Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Gratuluję zakupu. Wiadomo, czerwone najszybsze. :) 

Dzięki. 
podobno żółte bywają nawet szybsze 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.06.2026 o 19:37, plszcto napisał(-a):

to jednak kilka alf tutaj mamy:)
piękna jest - gratuluję

Kilka jest, choć trochę niepokoi mnie co Stellantis do spółki z UE zrobią z tej marki. Bo mam wrażenie, że brakuje pomysłu i/lub funduszy i jak ich własne platformy się już zestarzeją, zostanie tylko znaczek... 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Sznur na szyję dla Ferrari ⚰️⚰️⚰️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ja wiem, grupa docelowa ten samochód to chyba dość specyficzni ludzie, raczej nikt nie będzie stał przed wyborem np Kia albo Ferrari - nie umniejszając Kii 😉 Chociaż pewnie nie będzie tak jak w przypadku Urusa, gdzie Lambo zastanawiało się czy nie ograniczyć produkcji bo im elitarność zaczęła spadać. Jak Luce będzie hitem sprzedażowym to Ferrari powie że to hit i że są zadowoleni a jak będzie klapa to powiedzą że to auto dla wybranych i że też są zadowoleni. Pytanie czy przy produkcji tego wehikułu pracują ci sami spawacze co zawsze 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły potworek, a rycy jeszcze lepiej :)
1712555124e38f5df3f17a17edb05bed.dng
cc26c1a413100d6c107aafcaf507af8e.dng

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, tommly napisał(-a):

Niezły potworek, a rycy jeszcze lepiej :)
1712555124e38f5df3f17a17edb05bed.dng
cc26c1a413100d6c107aafcaf507af8e.dng

On nie jest brudny jest tak malowany 😁😁😁

Screenshot_20260611-165604_Chrome.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 6/7/2026 at 9:15 PM, pmwas said:

Kilka jest, choć trochę niepokoi mnie co Stellantis do spółki z UE zrobią z tej marki. Bo mam wrażenie, że brakuje pomysłu i/lub funduszy i jak ich własne platformy się już zestarzeją, zostanie tylko znaczek... 

UPADEK STELLANTIS: Problemy Giganta i Legendarnych Marek #BizON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, tts napisał(-a):

Ja myślę, że ten upadek jest mocno na wyrost, jednak trzeba brać pod uwagę, że w dzisiejszym świecie coraz mniej się opłaca robić "wyjątkowe" samochody, lepiej klepać jedno i to samo - auta na wspólnych platformach różniące się od siebie szczegółami. 

Giulia i Stelvio to jednak auta na własnych platformach Alfy, ale mam "obawienie", że być może ostatnie. 

Pamiętam - choć to oczywiście zupełnie inna skala niż Stellantis - takie szczere wyznanie któregoś z dyrektorów UAZa, że na opracowanie nowego auta ich nie stać i póki jest sens klepać przestarzałe auta na ramie to będą, a jak już nie będzie sensu to po prostu kolejnych modeli już nie będzie. Tzn. pewnie UAZ zmieni się w montownię czegoś, pytanie czy że znaczkiem UAZ czy nie. 

Domyślam się, że wojna i tak odwlecze ten moment. 

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

przegląd gwarancyjny A6 C8 po 60tys km 😬

20260612_055137.jpg

Tragedii nie ma, bo to duży przegląd plus geometria.

Chyba, że miałeś wykupiony pakiet serwisowy...

Ciekawa jest pozycja z Adblue. Na ostatnim serwisie BMW dostałem tylko notę, aby go uzupełnić.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, pmwas napisał(-a):

Giulia i Stelvio to jednak auta na własnych platformach Alfy, ale mam "obawienie", że być może ostatnie. 

To prawda, ze Alfa zaprojektowała te samochody od prawie zera, Fiat/Alfa odbudowała fabrykę w Cassino aby produkować 90 tyś. samochodów rocznie ... ale kupujący zweryfikowali ten plan. Alfa jest jak Saab, za dużo kibiców, za mało użytkowników oraz łatka "bo włoskie to rdzewienie i psuje się".

Polecam:

https://www.youtube.com/watch?v=EL9Z5KHlM7g

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

On nie jest brudny jest tak malowany 😁😁😁

To jak te buty Golden Goose co je kobiety kupują za dużą kasę zamiast kupić czyste białe i trochę pobrudzić 🤣. Przypomniało mi się jak lata temu czytałem że pracownicy londyńskiego City kupowali specjalny spray i psikali nim swoje auta, żeby wyglądały na pobrudzone błotem po weekendzie. A tu proszę, taki lakier wymyślili. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, beniowski napisał(-a):

To jak te buty Golden Goose co je kobiety kupują za dużą kasę zamiast kupić czyste białe i trochę pobrudzić 🤣. Przypomniało mi się jak lata temu czytałem że pracownicy londyńskiego City kupowali specjalny spray i psikali nim swoje auta, żeby wyglądały na pobrudzone błotem po weekendzie. A tu proszę, taki lakier wymyślili. 

Wg mnie to nie jest lakier, tylko folia.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, KWF napisał(-a):

To prawda, ze Alfa zaprojektowała te samochody od prawie zera, Fiat/Alfa odbudowała fabrykę w Cassino aby produkować 90 tyś. samochodów rocznie ... ale kupujący zweryfikowali ten plan. Alfa jest jak Saab, za dużo kibiców, za mało użytkowników oraz łatka "bo włoskie to rdzewienie i psuje się".

Polecam:

https://www.youtube.com/watch?v=EL9Z5KHlM7g

Ja wiem? Dużo ich jeździ. Zdecydowanie łatwiej spotkać Alfę niz Saaba, u mnie w okolicy są ze 3 Giulie, Stelvio i Tonale. A jak jedziesz na trasie, to nie ma szans nie spotkać Alfy. Nie powiedziałbym, żeby to był rzadki samochód. Saabów jednak dużo mniej. 

Mam kolegę, który jest fanem Saaba, i on uważa, że Saaba położyło przejęcie przez GM. 

To, o czym pisałem - przestał być Saabem, stał się podrasowanym Oplem... 

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Wg mnie to nie jest lakier, tylko folia.

Może i tak , ale imituje brud.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że Saaba zakończono produkować w 2011 r. W Polsce Alf jest sporo w tym masa złomków przywiezionych z zachodu. Ale pojedź za granicę, albo np. do Wielkiej Brytanii, gdzie Mito, Guilliett, GT, 147 i 159 było zatrzęsienie. A współczesne modele z są jak pantery śnieżne. Występują w przyrodzie, ale mało kto je widział.

Wiele Guili, Stelvio na naszych drogach są importem zza oceanu, w większości powypadkowe, z przekoszona budą. Przerabiałem temat ze Stelvio, zanim zdecydowałem się na zakup nowej sztuki z salonu.

Swoją drogą bratanie się z GM nikomu nie wyszło na dobre, Fiatowi też. Zresztą Saab 9-3, Opel Insignia, Alfa 159 są bardzo bliskim rodzeństwem. Z tym, że Saab zróbił "po swojemu" i nie wyszło mu to finansowo na dobre.

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, pmwas napisał(-a):

Ja wiem? Dużo ich jeździ. Zdecydowanie łatwiej spotkać Alfę niz Saaba, u mnie w okolicy są ze 3 Giulie, Stelvio i Tonale. A jak jedziesz na trasie, to nie ma szans nie spotkać Alfy. Nie powiedziałbym, żeby to był rzadki samochód. Saabów jednak dużo mniej. 

Mam kolegę, który jest fanem Saaba, i on uważa, że Saaba położyło przejęcie przez GM. 

Tylko weź pod uwagę fakt, że Saab padł jakieś 15 lat temu (vide: brak nowych modeli), a Alfa wciąż samochody produkuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

przegląd gwarancyjny A6 C8 po 60tys km 😬

20260612_055137.jpg

Zdziwiony?

A co powiesz na temat ceny przeglądu zegarka Omegi (w autoryzowanym serwisie) za 3-4 tyś? Dodam, że w Łodzi może on trwać 3-4 miesiące. 😁 

Mam nadzieję, że odrobinę pocieszyłem. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, beniowski napisał(-a):

Tylko weź pod uwagę fakt, że Saab padł jakieś 15 lat temu (vide: brak nowych modeli), a Alfa wciąż samochody produkuje. 

Tak, ale Saabów nigdy nie było dużo, zawsze to był rzadki widok, a Alfa to dzień jak co dzień. Oczywiście nie wiem, jak na innych rynkach. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, pmwas napisał(-a):

Tak, ale Saabów nigdy nie było dużo, zawsze to był rzadki widok, a Alfa to dzień jak co dzień. Oczywiście nie wiem, jak na innych rynkach. 

Mile wspominam 🤗🤗🤗

IMG_20241220_131923.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pmwas napisał(-a):

To takie subiektywne spostrzeżenie marki. Jak się coś takiego ma, to nagle i inne "pojawiają się" na drogach. Odkąd stałem się posiadaczem XC 60 uległem złudzeniu, że teraz "co drugi-trzeci" samochód na drogach to Volvo. Autentycznie do chwili zakupu jakoś tej marki na drogach nie dostrzegałem. 

55 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Może i tak , ale imituje brud.

Nie chciałbym wchodzić w tzw. teorie spiskowe, ale od jakiegoś czasu dosyć skutecznie się lansuje niechlujność. Ot, chociażby dziurawe dżinsy albo podniszczone buty, itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

To takie subiektywne spostrzeżenie marki. Jak się coś takiego ma, to nagle i inne "pojawiają się" na drogach. Odkąd stałem się posiadaczem XC 60 uległem złudzeniu, że teraz "co drugi-trzeci" samochód na drogach to Volvo. Autentycznie do chwili zakupu jakoś tej marki na drogach nie dostrzegałem. 

Nie chciałbym wchodzić w tzw. teorie spiskowe, ale od jakiegoś czasu dosyć skutecznie się lansuje niechlujność. Ot, chociażby dziurawe dżinsy albo podniszczone buty, itd.

Nie do końca, bo akurat Giulia od momentu wprowadzenia bardzo mi się podobała i jak przejeżdżała, to się rejestrowało ten fakt. W ostatnich latach pojawiło się sporo Alf. Jeszcze z 5-6 lat temu Giulia w Polsce to była rzadkość i zawsze cieszyło, jak się pojawiła. 

Sporo też jezdzi poliftowych, więc jakaś sprzedaż jest. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, pmwas napisał(-a):

Nie do końca, bo akurat Giulia od momentu wprowadzenia bardzo mi się podobała i jak przejeżdżała, to się rejestrowało ten fakt. W ostatnich latach pojawiło się sporo Alf. Jeszcze z 5-6 lat temu Giulia w Polsce to była rzadkość i zawsze cieszyło, jak się pojawiła. 

Sporo też jezdzi poliftowych, więc jakaś sprzedaż jest. 

Nie twierdzę, że Alf nie jeździ teraz więcej, ale odniosłem się do odczucia postrzegania "swojej" marki na drogach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi