Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Też pięknie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Szyszkops napisał(-a):

Ja akurat - mimo że mi się obiektywnie podoba - od samego początku wiedziałem, że nie wezmę tego ich czerwonego lakieru, bo gdzie się nie obrócisz, tam jest czerwona mazda ;) do porzygu ich... Zapisałem się na cx30... w styczniu... czekam... nie wiem jak długo trzeba czekać :D

CX30 - fajny, no i w przeciwieństwie do mojego "łatwo-wsiadalny". :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja akurat - mimo że mi się obiektywnie podoba - od samego początku wiedziałem, że nie wezmę tego ich czerwonego lakieru, bo gdzie się nie obrócisz, tam jest czerwona mazda  do porzygu ich... Zapisałem się na cx30... w styczniu... czekam... nie wiem jak długo trzeba czekać
Halo, halo, zaraz, jaki czerwony?! Czerwonego to możesz sobie Fiata kupić, to jest Red Soul Crystal !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mmaniek napisał(-a):

Halo, halo, zaraz jaki czerwony?! Czerwonego to możesz sobie Fiata kupić, to jest Red Soul Crystal !
emoji57.pngemoji57.pngemoji57.png

W nazwach kolorów, to producentom fantazji nie brakuje. Może zdefiniować i ograniczyć? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, nie chciałem  zdeklasować Kia Ceed - w internecie z wszystkich ocen, testów wynikialo, że to coś więcej niż przeciętnej jakości samochód.  Może spodziewalem się  zbyt dużo i stąd rozczarowanie. Mój samochód to najniższa półka- Dacia Duster II -przy zakupie małe oczekiwania zw. z tym nie było rozczarowania, a pozytywne zaskoczenie. Tak mialem na myśli silnik i całość - wykonanie, materiały, wyposażenie, ergonomia jak dla mnie przeciętne, jedyny plus ro zawieszenie - dobrze tłumi nierówności. Tak się powoli rozglądam za nowym z tych tanich- ale  120 tys to zbyt mało by coś kupić zadowalającego. Może ma ktoś Rav4 z najtańszym wyposażeniem ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ma ktoś Rav4 z najtańszym wyposażeniem ?

Mam od dwóch lat służbową - hybryda 2,5 i bieda wyposażenie, w zasadzie minimum dostępne z tym zespołem napędowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można tym jeździć, czy czuć, że brakuje czegoś  podstawowego ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, łowca napisał(-a):

O, nie chciałem  zdeklasować Kia Ceed - w internecie z wszystkich ocen, testów wynikialo, że to coś więcej niż przeciętnej jakości samochód.  Może spodziewalem się  zbyt dużo i stąd rozczarowanie. Mój samochód to najniższa półka- Dacia Duster II -przy zakupie małe oczekiwania zw. z tym nie było rozczarowania, a pozytywne zaskoczenie. Tak mialem na myśli silnik i całość - wykonanie, materiały, wyposażenie, ergonomia jak dla mnie przeciętne, jedyny plus ro zawieszenie - dobrze tłumi nierówności. Tak się powoli rozglądam za nowym z tych tanich- ale  120 tys to zbyt mało by coś kupić zadowalającego. Może ma ktoś Rav4 z najtańszym wyposażeniem ? :)

Myślę, że jesteś trochę niekonsekwentny w swoich wywodach. Mój znajomy kupił Dacię Duster w 2020 roku za ok. 80k zł tzw. full wypas. Z Twojej wypowiedzi wynika, że jesteś z niej zadowolony. Obecnie przy budżecie o połowę większym twierdzisz, że nic nie da się wybrać... Pomijając ofertę Kia (Ceed, ProCeed), bo chyba się nie polubiliście, to w tym przedziale cenowym można kupić sporo innych (Hyundai i30, Toyota Corolla, Skoda Octavia). Nie śledzę ostatnio cen nowych samochodów, bo swojego póki co nie zamierzam sprzedawać, ale 2 lata temu można było kupić np. Toyotę RAV4, Lexusa CT200h a nawet Mercedesa. Ten ostatni jednak chyba dla fanów marki, bo był z silnikiem, o ile dobrze pamiętam poniżej 100KM. Wiem, że ceny ostatnio wzrosły, ale przy takim budżecie jest z czego wybrać. Jak się nie boisz używek, to duży wybór staje się ogromny. Gdybyś chciał coś luksusowego z drugiej ręki, to przyjrzyj się marce Genesis. Tu jednak radziłbym kupić w USA, bo w Polsce stare modele raczej. Fotka do zapoznania się z tematem i filmik z YT. Model roku 2018. 

333592_2019_Genesis_G70.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Można tym jeździć, czy czuć, że brakuje czegoś  podstawowego ? 
Asystent pasa ruchu (moim zdaniem słaby), aktywny tempomat (działa ok) i inne systemy bezpieczeństwa są standardowe niezależnie od wersji. Tak samo jak kamera cofania - najzwyklejsza, bez żadnego pokazywania promienia skrętu, ale w zupełności wystarcza.
W tej 2,5 są podobno jakieś odrobinę lepsze światła niż w podstawie z innym silnikiem - ogólnie spoko. Jest android auto/apple car play, grzane fotele (tylko dwa stopnie regulacji, ale jest ok).

Czego brakuje?

- czujników parkowania - z tyłu mam kamerę (chociaż czujniki też powinny być), ale brak z przodu przy tym rozmiarze auta to żart.

- nagłośnienie jest słabe, radio bez dab+.

- zestaw głośnomówiący jest b. słaby, prawie wszyscy rozmówcy narzekają.

- fotele bez regulacji lędźwiowej, na szczęście mnie kształt odpowiada, niektórzy koledzy się skarżą.

- mogli sobie darować plastikowe klamki od środka, czy kawałek skaju jako zabudowę kolumny kierowniczej, czy też maskę podpieraną na "patyku".

- zupełny brak światła w bagażniku...

- podgrzewania kierownicy.

- doświetlania zakrętów.

- wskazania ciśnienia w oponach (oczywiście można dokupić czujniki).

Poprzednie auto (Tucson z 2019) miałem w wersji full - w zasadzie wszystko, co było dostępne i przez pierwszy miesiąc było trochę dziwnie, ale na dłuższą metę nie zauważam jakiegoś dyskomfortu z powodu braku automatycznej klapy bagażnika etc.

Przyzwyczajenia po przesiadce z turbo benzyny i dwusprzęgłowego automatu wymagała hybryda ze skrzynią cvt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2022 o 23:05, dziadek napisał(-a):

To jest to.:)

Pytanie. Montujemy jak poniżej agregat prądotwórczy który spala na godzinę 1 litr benzyny i daje około 2 kWh. 

O ile kilometrów wydłużymy jazdę jadąc Teslą ze stałą prędkością 100 km/h?

Jest możliwość obliczenia czegoś takiego?

Oj @dziadek są o wiele bardziej nowoczesne rozwiązania niż agregat z silnikiem spalinowym. 😜

306155127_2427325417431978_3534943550999652887_n.jpg.946d235e7c2d845d4d3be0400b0a0524.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, memento mori napisał(-a):

Oj @dziadek są o wiele bardziej nowoczesne rozwiązania niż agregat z silnikiem spalinowym. 😜

306155127_2427325417431978_3534943550999652887_n.jpg.946d235e7c2d845d4d3be0400b0a0524.jpg

Kółeczka pod panele i będzie git. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2022 o 12:33, Just1MoreWatch napisał(-a):

BMW też nie przewiduje wymiany rozrządu...:) w silniku M57 to była nieunikniona profilaktyka, serwis twierdzi że rozrząd jest wieczny i bezobsługowy 

W m57, z pierwszej serii, na zeliwnym bloku, który miałem kiedys było niecałe 500 kkm nalotu i rozrząd na 99% oryginalny. Miałeś na myśli np. N47, czy rzeczywiście M57, tylko późniejsze wersje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, StaryWilk napisał(-a):

W m57, z pierwszej serii, na zeliwnym bloku, który miałem kiedys było niecałe 500 kkm nalotu i rozrząd na 99% oryginalny. Miałeś na myśli np. N47, czy rzeczywiście M57, tylko późniejsze wersje?

N47 to w ogóle poza skalą, znam rekordzistę który w jednym aucie zmieniał rozrząd 3 razy.

Miałem na myśli faktycznie M57. 

Absolutnie nie ma porównania, ale znam kilka osób które miały przygodę z rozrządem. Ja w zasadzie jeżdżąc samochodem z tym silnikiem cały czas zastanawiałem się kiedy mnie to spotka

Udało mi się dojeździć  do około 200k km, zrobiona mapa silnika na około 300 koni i 650nm - problem finalnie mnie ominął pomimo zwiększonego obciążenia.

Któryś z kolegów pisał wcześniej o tym, że zmiana oleju i zauważalne tego efekty to placebo (nie cytuję, lecz przekazuję meritum).

W M57 zmiana z castrola na motula to był szok. Zmieniła sie kultura pracy silnika i stał się znacznie bardziej cichy.

Edytowane przez Just1MoreWatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ujeżdżam M57, seryjne 231KM. Przejechane 320kkm, rozrząd seryjny i luzik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniam, widziałem ją w tym muzeum na żywo🥰

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi