Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, eustechy napisał(-a):

Tor Poznań zamknięty! Główny Inspektor Ochrony Środowiska uznał, że jest zbyt głośno.

https://gloswielkopolski.pl/tor-poznan-zamkniety-glowny-inspektor-ochrony-srodowiska-uznal-ze-jest-zbyt-glosno/ar/c1p2-28910201

Jednak znów otwarty👍

13 godzin temu, eustechy napisał(-a):

Tor Poznań zamknięty! Główny Inspektor Ochrony Środowiska uznał, że jest zbyt głośno.

https://gloswielkopolski.pl/tor-poznan-zamkniety-glowny-inspektor-ochrony-srodowiska-uznal-ze-jest-zbyt-glosno/ar/c1p2-28910201

Jednak znów otwarty👍

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.04.2026 o 10:50, pmwas napisał(-a):

Naprawdę nie rozumiem. Za chwilę będzie można dostać odszkodowanie za to, że sąsiednie blok mi widok zasłania. 

Jeszcze rozumiem, gdyby komuś przy domu wybudowali lotnisko... Ale nie odwrotnie... 

Dzisiaj czytałem artykuły o tym, że lotniska domagają się opłat za loty w godzinach nocnych od samolotów. Im starszy model samolotu i głośniejszy tym większa opłata.

Głównie chodzi o Wrocław, ale Poznań i Warszawa też podobno już mają takie rozwiązania :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.04.2026 o 19:02, tommly napisał(-a):

Dzisiaj czytałem artykuły o tym, że lotniska domagają się opłat za loty w godzinach nocnych od samolotów. Im starszy model samolotu i głośniejszy tym większa opłata.

Głównie chodzi o Wrocław, ale Poznań i Warszawa też podobno już mają takie rozwiązania :D

Słyszałem. Tylko wiesz, ja uważam, że jest takie cos jak interes społeczny i że jest on ważniejszy niż interes jednostki. Może trochę chińskie myślenie, ale naprawdę nie uważam, że jak zbuduję sobie dom przy stadionie, to mają natychmiast zamknąć stadion, bo ja chcę mieć ciszę. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, pmwas napisał(-a):

Słyszałem. Tylko wiesz, ja uważam, że jest takie cos jak interes społeczny i że jest on ważniejszy niż interes jednostki. Może trochę chińskie myślenie, ale naprawdę nie uważam, że jak zbuduję sobie dom przy stadionie, to mają natychmiast zamknąć stadion, bo ja chcę mieć ciszę. 

Niestety takich absurdów jest coraz więcej, od tego ludzie mają rozum, żeby myśleć przed faktem, a "ostatnio" mam wrażenie, że z tym jest coraz trudniej i w życiu i na drogach: ..."mi się należy i już"...

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, tommly napisał(-a):

Niestety takich absurdów jest coraz więcej, od tego ludzie mają rozum, żeby myśleć przed faktem, a "ostatnio" mam wrażenie, że z tym jest coraz trudniej i w życiu i na drogach: ..."mi się należy i już"...

JA w MOJEJ strefie komfortu. Inni są tolerowani, o ile mi się podoba to, co i jak robią. Naturalnie JA mogę robić co chcę i innym nic do tego. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, pmwas napisał(-a):

JA w MOJEJ strefie komfortu. Inni są tolerowani, o ile mi się podoba to, co i jak robią. Naturalnie JA mogę robić co chcę i innym nic do tego. 

Ja to nazywam inaczej: własna d*pa najważniejsza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnia premiera liftingowanej s-klasy wywołała niemałą dyskusję - dziś ujawniono szczegóły serii 7 od bmw na 2026. Podoba się?  jeśli o mnie chodzi to podobnie jak schodzący model - nie mój styl i gust. 

image.thumb.png.1f853a87e443d84c9fc7180f98846f6f.png

image.thumb.png.b668bc9d125faa9a75b0c6674e9ef810.png

image.thumb.png.ae53df01f7e63b6c3635a622148893c6.png

image.thumb.png.2ab28522a64e35db64f3008ace6f00a1.png

https://autogaleria.pl/bmw-serii-7-2026-wchodzi-na-nowy-poziom-klasa-s-moze-byc-lekko-przerazona

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie 😦 z przodu i tyłu  od biedy ujdzie. Ale  w  środku- coś  nie tak lekko - dwa tablety po środku w innym stylu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, StaryWilk napisał(-a):

Ostatnia premiera liftingowanej s-klasy wywołała niemałą dyskusję - dziś ujawniono szczegóły serii 7 od bmw na 2026. Podoba się?  jeśli o mnie chodzi to podobnie jak schodzący model - nie mój styl i gust. 

image.thumb.png.1f853a87e443d84c9fc7180f98846f6f.png

image.thumb.png.b668bc9d125faa9a75b0c6674e9ef810.png

image.thumb.png.ae53df01f7e63b6c3635a622148893c6.png

image.thumb.png.2ab28522a64e35db64f3008ace6f00a1.png

https://autogaleria.pl/bmw-serii-7-2026-wchodzi-na-nowy-poziom-klasa-s-moze-byc-lekko-przerazona

Po tych zdjęciach, z boku tak, reszta na nie 😂

A środek to porażka totalna 

Edytowane przez Olo_H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszmar wg mnie ale może Chińczyk to kupuje 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nawet, mając na uwadze te pokraczne czołgi jaki ostatnio BMW produkuje. Tylko po co te nerki jeszcze większe? Z kilometra ma być widać że to BMW?

Co do wnętrza to się może

nie wypowiem, bo ta tabletoza to już jest jakaś mania.

15 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

Koszmar wg mnie ale może Chińczyk to kupuje 🤔

Pytanie tylko jak długo - za chwilę obudzi się w nich lokalny patriotyzm, ich auta będą coraz lepsze i europejskie marki przestaną być kupowane jako źródło prestiżu - i co wtedy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie żebym robił maślane oczy do 7er ale zawsze można iść do salonu Mercedesa, tam się ma mniejszego... grilla i tableta w środku 😉 Co by nie mówić, wygląda "tak sobie" żeby nie powiedzieć ostrzej ale jednak jakieś kierunki BMW wyznacza. Kiedy wprowadzali podwójne reflektory w 7er i X7 to wszyscy pluli, dzisiaj idziesz po A6 e-tron i co masz z przodu? Ale te duże nerki w 7er to raczej na "dowidzenia",  neue Klasse mówi wilkommen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomimo tego, że starsze modele BMW też miały duże wloty, to dla mnie lepiej wkomponowane i światła były w sumie trochę większe. Mnie wciąż drażni ta dysproporcja i tylko tyle; wielki, "rozepchany" grill i wąskie światła. Stary Mercedes W123 miał "wielki ryj", ale lampy też wielkie i tak to nie gryzło. Zgadzam się za to z powyższa opinią, że BMW wyznacza jakieś kierunki, bo zawsze musi być "ten pierwszy", który coś odwali i zbierze zarówno pochwały, jak i krytykę :) 

Powiem, że ten model nawet w paru miejscach mi się podoba (serio, aż sam się przed sobą przyznałem), przód wygląda jak projekt architektoniczny (Minecraft) i nie jest aż tak brzydki dla mnie, gdy spojrzę na to, jak na nowoczesny biurowiec dla biznesu. Wąskie lampy mi nie pasują. Sylwetka boczna od połowy do końca przypomina mi Mercedesa (Maybacha), ale za to w stronę przodu mi się nie podoba.

Wnętrze wygląda, jak gabinet stomatologiczny - czysty, sterylny, estetyczny i pod tym kątem jest OK. Powiedziałbym, że takie nowoczesne wnętrza wyglądają jak wnętrza/pulpity statków kosmicznych w starych filmach SF, np. Nostromo z 1979 roku.

Zresztą sami zobaczcie :)

Wszystko razem jako tako ze sobą gra, choć całościowo dla mnie samochód jest brzydki i taki "ciosany siekierą". Tył za to paskudny i z innej bajki: jakiś taki zaokrąglony i zwężony (jak w Mercedesach), więc gryzie mi się z "klocowatością" całości. Widziałbym raczej taką szufladę/komodę: wzorcami są tu dla mnie starsze E32, E34 i zwłaszcza E38, które uwielbiam. W tych modelach cała bryła była taka płaska i szeroka - z przodu i z tyłu i wyglądało to równo.

PS Odnośnie "tabletozy" - nie rozumiem tego trendu, naprawdę. Skoro za rozmowę przez telefon jest kara, a w dodatku stwarzamy zagrożenie na drodze, to sprawdzanie wszystkiego na ekranie oficjalnie wbudowanym przez producenta samochodu niczym się nie różni wg mnie od zerkania w telefon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że 7er LCI będzie wyglądał jeszcze bardziej masywniej niż obecnie , ciekaw jestem jak bedzie wyglądał na żywo. 

Screenshot_20260423_064420_Google.jpg

Screenshot_20260423_064625_Google.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My z profesorem zastanawiamy się, kto to kupuje…

IMG_3413.jpeg

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Widzę że 7er LCI będzie wyglądał jeszcze bardziej masywniej niż obecnie , ciekaw jestem jak bedzie wyglądał na żywo. 

Screenshot_20260423_064420_Google.jpg

Screenshot_20260423_064625_Google.jpg

Jerzy zdecydowanie na plus.

Patrzę sobie na front LCI i w mojej opinii jest on lepiej narysowany. O ile wcześniej był to chłopak na masie, o tyle teraz widać, że "siłownia i trening" poczyniły cuda. Przód nabrał jeszcze bardziej monumentalnego wyglądu, jest wyraźniej zarysowany i lepiej oddaje charakter flagowej limuzyny z Monachium. Dodatkowe przetłoczenia na masce, węższe nerki, światła oraz mniej obły grill są jak dobrze zarysowane mięśnie. Zdecydowanie na plus.

Jeżeli chodzi o tył samochodu, to w moim przekonaniu lepszą robotę wykonano w poprzedniej wersji, tj. G11/12, gdzie światła tworzyły listwę na pełnej szerokości auta. Tutaj nie do końca jestem przekonany.

Środek: tylna kanapa bez zmian. Przód, czyli to, czym napawa się kierowca, to już typowa "neue klasse". To kwestia przyzwyczajenia się i zaakceptowania trendu, który na pewno stanie się wzorcem dla innych.

Gdyby podstawiono mi wersję sprzed liftu i po lifcie do wyboru, wybrałbym bez wahania tę drugą, również ze względu na jej bardziej ostry charakter. Wcześniej było to raczej zauroczenie związane z rozmiarem i prowadzeniem, ale przede wszystkim jakością, które oferuje wnętrze pojazdu.

Z widocznych minusów są oszczędności w postaci spryskiwacza tylnej kamery. Ten wystający kikut w tej klasie samochodu to czysta żenada.

O, musiałbym też usiąść i przekonać się do nowego projektu kierownicy, bo jest intrygujący.

7-ka to fajny samochód!

Przód LCI trochę skojarzył mi się z...

newJag.thumb.png.a92db025803521eb6a209b52ac91e577.png

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z większości komentarzy dotyczących nowej wersji "Siódemki" wynika, że mało kto go z Kolegów kupi. Zastanawiam się, czy tylko względy estetyczne o tym decydują. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Z większości komentarzy dotyczących nowej wersji "Siódemki" wynika, że mało kto go z Kolegów kupi. Zastanawiam się, czy tylko względy estetyczne o tym decydują. 

Jak widać raczej nie. Pewnie na myśl samą, wzbiera się na odruch wymiotny.

Kwestia związana z gustem, poczuciem estetyki, zawsze będzie polem do sporów ;) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

czy tylko względy estetyczne o tym decydują. 

Miałem dawno temu F01, więc nie jestem zazdrośnikiem…

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi