się na sprzedaż, to będę o Tobie pamiętał. 6 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1158 #38922 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Nie zaglądałem przez chwilę do wątku bo byłem zajęty pracą a tu takie przepiękne auto się pojawiło.. Tommaso, świetny wybór, gratulacje i niech służy jak najdłużej. Gdybym mnie było stać to też bym taki kupił lub przynajmniej coś w klimacie 435i. Ta M to jak dla mnie jeden z fajniejszych samochodów ładny i teraz praktyczny jak z RWD zrobili też X. Mam czasem okazję i przyjemność pojeździć M4 bo jest u mnie takie w rodzinie ale zawsze bardziej przemawiała do mnie M3. Poza tym ta nowa wersja bardziej nadaje się na samochód codzienny. Edytowane 24 Marca 2023 przez Balansujący Na Osi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 736 #38923 Napisano 24 Marca 2023 4 godziny temu, irekm napisał(-a): Bmw nie potrafi v8 ojjj S62 czy S65 udowodniły, że jednak BMW potrafi no ale to zeszła epoka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16064 #38924 Napisano 24 Marca 2023 6 godzin temu, trollu napisał(-a): kiedyś gadałem z właścicielem X5 M50d i śmiał się, że nie wziął 50i przez kolegę - w 7er przy 70tys na liczniku też miał 3 silnik. BMW oszukało system Long Life - zamiast zmieniać olej, wymieniają silniki "gorące V" fajnie wygląda na papierku i być może w konstrukcji stricte na tor, gdzie nie muszą się bawić w dławienie wydechu, wyciszenia komory itd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #38925 Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) Wczoraj zrobiłem pierwsza traskę moim gruzem...do Bolesławca, do kolegi, tak z 200 km w jedną stronę i muszę przyznać, że mi się podoba... Tylko, że siedząc prawie na szosie, wkurzają mnie kierowcy tirów wjeżdżający mi do bagażnika...boszsz... Jadę 50km/h na odcinkowym pomiarze prędkości i mam takiego kretyna na plecach... Ale już zastanawiam się na wycieczką po następne E36, tym razem jest M3 Baur Cabrio... Edytowane 25 Marca 2023 przez kiniol 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach