Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Habibi , come to Kraków 😅

nie wiem co za model , ale wygląda obłędnie 😍 

szkoda ze robiłem fotki z boku auta , tam dopiero są szczegóły

WOW przez duże W

20240620_165543.jpg

20240620_165623.jpg

F8 Tributo.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Jak sobie w Austrii w niedzielę ustawię tempomat, to potrafię bez praktycznie żadnego hamowania ponad 200 km przejechać z jednostajną prędkością. We Włoszech jest cały czas ruch (nawet nocą) ale ludzie tak nie szarpią i jadą raczej jednostajnie.  A w Polsce mam wrażenie że ludzie na autostradzie oszaleli i chcą się pozabijać😁 . I wciąż się wszędzie spieszą.

Jak widzę, nie tylko ja mam takie wrażenia nie mieszkając na stałe w naszej ojczyźnie od jakiegoś czasu. 

Z tymi blachami to bym nie był taki pewien - bardzo dużo Włochów jeździ na szwajcarskich numerach, szczególnie ci w superautach. Tu są tak wysokie podatki że ludzie kombinują, a dodano jest tzw. superbollo - to taki dodatkowy podatek samochodowy, jaki muszą uiścić właściciele samochodów luksusowych, jeżeli moc wyrażona w kilowatach przekracza 185 kW. Weźmy za punkt odniesienia samochód spełniający normę Euro 6, który może poszczycić się mocą 220 kW. Przede wszystkim trzeba będzie pomnożyć kwotę przewidzianą przez Region (2,58 euro) przez 100 kW (czyli pierwszy pułap), tak aby wynik wyniósł 258 euro. Następnie będziemy musieli pomnożyć kwotę przewidzianą za każdy kW przekraczający 100, a zatem 3,87 euro przez 85 (tj. do maksymalnie 185 kW, co stanowi drugi przewidziany maksymalny próg), czyli 328,95 euro. Na koniec będziemy musieli pomnożyć 20 euro za każdy kW przekraczający 185. W naszym przykładzie samochód ma moc 220 kW, więc będziemy musieli pomnożyć 20 euro przez 35 kW, czyli 700 euro. Suma tych kwot wynosi 1286,95 euro. Moja żona w Polsce, mając niższy limit w leasingu niż teraz, miała topową wersję Volvo XC90. Tutaj, przy wyższej kwocie leasingu, ma XC60. Za tę cenę w Polsce pewnie by sobie Merca S mogła wziąć. Ktoś jeszcze na wysokie podatki w Polsce narzeka?

Mnie natomiast superauta wydają się spokojne we Włoszech. Owszem, jeżdżą szybko, ale nie kojarzę jakichś niebezpiecznych sytuacji. A przyznam że jeździmy bardzo dużo po autostradach.

To nie były jakieś superauta, „zwykłe” samochody.

5 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Wstretne te szfajcary 🤣

Nie wiem, nie podejmuję się oceniać. Ci, których znam osobiście wydają się spoko, ale nie znam ich na tyle dobrze, aby mieć 100% pewność 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

Habibi , come to Kraków 😅

nie wiem co za model , ale wygląda obłędnie 😍 

szkoda ze robiłem fotki z boku auta , tam dopiero są szczegóły

WOW przez duże W

20240620_165543.jpg

20240620_165623.jpg

😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, nicon napisał(-a):

Ja miałem inną sytuację z 80 babcią, na Sycylii w Palermo to było moje pierwsze spotkanie z włoskim miejskim ruchem, w wypożyczonym samochodzie. Czekałem na podporządkowanej żeby się włączyć i tak jak pisze @beniowski wszyscy dojeżdżają do zderzaka na centymetr i nikt nawet nie myśli żeby mnie wpuścić. Po jakichś 4 minutach samochód za mną wściekle trąbi, patrzę w lusterko a tam taka 80 letnia babcia wymachuje rękami i pewnie już wyzywa mi matkę. Potem zrozumiałem że mogłem tam stać tak do kolejnego dnia, trzeba było wyczaić moment i się wepchnąć. Do tego wszędzie skutery które się pchają z każdej strony i w ogóle brak korzystania z kierunkowskazów, albo ktoś włączy i jedzie tak z nim przez kilka skrzyżowań bo zapomniał i wywołuje tylko większą konfuzję xD. Niemniej jednak na trasach pomiędzy miastami nigdy nie miałem stresującej sytuacji, bo wszyscy raczej jednostajnie zamulają i przyjemni się jedzie.

Lata już temu pracowałem w IT i jeździłem autem do Neapolu, to był hit. Dojeżdżasz do skrzyżowania jadąc podporządkowana, hamujesz żeby się rozejrzeć - trąbią już z tyłu. Kompletny chaos, przeplatające się strumienie aut jadące w każdą stronę. Piekło tak sobie wyobrażałem. Gorsze były tylko Hanoi i Sajgon, nawet Izmir w godzinach szczytu nie podnosił mi w tym tempie ciśnienia 😆

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z kolei dzisiaj odwiedziłem Museo di Ferrari w Maranello. Samo muzeum wspaniałe jednak logistycznie się tam dostać to dramat. Ale widoki takie jak poniżej wynagradzają wszelakie niedogodności 😉

IMG_3346.jpeg

IMG_3329.jpeg

IMG_3430.jpeg

IMG_3486.jpeg

IMG_3481.jpeg

IMG_3356.jpeg

IMG_3330.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Bugatti pokazało wczoraj następce Chirona. Bugatti Turbiją czy Tourbillon (nie wiem dlaczego kojarzy mi się z wycieczką po monety :P).

Jedyne 1800 koni z silnika V16 NA + 3 silniki elektryczne.

image.png.ddeb3074fe39b16b6b028b33a8c95986.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zmieniając temat, macie jakieś doswiadczenia z gapem?
Brac od dealera czy osobno? Jakieś wady/zalety?
Na pewno u dealera jest dużo drożej, ale może warto?

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Ruslaw napisał(-a):

A ja z kolei dzisiaj odwiedziłem Museo di Ferrari w Maranello. Samo muzeum wspaniałe jednak logistycznie się tam dostać to dramat. Ale widoki takie jak poniżej wynagradzają wszelakie niedogodności 😉imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1

Dlaczego logistycznie ciężko tam się dostać? Przecież podjeżdżasz pod muzeum i masz parking przed. Tu już jakby co, to trudniej trafić do Museo Enzo Ferrarti w Modenie, bo tam nie ma parkingu przed samym muzeum. 

A jak już byłeś w Maranello, to skoczyłeś do Sant’Agata Bolognese do Lamborghini? To bardzo blisko (34 km). No i w Modenie można też zabukować sobie wizytę w Maserati (także w fabryce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

za mruganie tez sa mandaty w DE

18 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Zgadza sie, sa

Żeby tylko mandaty 

Brat trafił na dwa tygodnie do ula w Bad Bentheim za poganianie światłami i zajechanie drogi na A30 i jeszcze pyskował policji

Głupek tłumaczył się awanturą z własną żoną to jeszcze dostał od sędziego nadzór policyjny na rok za Familiengewalt

No i mam brata kryminaliste  🤣

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Czujnik napisał(-a):

Żeby tylko mandaty 

Brat trafił na dwa tygodnie do ula w Bad Bentheim za poganianie światłami i zajechanie drogi na A30 i jeszcze pyskował policji

Głupek tłumaczył się awanturą z własną żoną to jeszcze dostał od sędziego nadzór policyjny na rok za Familiengewalt

No i mam brata kryminaliste  🤣

tapatalked

I sie skonczylo rumakowanie. Tak powinno byc i w PL. Szybko by sie poganiacze nauczyli 🤭

11 godzin temu, Ruslaw napisał(-a):

A ja z kolei dzisiaj odwiedziłem Museo di Ferrari w Maranello. Samo muzeum wspaniałe jednak logistycznie się tam dostać to dramat. Ale widoki takie jak poniżej wynagradzają wszelakie niedogodności 😉imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1

IMG_3346.jpeg

IMG_3329.jpeg

IMG_3430.jpeg

IMG_3486.jpeg

IMG_3481.jpeg

IMG_3356.jpeg

IMG_3330.jpeg

Jakas dziwna ta kolekcja czerwonych samochodow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Jak sobie w Austrii w niedzielę ustawię tempomat, to potrafię bez praktycznie żadnego hamowania ponad 200 km przejechać z jednostajną prędkością.

Ja bym tu dał gwiazdkę z adnotacją *nie dotyczy A1 między Wiedniem a Linz.

W Austrii jestem kilka razy w roku i nigdzie nie spotkałem się z takim poganianiem i siadaniem na zderzaku jak na tym odcinku. Przypomina mi to klimat z autostrady A2 w Polsce między Łodzią a Wwą - podobny Mad Max vibe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, bober5264 napisał(-a):

To zmieniając temat, macie jakieś doswiadczenia z gapem?
Brac od dealera czy osobno? Jakieś wady/zalety?
Na pewno u dealera jest dużo drożej, ale może warto?

Porównaj oferty, a przede wszystkim sprawdź, czy jak nie weźmiesz gap od dealera/leasingodawcy, to czy ci nie zwiększą % do raty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Ruslaw napisał(-a):

dzisiaj odwiedziłem Museo di Ferrari w Maranello

Eee tam, z neta fotki zajumałeś, bez takich się nie liczy 😉:

DSC_0278.JPG

DSC_0288.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mario1971 "będzie Pan zadowolony..." - niech się jeździ jak najlepiej.

Tę konstrukcję reklamową z pierwszego zdjęcia widzę z okien...

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=105984]mario1971[/mention] "będzie Pan zadowolony..." - niech się jeździ jak najlepiej.
No to jesteśmy sąsiadami. 
Pictures, or it didn't happen!
Proszę bardzo. 

4bcec4fd612064cc1cb66d2f535a589a.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mario1971 napisał(-a):

jesteśmy sąsiadami

Myślałem że to Janki, ale przecież wszystkie centra handlowe są na jedno kopyto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

No to jesteśmy sąsiadami. emoji38.png
Proszę bardzo. 

4bcec4fd612064cc1cb66d2f535a589a.jpg

Gratuluję nowego nabytku!

Napisz za parę tysięcy jak w wychodzi w porównaniu do GLC. Mieczysława pogoniłeś?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz też jak wrażenia na gorąco default_wink.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=105984]mario1971[/mention] "będzie Pan zadowolony..." - niech się jeździ jak najlepiej.

Gratuluję nowego nabytku!
Napisz za parę tysięcy jak w wychodzi w porównaniu do GLC. Mieczysława pogoniłeś?

Napisz też jak wrażenia na gorąco default_wink.png

Dzięki! Jakoś się jedzie. Wrażenia opiszę za pewien czas, jak nakulam trochę km. Mietek znalazł nowy dom. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Cztery kółka odebrane.

db38c78113f58b545d92355d4f695110.jpgb4513f0cd661ae50bdd9479550d9e314.jpg

Gratuluję fajny samochód. Pokaż środek jak wygląda. Ładna felga 20 cali??  W środku diesel chyba pisałeś ale jaki tam siedzi i ile koni? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zdarzyło się komuś odwiedzać ostatnimi czasy salon Lexusa? Polityka rabatowa zakładam niewiele się zmieniła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Gratuluję fajny samochód. Pokaż środek jak wygląda. Ładna felga 20 cali??  W środku diesel chyba pisałeś ale jaki tam siedzi i ile koni? 

Dzięki. Audi Q5 advanced 40 TDI quattro 150 kW (204 KM) S tronic. Felgi 20 calowe. 

Fotki środka wrzucę innym razem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi