Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

17 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

F80.

z wyglądu bomba, lata 70. Silnik - ogólnie też super ale pierwsze co przyszło mi na myśl ;)

6 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Taka nowinka. Co o tym myślicie? 

gdy w BMW zaczeli montować zakrzywiony ekran to CEO BMW w jakimś wywiadzie stwierdził, że to już przestarzała technologia i za chwilę wszyscy zaczną odchodzić od tego i postawią na HUD. Ale tak jak wyżej zauważyliście - tylko podstawowe informacje a nie bajery. Już dawno doszliśmy do absurdu, że nie można trzymać telefonu w ręce "bo rozprasza" ale maźganie paluchem po tablecie przyklejonym do deski rozdzielczej jest ok. Jak HUD będzie pokazywał predkość, wskazania nawigacji i najnowszy odcinek serialu z netflixa to nie będzie ciekawie ale chyba nikt nie będzie zdziwiony gdy do tego dojdzie, takie czasy

1 godzinę temu, trollu napisał(-a):

z wyglądu bomba, lata 70. Silnik - ogólnie też super ale pierwsze co przyszło mi na myśl ;)

gdy w BMW zaczeli montować zakrzywiony ekran to CEO BMW w jakimś wywiadzie stwierdził, że to już przestarzała technologia i za chwilę wszyscy zaczną odchodzić od tego i postawią na HUD. Ale tak jak wyżej zauważyliście - tylko podstawowe informacje a nie bajery. Już dawno doszliśmy do absurdu, że nie można trzymać telefonu w ręce "bo rozprasza" ale maźganie paluchem po tablecie przyklejonym do deski rozdzielczej jest ok. Jak HUD będzie pokazywał predkość, wskazania nawigacji i najnowszy odcinek serialu z netflixa to nie będzie ciekawie ale chyba nikt nie będzie zdziwiony gdy do tego dojdzie, takie czasy

Cała rzecz rozchodzi się nie o bezpieczeństwo a o to byśmy płacili za nowości.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

8 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Taka nowinka. Co o tym myślicie? 

https://autoblog.spidersweb.pl/hyundai-hologramy-zamiast-ekranow 

Hyundai-Mobis-Zeiss.jpg

Hyundai-Hologram_1.jpg

Bardzo dobre rozwiązanie. To była kwestia czasu, kiedy zostanie wprowadzone.

Nowa Ska już od dawna proponuje rozszerzoną rzeczywistość na HUD.

Ja wyłączyłem początkowo HUD, zawsze wyłączałem, ale...

Nawigacja w wielu newralgicznych miejscach o skondensowanym ruchu rzucona na szybę znacznie ułatwia życie. Głównie w obcych Państwach i ich miastach.

Ja wybieram minimalistyczny HUD i jest ok przyzwyczaiłem się i nawet przekonałem.

2 godziny temu, trollu napisał(-a):

I tutaj chyba pierwszy raz się z Tobą w moim "ulubienym" wątku nie zgodzę.

Montując touch pad na kierownicy lub wybierak, to co będzie rzucone dla kierowcy będzie zawierało informacje dla kierowcy. To co będzie dla pasażera, będzie widoczne jedynie dla pasażera, a ten wybierak pewnie będzie umieszczony na panelu w drzwiach z wejściem na słuchawki, aby pasażer obejrzał swój ulubiony serial ;) .

EDIT: Później może wrzucę jak to u mnie wygląda w trybie minimalistycznym, rozszerzonym, sportowym, etc...

No i like za "Bring back..."

22 minuty temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Cała rzecz rozchodzi się nie o bezpieczeństwo a o to byśmy płacili za nowości.

Tutaj podpiąłbym to jednak pod kwestie bezpieczeństwa.

Tak jak Szanowni Koledzy zwrócili uwagę dziś jesteśmy rozpraszani przez mnogość opcji na tabletach i wielu kierowców zafascynowana tym faktem nie skupia wzroku na drodze.

W takim przypadku siłą rzeczy będzie zmuszona.

EDIT 2: Kiedyś poruszony był temat "odmóżdżania kierowców". Tego typu rozwiązanie, przynajmniej skupi wzrok w miejscu,  gdzie winien być skupiony.

Ludzi się nie zmieni, fascynacja postępem technologicznym będzie zachęcała do "grzebania" w menu podczas jazdy. A w ten sposób; minimalizujemy ryzyko "nagle wyrośniętego drzewa" na drodze.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

15 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jakaś masakra 😱😱😱

Jaka masakra, normalna sprawa we Włoszech. Jak jeżdżę do Portofino to się sam tak przeciskam. Jak kiedyś wiozłem moich rodziców, to myślałem że moja mama zawału dostanie. Ale to nic w porównaniu do tego jak kiedyś jechałem jako pasażer busem nocą w Himalajach - to była przygoda! 

22 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Jaka masakra, normalna sprawa we Włoszech. Jak jeżdżę do Portofino to się sam tak przeciskam. Jak kiedyś wiozłem moich rodziców, to myślałem że moja mama zawału dostanie. Ale to nic w porównaniu do tego jak kiedyś jechałem jako pasażer busem nocą w Himalajach - to była przygoda! 

Do wszystkiego można się podobno przyzwyczaić, ale jadąc wybrzeżem Amalfi czułem mnóstwo emocji. 

18 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

jadąc wybrzeżem Amalfi czułem mnóstwo emocji.

Kilka lat temu po dużych opadach śniegu jeździliśmy autobusami z Mayrhofen na Tux

Chciałbym chociaż w ułamku potrafić tak jeździć jak oni   😁

tapatalked

7 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

Tak to wygląda w BMW

IMG_6870.thumb.jpeg.a5bc7f3d758146d0b220892bbadbbf19.jpeg

ciekawy jestem czy okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją wchodzą w grę w przypadku HUDa ? 

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

I tutaj chyba pierwszy raz się z Tobą w moim "ulubienym" wątku nie zgodzę.

Montując touch pad na kierownicy lub wybierak, to co będzie rzucone dla kierowcy będzie zawierało informacje dla kierowcy. To co będzie dla pasażera, będzie widoczne jedynie dla pasażera, a ten wybierak pewnie będzie umieszczony na panelu w drzwiach z wejściem na słuchawki, aby pasażer obejrzał swój ulubiony serial ;)

no nie wiem nie wiem. Koncern chce sprzedać a żeby sprzedać musi czymś "kupić" klienta. Będą puszczać oczko pt "włączasz autonomiczną jazdę na autobahnie i relaksujesz się przy serialu itd". Tesla już dawno pokazała że tak się da a ludzie w pogoni za gadgetami w to pójdą. Jasne, w trybie "ręcznym" będą pewnie ograniczenia ale czym byłaby motoryzacja bez tuningowców wszelkiej maści ;) 

9 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

Ja za szyba chce widzieć drogę a nie jakieś gówniane hologramy, nawet head up mnie denerwuje

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Mnie nie tyle denerwuje ile wywołuje ogromne zmęczenie oczu oraz w efekcie szybko migrenę. To jeden z niewielu czynników odpalających u mnie aurę. Dodatkowo:

12 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

ciekawy jestem czy okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją wchodzą w grę w przypadku HUDa ? 

No właśnie - nie dają rady. Przynajmniej w kilkunastu modelach, w których to na chwilę włączyłem. Od prymitywnych szybek po jakieś wybajerzone hologramy.

11 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Mnie nie tyle denerwuje ile wywołuje ogromne zmęczenie oczu oraz w efekcie szybko migrenę. To jeden z niewielu czynników odpalających u mnie aurę. Dodatkowo:

No właśnie - nie dają rady. Przynajmniej w kilkunastu modelach, w których to na chwilę włączyłem. Od prymitywnych szybek po jakieś wybajerzone hologramy.

Ja mam, ale nie zwracam uwagi. Chyba nigdy w życiu nie spojrzałem co mi się tam wyświetla xD

12 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Masz z aurą? Gwiazdeczki się pojawiają i diamenciki? :)

13 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

Lipa, to co na HUD prawie niewidoczne 😕 

12 godzin temu, trollu napisał(-a):

no nie wiem nie wiem. Koncern chce sprzedać a żeby sprzedać musi czymś "kupić" klienta. Będą puszczać oczko pt "włączasz autonomiczną jazdę na autobahnie i relaksujesz się przy serialu itd". Tesla już dawno pokazała że tak się da a ludzie w pogoni za gadgetami w to pójdą. Jasne, w trybie "ręcznym" będą pewnie ograniczenia ale czym byłaby motoryzacja bez tuningowców wszelkiej maści ;) 

No czymś zachęcić trzeba. Pokolenie rośnie, a to wiadomo woli więcej bajerów.

Jak sobie przypomnę lata dzieciństwa, to wyprawa malanem to była przygoda, radość i przeżycie. Później długo samochody sprawiały, że na samą myśl o jeździe podniecałem się jak w mokrym śnie. Podejrzewam, że dziś u młodych, dla których samochód to norma liczy się więcej bajerów, więc producencji produkują to co może wpisać się w oczekiwania. Zapewne młodzian woli pograć w gierkę, aniżeli prowadzić samochód.

"KIedyś to były jednak czasy..." :)

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Masz z aurą? Gwiazdeczki się pojawiają i diamenciki? :)

(..)

Bardziej zygzaki i swirle ;) Brzmi niewinnie i niepoważnie, ale zasadniczo ciężki temat do żartów dla kogoś, kto się z tym zmaga, believe me. Podejrzewam, że podobnie mają impotenci 🥷🏻

8 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Bardziej zygzaki i swirle ;) Brzmi niewinnie i niepoważnie, ale zasadniczo ciężki temat do żartów dla kogoś, kto się z tym zmaga, believe me. Podejrzewam, że podobnie mają impotenci 🥷🏻

Mam migrenę z aurą. Jak dostałem po raz pierwszy ataku, to nie wiedziałęm co się dzieje.

Ale już wiem kiedy przyatakuje. Mało snu, dużo stresu, rozdrażnienie i przy dużym nasileniu jest duże prawdopodobieństwo zaistnienia. Raz miałem jedną po drugiej...

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Mam migrenę z aurą. Jak dostałem po raz pierwszy ataku, to nie wiedziałęm co się dzieje.

Ale już wiem kiedy przyatakuje. Mało snu, dużo stresu, rozdrażnienie i przy dużym nasileniu jest duże prawdopodobieństwo zaistnienia. Raz miałem jedną po drugiej...

No to witaj w klubie 🤜🤛 U mnie tez mocno koreluje z extremalnym stresem i zmęczeniem. Ale zdarza się impuls wywołujący i niestety wyświetlacze projekcyjne są w tej grupie. Natomiast od kilkunastu lat częstotliwość zmalała (średnio 2x/rok) i same ataki są krótsze i mało pustoszące. Ale lata wstecz była jazda bez trzymanki 🤦🏻‍♂️

Godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

No to witaj w klubie 🤜🤛 U mnie tez mocno koreluje z extremalnym stresem i zmęczeniem. Ale zdarza się impuls wywołujący i niestety wyświetlacze projekcyjne są w tej grupie. Natomiast od kilkunastu lat częstotliwość zmalała (średnio 2x/rok) i same ataki są krótsze i mało pustoszące. Ale lata wstecz była jazda bez trzymanki 🤦🏻‍♂️

Niestety permamentny stres i brak snu to u mnie notoryczna sprawa. Rekordowo 96 godzin bez minuty drzemki 😕 Ale tak jak wspomniałeś jest czasem impuls, u mnie to maksymalne wkur*wienie na sytuację lub osobę często również jest przyczynkiem do aury. Będziemy w Niebie mieli specjalne aureole z poświatą ;)

"Czym jeździsz?"

- KOMBI

M3C1.jpg

M3C2.jpg

M3C3.jpg

W dniu 21.10.2024 o 14:05, Tommaso napisał(-a):

Tak to wygląda w BMW

IMG_6870.thumb.jpeg.a5bc7f3d758146d0b220892bbadbbf19.jpeg

tak z ciekawości - manual czy automat?

Edited by pechagto

8 minut temu, pechagto napisał(-a):

tak z ciekawości - manual czy automat?

X-drive, czyli automat

X-drive, czyli automat
To jak dla mnie zarówno obroty jak i numer biegu bez sensu, że wyświetla.
Prędkość pomaga ale im więcej info tym gorzej będzie.
Już teraz czasem się łapię na tym, że jakiejś dziury w drodze nie zauważę przez HUDa

Wysłane z mojego Pixel 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Chyba, że jeździ się na łopatkach, a ja tak jeździłem prawie zawsze, gdy przestawiałem się na bardziej dynamiczną jazdę. Zresztą taki wygląd HUD jest tylko w trybie sport, w trybie normalnym jest tylko szybkość i ograniczenie. Zresztą tą wyświetlaną zawartość też można edytować, co chcesz widzieć.

29 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Chyba, że jeździ się na łopatkach, a ja tak jeździłem prawie zawsze, gdy przestawiałem się na bardziej dynamiczną jazdę. Zresztą taki wygląd HUD jest tylko w trybie sport, w trybie normalnym jest tylko szybkość i ograniczenie. Zresztą tą wyświetlaną zawartość też można edytować, co chcesz widzieć.

Fajnie jak jest możliwość edycji poszczególnych elementów. Jeżeli na łopatkach to całkowicie zrozumiałe.

19 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

fajny moto stolik 😉 

20241023_163304.jpg

+18