pmwas 9393 #34351 Napisano 19 Stycznia 2022 Tez wspominali w Terenwizji ze mają wspomagane hamulce 👌 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1159 #34352 Napisano 19 Stycznia 2022 Wspomagane czy nie, najważniejsze że są 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #34353 Napisano 19 Stycznia 2022 PM, śledzę od pewnego czasu ten wątek i całkowicie się już pogubiłem z tym Twoim samochodem. Ty w końcu masz już ten samochód czy go jeszcze nie masz? Czy może chociaż widziałeś go już na własne oczy i wiesz że to Twój stoi gdzieś tam na placu? Bo skoro jeszcze go fizycznie nie masz u siebie to może sprzedawca przeszedł na wyższy stopień ściemy i teraz będzie go u siebie przerabiał i modyfikował przez najbliższy rok. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9393 #34354 Napisano 20 Stycznia 2022 8 godzin temu, dziadek napisał(-a): PM, śledzę od pewnego czasu ten wątek i całkowicie się już pogubiłem z tym Twoim samochodem. Ty w końcu masz już ten samochód czy go jeszcze nie masz? Czy może chociaż widziałeś go już na własne oczy i wiesz że to Twój stoi gdzieś tam na placu? Bo skoro jeszcze go fizycznie nie masz u siebie to może sprzedawca przeszedł na wyższy stopień ściemy i teraz będzie go u siebie przerabiał i modyfikował przez najbliższy rok. Nie będę jechał do Warszawy żeby zobaczyć, że naprawdę tam stoi, ale zdjęcie jest niewątpliwie z ich placu. Oczywiście, że jest fizycznie w Polsce. Aktualnie ma zakładaną instalację LPG. Niestety formalności przy imporcie auta spoza UE trwają i pewnie będzie finalnie do odbioru na przełomie stycznia lutego. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #34355 Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 19.01.2022 o 21:54, dziadek napisał(-a): PM, śledzę od pewnego czasu ten wątek i całkowicie się już pogubiłem z tym Twoim samochodem. Ty w końcu masz już ten samochód czy go jeszcze nie masz? Czy może chociaż widziałeś go już na własne oczy i wiesz że to Twój stoi gdzieś tam na placu? Bo skoro jeszcze go fizycznie nie masz u siebie to może sprzedawca przeszedł na wyższy stopień ściemy i teraz będzie go u siebie przerabiał i modyfikował przez najbliższy Edytowane 22 Stycznia 2022 przez azina 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9393 #34356 Napisano 20 Stycznia 2022 Z całkiem innej beczułki - ostatnio poczytałem o polskim prototypie z „międzywojnia” -PZinż Lux-Sport (rany, jaka oldskulowa nazwa ). Projekt piękny, ale za drogi i koniec końców do produkcji nie wszedł, natomiast zastanawia mnie coś innego. Najpierw cytat z Wikipedii: Siadam za kierownicą w towarzystwie inżynierów z PZInż. i wyjeżdżam na szosę. Uderza mnie przede wszystkim łatwość prowadzenia: sprzęgła używa się tylko przy ruszaniu z miejsca, a potem przełącza się biegi za pomocą dźwigni pod kierownicą, bez użycia jakichkolwiek innych organów. Można je przełączać bez gazu, z gazem, szybko lub powoli - skrzynka biegów elektryczna Cotala działa zupełnie samoczynnie i nie pozwala na omyłkę. [...] Jedziemy dalej. Próbuję skrętów. Wóz posłusznie wpisuje się w każdy łuk, nie pochyla się na boki i nie zdradza tendencji do zarzucania. Szybko wydostajemy się za miasto i zwiększamy tempo. Maszyna prowadzi się bardzo spokojnie, trzyma się doskonale drogi. [...] Dodaję nagle gazu: wóz jak z procy wyskakuje naprzód, natychmiast osiągając 118 km/h. Nie czuje się jednak tej szybkości. Zwalniam i znów naciskam pedał gazu. Zauważam, że samochód, w przeciwieństwie do wozów karosowanych normalnie, nie napotyka dużego oporu powietrza. Wrażenie jest takie, że przejście ze 100 na 120 km/h jest równie łatwe jak z 40 na 60. [...] Jedziemy dalej, widzę odcinający się wyraźnie pas bruku z kamienia polnego. Zwalniam przewidująco do czterdziestki i wjeżdżam na wyboje, spodziewając się silnego rzucania, jak w przeciętnych samochodach. Jestem mile rozczarowany, wóz niesie doskonale. [...] Zwiększam więc szybkość, najpierw powoli i ostrożnie, a potem już śmielej. Noszenie nie zmienia się ani na jotę. Wobec tego dodaję gazu i po chwili już ciągnę setkę. [...] Tylko lekkie kołysanie świadczy o wyjątkowo złej drodze. Muszę stwierdzić, że rzadko spotykałem samochody o tak wspaniałym noszeniu. "L-S" po prostu nie odczuwa zupełnie dziur w szosie i nie wymaga zmniejszenia na nich szybkości[4]. I teraz... zauważyłem tam wzmiankę o przekładni manualnej obsługiwanej bez konieczności użycia sprzęgła. Niby zrozumiałe, przekładnie automatyczne tez pracują sobie same, bez sprzęgła, ale zastanawia mnie czemu, skoro było to możliwe w latach 30-tych, nie stosowano takich rozwiązań później... Koszty? Awaryjność? Niby żaden problem wcisnąć sprzęgło, ale ciekawe; że dzisiejsze „dobre” manualne skrzynie w zasadzie są „gorsze” niż w projekcie PZinz 😶 Domyslam się, ze skrzynie półautomatyczne po prostu przeewoluowały w automatyczne, a manualne zostały manualne. Tak? Tu jeszcze link do Wikipedii... https://pl.m.wikipedia.org/wiki/PZInż_403_Lux-Sport# I skrzynia Cotala Piękne auto by było... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #34357 Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) 6 godzin temu, azina napisał(-a): Pokaż swój samochód. Obejrzymy. Volvo 940 benzyna 2,3 turbo, oryginalny lakier, ani grama rdzy, rocznik 1997. Wyjeżdża z garażu tylko w słonecznie i bezdeszczowe dni. Ma u mnie dożywocie. Jego albo moje. Mam jeszcze S80 2,5T i V70 2,4D5 To V70 wyciągam z garażu tylko wtedy kiedy zakładam garnitur, bo ma jasny cały środek. Generalnie lubię Volvo, bo to są najlepsze pod słońcem "dziadkowozy". Edytowane 21 Stycznia 2022 przez dziadek 5 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #34358 Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 21.01.2022 o 00:58, dziadek napisał(-a): Volvo 940 benzyna 2,3 turbo, oryginalny lakier, ani grama rdzy, rocznik 1997. Wyjeżdża z garażu tylko w słonecznie i bezdeszczowe dni. Ma u mnie dożywocie, jego albo moje. Mam jeszcze S80 2,5T i V70 2,4D5 To V70 wyciągam z garażu tylko wtedy kiedy zakładam garnitur, bo ma jasny cały środek. Generalnie lubię Volvo, bo to są najlepsze pod słońcem "dziadkowozy". Edytowane 22 Stycznia 2022 przez azina 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #34359 Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) . Edytowane 22 Stycznia 2022 przez azina 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 753 #34360 Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) 6 godzin temu, pmwas napisał(-a): Domyslam się, ze skrzynie półautomatyczne po prostu przeewoluowały w automatyczne, a manualne zostały manualne. Tak? myślę że tutaj problem był w sterowaniu sprzęgłem. Konwerter to bardzo płynnie działające urządzenie w porównaniu do sprzęgła ciernego. W dodatku zwykłe sprzęgło lubi raczej pracę 0/1 - inaczej po prostu się pali. Jako ciekawostkę - nigdy nie badałem tematu "manuali" z automatycznym sprzęgłem ale do tej pory znałem w sumie tylko Alpinę B12 5.7 (na bazie BMW e31) z takim rozwiązaniem. Z 57 ogólnie wyprodukowanych samochodów chyba 6 miało skrzynię nazwaną "shift-tronic" - przy zawrotnej cenie nowego samochodu (e31 było najdroższym wtedy oferowanym BMW a mówimy tutaj o jeszcze droższym modelu zbudowanym na tej platformie) - na pewno nie było to tanie ani łatwe rozwiązanie. BMW dość długo bawiło się z mechanicznymi skrzyniami z automatycznym sprzęgłem pod nazwą "SMG" (jednosprzęgłowa) oraz "DKG"(dwusprzęgłowa) ale trafiały one tylko do sportowych wersji - SMG I w M3 e36, SMG II w M3 e46 chociaż była też dostępna chyba w "cywilnych" qp oraz - SMG III w M5/M6 e6x. DKG w M3 e9x oraz M5 i M6. Dla wielu to automat bo sam zmienia biegi ale przez charakter pracy sprzęgła niektórzy ludzie bardzo narzekali na SMG - bo porównywali je do hydrokinetyków o płynnej pracy. DKG jak konstrukcje innych producentów - DSG od VW czy PDK Porsche - są skrzyniami zbudowanymi z dobrodziejstwami naszych czasów - komputery sterujące potrafią zdziałać cuda - co nie zmienia faktu, że DKG przegrało z hydrokinetykiem (ZF 8HP), PDK ląduje chyba tylko w 911 a w spokojniejszych Panamerach mamy hydrokinetyka (ale tutaj mogę się mylić) a DSG nie wiem czy tez nie przegrało boju z hydrokinetykiem na polu "cywilnych samochodów" (kulturą pracy i awaryjnością). Ogólnie - automat oparty na skrzyni mechanicznej z sprzęgłem ciernym nie ma plusów w porównaniu do przekładni hydrokinetycznej. SMG było skrzynią, która ideologicznie zgrywała się z sportowym charakterem samochodu - jak PDK z 911 ale w zwykłym użytkowaniu - a jeszcze jeśli jest to zakorkowane miasto - chyba nie dziwne, że hydrokinetyk wygrał https://www.carscoops.com/2020/01/gorgeous-1993-alpina-b12-5-7-coupe-with-manual-box-is-the-ultimate-e31-8-series/ Edytowane 21 Stycznia 2022 przez trollu 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 710 #34361 Napisano 21 Stycznia 2022 9 godzin temu, pmwas napisał(-a): Koszty? Awaryjność? Niby żaden problem wcisnąć sprzęgło, ale ciekawe; że dzisiejsze „dobre” manualne skrzynie w zasadzie są „gorsze” niż w projekcie PZinz 😶 Domyslam się, ze skrzynie półautomatyczne po prostu przeewoluowały w automatyczne, a manualne zostały manualne. Tak? Skrzynie "zautomatyzowane" / "zrobotyzowane" były rozwijane i dość popularne na przestrzeni lat. Ze względu na swoje cechy - wady i zalety były stosowane głównie w małych autach. Tam gdzie się dało wkładano automat ze sprzęgłem hydrokinetycznym. Wiecej poczytasz np. tutaj + lista aplikacji: Zautomatyzowane skrzynie biegów: jak działają? Co się w nich psuje? (wyborkierowcow.pl) Ponadto hyundai / kia wdrożyli ostatnio nowy wynalazek - "sprzęgło by-wire", ale tutaj sprzegło cierne do manualnej obsługi wciaż występuje: KIA wdraża nowe rozwiązanie - sprzęgło "by-wire". Jak to działa? - autoGALERIA 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9393 #34362 Napisano 21 Stycznia 2022 Czy ja dobrze rozumiem, że KIA wybudowała do swoich samochodów kierowcę PKSu, który w starej H9-tce wrzucał luz po rozpędzeniu i się toczył? A idź mi w cholerę z takimi pomysłami 😂 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 710 #34363 Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, trollu napisał(-a): niektórzy ludzie bardzo narzekali na SMG - bo porównywali je do hydrokinetyków o płynnej pracy. DKG jak konstrukcje innych producentów - DSG od VW czy PDK Porsche - są skrzyniami zbudowanymi z dobrodziejstwami naszych czasów - komputery sterujące potrafią zdziałać cuda - co nie zmienia faktu, że DKG przegrało z hydrokinetykiem (ZF 8HP), PDK ląduje chyba tylko w 911 a w spokojniejszych Panamerach mamy hydrokinetyka (ale tutaj mogę się mylić) a DSG nie wiem czy tez nie przegrało boju z hydrokinetykiem na polu "cywilnych samochodów" (kulturą pracy i awaryjnością). Ogólnie - automat oparty na skrzyni mechanicznej z sprzęgłem ciernym nie ma plusów w porównaniu do przekładni hydrokinetycznej. SMG było skrzynią, która ideologicznie zgrywała się z sportowym charakterem samochodu - jak PDK z 911 ale w zwykłym użytkowaniu - a jeszcze jeśli jest to zakorkowane miasto - chyba nie dziwne, że hydrokinetyk wygrał Ja dodam od siebie, ze skrzynie dwusprzegłowe np. DSG, PDK mają się świetnie, są wciąż rozwijane i raczej nie zanosi się, że nastąpi ich koniec na korzyść hydrokinetyka - myślę, że prędzej dwusprzęgłówki cześciej bedą zastępować klasyczne hydrokinetyki i nastąpi elektryfikacja pojazdów niż górą będą hydrokinetyki w klasycznych autach. DSG / S-tronic króluje w grupie VW, hydrokinetyki są aktualnie dostępne tylko w niektórych konfiguracjach, głównie w wyżej klasie. Jeśli chodzi o Panamerę - aktualna generacja posiada tylko PDK, podczas gdy poprzednia generacja miała jeszcze hydrokinetyka przy niektórych konfiguracjach silnikowych. Podobnie jest z Bentleyem Conti GT/ Flying Spur - platforma z Panamery - tutaj tylko PDK. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez StaryWilk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 753 #34364 Napisano 21 Stycznia 2022 co do gabarytów i współpracy z elektrykami racja ale skrzynia o 2 czy 3 przełożeniach współpracująca z silnikiem elektrycznym jednak nie będzie tak eksploatować sprzęgła. Ale trzeba też brać pod uwagę, że DSG/PDK należą do jednego koncernu - chociaż PDK na pewno - jak to u Porsche - jest na innym poziomie. Ciekawe jest to, że V8 w Bentleyu współpracuje z PDK a w RS6 jest ZF 8HP a nie S-tronic. Audi chyba nie ufa DSG przy takich mocach. Do sportu - dwusprzęgłówka super, do pełzania w korkach - wydaje mi się, że hydrokinetyk będzie mniej awaryjny (przynajmniej sam konwerter vs sprzęgło cierne). Przypomniało mi się, że nawet Fiat miał mechanika z automatycznym sprzęgłem - kolega miał taką skrzynię w Stilo Abarth. Ale spełnianie marzeń kosztuje, auto sprzedał bo koszt naprawy hydrauliki skrzyni nieco go przeraził 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 8064 #34365 Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Fiat nawet w Seicento wkładał zrobotyzowaną manualną skrzynię (model Citymatic), jeździło to fatalnie. Dwusprzęgłówki nie lubią korków i dojeżdżania po kawałku do przodu, tu klasyczny automat sprawdzi się lepiej. Biorac pod uwagę, że silnik elektryczny ma pełny moment obrotowy od 0 obrotów / min jestem ciekaw jak skrzynia dwusprzęgłowa będzie się sprawdzała na dłuższą metę w takim zestawieniu. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez cordi7 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 710 #34366 Napisano 21 Stycznia 2022 1 godzinę temu, trollu napisał(-a): co do gabarytów i współpracy z elektrykami racja ale skrzynia o 2 czy 3 przełożeniach współpracująca z silnikiem elektrycznym jednak nie będzie tak eksploatować sprzęgła. Ale trzeba też brać pod uwagę, że DSG/PDK należą do jednego koncernu - chociaż PDK na pewno - jak to u Porsche - jest na innym poziomie. Ciekawe jest to, że V8 w Bentleyu współpracuje z PDK a w RS6 jest ZF 8HP a nie S-tronic. Audi chyba nie ufa DSG przy takich mocach. To prawda w RS-6 jest hydrokinetyk 8 biegów. Z tego co kojarze to S-tronic / DSG ma conjawyżej 7 biegów i to inna skrzynia niż 8-biegowy PDK. Wg źródeł, na które patrzę porsche 8 biegowy PDK pakowało nawet do 680 konnej (850 Nm) Panamera Turbo S E-Hybrid. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #34367 Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Edytowane 21 Stycznia 2022 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #34368 Napisano 21 Stycznia 2022 A ja zapytam, dlaczego do praktycznie już wszystkich lepszych aut ładują automaty? Tak się złożyło, że moje obecne auto ma automat i to jest rzecz która najbardziej mnie w tym aucie wkurza. Niestety mój nowy nabytek to też automat (skrzynie manualne nawet nie były dostępne). Mówcie co chcecie, ale tradycyjna zmiana biegów ma swój urok, a już o większej pewności prowadzenia nawet nie wspominając (kto jeździł automatem w zimie, czy niesprzyjającym terenie ten wie o czym mówię). Jak ja tęsknię za sprzęgłem i wajchą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9559 #34369 Napisano 21 Stycznia 2022 Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś narzekał na automat. Długo z nim jeździsz? Ja aktualnie przerabiam piąte auto z automatem i absolutnie nie wyobrażam sobie powrotu do manuala. To jedna z najlepszych rzeczy, które zostały kiedykolwiek zaimplementowane w samochodach 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2451 #34370 Napisano 21 Stycznia 2022 Gdyż następuje laicyzacja społeczeństwa pomyśl, że są ludzie którzy nigdy nie jeździli z manualem... Osobiście nie narzekam na automat w normalnym użytkowaniu tzn. jazda miejska, autostrady nie ma wad. W korkach nie trzeba wachlować, na autostradzie też zmienia bieg kiedy mnie już by się nie chciało Mimo wszystko uważam, że warto mieć styczność z manualem niby jak jazda na rowerze, ale warto przypominać. 1 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #34371 Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Szpindlakfan napisał(-a): A ja zapytam, dlaczego do praktycznie już wszystkich lepszych aut ładują automaty? Tak się złożyło, że moje obecne auto ma automat i to jest rzecz która najbardziej mnie w tym aucie wkurza. Niestety mój nowy nabytek to też automat (skrzynie manualne nawet nie były dostępne). Mówcie co chcecie, ale tradycyjna zmiana biegów ma swój urok, a już o większej pewności prowadzenia nawet nie wspominając (kto jeździł automatem w zimie, czy niesprzyjającym terenie ten wie o czym mówię). Jak ja tęsknię za sprzęgłem i wajchą Manual jest fajny i ma swój urok tylko w autach sportowych lub mocno usportowionych najczęściej w przypadku tylnego napędu (MX5, GT/GR86, muscle cary, mocniejsze wersje BMW/Lexów, starsze Jagi itp.) o ile nie służą jako daily głównie po mieście. W pozostałych FWD/AWD lepszą opcją jest automat. Obecnie auta z automatami mają zazwyczaj lepsze osiągi niż z manualem, ponieważ człowiek nie jest niestety szybszy od sportowej/usportowionej dwusprzęgłówki. Do zabawy pozostają łopatki w połączeniu z brakiem zmiany biegu przy odcięciu (nie każdy producent na to pozwala). To że w Polsce jest mało automatów (jeszcze, ponieważ zmienia się to dość dynamicznie) wynika jedynie z względnie biednego społeczeństwa (droższy zakup i utrzymanie, nawet jeśli to jest pancerny stary hydrokinetyk) i do niedawna słaba sieć dróg szybkiego ruchu. Nie znam nikogo, kto by chciał powrotu do manuala (oprócz Ciebie 😉 ). Co najwyżej niektórzy się zastanawiają czy manual z 5.0 V8 w Mustangu GT nie będzie zbyt męczący w mieście (a będzie!) jeśli rzadko będzie wypadało się takim autem na tor lub w trasy. Mnie od kilku lat dziwi, że ktoś konfiguruje sobie kompakta czy klasę D w jakieś pierdoły (których nigdy nie użyje) dobijając do 150k na fakturze zakupu, ale bez automatu, bo to za drogie (czyt. 7-8k dopłaty) 😜 Edytowane 21 Stycznia 2022 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 79571 #34372 Napisano 21 Stycznia 2022 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #34373 Napisano 21 Stycznia 2022 Rozumiem jakie zalety przemawiają za automatem, ale jakoś to do mnie nie trafia. Może dlatego, że pochodzę z gospodarstwa i wychowałem się na skrzyniach manualnych i to bez synchronizatora, może dlatego, że mieszkam trochę na zadupiu i bardziej zmagam się z brakiem infrastruktury niż z korkami, a może po prostu jestem dziwny Lubię sobie wajchować w czasie jazdy i tyle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #34374 Napisano 21 Stycznia 2022 W małych miejscowościach korki czy też bardzo częste ruszanie i zatrzymywanie się na kolejnym skrzyżowaniu nie występują, więc wtedy manual jest mniej dokuczliwy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6670 #34375 Napisano 21 Stycznia 2022 Jeździłem manualem od 78 roku. Kiedyś kupiłem VW w autmacie ( '83) i było świetnie, potem MB190E też w automaci... W pracy zaś wszystkie w manualu... dopiero w 2015 znowu automat... od teraz , to już 3 roboczy... Wolę jednak automat... mimo, że te pierwsze to raczej "archaiczne były" PS mojej żony nikt nie przekona do manuala Dlatego musiałem kupić Mini w automacie... Ja mogę tym i tym, ale preferuję auto... z jednym wyjątkiem.. TEREN ..:) , lub trudne warunki ( śnieg i zaspy... automat jest mało sprawny...) 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach