pmwas 9089 #49501 Napisano 18 Lipca Zawsze zależy od egzemplarza. Jedne są bezproblemowe, ale zdarzają się różne przypadłości, czasem trudne do zdiagnozowania. Słyszałem o egzemplarzu - jednego z suvów Volvo, ale nie pamiętam już, którego - borykającym się z wibracjami przy wyższych prędkościach i nie umieli znaleźć przyczyny... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11192 #49502 Napisano 18 Lipca (edytowane) 11 minut temu, pmwas napisał(-a): Zawsze zależy od egzemplarza. Jedne są bezproblemowe, ale zdarzają się różne przypadłości, czasem trudne do zdiagnozowania. Słyszałem o egzemplarzu - jednego z suvów Volvo, ale nie pamiętam już, którego - borykającym się z wibracjami przy wyższych prędkościach i nie umieli znaleźć przyczyny... To problem występujący w T8. Nie wiem czy nadal występuje. ale tylna oś generowała hałas i wibracje. I problem głównie był skupiony wokół systemu ERAD. Z tego co pamiętam, to głównie usterki występowały zimą. Dlatego trzeba wybierać najmniej skomplikowane systemy; więc z musu ja zawsze MHeV! Edytowane 18 Lipca przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olo_H 49 #49503 Napisano 18 Lipca (edytowane) 42 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Volvo nie ma takiego napędu jak Alfa – nie ma również żadnego stałego połączenia osi. Tył jest dołączany. A nie odwrotnie. Może koledze Osiem chodzi o T8 lub T6 (nową) gdzie w trybie hybrid domyślnie chodzi napęd na tył (elektryk) a w razie potrzeby dołącza się silnik spalinowy i przód Edytowane 18 Lipca przez Olo_H 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11192 #49504 Napisano 18 Lipca 3 minuty temu, Olo_H napisał(-a): Może koledze Osiem chodzi o T8 lub T6 (nową) gdzie w trybie hybrid domyślnie chodzi napęd na tył (elektryk) a w razie potrzeby dołącza się silnik spalinowy i przód Ciężko to wywnioskować z rozmowy, skoro cały czas "mielimy" o Haldexie Ale masz rację, w T8 nawet sam tył może pchać pojazd. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olo_H 49 #49505 Napisano 18 Lipca 5 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Ale masz rację, w T8 nawet sam tył może pchać pojazd. Jak jeżdżę po mieście to w 99% tak to działa. A nawet na trasie poniżej 140km/h A co do napędu 4x4 w volvo t8 lub t6 to w warunkach zimowych i ośnieżonych podjazdach radził sobie dokładnie tak samo jak w d5 (przynajmniej nie czułem różnicy). Ale żaden z nich raczej nie jest typem napędu 4x4 do wykorzystania w "prawdziwym" terenie. Oczywiście dochodzi też kwestia opon 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11192 #49506 Napisano 18 Lipca 29 minut temu, Olo_H napisał(-a): Jak jeżdżę po mieście to w 99% tak to działa. A nawet na trasie poniżej 140km/h Niczym Pilot Assist 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #49507 Napisano 18 Lipca Jak lata temu kupowałem stilo, to każdy się w głowę pukał. Mój tata mi odradzał, mówił, synu, nie tak cię wychowałem czy jakoś tak. Okazało się, że osiem lat jeździłem i zero usterek, chyba najwygodniejsze auto jakie miałem. Jedyne co w nim robiłem to żarówki wymieniałem bo jeździłem na światłach cały rok zanim to się stało modne a potem obowiązkowe. Także nie ma reguły. Trafisz źle i będziesz pluł sobie w brodę, trafisz super egzemplarz i będzie super. Ja jednak tego Volvo bym już chyba nie kupował. Mimo, że bardzo mi się podoba od początku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #49508 Napisano 19 Lipca (edytowane) Tak, chodziło mi o T8. Moje B5 w dieslu pomimo regularnych tras też "produkowało" olej. Co do wibracji problem był w większości modeli. U mnie też występował powyżej 120 km/h. Problem był zdiagnozowany (nie u mnie) jako krzywe półosie. Znana sprawa w Volvo. Cierpiała na to duża ilość aut zarówno na polskim jak i zagranicznych forach. Volvo wiedziało, ale nic z tym nie robiło. Ja w każdym razie o Volvo zapomniałem. Za dużo zdrowia mnie to kosztowało, choć muszę przyznać, że do dzisiaj oglądam się za XC90 i V90. Optycznie to piękne auta. Edytowane 19 Lipca przez Osiem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amatsukaze 800 #49509 Napisano 22 Lipca Musiałem wybrać auto elektryczne z firmy i padło na nowe CLA. Mocno brałem pod uwagę i4, ale chciałem mieć nowsze auto biorąc pod uwagę tempo zmian w elektrykach. Odbiór w listopadzie. 😊 Oby nie był za ciężki w prowadzeniu - liczę na choć trochę fun z jazdy. 8 Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #49510 Napisano 22 Lipca Jak na elektryka CLA jest dość lekki ale to Mercedes - ich nie robią z myślą o frajdzie z jazdy. Ogólnie bardzo fajne auto, powinieneś być zadowolony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amatsukaze 800 #49511 Napisano 22 Lipca 24 minuty temu, cordi7 napisał(-a): Jak na elektryka CLA jest dość lekki ale to Mercedes - ich nie robią z myślą o frajdzie z jazdy. Ogólnie bardzo fajne auto, powinieneś być zadowolony. Tak, pierwsze recenzje raczej na wielki fun nie wskazują. Gdybym miał możliwość spalinowego, to bez wachania wziąłbym serię 3. Zobaczymy - może mnie zaskoczy pod tym względem. 😊 0 Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 296 #49512 Napisano 23 Lipca i4 choć starsze, to dużo ładniejsze (ale jak to mówią, "beauty is in the eye of the beholder"), niech się sprawuje. A teraz takie pytanie. Pierwszy przegląd (po 3 latach), więc na kolejne dwa. Do CEPIK'u wprowadzone poprawne dane ale do dowodu wklepana data 2026 zamiast 2027. Odkręcać to? Diagnosta na stacji jest w stanie naprawić swój błąd czy zostaje tylko Urząd i wydział komunikacji (jeżeli tak, to załamka bo UM w Gdyni jest TRAGICZNY) i na trzeźwo nie jestem w stanie tam wejść. Przy braku obowiązku wożenia ze sobą dowodu rejestracyjnego, powinienem mieć to w nosie, bo w razie kontroli policja i tak sprawdza dane w CEPIK. No ale błąd, to błąd, irytuje mnie. No i może być różnie w przypadku kontroli za granicą. Jak to widzicie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1573 #49513 Napisano 23 Lipca 7 godzin temu, amatsukaze napisał(-a): Musiałem wybrać auto elektryczne z firmy i padło na nowe CLA. Mocno brałem pod uwagę i4, ale chciałem mieć nowsze auto biorąc pod uwagę tempo zmian w elektrykach. Odbiór w listopadzie. 😊 Oby nie był za ciężki w prowadzeniu - liczę na choć trochę fun z jazdy. jaka jest jego pojemność baterii netto ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #49514 Napisano 23 Lipca Total 90 kWh, netto 85 kWh. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129673 #49515 Napisano 23 Lipca 10 godzin temu, amatsukaze napisał(-a): Musiałem wybrać auto elektryczne z firmy i padło na nowe CLA. Mocno brałem pod uwagę i4, ale chciałem mieć nowsze auto biorąc pod uwagę tempo zmian w elektrykach. Odbiór w listopadzie. 😊 Oby nie był za ciężki w prowadzeniu - liczę na choć trochę fun z jazdy. Bardzo ładny samochód, a i dynamiki mu nie brakuje. Zasięg też robi wrażenie. Na pewno przyjemnie sobie nim pojeździsz. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 304 #49516 Napisano 23 Lipca 10 godzin temu, amatsukaze napisał(-a): Musiałem wybrać auto elektryczne z firmy i padło na nowe CLA. Mocno brałem pod uwagę i4, ale chciałem mieć nowsze auto biorąc pod uwagę tempo zmian w elektrykach. Odbiór w listopadzie. 😊 Oby nie był za ciężki w prowadzeniu - liczę na choć trochę fun z jazdy. Ciekawy pomysł. Z tyłu, bardzo ładny. Z przodu, poprzedni model wyglądał fajniej. W środku nie siedziałem ale poprzedni model wydaje się bardziej premium. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1573 #49517 Napisano 23 Lipca 2 godziny temu, cordi7 napisał(-a): Total 90 kWh, netto 85 kWh. chyba lepiej od BMW I4 z podobną mocą? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #49518 Napisano 23 Lipca Przepraszam, że zapytam, ale czy dobrze zrozumiałem, ze Twoja firma narzuciła Ci auto elektryczne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amatsukaze 800 #49519 Napisano 23 Lipca 1 godzinę temu, Remy napisał(-a): Ciekawy pomysł. Z tyłu, bardzo ładny. Z przodu, poprzedni model wyglądał fajniej. W środku nie siedziałem ale poprzedni model wydaje się bardziej premium. Zgadzam się co do oceny wyglądu z zewnątrz. Nie siedziałem w poprzednim modelu, ale w i4 chyba było trochę lepiej. Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a): chyba lepiej od BMW I4 z podobną mocą? Zasięg ma dużo lepszy od i4. 53 minuty temu, Osiem napisał(-a): Przepraszam, że zapytam, ale czy dobrze zrozumiałem, ze Twoja firma narzuciła Ci auto elektryczne? Niestety tak, chociaż może się do niego przekonam. 0 Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 290 #49520 Napisano 23 Lipca 16 minut temu, amatsukaze napisał(-a): Zgadzam się co do oceny wyglądu z zewnątrz. Nie siedziałem w poprzednim modelu, ale w i4 chyba było trochę lepiej. Zasięg ma dużo lepszy od i4. Niestety tak, chociaż może się do niego przekonam. 17 minut temu, amatsukaze napisał(-a): Niestety tak, chociaż może się do niego przekonam. Lekko by mnie to poirytowało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6280 #49521 Napisano 23 Lipca 8 minut temu, Osiem napisał(-a): Lekko by mnie to poirytowało. Zdarza się coraz częściej. Ostatnio żona kumpla wybierała samochód firmowy (nie mają narzuconych marek, jedynie budżet), odbyła z 10 jazd próbnych różnymi autami, w końću wynegocjowała cenę żeby się zmieścić w budżecie. To było w piątek, auto było spalinowe. W poniedziałek jak przyszła do pracy żeby dostać akceptację od przełożonej i ruszyć oficjalnie z papierami, dowiedziała się, że z centrali przyszła informacja, że od tego dnia, do firmy mogą trafiać tylko hybrydy i elektryki. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #49522 Napisano 23 Lipca 11 minut temu, Osiem napisał(-a): Lekko by mnie to poirytowało. co za ból, musieć dostać auto służbowe, pewnie z opcją wykorzystania do prywatnych celów. Irytujące, faktycznie 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7921 #49523 Napisano 23 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a): chyba lepiej od BMW I4 z podobną mocą? Pojemność akumulatora to jedno, CLA ma szereg rozwiązań wywodzących się z konceptu EQXX Vision dających sporo niższe zużycie energii - co finalnie przekłada się na lepszy zasięg. Edytowane 23 Lipca przez cordi7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67603 #49524 Napisano 23 Lipca 10 minut temu, cordi7 napisał(-a): Pojemność akumulatora to jedno, CLA ma szereg rozwiązań wywodzących się z konceptu EQXX Vision dających sporo niższe zużycie energii - co finalnie przekłada się na lepszy zasięg. A jaki jest taki realny zasięg? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6280 #49525 Napisano 23 Lipca 59 minut temu, XoneX napisał(-a): co za ból, musieć dostać auto służbowe, pewnie z opcją wykorzystania do prywatnych celów. Irytujące, faktycznie Widzisz, można patrzeć na to nieco szerzej. Osobiście mam już 3 auto służbowe, zawsze jedynym ograniczeniem był dla mnie budżet. Mieszkam w bloku, gdzie niemiałbym jak ładować takiego samochodu. Więc zakładając, że przyzwyczajasz się do czegoś, co jest dla Ciebie wygodne, auto służbowe traktujesz jako coś normalnego, a nie specjalne wyróżnienie, zmiana polityki na "tylko elektryk" może być irytujące. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach