Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cupra... ale przedlift był ładniejszy.

edit: to Terramar a nie nowy Formentor jak myślałem 🤭 Widać wszystko robione na jedno kopyto 😏
z zewnątrz mimo wszystko Cupra, środek "włoszka"

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno nie to ładne, co ładne, a co się komu podoba.
Moim zdaniem Alfa z zewnątrz wygląda lepiej, a w środku to już w ogóle nie ma co porównywać. No i motor nieco mocniejszy. Ja bym nie miał problemu z wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, zegarek_watch napisał(-a):

Ostatnio trafiłem na artykuł z informacją, że w grupie Stellantis najwięcej na świecie sprzedał Fiat, to w Polsce taka mała sprzedaż jest, a przecież kiedyś był w czołówce sprzedaży.

Co byście wybrali z takich dwóch samochodów: Alfa Romeo Tonale Veloce 1.5 T4 Hybrid 160 KM DCT7 + pakiet Techno /z grupy Stellantis/ vs Cupra Terramar 1.5 e-TSI 150 KM 7-DSG + pakiety: Edge, Intelligent Drive, Dinamica Moon Light /z grupy VAG/?

Ewentualnie czy jeszcze jakiś samochód zasugerowalibyście do wzięcia pod uwagę do rozważań, jako konkurent dla tych dwóch opisanych? 

Foto z konfiguratorów

AlfaRomeoTonale01.jpg

CupraTerramar01.jpg

AlfaRomeoTonale02.jpg

CupraTerramar02.jpg

AlfaRomeoTonale03.jpg

CupraTerramar03.jpg

AlfaRomeoTonale04.jpg

CupraTerramar04.jpg

Cupra zewnętrznie na pewno jest bardziej zwarta, nabita, męska. Oba mi się widzą, ale to kwestia oczekiwań wizualnych i własnych preferencji.

Wnętrze w jednym jak i drugim przyzwoite, bliźniaczo podobne.

Jeżeli nie dostrzegasz niczego innego na horyzoncie, przetestuj oba, a poznasz odpowiedź na nurtujące Cię pytanie.

Jaki przedział kwotowy?

I tak zostawię jeszcze to...

PHEV 225PS - 408GT

Peugeot1.jpg

Peugeot2.jpg

Peugeot3.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zegarek_watch napisał(-a):

Ostatnio trafiłem na artykuł z informacją, że w grupie Stellantis najwięcej na świecie sprzedał Fiat, to w Polsce taka mała sprzedaż jest, a przecież kiedyś był w czołówce sprzedaży.

Co byście wybrali z takich dwóch samochodów: Alfa Romeo Tonale Veloce 1.5 T4 Hybrid 160 KM DCT7 + pakiet Techno /z grupy Stellantis/ vs Cupra Terramar 1.5 e-TSI 150 KM 7-DSG + pakiety: Edge, Intelligent Drive, Dinamica Moon Light /z grupy VAG/?

Ewentualnie czy jeszcze jakiś samochód zasugerowalibyście do wzięcia pod uwagę do rozważań, jako konkurent dla tych dwóch opisanych? 

Foto z konfiguratorów

Kurde, myślałem że to ten sam samochód, a tylko wersje inne (chodzi mi o środek). Takich czasów dożyliśmy że wszystko wygląda tak samo, ew. daje się gigantyczny grill (vide: BMW lub Lexus) żeby jeszcze dało się te dzieła sztuki designerskiej odróżnić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym koniecznie musiał wybierać z tych dwóch, brałbym Alfę. Trochę z "przekory" - Cupra dosłownie zalała moje okolice, a Tonale to raczej rzadkość.  ;)

Sam rozglądam się powoli za następcą dla mojego GLA. Raczej będę szukać autka niezbyt dużego, ale chociaż "lekko" podwyższonego (nie lubię się stresować krawężnikami i innymi "takimi"). Coraz poważniej myślę o tym maluszku.  :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne to, całkiem mi się widzi takie a3 na sterydach

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

5 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Gdybym koniecznie musiał wybierać z tych dwóch, brałbym Alfę. Trochę z "przekory" - Cupra dosłownie zalała moje okolice, a Tonale to raczej rzadkość.  ;)

Sam rozglądam się powoli za następcą dla mojego GLA. Raczej będę szukać autka niezbyt dużego, ale chociaż "lekko" podwyższonego (nie lubię się stresować krawężnikami i innymi "takimi"). Coraz poważniej myślę o tym maluszku.  :)

Jarek ciekawsza jest w wersji sportback.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, zegarek_watch napisał(-a):

Foto z konfiguratorów

AlfaRomeoTonale01.jpg

CupraTerramar01.jpg

AlfaRomeoTonale02.jpg

CupraTerramar02.jpg

AlfaRomeoTonale03.jpg

CupraTerramar03.jpg

AlfaRomeoTonale04.jpg

CupraTerramar04.jpg

Nie podałeś budżetu więc lekko naciągany w górę lub dół:
-Lexus NX.

-wyżej zaproponowany Audi Q3 Sportback.

Alfa nie ma jakiegoś ekstra wyglądu, Cupra wygląda bardziej ciekawiej i bardziej agresywnie.

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Remy napisał(-a):

Nie podałeś budżetu więc lekko naciągany w górę lub dół

My tutaj mamy mistrzostwo w naciąganiu budżetu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Jarek ciekawsza jest w wersji sportback.

Nie jest zła, też ją rozważam. Ale chyba jednak bliżej mi do A3 AllStreet. Wydaje mi się trochę zgrabniejszy w swojej "kompaktowości". Poza tym, ja tak naprawdę potrzebuję samochodu w 80% czasu użytkowania dla jednej osoby, w 15% dla dwóch i mooooże w 5% dla maksimum trzech i w 90% do poruszania się po mieście i najbliższej okolicy - więc, chociaż to może zabrzmieć nieco dziwnie, to Q3 (jak dla mnie) oferuje chyba trochę... za dużo. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Lincoln Six Echo

No to jeszcze jest Q2 na podorędziu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żona zamówiła Subaru Crosstreka, podobno jest już do odbioru (o ile wróci z rodzinnych wojaży). Z powodu mojej namowy (i znacznego dofinansowania ;) ). CVT znam od ponad 10 lat, do spokojnej jazdy i do miasta to najlepszy automat. Falę krytyki odnośnie aktualnie dostępnej jako jedyna miękkiej hybrydy 2,0 e-boxer też (tutaj patrz poprzednie zdanie). Spalanie przy 3 - 4 tysiącach kilometrów na rok nie ma większego znaczenia, podobnie jak koszty "dużych" przeglądów. Bardziej się jej podoba Forester (jest równie "cudownie brzydki" jak poprzednie modele), ale to już przy tym samym napędzie i płycie podłogowej 40 tysięcy więcej.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, że w nowym Q3, kluczyk, panel sterowania szybami/lusterkami i wajcha od tempomatu (bardzo nie lubię tego rozwiązania), takie same jak w a3 8P... które kupowałem 22 lata temu jako pierwsze, "swoje" auto 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym Audi z deczka małe ekrany jak na 2025 rok...🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

@Lincoln Six Echo

No to jeszcze jest Q2 na podorędziu.

Nie podoba mi się.

Za to ten AllStreet w takiej stylizacji wydaje się "całkiem całkiem"...  :D  ;)

782252074_H46E821.thumb.JPG.cb8c03053a2e8ade5d7983774054a82d.JPG

1195725074_H4AE1A1.thumb.JPG.527c8f2bb406b54106252bfd9eef1f74.JPG

1911666169_H4SIAA1.thumb.JPG.d820641eebc0aa62ef6a45e60f107fd9.JPG

1555251711_H4SIAA4.thumb.JPG.5ca229bbe25b65729dc42476fef6eebe.JPG

1490727306_H4SIAA3.thumb.JPG.c40da551cc4c46885d8d7bd4d6a30c5e.JPG

Edytowane przez Lincoln Six Echo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.02.2025 o 11:08, zegarek_watch napisał(-a):

Foto z konfiguratorów

AlfaRomeoTonale01.jpg

CupraTerramar01.jpg

AlfaRomeoTonale02.jpg

CupraTerramar02.jpg

AlfaRomeoTonale03.jpg

CupraTerramar03.jpg

AlfaRomeoTonale04.jpg

CupraTerramar04.jpg

odpowiem na to pytanie , jak zrobię jazdę próbną jednym o drugim autem 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W dniu 1.02.2025 o 11:51, Keniutek napisał(-a):

Cupra... ale przedlift był ładniejszy.

edit: to Terramar a nie nowy Formentor jak myślałem 🤭 Widać wszystko robione na jedno kopyto 😏
z zewnątrz mimo wszystko Cupra, środek "włoszka"

Te samochody są bardzo podobne i na pierwsze spojrzenie łatwo pomylić. Mam podobne odczucia co do wyglądu wnętrza, a więcej czasu spędza się  w samochodzie i patrzy na wnętrze samochodu. 😀

W dniu 1.02.2025 o 11:55, rafi napisał(-a):

Podobno nie to ładne, co ładne, a co się komu podoba.
Moim zdaniem Alfa z zewnątrz wygląda lepiej, a w środku to już w ogóle nie ma co porównywać. No i motor nieco mocniejszy. Ja bym nie miał problemu z wyborem.

Trzy mocne argumenty, podobnie to widzę 😀

W dniu 1.02.2025 o 12:47, Autor1984 napisał(-a):

Cupra zewnętrznie na pewno jest bardziej zwarta, nabita, męska. Oba mi się widzą, ale to kwestia oczekiwań wizualnych i własnych preferencji.

Wnętrze w jednym jak i drugim przyzwoite, bliźniaczo podobne.

Jeżeli nie dostrzegasz niczego innego na horyzoncie, przetestuj oba, a poznasz odpowiedź na nurtujące Cię pytanie.

Jaki przedział kwotowy?

I tak zostawię jeszcze to...

PHEV 225PS - 408GT

Przy wyprzedaży wychodzą kwoty około 180k.

408 GT Propozycja fajna podoba mi się wizualnie z zewnątrz i w środku ekran wbudowany w deskę rozdzielczą, wykonanie na zdjęciach, tylko wieloletnie przyzwyczajenie do wygodnego wsiadania do minivanów powoduje że jednak oczekuję wyższego samochodu.

W dniu 1.02.2025 o 14:56, beniowski napisał(-a):

Kurde, myślałem że to ten sam samochód, a tylko wersje inne (chodzi mi o środek). Takich czasów dożyliśmy że wszystko wygląda tak samo, ew. daje się gigantyczny grill (vide: BMW lub Lexus) żeby jeszcze dało się te dzieła sztuki designerskiej odróżnić. 

Dokładnie takie mam wrażenie, że te samochody są podobne i bezpośrednio ze sobą konkurują, mają  podobne wymiary, pojemności bagażników, moc silników, wnętrza.

W dniu 1.02.2025 o 15:11, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Audi wygląda fajnie, ja spoglądałem na q3 ale mam wrażenie ze po doposażeniu to wyjdzie wyższa kwota.

22 godziny temu, Remy napisał(-a):

Nie podałeś budżetu więc lekko naciągany w górę lub dół:
-Lexus NX.

-wyżej zaproponowany Audi Q3 Sportback.

Alfa nie ma jakiegoś ekstra wyglądu, Cupra wygląda bardziej ciekawiej i bardziej agresywnie.

Budżet to orientacyjnie kwota za jaką można kupić te samochody na wyprzedaży czyli około 180k

Nie miałem styczności z japońską motoryzacją i pewnie dlatego nie rozważałem Lexusa, a i hybryda chyba też nie bardzo by się sprawdziła przy moich jazdach trochę ponad 100 km krajówką i s-ką dziennie

7 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

odpowiem na to pytanie , jak zrobię jazdę próbną jednym o drugim autem 😉

Czekam na wrażenia z jazd 😀

Ja oglądałem samochody statycznie w salonach, tak więc też jeszcze nie odbyłem jazd.

Edytowane przez zegarek_watch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja miałem takiego diabła na łikent. W sumie fajne auto i jedyny SUV jakiego mentalność moja dopuszcza do opcji posiadania. 

338391992_ZdjcieWhatsApp2025-02-02o16_50.27_659c2685.thumb.jpg.ecbe1634082cc7662a4213b843dced07.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zielony.m napisał(-a):

A ja miałem takiego diabła na łikent. W sumie fajne auto i jedyny SUV jakiego mentalność moja dopuszcza do opcji posiadania. 

338391992_ZdjcieWhatsApp2025-02-02o16_50.27_659c2685.thumb.jpg.ecbe1634082cc7662a4213b843dced07.jpg

Przyzwyczai się dupka do wygodnego wsiadania i wysiadania, inaczej będziemy gadać ;)

No chyba, że masz 160... To nie 😆 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zielony.m napisał(-a):

Hm  2305 ? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, łowca napisał(-a):

Hm  2305 ? 🤔

2305?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zielony.m napisał(-a):

O, typowe miejskie auto w Mediolanie, ulubione przez ludzi którzy wierzą że miejską dżunglę można pokonać tylko Defenderem 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, beniowski napisał(-a):

O, typowe miejskie auto w Mediolanie, ulubione przez ludzi którzy wierzą że miejską dżunglę można pokonać tylko Defenderem 🤣

Masz 3 wersje, więc może jeżdżą tylko 90tkami 😜 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, paczajta, widziałem na żywo.

IMG_20250201_174111.jpg

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem sobie dzisiaj mały "przejazd" przez kilka pobliskich salonów samochodowych. Pierwszy od ponad 5 lat. Nie wiem, czy to taki "lokalny koloryt", ale już po kilkunastu minutach przypomniałem sobie czytane onegdaj w Moto Świecie, czy tam innym Motorze, rankingi salonów i opisy wypraw redakcyjnych "tajemniczych klientów", którzy opisywali, jak to w jednym salonie ktoś w ogóle na ich istnienie zareagował po 15 minutach, a w innym po 20.  :D Dzisiejsza "wycieczka" dała mi moc zbliżonych wrażeń w VW, Audi, Mazdzie i BMW. Przy czym absolutne rekordy "wdupomania klienta" padły w BWM, gdzie z trudnością udało mi się uniknąć potrącania barkiem w bark przez jakże zapracowanych i zalatanych przedstawicieli Yuyamamwełbie Dżenerejszyn (a w środku byłem tylko ja + moja córka ze swoim boyfriendem). W Cuprze było spoko, w Volvo też. U MB ponadpoprawnie. W Audi, kiedy zapytałem o A3 AllStreet, szanowny pan specjalista sprzedaży, ledwie podnosząc brwi znad lapka, zareagował z nieskrywaną pretensją w głosie, że "to absolutna nowość, ja w ogóle nie wiem, czy my to zamawiamy, jest pan w ogóle pierwszą i jedyną osobą, która o ten model pyta!". Niestety, kiedy zapytałem, czy w związku z tym dostanę jakąś nagrodę, nie podjął tematu. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi