vvv 2456 #35201 Napisano 10 Kwietnia 2022 Czołem, pytanie z czapki - rzadko poruszam się krajowymi autostradami. Wypada mi wyjazd Szczecin - Kraków -> w Legnicy wpadam na A4, pytanie jak z formami płatności ? Mam ściągać jakąś apkę Etoll/wirtualny bilet czy zapłacę jak człowiek na bramce ? Dziękuję za wyrozumiałość. Pozdrawiam.Wrocław Gliwice Na bramkach już nie zapłacisz, możesz kupić papierowy bilet na Orlenie. Ja polecam aplikacje e-TOLL bilet. Kupujesz bilet od bramki do bramki, elektronicznie ważny trzy dni od zadeklarowanej daty. Nie potrzeba mieć włączonego gps itp. Katowice Kraków możesz zapłacić na bramkach, ale jest drożej, taniej wychodzi z Autopay. Odcinek Wrocław Gliwice kosztuje 16,20zl, a Katowice Kraków 22zl (na każdej bramce 11zl) z Autopay o 30% taniej. Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #35202 Napisano 10 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, StaryWilk napisał(-a): Który rok produkcji? Mk3 2005, drugi właściciel. Dbane w sensie mechanicznym. Z wyglądem to już różnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4926 #35203 Napisano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) 13 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Jak Reksio szynkę, czy jak Antoni parówki..? Jeśli chodzi o wygląd tą masakryczną szkaradą BMW z łatwością pokonuje Fiata Multiplę, Ssangyongi wszystkie i nawet Skode Roomster. Chris Bangle w porównaniu do tej ohydy tworzył wysublimowane dzieła sztuki. W dniu 9.04.2022 o 22:05, Paweł Bury. napisał(-a): Tu jest 1.5 ecobust - zastanawia mnie te zwiększone zużycie oleju - skąd ta informacja ? kto i jak to wybadał ? no bo przecież sprzedający im tego nie powiedział Kupiłem w AAA Auto na Bielanach we Wrocławiu Jeśli jest to 200gr na 10000km to ok ale jak litr na 1000 to ja takiego nie chcę nawet jak to jest w normie (ich) Może być tak, że wpisane żebyś nie czepiał się dolewki z 500 ml na parę tysi przebiegu. Oby o to chodziło. Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez Adi 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 3063 #35204 Napisano 11 Kwietnia 2022 Dzisiaj takiego w Szwajcarii widziałem - okropność. Jak BMW mogło coś takiego wypuścić?Oj przestan, na zywo jest o wiele ladniejszy 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9639 #35205 Napisano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) 21 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Oj przestan, na zywo jest o wiele ladniejszy Ohyda, zdania nie zmienię😃 Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez beniowski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #35206 Napisano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) Mam pytanie do znawców z branży samochodowej. Muszę kupić nowe opony i zastanawiam się na ile jest słyszalna różnica głośności w czasie jazdy opony z parametrem 68dB a 71dB? Bo opony letnie z parametrem 68dB można kupić bez problemu, natomiast opon całorocznych z parametrem 68dB brak. Nie ukrywam, że chciałbym kupić opony całoroczne Michelin CrossClimate 2 albo Goodyear Vector Gen- 3, ale one właśnie mają 71dB. Edit. Rozmiar 225/55 R16 do Volvo V70 Obecnie mam na kołach letnie Michalin Primacy 4 i moim zdaniem są ciche, więc kupując całoroczne nie chciałbym sobie pogorszyć komfortu jazdy. Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4926 #35207 Napisano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) Tak generalnie 3 dB to hałas, słyszalny szum o 100% większy. Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez Adi 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6976 #35208 Napisano 11 Kwietnia 2022 Hałas w przypadku ogumienia spowodowany jest przez tarcie oraz częstotliwość drgania opony i powietrza w niej. Zewnętrzny hałas toczenia jest parametrem szczególnym, ponieważ decybel (dB) jest jednostką logarytmiczną – co w praktyce oznacza, że hałas nie rośnie liniowo wraz ze wzrostem natężenia podawanego w decybelach. Zmiana wartości hałasu na etykiecie tylko o 1 decybel oznacza tak naprawdę wzrost hałasu o 26% w stosunku do niższej wartości. Kierowcy powinni pamiętać, że hałas rośnie dwukrotnie średnio co 3 dB. 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #35209 Napisano 11 Kwietnia 2022 7 minut temu, mkl1 napisał(-a): Oooo, myślałem że hałas rośnie liniowo. Czyli te "dB" to jest dość istotny parametr. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25212 #35210 Napisano 11 Kwietnia 2022 Goodyear-y w tym rozmiarze mogę naprawdę polecić, mam już zrobione na nich 90 tys i nie mogę ich zajechać! Opony są dość głośne, jednak nie mogę powiedzieć żeby hałas z opon, wpływał bardzo negatywnie na komfort podróży, auto to Ford Kuga. 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16067 #35211 Napisano 11 Kwietnia 2022 1 minutę temu, dziadek napisał(-a): Oooo, myślałem że hałas rośnie liniowo. Czyli te "dB" to jest dość istotny parametr. Tak. dB jest w skali logarytmicznej. Też szukałem „cichych opon” i znalazłem Dunlopy. Ale jak kupowałem typowo letnie i sportowe ze względu na sporą moc na tylnej osi. Całoroczne będzie ciężko kupić, ze względu na zupełnie inną geometrię bieżnika. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #35212 Napisano 11 Kwietnia 2022 Godzinę temu, dziadek napisał(-a): Mam pytanie do znawców z branży samochodowej. Muszę kupić nowe opony i zastanawiam się na ile jest słyszalna różnica głośności w czasie jazdy opony z parametrem 68dB a 71dB? Bo opony letnie z parametrem 68dB można kupić bez problemu, natomiast opon całorocznych z parametrem 68dB brak. Nie ukrywam, że chciałbym kupić opony całoroczne Michelin CrossClimate 2 albo Goodyear Vector Gen- 3, ale one właśnie mają 71dB. Edit. Rozmiar 225/55 R16 do Volvo V70 Obecnie mam na kołach letnie Michalin Primacy 4 i moim zdaniem są ciche, więc kupując całoroczne nie chciałbym sobie pogorszyć komfortu jazdy. GY bedzie głośny. Falken jest fajny, ew. Imperial. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 3063 #35213 Napisano 11 Kwietnia 2022 Oooo, myślałem że hałas rośnie liniowo. Czyli te "dB" to jest dość istotny parametr.Dosc istotny, ale pamietaj takze, ze wazny jest ton, nie tylko poziom glosnosci. Uzywalem kiedy 2 roznych kompletow opon (nie pamietam co to bylo, chyba Pirelli i Continentale), o tych samych parametrach db, ale jedne “gwizdaly” (szczegolnie na mokrej nawierzchni), drugie dawaly o wiele nizszy ton. Do gwizdzacych nie moglem sie przyzwyczaic. 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2131 #35214 Napisano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) Ja tam mam Michelin Pilot Sport 4 S i jestem bardzo zadowolony. Cicho i fajnie kleją - dopóki jest włączona kontrola trakcji 😜 Edit:dopiero sie zorientowałem, że o całoroczne chodziło... Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez zielony.m 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1915 #35215 Napisano 11 Kwietnia 2022 dużo też zależy od nawierzchni oraz prędkości z którą się jeździ. O najważniejszym bym zapomniał . Inaczej słychać te same opony w dużym fiacie a inaczej w volvo 740... tzn, wiele zależy od auta, jego budowy, wyciszenia itp.. 3dB powinno być wyraźnie słyszalne, ale musielibyśmy mieć bezpośrednie porównanie do tych "cichych" . Od głośności ważniejsze jest bezpieczeństwo - kup lepsze, bezpieczne opony choćby głośniejsze. Przez hałas będziesz dodatkowo wolniej jeździł, zwiększysz własny komfort i bezpieczeństwo na drogach.. 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 629 #35216 Napisano 11 Kwietnia 2022 Lepiej zainwestuj w dobry zestaw car audio - ja w czasie jazdy opon w ogóle nie słyszę 29 minut temu, zadra napisał(-a): Przez hałas będziesz dodatkowo wolniej jeździł, zwiększysz własny komfort i bezpieczeństwo na drogach.. 😁 Niestety przez takie porady pogarsza się komfort jazdy innych uczestników ruchu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plszcto 980 #35217 Napisano 11 Kwietnia 2022 (...) na ile jest słyszalna różnica głośności w czasie jazdy opony z parametrem 68dB a 71dB? (...) opony całoroczne Michelin CrossClimate 2 albo Goodyear Vector Gen- 3 (...) (...)Michalin Primacy 4 i moim zdaniem są ciche, więc kupując całoroczne nie chciałbym sobie pogorszyć komfortu jazdy (...) Do znawców mi daleko, ale Michelin CC miałem (wymieniłem po ca. 55kkm) GY Vectory mam - auto to samo; na początku miałem wrażenie, że na GY jest nieco głośniej ale dość szybko to wrażenie mi minęło i jest ok, czyli w mojej ocenie cicho.Patrząc tylko na bieżnik, to CC będą bliższe Primacy.Jak chcesz coś więcej o jednych czy drugich kapciach to pytaj - jak będę potrafił to odpowiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 82556 #35218 Napisano 11 Kwietnia 2022 The Porscheians. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carrot 2432 #35219 Napisano 11 Kwietnia 2022 19 godzin temu, Dorian06 napisał(-a): Oczywiście szanuję decyzję. Choć nie pojmuję. Nie pojmujesz wymiany spalinowego na elektryka czy Fiata na Renault? @Eugeniusz Szwed fiat stylistycznie oczywiście wygrywa, ale ma za mały zasięg, przynajmniej te starsze wersje ( a na nową nie mam ochoty wydawać kasy) Tak czy inaczej, Zoe kupiona Przy okazji sobie uświadomiłam, że nie mam już żadnego auta z manualną skrzynią. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16067 #35220 Napisano 11 Kwietnia 2022 16 minut temu, Carrot napisał(-a): Nie pojmujesz wymiany spalinowego na elektryka czy Fiata na Renault? @Eugeniusz Szwed fiat stylistycznie oczywiście wygrywa, ale ma za mały zasięg, przynajmniej te starsze wersje ( a na nową nie mam ochoty wydawać kasy) Tak czy inaczej, Zoe kupiona Przy okazji sobie uświadomiłam, że nie mam już żadnego auta z manualną skrzynią. Bez zdjęcia się nie liczy… 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 72147 #35221 Napisano 11 Kwietnia 2022 29 minut temu, Carrot napisał(-a): Nie pojmujesz wymiany spalinowego na elektryka czy Fiata na Renault? @Eugeniusz Szwed fiat stylistycznie oczywiście wygrywa, ale ma za mały zasięg, przynajmniej te starsze wersje ( a na nową nie mam ochoty wydawać kasy) Tak czy inaczej, Zoe kupiona Przy okazji sobie uświadomiłam, że nie mam już żadnego auta z manualną skrzynią. 12 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): Bez zdjęcia się nie liczy… Kupiona, znaczy się zamówiona. Planowany odbiór - druga połowa 2024 roku. 3 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eugeniusz Szwed 1448 #35222 Napisano 11 Kwietnia 2022 No to jesteś chyba pierwsza w klubie ! Tzn. taka zelektryfikowana ... Gratulacje, niech Ci mało prądu zużywa 😜 Fotka obowiązkowo !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 739 #35223 Napisano 11 Kwietnia 2022 21 godzin temu, fibo napisał(-a): Mk3 2005, drugi właściciel. Dbane w sensie mechanicznym. Z wyglądem to już różnie. Tak myślałem, że piszesz o zupełnie innym aucie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43689 #35224 Napisano 11 Kwietnia 2022 23 godziny temu, wieloryb napisał(-a): Ja pojmuje i popieram. Kolejne drugie auto dla żony to będzie na 100% EV. Nawet nie wiesz,jak można się uzależnić od ciszy w kabinie samochodu elektrycznego w mieście. Całkiem inna perspektywa dojazdu do roboty... Obecnie żaden argument mnie nie przekonuje nad suszarką do włosów. 3 godziny temu, Carrot napisał(-a): Nie pojmujesz wymiany spalinowego na elektryka czy Fiata na Renault? ... Obu. 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16067 #35225 Napisano 11 Kwietnia 2022 8 minut temu, Dorian06 napisał(-a): Obecnie żaden argument mnie nie przekonuje nad suszarką do włosów. Drugie albo trzecie auto w rodzinie, dom z fotowoltaiką, dojazdy do pracy w mieście - wtedy jest sens. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach