Londek 49884 #40376 Napisano 9 Sierpnia 2023 3 minutes ago, szuwi said: Ruch to zdrowie, niech dzieciaki chodzą, a Ty wrzuć pytanie w temacie "jaki zegarek" z budżetem 120k... No proszę Cię... I to mnie się podoba się 🤣👍🏻 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #40377 Napisano 9 Sierpnia 2023 55 minut temu, mmaniek napisał(-a): Nie jeździłem Tucsonem, Kugą jechałem jako pasażer 3000km i bardzo rozczarowała mnie jakość wewnątrz i twardość zawieszenia, szczególnie niprzyjemnie odczuwana na poprzecznych nierównościach. Do takich zadań wybrał bym Mazdę CX30 Jeżdżę obecnie 2-letnim Focusem, czyli "jak dorosnę to zostanę Kugą" - doceniam sprężyste zawieszenie, doceniam większy opór na kierownicy, ale przede wszystkim doceniam ciszę opływu powietrza przy prędkościach autostradowych. Myślę, że w Kudze bym się odnalazł. CX30 byłoby świetnym kierunkiem (wnętrze skrojone idealnie pod moje proporcje), ale ma za mały bagażnik, a większe CX5 już jest dla mnie mniej ergonomiczne i za drogie żeby oddawać w ręce mojej partnerki. 47 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Ani Tuscon ani Kuga ale jeśli z jakiegoś powodu nie ma innego wyboru to Tuscon tylko z jakimś przyzwoitym silnikiem. No i z tą przyzwoitością silnikową mam największy problem. Kuga jest na 3 cylindrach, ale ja jeżdżę już kolejnym R3 i narzekać nie mogę. Natomiast naczytałem się o tych koreańskich 1.6, że potrafią mieć problem z wypalaniem GPFu i znaczącym przybieraniem rozrzedzonego oleju. Trochę słabo jak na próbę ucieknięcia od diesla męczonego jazdą miejską. 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matti 141 #40378 Napisano 10 Sierpnia 2023 7 godzin temu, Kierownik napisał(-a): Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie... Jeżeli tylko po bułki i dla dzieci to rower A jak już się upierasz przy aucie to ja bym brał jednak V 8 a z tych w.w. to jednak Kuga. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmaniek 2622 #40379 Napisano 10 Sierpnia 2023 No i z tą przyzwoitością silnikową mam największy problem. Kuga jest na 3 cylindrach, ale ja jeżdżę już kolejnym R3 i narzekać nie mogę. Natomiast naczytałem się o tych koreańskich 1.6, że potrafią mieć problem z wypalaniem GPFu i znaczącym przybieraniem rozrzedzonego oleju. Trochę słabo jak na próbę ucieknięcia od diesla męczonego jazdą miejską. Widzisz, dokładnie tak jak ja, jeżdżę na codzień drugi rok focusem '21 i stąd moje rozczarowanie Kugą było spotęgowane. Co do bagażnika Kuga vs. CX30 to tylko 40l. mniej - "na papierze". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 341 #40380 Napisano 10 Sierpnia 2023 11 godzin temu, Kierownik napisał(-a): Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie... Poprzednie generacje były bardzo ładne. Nowy Ford jeszcze akceptowalny, ale Tuscona to bym omijał za ten nowy wygląd. Wolałbym używanego Lexusa NX w hybrydzie dla realizacji takich zadań. Wnętrze poprzedniej generacji wygląda już słabo ale z zewnątrz jest ogień i do tego hybryda dobra do miasta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #40381 Napisano 10 Sierpnia 2023 12 godzin temu, Kierownik napisał(-a): Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie... ASX 1.6 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 978 #40382 Napisano 10 Sierpnia 2023 Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie...a dlaczego tylko te dwa są do wyboru?ps: do takich celów żadnego z nich bym nie wziął, za to szukał jakiegoś Priusa (żeby nie było że cały czas tylko corrolla ;-) ) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #40383 Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) 14 godzin temu, Kierownik napisał(-a): Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach. PS. "Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie... Wyłączając względy wyglądu zewnętrznego (nowy Tucson mi się bardzo nie podoba) wybrałbym Kugę. Oba auta mam w rodzinie (rodzice i teściowie), przy czym Tucson poprzedniej generacji. Oba auta sam im praktycznie wybierałem i testowałem w 2019/2020. W obu przypadkach ostatecznie wybierali między Kugą, Tucsonem i Qashqaiem i tymi mieli jazdy testowe. A wcześniej wybierali wizualnie i namacalnie dodatkowo między ASX, Renegade, Grand Vitara, CX3, Sportage, Cheeroke, Duster, CHR, T-Roc, Karoq, Ateca. Po 3-4 latach i przebiegach 30-50k w Tucsonie wymieniono na gwarancji czujnik biegu wstecznego, a Kudze akumulator (była jakaś wadliwa seria). Jeśli chodzi o jakość wnętrza jest podobnie, ale nie porównywałem nowego Tucsona - chociaż tam ta kierownica i deska z oceanami piano black mnie odrzucają. Jeśli chodzi o prowadzenie to Kuga wygrywa w przedbiegach. Jest w ST-Line (prześwit niższy o 1-2 cm i twardsze zawieszenie), ale nawet Titanium będzie bardziej sprężyste od Tucsona. Hyundai ma 5 lat gwarancji w standardzie, Ford za około 2.5-3k ma przedłużoną gwarancję do 7 lat lub 150 kkm. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xzb 721 #40384 Napisano 10 Sierpnia 2023 16 godzin temu, Kierownik napisał(-a): Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły? - Kuga 1.5 ecoboost 6MT - Tucson 1.6 t-gdi 6MT Przejedź się jednym i drugim może coś Ci się rozjaśni. Albo wybierz te które bardziej się podoba albo jest tańsze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139023 #40385 Napisano 10 Sierpnia 2023 Polecałbym automat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 78031 #40386 Napisano 10 Sierpnia 2023 39 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Polecałbym automat. A to któryś z nich to manual? 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139023 #40387 Napisano 10 Sierpnia 2023 2 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): A to któryś z nich to manual? MT oznacza manual. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 78031 #40388 Napisano 10 Sierpnia 2023 14 minut temu, Paulus57 napisał(-a): MT oznacza manual. Dzięki za wyjaśnienie! Człowiek sobie nie radzi z tymi językami obcymi... 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 8197 #40389 Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Znalazłem pod podsufitką w passacie, chyba jeden z poprzednich właścicieli Ed. Na odwrocie doczytałem tylko coś o błogosławieństwie Boga Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Enkil 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #40390 Napisano 10 Sierpnia 2023 11 godzin temu, Matti napisał(-a): Jeżeli tylko po bułki i dla dzieci to rower A jak już się upierasz przy aucie to ja bym brał jednak V 8 a z tych w.w. to jednak Kuga. 2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Polecałbym automat. Mam taki układ ze swoją lubą, że ona preferuje auta większe, wyższe i koniecznie z manualem (bo tak się czuje bezpieczniej). Ona nimi jeździ na co dzień, ja nimi wożę rodzinę na wakacje. Dzięki temu ona używa aut rodzinnych-zdroworozsądkowych, a ja mogę sobie pozwolić na coś "głupiego" tylko dla siebie. ;) 6 godzin temu, plszcto napisał(-a): a dlaczego tylko te dwa są do wyboru? ps: do takich celów żadnego z nich bym nie wziął, za to szukał jakiegoś Priusa (żeby nie było że cały czas tylko corrolla ;-) ) Bo mi się podobają i tuż przed liftingiem można powalczyć o lepszą cenę. I tak sprzedam przed upływem 5 lat i 100.000km. Stąd najbardziej mnie interesuje porównanie cyklicznych lub częstych problemów z silnikami 1.5 ecoboost vs 1.6 t-gdi. Bo póki co znalazłem psioczenie tylko na ten drugi. Z Toyot to mi tylko Camry podchodzi, ale za niskie dla niej. 7 godzin temu, Lawnowerman napisał(-a): ASX 1.6 Pomimo, iż prosiłem... Ale i ja mogę być złośliwy - nie jesteś na bieżąco. Dzisiaj salonowy ASX to skopiowany Captur. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8946 #40391 Napisano 10 Sierpnia 2023 25 minut temu, Enkil napisał(-a): Znalazłem pod podsufitką w passacie, chyba jeden z poprzednich właścicieli Ed. Na odwrocie doczytałem tylko coś o błogosławieństwie Boga A to nie powinno być w odwrotnej kolejności? Tj. taki egzotyczny właściciel gdzieś na Bliskim Wschodzie czy Afryce nie jest zwykle ostatnim użytkownikiem auta aż do jego zajechania? Świat się zmienia, nie ma co 😄. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #40392 Napisano 10 Sierpnia 2023 28 minut temu, Enkil napisał(-a): Znalazłem pod podsufitką w passacie, chyba jeden z poprzednich właścicieli Ed. Na odwrocie doczytałem tylko coś o błogosławieństwie Boga Ja bym się bał czy to auto nie wyleci w powietrze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 8197 #40393 Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 minuty temu, beniowski napisał(-a): A to nie powinno być w odwrotnej kolejności? Tj. taki egzotyczny właściciel gdzieś na Bliskim Wschodzie czy Afryce nie jest zwykle ostatnim użytkownikiem auta aż do jego zajechania? Świat się zmienia, nie ma co 😄. On był ostatni, rozpierniczył auto, ale potem kupili Polacy i znowu było niebite z małym przebiegiem, a potem kupił mój szwagier, a potem ja możliwe że mam jego DNA; tydzień temu prałem podłogę odkurzaczem piorącym i woda barwiła się na czerwono. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez Enkil 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8946 #40394 Napisano 10 Sierpnia 2023 9 minut temu, Szpindlakfan napisał(-a): Ja bym się bał czy to auto nie wyleci w powietrze Może i tak być😂. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 978 #40395 Napisano 10 Sierpnia 2023 Może i tak być. kiedyś to mieli jaja i robili fajne reklamy; dziś na pewno ktoś zrobiłby drake, że poczuł się urażony 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #40396 Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Kierownik napisał(-a): Mam taki układ ze swoją lubą, że ona preferuje auta większe, wyższe i koniecznie z manualem (bo tak się czuje bezpieczniej). Ja mogę się czuć jak Tom Hanks, co nie oznacza w rzeczywistości, że jestem nawet słabym aktorem. 😉 Zabierz ją na płytę poślizgową i/lub lokalną akademię bezpiecznej jazdy i niech instruktor lub Ty pokaże jej różnicę pomiędzy tym jak się czuje, a jakie są realia. Jeśli dobrze kojarzę, to Skoda kiedyś na szkoleniach pokazywała przewagę automatu w sytuacjach awaryjnych. Nie licząc aut-zabawek nie znam nikogo z facetów, kto by wrócił do manuala, a co dopiero kobiety i to z powodu samych względów praktycznych, nie wspominając już nawet o bezpieczeństwie. Strome podjazdy/zjazdy, obie ręce na kierownicy, śliska nawierzchnia, wyprzedanie/kickdown to wszystko automat zrobi o niebo lepiej niż spokojny, przeciętny kierowca (co sugeruje fakt, że lubi "większe i wyższe auta") i o wiele lepiej niż kierowca nawet ze sportowym zacięciem, który jeśli tylko może to omija SUVy szerokim łukiem. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez memento mori 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139023 #40397 Napisano 10 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Kierownik napisał(-a): Mam taki układ ze swoją lubą, że ona preferuje auta większe, wyższe i koniecznie z manualem (bo tak się czuje bezpieczniej). Ona nimi jeździ na co dzień, ja nimi wożę rodzinę na wakacje. Dzięki temu ona używa aut rodzinnych-zdroworozsądkowych, a ja mogę sobie pozwolić na coś "głupiego" tylko dla siebie. Bo automatów nie chcą tylko ci, którzy nimi nie spróbowali jeździć. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kierownik 117 #40398 Napisano 10 Sierpnia 2023 Nie będę uszczęśliwiał na siłę. Zresztą Kuga w automacie występuje tylko w wersjach silnikowych, którymi nie jestem zainteresowany. Dalej nikt się nie wypowie na temat 1.5 vs 1.6? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 139023 #40399 Napisano 10 Sierpnia 2023 3 minuty temu, Kierownik napisał(-a): Nie będę uszczęśliwiał na siłę. Zresztą Kuga w automacie występuje tylko w wersjach silnikowych, którymi nie jestem zainteresowany. Dalej nikt się nie wypowie na temat 1.5 vs 1.6? Ja mam w moim Proceedzie 1,6T-GDi, ale nie jeździłem z 1,5 więc nie mogę porównać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9211 #40400 Napisano 10 Sierpnia 2023 Znów w trasie moja Giulią dzisiaj. Kurde, jakie to jest fajne auto. Kolejna zaleta UAZa, Giulia nie powszednieje. Za każdym razem zachwyca na nowo 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach