Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze zależy od egzemplarza. Jedne są bezproblemowe, ale zdarzają się różne przypadłości, czasem trudne do zdiagnozowania. Słyszałem o egzemplarzu - jednego z suvów Volvo, ale nie pamiętam już, którego - borykającym się z wibracjami przy wyższych prędkościach i nie umieli znaleźć przyczyny... 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, pmwas napisał(-a):

Zawsze zależy od egzemplarza. Jedne są bezproblemowe, ale zdarzają się różne przypadłości, czasem trudne do zdiagnozowania. Słyszałem o egzemplarzu - jednego z suvów Volvo, ale nie pamiętam już, którego - borykającym się z wibracjami przy wyższych prędkościach i nie umieli znaleźć przyczyny... 

To problem występujący w T8. Nie wiem czy nadal występuje. ale tylna oś generowała hałas i wibracje. I problem głównie był skupiony wokół systemu ERAD.

Z tego co pamiętam, to głównie usterki występowały zimą.

Dlatego trzeba wybierać najmniej skomplikowane systemy; więc z musu ja zawsze MHeV! :)

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Volvo nie ma takiego napędu jak Alfa – nie ma również żadnego stałego połączenia osi. Tył jest dołączany. A nie odwrotnie.

Może koledze Osiem chodzi o T8 lub T6 (nową) gdzie w trybie hybrid domyślnie chodzi napęd na tył (elektryk) a w razie potrzeby dołącza się silnik spalinowy i przód

Edytowane przez Olo_H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Olo_H napisał(-a):

Może koledze Osiem chodzi o T8 lub T6 (nową) gdzie w trybie hybrid domyślnie chodzi napęd na tył (elektryk) a w razie potrzeby dołącza się silnik spalinowy i przód

Ciężko to wywnioskować z rozmowy, skoro cały czas "mielimy" o Haldexie :) 

Ale masz rację, w T8 nawet sam tył może pchać pojazd.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Ale masz rację, w T8 nawet sam tył może pchać pojazd.

Jak jeżdżę po mieście to w 99% tak to działa. A nawet na trasie poniżej 140km/h

A co do napędu 4x4 w volvo t8 lub t6 to w warunkach zimowych i ośnieżonych podjazdach radził sobie dokładnie tak samo jak w d5 (przynajmniej nie czułem różnicy).

Ale żaden z nich raczej nie jest typem napędu 4x4 do wykorzystania w "prawdziwym" terenie. Oczywiście dochodzi też kwestia opon 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Olo_H napisał(-a):

Jak jeżdżę po mieście to w 99% tak to działa. A nawet na trasie poniżej 140km/h

Niczym Pilot Assist ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak lata temu kupowałem stilo, to każdy się w głowę pukał. Mój tata mi odradzał, mówił, synu, nie tak cię wychowałem czy jakoś tak. Okazało się, że osiem lat jeździłem i zero usterek, chyba najwygodniejsze auto jakie miałem. Jedyne co w nim robiłem to żarówki wymieniałem bo jeździłem na światłach cały rok zanim to się stało modne a potem obowiązkowe. Także nie ma reguły. Trafisz źle i będziesz pluł sobie w brodę, trafisz super egzemplarz i będzie super. Ja jednak tego Volvo bym już chyba nie kupował. Mimo, że bardzo mi się podoba od początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, chodziło mi o T8. Moje B5 w dieslu pomimo regularnych tras też "produkowało" olej. 

Co do wibracji problem był w większości modeli. U mnie też występował powyżej 120 km/h. 

Problem był zdiagnozowany (nie u mnie) jako krzywe półosie. Znana sprawa w Volvo. Cierpiała na to duża ilość aut zarówno na polskim jak i zagranicznych forach.

Volvo wiedziało, ale nic z tym nie robiło. 

Ja w każdym razie o Volvo zapomniałem. Za dużo zdrowia mnie to kosztowało, choć muszę przyznać, że do dzisiaj oglądam się za XC90 i V90. Optycznie to piękne auta.

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem wybrać auto elektryczne z firmy i padło na nowe CLA. Mocno brałem pod uwagę i4, ale chciałem mieć nowsze auto biorąc pod uwagę tempo zmian w elektrykach. Odbiór w listopadzie. 😊 

Oby nie był za ciężki w prowadzeniu - liczę na choć trochę fun z jazdy.

IMG_3770.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na elektryka CLA jest dość lekki ale to Mercedes - ich nie robią z myślą o frajdzie z jazdy. Ogólnie bardzo fajne auto, powinieneś być zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Jak na elektryka CLA jest dość lekki ale to Mercedes - ich nie robią z myślą o frajdzie z jazdy. Ogólnie bardzo fajne auto, powinieneś być zadowolony.

Tak, pierwsze recenzje raczej na wielki fun nie wskazują. Gdybym miał możliwość spalinowego, to bez wachania wziąłbym serię 3. Zobaczymy - może mnie zaskoczy pod tym względem. 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i4 choć starsze, to dużo ładniejsze (ale jak to mówią, "beauty is in the eye of the beholder"), niech się sprawuje.

A teraz takie pytanie. Pierwszy przegląd (po 3 latach), więc na kolejne dwa. Do CEPIK'u wprowadzone poprawne dane ale do dowodu wklepana data 2026 zamiast 2027. Odkręcać to? Diagnosta na stacji jest w stanie naprawić swój błąd czy zostaje tylko Urząd i wydział komunikacji (jeżeli tak, to załamka bo UM w Gdyni jest TRAGICZNY) i na trzeźwo nie jestem w stanie tam wejść. 
Przy braku obowiązku wożenia ze sobą dowodu rejestracyjnego, powinienem mieć to w nosie, bo w razie kontroli policja i tak sprawdza dane w CEPIK. No ale błąd, to błąd, irytuje mnie. No i może być różnie w przypadku kontroli za granicą.

Jak to widzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, amatsukaze napisał(-a):

Musiałem wybrać auto elektryczne z firmy i padło na nowe CLA. Mocno brałem pod uwagę i4, ale chciałem mieć nowsze auto biorąc pod uwagę tempo zmian w elektrykach. Odbiór w listopadzie. 😊 

IMG_3770.jpeg

jaka jest jego pojemność baterii netto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Total 90 kWh, netto 85 kWh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, amatsukaze napisał(-a):

IMG_3770.jpeg

Bardzo ładny samochód, a i dynamiki mu nie brakuje. Zasięg też robi wrażenie. Na pewno przyjemnie sobie nim pojeździsz. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, amatsukaze napisał(-a):

IMG_3770.jpeg

Ciekawy pomysł.

Z tyłu, bardzo ładny.

Z przodu, poprzedni model wyglądał fajniej.

W środku nie siedziałem ale poprzedni model wydaje się bardziej premium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Total 90 kWh, netto 85 kWh.

chyba lepiej od BMW I4 z podobną mocą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że zapytam, ale czy dobrze zrozumiałem, ze Twoja firma narzuciła Ci auto elektryczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Remy napisał(-a):

Ciekawy pomysł.

Z tyłu, bardzo ładny.

Z przodu, poprzedni model wyglądał fajniej.

W środku nie siedziałem ale poprzedni model wydaje się bardziej premium.

Zgadzam się co do oceny wyglądu z zewnątrz. Nie siedziałem w poprzednim modelu, ale w i4 chyba było trochę lepiej.

Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

Zasięg ma dużo lepszy od i4.

53 minuty temu, Osiem napisał(-a):

Przepraszam, że zapytam, ale czy dobrze zrozumiałem, ze Twoja firma narzuciła Ci auto elektryczne?

Niestety tak, chociaż może się do niego przekonam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, amatsukaze napisał(-a):

Zgadzam się co do oceny wyglądu z zewnątrz. Nie siedziałem w poprzednim modelu, ale w i4 chyba było trochę lepiej.

Zasięg ma dużo lepszy od i4.

17 minut temu, amatsukaze napisał(-a):

Lekko by mnie to poirytowało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Osiem napisał(-a):

Zdarza się coraz częściej. Ostatnio żona kumpla wybierała samochód firmowy (nie mają narzuconych marek, jedynie budżet), odbyła z 10 jazd próbnych różnymi autami, w końću wynegocjowała cenę żeby się zmieścić w budżecie. To było w piątek, auto było spalinowe. W poniedziałek jak przyszła do pracy żeby dostać akceptację od przełożonej i ruszyć oficjalnie z papierami, dowiedziała się, że z centrali przyszła informacja, że od tego dnia, do firmy mogą trafiać tylko hybrydy i elektryki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Osiem napisał(-a):

co za ból, musieć dostać auto służbowe, pewnie z opcją wykorzystania do prywatnych celów. Irytujące, faktycznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

Pojemność akumulatora to jedno, CLA ma szereg rozwiązań wywodzących się z konceptu EQXX Vision dających sporo niższe zużycie energii - co finalnie przekłada się na lepszy zasięg.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Pojemność akumulatora to jedno, CLA ma szereg rozwiązań wywodzących się z konceptu EQXX Vision dających sporo niższe zużycie energii - co finalnie przekłada się na lepszy zasięg.

A jaki jest taki realny zasięg? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, XoneX napisał(-a):

co za ból, musieć dostać auto służbowe, pewnie z opcją wykorzystania do prywatnych celów. Irytujące, faktycznie :)

Widzisz, można patrzeć na to nieco szerzej. Osobiście mam już 3 auto służbowe, zawsze jedynym ograniczeniem był dla mnie budżet. Mieszkam w bloku, gdzie niemiałbym jak ładować takiego samochodu. Więc zakładając, że przyzwyczajasz się do czegoś, co jest dla Ciebie wygodne, auto służbowe traktujesz jako coś normalnego, a nie specjalne wyróżnienie, zmiana polityki na "tylko elektryk" może być irytujące. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi