Piother 31 #2501 Napisano 7 Maja 2018 Z tego co wiem nie był ani ubezpieczony, przeglądu nie robił i myślę, że US też nie opłacił. W rozmowie z Panią z Wydziału Komunikacji dowiedziałem się, że aby go zarejestrować muszę mieć dowód zakupu, mały i duży Brief (czyli odpowiednik dowodu rejestracyjnego) i badanie techniczne. Pytanie czy mnie jako nowego nabywcę interesuje czy X go ubezpieczał i czy jest rozliczony ze skarbówka? Ja ze swojej strony dopelnie tych obowiązków ale czy ewentualne uchybienia w tych kwestiach z jego strony będą miały wpływ mnie? Umowa kupna-sprzedaży motocykla z właścicielem jeżeli był kupiony na os. fizyczną lub faktura VAT-marża jeżeli na komis. Do tego briefy, tłumaczenia, przegląd, OC no i ok 200 zł w papierze na opłaty skarbowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawca 83 #2502 Napisano 8 Maja 2018 Umowa kupna-sprzedaży motocykla z właścicielem jeżeli był kupiony na os. fizyczną lub faktura VAT-marża jeżeli na komis. Do tego briefy, tłumaczenia, przegląd, OC no i ok 200 zł w papierze na opłaty skarbowe Dzięki, sytuacja już się trochę wyjasnia i zaczynam się orientować co i jak. Teraz organizuje transport 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matikk 1 #2503 Napisano 11 Maja 2018 Ktoś z okolic Bydgoszczy może jest chętny na wspólne wypady motocyklowe? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
d.m. 46 #2504 Napisano 13 Maja 2018 Wczoraj miałem okazję przejechać się takim Triumphem na dniach otwartych w Katowicach:Niezły klimat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 806 #2505 Napisano 13 Maja 2018 Powrót do przeszłości 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 623 #2506 Napisano 25 Maja 2018 (edytowane) Piother z tego co jakiś czas temu usłyszałem od agenta ubezpieczeniowego odnośnie zakupu pojazdu bez wykupionego OC to za brak OC u poprzeniego właściciela kupujący nie odpowiada, ale warunkiem jest, żeby zawrzeć umowę OC w tym samym dniu co kupiłeś pojazd (data z umowy). Nawet dzień zwłoki powoduje, że może Ciebie ścigać Fundusz Gwarancyjny ponieważ Twój pojazd w danym okresie (nawet jeśli będzie to jeden dzień) nie miał ubezpieczenia OC i nikogo nie będzie interesowało czy jeździł po drogach czy stał w garażu. Ale tak jak napisałem na wstępie jest to informacja przekazana przez agenta i nie mam pewności, że to co mówił jest prawdą, ale wyadje się to logiczne. Co do "dorastania" do pewnych motocykli,to ja już rozumiem znaczenie tego pojęcia - przez ostatnie 10 lat poza enduro i hard enduro świata nie widziałem i na inne moto nawet patrzeć nie chciałem, aż tu nagle przejechałem się chopperem i ostatecznie wszystko inne wyparł z garażu taki oto intruz - i nie żałuję tej decyzji - lewa w górę. Edytowane 25 Maja 2018 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisu2 2221 #2507 Napisano 25 Maja 2018 To i ja się podzielę wiedzą odnośnie ubezpieczenia.Jeśli pojazd jest zarejestrowany w kraju, jest tak jak Kolega wyżej napisał. Należy zawrzeć ubezpieczenie z datą umowy, bo od tego właśnie momentu stałeś się jego właścicielem i na Tobie spoczywa obowiązek ubezpieczenia. Poprzednim właścicielem oczywiście Fundusz się powinien zająć, i z tego co wiem raczej tego nie omieszka.Natomiast trochę inaczej sprawa się ma jeśli pojazd jest sprowadzony i nie był rejestrowany w kraju. W takim przypadku obowiązek ubezpieczenia spoczywa na nabywcy z chwilą pierwszej rejestracji pojazdu. Bo jako osoba fizyczna nie możesz wykupić ubezpieczenia czasowego. A pojazd najpierw musi przejść przegląd zerowy, a żeby przeszedł musi być sprawny, a mogłeś kupić niesprawny, rozbity etc. i wiadomo że usprawnienie go wymaga czasu. Dopiero z przeglądem zerowym możesz pojazd zarejestrować. A nie ubezpieczysz dopóki nie zarejestrujesz. Więc brak byłoby w tym logiki, chcesz ubezpieczyć, ale nie możesz z powodu procedur. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 623 #2508 Napisano 25 Maja 2018 Nie wiem dokładnie jak to teraz wygląda, ale jak kilka lat temu kupiłem przyczepę "angielkę" od gościa który ją przywiózł z Anglii, to pomimo, że nie była zarejestrowana w PL, ba nawet nie miała dowodu rejestracyjnego (z tego co gość mówił, to w Anglii nie rejestruje się przyczep, tylko zakłada się trzecią tablicę rejestracyjna taką samą jak ma samochód, który ją ciągnie) to wykupił w PL ubezpieczenie OC (z tego co pamiętam było na dwa tygodnie), które mi dał, żebym mógł wrócić do domu. Więc chyba nie do końca jest tak, że nie można/ nie trzeba wykupywać OC. Lepiej dowiedzieć się dokładnie w jakimś ogarniętym punkcie z ubezpieczeniami, bo później może być nie ciekawie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krisu2 2221 #2509 Napisano 26 Maja 2018 Problem w tym że jako osoba fizyczna nie możesz wykupić ubezpieczenia czasowego, gość wykupił bo zapewne miał działalność gospodarczą i sprzedawał Ci na fakturę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 360 #2510 Napisano 26 Maja 2018 nowy garnek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #2511 Napisano 26 Maja 2018 Też mam tego Bella...piękny i głośny ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stierlitz 254 #2512 Napisano 27 Maja 2018 Świetny kask. Jak już tematycznie zahaczyliśmy o klasyczne nakedy - rozważam kupno cb750 seven fifty. Warto się zastanowić nad jakimś innym motocyklem tego typu do 8-9 tysięcy? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 360 #2513 Napisano 27 Maja 2018 Też mam tego Bella...piękny i głośny ;-) Na razie miałem okazję przetestować do 100 km/h i jest cichszy niż mój poprzedni bell za to wielkość wizjera powala, jak dużo widać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #2514 Napisano 27 Maja 2018 Fakt, to kask panoramiczny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 412 #2515 Napisano 27 Maja 2018 Świetny kask. Jak już tematycznie zahaczyliśmy o klasyczne nakedy - rozważam kupno cb750 seven fifty. Warto się zastanowić nad jakimś innym motocyklem tego typu do 8-9 tysięcy? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu TapatalkaPrzygladam się w poszukiwaniu czegoś podobnego. Z klasycznych naked podoba mi się jeszcze Kawasaki Zephir oraz Moto Guzzi V65 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 360 #2516 Napisano 27 Maja 2018 Kawasaki Zephir na 750 stoi właśnie Bell 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2189 #2517 Napisano 28 Maja 2018 ja sobie potorowałem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kromeczka 12 #2518 Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) My się wczoraj wybraliśmy do Jakuszyc na serpentyny... jak mi sarna wyskoczyła to razem z nią przeleciała mi wizja mnie w gipsie. Chyba się muszę jeszcze odruchów nauczyć Edytowane 28 Maja 2018 przez Kromeczka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karloss 23802 #2519 Napisano 3 Czerwca 2018 ja sobie potorowałemOo, nasz tor, nieraz zabieram syna na spacer i sobie oglądamy Wczoraj objechalem z kumplem tatry - 840km nawinięte 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon. 9185 #2520 Napisano 3 Czerwca 2018 A ja wczoraj wybrałem się na wycieczkę 0 Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: H.G.P. Diver 200m Automatic, Zenith Defy Surf, Baltic MR-01 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #2521 Napisano 3 Czerwca 2018 Świetny kask. Jak już tematycznie zahaczyliśmy o klasyczne nakedy - rozważam kupno cb750 seven fifty. Warto się zastanowić nad jakimś innym motocyklem tego typu do 8-9 tysięcy? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu TapatalkaBandit 1200 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 781 #2522 Napisano 3 Czerwca 2018 a kawa ZRX? Ja chyba zawsze będę wzdychał do tej kwadratowej owiewki z Rki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 325 #2523 Napisano 3 Czerwca 2018 Bandit 1200Popieram. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2480 #2524 Napisano 6 Czerwca 2018 Uprzedzam boli od samego patrzenia 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 469 #2525 Napisano 6 Czerwca 2018 W ogóle mi pajaca nie szkoda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach